YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SICAK DALDIRMA GALVANİZLEME BİZİM İŞİMİZ
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
DIŞ AKIMLA KORUMA
KOROZYON ve KATODİK KORUMA
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
91 İÇ KORUMA. 92 Su depoları, sıcak su hazırlayıcıları, ısı değiştiriciler, borular, gemi balast ve benzeri yapıların içerdikleri sıvı ile korozyonunu.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
KOROZYONDAN KORUNMA TEMEL İLKELERİ
Su donarken moleküller arasında yeni etkileşimler oluşur; buharlaşırken de yine moleküller arası zayıf etkileşimler ortadan kalkar. Buna karşılık kömür.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Asitler ve Bazlar.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
Soğutma Kuleleri.
ANODİK KORUMA 12.
TEST – 1.
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
Korozyon 1.
İNORGANİK KAPLAMALAR.
ORGANİK KAPLAMALAR.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
SUDA SERTLİK YAPAN ELEMENTLER VE BUNLARIN GİDERİLMESİ
ALUMİNYUM KAPLAMALAR.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
1 ORTAMIN SALDIRGANLIĞINI GİDERİCİ ÖNLEMLER. 2 Korozyon hızını azaltmanın etken yollarından biri ortama ait etmenleri kontrol etmektir. Bunlar ortamın.
KATODİK KORUMA 18.
NEDEN SU ISLAHI ?. NEDEN SU ISLAHI ? ‘İ OLUŞTURAN BİLEŞENLER FINEAMIN® ‘İ OLUŞTURAN BİLEŞENLER Poliakrilatlar Nötralize Edici Aminler.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
KADMİYUM KAPLAMALAR.
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
KOROZYONDAN KORUNMA.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
SICAK PÜSKÜRTME YÖNTEMİ
TÜRKİYE DIŞ TİCARETİ (1.000 $)
Elemetler Ve Bileşikler
ORGANiK KAPLAMALAR.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
ELEKTROKİMYA.
BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ. BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
MAKİNA ELEMANLARI YAĞLAMA TEKNİĞİ.
DEMİRDIŞI METALLER.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
GEMİDEKİ KOROZLANMAYA KARŞI BAKIM VE TUTUMLAR
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
ASİTLER VE BAZLAR ASİTLER(HASİT)  Asitler, suyla Hidrojen iyonları üreten hidrojen bileşimleridir. Hidrojen iyonları çözeltiyi asidik yapar. Asitler.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Korozyon ve Katodik Koruma
POTANSİYEL-pH DİYAGRAMLARI
KARBON KİMYASINA GİRİŞ
Korozyon ve Katodik Koruma İnş.Müh. Seyit ERDEN Met. Müh. M. Caner DEĞERTEKİN.
Sunum transkripti:

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Korozyon hızını azaltmanın sık başvurulan yöntemlerinden biri de metal yüzeyinde kuvvetle tutunan maddeleri ortam içine sürmektir. Bunlardan bir bölümü anodik çevrelerin diğerleri de katodik çevrelerin yüzey alanını daraltarak korozyonu yavaşlatır

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Birincil türden olanlara anodik yavaşlatıcılar ikinci türden olanlara ise katodik yavaşlatıcılar adı verilir

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Anodik yavaşlatıcılar metalin korozyon potansiyelini soylaştırırken katodik yavaşlatıcılar daha aktif değerlere kaymasını sağlarlar. Ancak yavaşlatıcılardan bazılarının korozyon potansiyeli üzerinde etken olmadıkları görülür.

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Metal yüzeyine kuvvetle yerleşme eğilimi gösteren maddeler genellikle organik moleküllerdir. Kükürt içeren bazı bileşikler, uzun moleküllü aminler ve yağ asitleri organik yavaşlatıcıların belli başlı örnekleridir.

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Yavaşlatıcı olarak kullanım bulan anorganik bileşiklerin başında bazlar gelir. Bazik silikatlar ve nitritler, fosfatlar bu tür yavaşlatıcıların en yaygın olanlarıdır

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Korozyon kontrolü dışında yavaşlatıcıların kullanım bulduğu alanlardan biri sıcak hadde ürünlerin oksit tabakalarından arınmasıdır (dekape işlemi ).

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Dekape işleminde kullanılan asit banyolarla metal kaybını önlemek amacı ile yavaşlatıcılar ilave edilir. Diğer bir kullanma alanı sıcak su ve buhar hazırlama tesislerinin kimyasal temizlenmesidir

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Bu işlem kazan borularının su veya buharla temas eden yüzeylerinde yığılan korozyon ürünleri ile besleme suyundan kaynaklanan diğer maddeleri belirli zaman aralıklarında uzaklaştırmak amacı ile uygulanır.

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Bu tür birikimler ısı iletimini zorlaştırdıkları gibi boruların tıkanması ve böylece kazan veriminin düşmesine yol açarlar. Bu tür işlem için hidroklorik asit, sitrik asit, diğer zayıf asitler veya karışımları kullanılır

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Değerli makina parçalarını taşıma ve depolama esnasında atmosferik korozyona karşı korumak için buhar yavaşlatıcılardan yararlanılır. Bunlar buhar basıncı düşük bileşiklerdir.

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Korumanın etkenlik ve sürekliliğini sağlamak için makina parçalarını torbalayarak çevreden soyutlamak gerekir. Torbalama işlemi buhar kaybına olanak vermeyecek nitelikte olmalıdır.

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Yavaşlatıcı bileşiklerden oluşan korozyonu önleyici buhar, korunan parçanın çevresindeki havayı doygun hale getirir. Böylece havanın saldırganlığı önemli ölçüde giderilmiş olur.

YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER Buhar fazlası yavaşlatıcılar olarak kullanım bulan bileşiklerin bazıları demir türünden olmayan metallerle plastik için belirli ölçüde saldırgandır. Çinko magnezyum ve kadmiyum etkilenen metallerin başında gelir

PASİFLEŞTİRİCİLER

PASİFLEŞTİRİCİLER Pasifleştiriciler anodik yavaşlatıcılar olarak tariflemek mümkündür. Pasifleştiriciler metalin korozyon potansiyelini soylaştırarak korozyon akımının çok küçük olduğu pasif alan içine kaydırırlar.

PASİFLEŞTİRİCİLER Pasifleşticiler ancak belirli bir konsantrasyonun altına düşmemek kaydı ile korozyonu yavaşlatırlar. Pasifleştirici konsantrasyonunun bu düzeye ulaşmaması halinde korozyon olayı yavaşlama yerine hızlandırılmış olur

PASİFLEŞTİRİCİLER Bu nedenle pasifleştiricilere tehlikeli yavaşlatıcılar olarak bakmak mümkündür. Ortamda içerilen klor iyonları pasifleştiricilerin etkenliğini önemli ölçüde kısıtlar.