BESLENME VE ENERJİ DENGESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Besin nedir?.
Advertisements

BESLENME, METABOLİZMA VE ENERJİ
Sindirim Sistemi.
Hekzos dönüşümleri ve Uronik asit yolu
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
KAN GRUPLARI İnsan kanında bulunan alyuvar hücrelerinde proteinler vardır. Alyuvarların yapısında: A proteini varsa A grubu B proteini varsa.
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Canlılarda madde ve enerji
Sindirim sistemi Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
SİNDİRİM SİSTEMİ.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
Protein Metabolizması
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
Eslenme engeli.
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK Biyokimya Anabilim Dalı
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
MALNÜTRİSYON Dr. Tülay Erkan.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
BİYOKİMYA I (2. DERS).
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Karbonhidratlar.
PROTEİNLER.
BASİT ŞEKERLER.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Glukoneogenez.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
ATP’NİN YAPISI VE HORMONLAR
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
AMİNO ASİTLERDEN AZOT AYRILMASI ve ÜRE DÖNGÜSÜ
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
SPORCU BESLENMESİ.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ IX.HAFTA.
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
BESLENME VE KARBOHİDRAT METABOLİZMASI
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
Protein Metabolizması
Karbonhidratlar Monosakkaridler
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
PROTEİNLER.
Sunum transkripti:

BESLENME VE ENERJİ DENGESİ

Organizmanın canlılığını, işlevlerini, aktivitelerini sürdürmesi için gerekli enerji için yakıtı besinler ile alırız.

Besin yolu ile aldığımız temel yakıtlar: Karbonhidratlar Proteinler Lipitlerdir.

Besinsel karbonhidratlar çoğunlukla heksoz (glukoz, galaktoz, fruktoz) polimerleridir. Karbonhidrat sindiriminin temel ürünü ve kanda dolaşan temel şeker glukozdur. Diğer şekerler karaciğer tarafından glukoza çevrilir ya da glukoz ile aynı metabolik yollara girer.

Proteinlerin sindirim ürünü amino asitlerdir. Bazı amino asitler esansiyeldir: Besinle alınmaları gerekir. Diğerleri metabolik gereksinimi karşılayacak oranda sentezlenirler.

Nitrojen dengesi Alım=Kayıp Pozitif denge Alım> Kayıp (Gebelik, büyüme dönemleri) Negatif denge Alım<Kayıp (Az protein alımı, esansiyel amino asitlerin alınmaması)

Besinlerle alınan yağlar temel olarak trigliseritleri (triaçilgliserol) içerir. Trigliseritler, karbonhidrat ve proteinlere daha fazla kalori/gram içerirler. Yağ dokusu su içermediğinden daha yoğun depolanırlar.

Esansiyel Besinler Su Mineraller Major elementler (Ca, P, K, Sna, Cl, Mg ) Eser elementler (Fe, I, Cu, Zn, Mn, Co, Cr, Se, Mo, F) Amino asitler (Lösin, izolösin, Lizin, Metiyonin, Fenilalanin, Treonin, Triptofan, Tirozin, Valin) Yağ asitleri (Linoleik a., Linolenik a.) Vitaminler (B kompleksleri, C, A, D, E, K vitaminleri Diğerleri (Karnitin, kolin, inozitol)

Besin maddelerinin sindirilen son ürünleri organizmada çeşitli yollarla “metabolize” edilirler. Metabolizma, organizmada oluşan tüm kimyasal ve enerji transformasyonlarıdır. Besinlerle alınan yakıtların CO2+H2O’ ya dönüştürülerek enerji elde edilmesi katabolik, Enerjinin depolanması anabolik yolları oluşturur.

Besinlerin katabolizması sonucu açığa çıkan enerji, çeşitli işlevler için kullanılır (iş) ya da depolanır. Enerji=iş+depo+ ısı Birim zamanda açığa çıkan enerji= Metabolik hız

Metabolizma hızı kişinin kullandığı oksijen, çıkardığı CO2 ölçülerek saptanabilir. Dinlenim durumunda, optimum ortam koşullarında, yemekten 12-14 saat sonra ölçülen metabolizma hızına “Bazal Metabolizma Hızı” denir.

Metabolizma hızını etkileyen faktörler: Cinsiyet (erkeklerde fazladır) Yaş (çocuklarda fazladır) Vücut ağırlığı, uzunluk, yüzey alanı Vücut sıcaklığı Çevre sıcaklığı Gebelik, laktasyon Hormonlar (tiroid, epinefrin, leptin) Fiziksel aktivite Emosyonel durum Beslenme