FONKSİYONLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dizi Kullanan Örnekler
Advertisements

STRİNG FONKSİYONLARI.
Fonksiyonlar.
Karar Verme: Eşitlik ve Karşılaştırma Operatörleri
Göstericiler (Pointers)
Bölüm 7 Fonksiyonlar GÖSTERGELER Gösterge Tanımı
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
switch - case Yapısı Döngü Yapıları
String Diziler(Katarlar)
C Programlama Diline Giriş
Tanım Birbirleriyle ilişkili ve bitişik iki ya da daha fazla bellek hücresinden oluşan yapı Örnek dizi tanımı: int tamsayiDizi[10]; tamsayiDizi[0] /*ilk.
Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
Soru1: kuvvet(taban,us) Şeklinde bir yinelenen fonksiyon yazın
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
String Kütüphanesindeki Arama Fonksiyonları
Bölüm 10 Yapılar ve Birleşimler
KOPYA YAPICI FONKSİYON, STATİK ELEMANLAR, ARKADAŞ SINIF VE FONKSİYONLAR, NESNE DİZİLERİ Yılmaz Kılıçaslan.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
Program Kontrol İfadeleri
Soru1: Kullanıcıdan iki tam sayı girmesini isteyen ve daha sonra büyük olan sayı ile beraber ‘en büyüktür’ ifadesi yazan, ancak sayılar birbirine eşitse.
Erişim Denetimi, Fonksiyon
Fonksiyonlar.
While Döngüsü Tekrarlama deyimidir. Bir küme ya da deyim while kullanılarak bir çok kez yinelenebilir. Yinelenmesi için koşul sınaması döngüye girilmeden.
NESNE TABANLI PROGRAMLAMA -METOTLAR-
METODLAR.
Bilgisayar Programlama
C++ Temelleri C++ genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviye programlama dilidir.
C ile Programlamaya Giriş
Metotlar.
METOTLAR.
DOSYA İŞLEMLERİ.
Diziler Adres Kavramı Nesnelerin Adresleri sizeof Operatörü
Bilgisayar Programlama
Demet AYDIN METODLAR Demet AYDIN
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II Öğr. Gör. Bayram AKGÜL
Diziler (Arrays).
Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları
DEYİMLER DEYİM NEDİR? Kaç guruba ayrılır? İf deyimi nasıl çalışır?
C PROGRAMLAMA FONKSİYONLAR Adres ile Fonksiyon Çağırma Pointer (İşaretçiler) ile Fonksiyon Çağırma Rekürsif Fonksiyonlar.
Bölüm 6 Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
STRING‘LER Karakter Kütüphanesi Fonksiyonları
Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri Dizgi Çıktı İşlemleri Dizgi Fonksiyonları Karakter Fonksiyonları Gösterge Dizgileri.
1 Yapılandırılmamış programlama Prosedür/Fonksiyon gerekliliği Prosedural Programlama Fonksiyon Tanımlama/Prototip/Çağırma Örnek fonksiyonlar Fonksiyon.
SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz
Algoritmalar ve Programlama I Ders 10: ALTPROGRAM KAVRAMI ve FONKSİYON
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları Atama Komutu Operatörler İsim Sabitleri Veri Tipi Dönüşümü Çıktı Fonksiyonu.
4. Hafta1 4. HAFTA. 4. Hafta2 Fonksiyonlar  Büyük problemler, küçük parçalara bölünerek kolay çözülür  Yazılımlar benzer modüller içerirler  Hata ayıklama.
Fonksiyonlar.
BİLGİSAYAR programlama II
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler.
Programlamaya Giriş-I Bölüm-1. Algoritma Algoritma günlük yaşamımızda yaptığımız işler sırasında sıklıkla kullandığımız bir yöntemdir. Algoritma, bir.
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
Fonksiyonlar ve Diziler
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
C’de Fonsiyonlar Aslı Ergün.
Bölüm 7 Fonksiyonlar GÖSTERGELER Gösterge Tanımı
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 8: Fonksiyonlar
C Programlama Diline Giriş
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-7
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
C ile Programlamaya Giriş
Sunum transkripti:

FONKSİYONLAR

C’de alt programlara fonksiyon(function) denir. Her fonksiyon faydalı birtakım işlemleri yerine getirmek için tasarlanır ve çağrılır. Fonksiyonların, onları çağıran fonksiyonlardan aldıkları girdileri ve yine onları çağıran fonksiyonlara gönderdikleri çıktıları vardır. Fonksiyonların girdilerine parametreler ya da argümanlar diyoruz. Bir fonksiyonun çalışması sonunda onu çağıran fonksiyona dönüşünde gönderdiği değere geri dönüş değeri (return value) denir. Geri dönüş değeri, bir değişkene atanabilir ya da doğrudan aritmetik işlemde kullanılabilir. Örnek; x = semt(); x = semt() + 200; semt() = a; (ifadesi neden yanlıştır?)

Fonksiyon geri dönüş değeri ne amacla kullanılır? Bazı fonksiyonlar tek değer elde etmek için tasarlanmıştır. a = sqrt(x); Geri dönüş değeri yapılan işlemin başarısı hakkında bilgi verir. Test amaçlı kullanılmaktadır. return 0; Hem belli bir amacı gerçekleştirirler hem de amaçlarını tamamlayan geri dönüş değeri üretirler. c=printf(“Mehaba\n”); C ekrana yazdığı karakter sayısını gösterir. Bazende geri dönüş değerine ihtiyac duyulmaz.

Fonksiyonların Tanımlanması [geri dönüş değerinin türü] <fonksiyon ismi> ([parametreler]) < > arasında bulunan ifadeler zorunlu olarak bulunmalı [ ] arasındaki ifadeler bulunması zorunlu değil isteğe bağlı ifadelerdir. Tanımlanan fonksiyonlar en az bir blok içerir.

Bir fonksiyonun parametresi ve/veya geri dönüş değeri olmayabilir. Fonksiyonların geri dönüş değerleri herhangi bir türden olabilir. Geri dönüş değerlerinin türleri fonksiyonların tanımlanması sırasında belirtilir. Bir fonksiyonun parametresi ve/veya geri dönüş değeri olmayabilir. Parametresiz fonksiyonlarda fonksiyon operatörünün içine void yazılır yada hiç bir şey yazılmaz. float yaz(void) { } float yaz( )

Yaz fonksiyonun geri dönüş değeri yoktur. void yaz(void) { … } Yaz fonksiyonun geri dönüş değeri yoktur. Void anahtar sözcüğünün iki işlevi vardır. 1- fonksiyon parantezlerinin içine yazılırsa parametre almayacağı. 2- Geri dönüş değerinin olmadığı anlaşılır. Eğer void yazılmayıp boş bırakılırsa C derleyicisi fonksiyonun geri dönüş değerinin türünü int olarak kabul eder.

C’de fonksiyon içinde fonksiyon yazılmaz float yaz(void) { … int oku(void) /* hatalı tanımlama*/ }

Fonksiyonların Çağrılması C’de fonksiyon çağırma operatörü olarak () kullanılır. Bir fonksiyon çağrıldığında programın akışı fonksiyonu çalıştırmak üzere bellekte fonksiyon kodunun bulunduğu bölgeye atlar. Fonksiyonun çalışma işlemi bittikten sonra da akış tekrar çağıran fonksiyonun kalınan yerinden devam eder.

Tanımladığımız bir fonksiyon içinde, olmayan bir fonksiyonu çağırdığımızda, derleme aşamasında hata oluşmaz. Hata, bağlama aşamasında oluşur. C programlarının çalışması için mutlaka main fonksiyonu gereklidir. main fonksiyonu yoksa hata bağlama aşamasında, bağlayıcı program tarafından bildirilecektir.

Scanf fonksiyonu int scanf( const char *format [,argument]... ); Scanf fonksiyonu klavyeden her türlü bilgiyi almak için kullanılan standart bir C fonksiyonudur. İlk parametresi bir string ifadesidir. Bu ifade içinde klavyeden alınacak bilginin formatını belirlemektedir. scanf(“%d %d”), &a, &b); scanf(“%d %lf”), &a, &b);

a ve b sayıları için klavyeden giriş yapılır a ve b sayıları için klavyeden giriş yapılır. İki değer arasına istenildiği kadar TAB SPACE yada ENTER tuşuna basıldıktan sonra girebilirsiniz. Örnek; 12 44 12 44

#include<stdio.h> int main() { int a; int b; printf("1. sayiyi giriniz ="); scanf("%d", &a); printf("2. sayi giriniz ="); scanf("%d", &b); //topla(a, b); return 0; }