Nöroleptik Malign Sendrom

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
Advertisements

Acil Olguya İlk Yaklaşım
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
KİBAS -Olgu tartışmaları-
MS ve Ruhsal Sorunlar Dr. Levent Tokuçoğlu 2004.
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
28 TEMMUZ 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan SUT değişikliğinin,yayım tarihinden itibaren 5 işgünü sonra yürürlüğe girecek 16’ncı maddesinde Lipid.
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Toplumda Gelişen Pnömoni Hastalarında Tedavi Başarısı Göstergesi Olarak Serum Prokalsitonin ve C-Reaktif Protein Düzeyleri Mehmet Sezai Taşbakan1, Canan.
DİYARE (İSHAL).
METOKLOPRAMİD KULLANIMINA BAĞLI GELİŞEN AKUT DİSTONİ: İKİ OLGU SUNUMU
PANKREASIN ENDOKRİN TÜMÖRLERİ
Konvülziyonlu Hastaya Yaklaşım
PSİKİYATRİK ACİLLER Dr. Elif USAL. Acil psikiyatri genel psikiyatrinin, acil terapotik girişimin sıklıkla gerekli olduğu durumlarla başetmek için özel.
TESE ÖNCESİ TESTİS NASIL HAZIRLANMALI?
Antiagregan ve Antikoagülan Tedavi
Toksikoloji Akıl Kartları-1
Toplum Kökenli Pnömoniler
Huzursuz Bacaklar Sendromu Semptomları agreve eden durumlar: Uyku deprivasyonu Alkol Aşırı fiziksel aktivite Kafein Nöroleptikler Trisiklik antidepresanlar.
Cerrahide yandaş hastalıklar
İNT. DR.GİZEM KARATAŞ Kasım 2014
Akut MI hastasına yaklaşım
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
Prof.Dr. Ahmet Dobrucalı
OLGU SUNUMU 2 B. Gemicioğlu
ANTİPSİKOTİK İLAÇLARLA ZEHİRLENME
TİK BOZUKLUKLARI.
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
ALKOL YOKSUNLUĞU Doç. Dr. Duran Çakmak.
Plan Demans, tanımlar Her unutkanlık demans mıdır ?
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
Toplum kökenli pnömoni
YENİDOĞAN ENFEKSİYONLARI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
PARKiNSON tremor, kas rijidetisi (kas sertleşmesi),
HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
HİPERTİROİDİZM Tirotoksikoz;
7. Metabolik Sendrom Sempozyumundan Önemli Başlıklar
MADDE YOKSUNLUĞU Doç. Dr. Duran Çakmak.
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
Bazal Ganglionlar ve Ekstrapiramidal sistem
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 29 Eylül 2015 Salı Yandal Ar. Gör.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
DEPRESYON.
YOĞUN BAKIM OLGU SUNUMU
ONKOLOJİ OLGU SUNUMU DR. BURÇAK CAVNAR.
WARFAİNE BAĞLI KANAMA Doç. Dr. Siret Ratip Hematoloji Departmanı, Acıbadem Hastanesi.
NEFROLOJİ OLGU SUNUMU DR. RAMAZAN CİVELEK.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
Yeni Doğan Enfeksiyonları
MİGREN YÖNETİMİ Dr. Tugay MERT Ekim 2016.
HAZIRLAYAN MİRAC ULUDAĞ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI.
ANTİPSİKOTİKLER ANTİPSİKOTİKLER Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNUDURUKAN.
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
İnt.dr.Emrah patat ktü tıp fakültesi aile hekimliği stajı
Sunum transkripti:

Nöroleptik Malign Sendrom

NOROLEPTİK MALiGN SENDROM İlk kez Delay tarafından 1960 yılında tanımlanmıştır Sıklığı %0.02 ile %3.2 arasında değişmektedir. Mortalite %15-50'tir. Antipsikotik tedavinin ilk 2 gününde sıktır. Hastaların %90’ında ilk 10 günde ortaya çıkar. Ortalama tedavi başlangıcından 4-14 gün içinde ortaya çıkar. Fakat nöroleptik tedavi sürecinde tedavi başladıktan yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Bir noroleptiğe başlama veya ilaç değişiminde ilk iki haftalık dönemde risk yüksektir Ateş,otonomik değişikler,bilinç değişiklikleri antikolinerjik ilaçlardan yararlanılamayan kas rijiditesi nöroleptik malign sendromun ilk belirtisi olabilir.

BELİRTİLER Ateş,otonomik değişikler,bilinç değişiklikleri antikolinerjik ilaçlardan yararlanılamayan kas rijiditesi ilk belirti olabilir Ateş,olguların yüzde 98'inde görülür. Distoni, akinezi, mutizm,diaforez, disfaji, tremor, inkontinans, labil kan basıncı, lökositoz, CPK artışı olabilir. . 3

RİSK FAKTÖRLERİ Dehidratasyon, Erkek cinsiyet, Aşırı hareket, Lityumla kombinasyon, Alkolizm NMS nöropsikiyatrik tanılara özgü olmayıp hipodopaminerjik tüm durumlar NMS yatkınlık yapabilirler : Metoklopramid, dopamin antagonistleri.. Parkinson hst, LBD diğer bazal ganglia bozukluklarında antipsikotik kullanıldığında ya da dopamin agonistleri kesildiğinde risk artar.

RF (antipsikotikler açısından) AP potensi Parenteral enjeksiyon, Yüksek doz kullanım, Hızlı doz arttırımı,

Nöroleptik Malign Sendromun Tanı Kriterleri Nöroleptik Malin Sendromun Tanı Kriterleri Major bulgular ateş rijidite ve diğer ekstrapiramidal semptomlar Kreatin fosfokinaz yüksekliği Minör bulgular taşikardi anormal arteriyel kan basıncı takipne bilinç değişiklikleri lökositoz diaforezis

Nöroleptik Malign Sendromun Tanı Kriterleri A. Nöroleptik ilaç kullanırken (son 1-4 hafta içinde nöroleptik kullanımının başlaması) rijidite ve ısı artışı + B. >=2 adet kriter; a. diaforez b. disfaji c. tremor d. inkontinans e. bilinç değişikliği f. mutizm g. taşikardi h. tansiyonun yükselmesi ve ani değişiklikleri i. lökosiztoz j. kas yıkımı belirtileri (CK yükselmesi) C. Tıbbi nedene veya başka ilaçlara bağlı değil. D. Akıl hastalığının belirtileriyle açıklanamayan belirtiler olmalı

Değerlendirirken… Rutinde; CBC, Biyokimya, Kan kültürü, Arteriel kan gazları, CK, PT, aPTT, INR, idrar myoglobülin seviyesi LP ateş ve bilinç bulanıklığı olan hastalarda endike.

Ayırıcı tanı · Feokromasitoma · Serotonin sendromu · Parkinsonizm · Striknin toksikasyonu · Distonik reaksiyon · Letal katatoni

Letal Katatoni Klasik tanımlama Hipertermi ve yorgunluk ya da stuporu izleyen motor ekzitasyon Sıklıkla prodromal dönemde insomnia, anoreksiya, labil duygudurum Katatonik belirtiler gözlenebilir ya da delirium benzeri olabilir (dezorganize düşünme, psikoz, yıkıcı davranışlar) Terminal dönemlerde rijidite, flaksidite??? olabilir. Bazı kişilerde akrosiyanoz %75-100 fatal seyreder.

NMS – Katatoni Farkları Katatonide kurşun boru tarzı rijidite nadirdir NMS’de katatoni belirtilerinden olan stereotipik belirtiler beklenmez. lethal katatonili hastaların çoğunda öncül davranışsal belirtiler ve ateş prestupor dönemde NMS de ise stupor döneminde çıkar.

Tedavi Hastane öncesi Acil servis şartlarında o ABC o Tiamin, dekstroz o İyi bir hikaye al o Hastayı monitörize et o BDZ veya tesbit işe yarayabilir. o Rabdomiyolizis olduğunda idrari alkali hale getirmek için sodyum bikarbonat verilebilir

Tedavisi Kullanılan antipsikotik ajan kesilmelidir. Hasta beraberinde SSRI ya da lityum alıyorsa onlar da kesilmelidir. Hidrasyon sağlanılmalıdır, soğutma için heparin verilmelidir. Bromokriptin(7.5-40 mg),amantadin, dantrolen(2.5 mg/kilo) verilebilir. Tedavi sonrası antipsikotik ilaç en az iki hafta sonra verilmelidir Aynı antipsikotiğe devam edilebilir mi???