KÜRESELLEŞME, ekonomik YÖNETİŞİM VE DEVLET DIŞI OYUNCULARIN ROLU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Enerji Kaynakları ve Türkiye
Advertisements

1. HAFTADAN 7. HAFTAYA TÜM KONULARI İÇEREN TEST UYGULAMASI
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Sürdürülebilir Enerji
ENERJİ KAYNAKLARI.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Mustafa Salman Pazarlama Müdürü 16 Eylül 2014 İstanbul
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
SICAKLIK VE ISI.
RÜZGAR ENERJİSİNE YÖNELİŞ
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE SGP DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - 15 Nisan 2005 İklim Değişikliği ve SGP İklim Değişikliği Odak Alanı.
Dalga enerjİSİ MUHAMMET YAVUZ İNCE
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Elektrik Enerjisi Üretimi
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ > >Seminer Dersi Sunumu.
TÜRKİYENİN ENERJİ KAYNAKLARI VE MALİYETİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
1)-Enerji Arz Güvenliği ve Talep Güvenliği - Anıl Köroğlu
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Güneş enerjisi.
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
Hidrojen Teknolojileri
Türkiye’nin Dış Ticareti
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
Temiz Enerji Kaynakları
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KARİYER SUNUMU
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
ISI VE SICAKLIK.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“ A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANIMI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ. GÜNEŞ ENERJİSİ Tükenmeyen tek enerji kaynağı güneştir. Güneş, hiçbir atığı olmayan temiz bir enerji kaynağıdır. İhtiyaç.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Yenilenebilir Enerji Nedir?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Helin su acer. C Creating A Awareness on R Responsible.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE TASARIM.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Türkiye LPG Piyasasında Gelecek Stratejileri
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

KÜRESELLEŞME, ekonomik YÖNETİŞİM VE DEVLET DIŞI OYUNCULARIN ROLU PROJE SUNUMU 22.11.2012

PROJE ADI : MEKANİK ENERJİDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HEDEFİMİZ: Gelişen dünya ile birlikte artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla temiz, yenilenebilir ve uygulanabilir bir enerji kaynağı hedeflenmiştir. Bu konu üzerine yaptığımız araştırmalar sonucunda mekanik enerjiden temiz ve yenilenebilir enerji üretme fikri üzerine çalışılmıştır.

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE ENERJİ: Enerji, dünya siyasetine yön veren, sınırların çizilmesini sağlayan, ülkelerin ekonomik gelişmişlik göstergesi olan en temel unsurdur. Yakın geçmişte yaşanan petrol savaşları olarak tanımlanabilecek Körfez ve Irak Savaşları, enerjinin, sanayinin ihtiyacı dışında büyük bir uluslararası bağımsızlık yönünün de olduğunu göstermektedir.

Günümüzde, ülkelerin gelişmişlik seviyeleri, enerji üretim ve tüketim miktarlarıyla belirlenmeye başlamıştır. Ekonomik olarak gelişme, enerji üretimindeki bağımsızlığa bağlıdır. Enerji, ülkelerin ekonomik ve sosyal olarak gelişiminde, toplumsal refahın arttırılmasında önemli bir etkendir. İhtiyacı olan enerjiyi kendi kaynaklarını kullanarak üretebilen ülkeler, ekonomik açıdan gelişmişler ve uyguladıkları enerji politikalarıyla, dünya siyasetine yön vermeye başlamışlardır.

Dünyada üretilmekte olan enerjinin yüzde 85’i petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlardan elde edilmekte olup, yeni rezervler bulunmadığı takdirde çok uzun sayılamayacak bir süre sonra tükenecekleri bilim adamları tarafından ifade edilmektedir. Dünyada, bilinen üretilebilir fosil yakıt rezervleri, petrolde 40 yıl, doğal gazda 62 yıl, kömürde ise 216 yıl yetecek seviyededir. Bu nedenle, küresel güçlerin emrindeki, sermaye gurupları teknoloji, enerji ve petrol kaynaklarının paylaşımı için tüm dünyanın gözleri önünde, büyük bir mücadele vermektedirler.

Artan enerji talebi: Dünyada kişi başına düşen enerji, sürekli bir artış eğilimi içerisindedir Dünyada nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşme olguları, küreselleşme sonucu artan ticaret olanakları doğal kaynaklara ve enerjiye olan talebi giderek artırmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından yapılan projeksiyonlar, mevcut enerji politikaları ve enerji arzı tercihlerinin devam etmesi durumunda dünya birincil enerji talebinin 2007-2030 yılları arasında %40 oranında artacağına işaret etmektedir.

Artan enerji talebiyle birlikte ülkelerin enerji arayışlarındaki hızları ivme kazanmıştır. Fosil yakıtların yarattığı çevre kirliliği sonucunda ortaya çıkan küresel ısınma ve iklim değişikliğine duyarlılığın artması ve enerji teknolojileri alanındaki gelişmelerin, artan talebi karşılayacak nitelikte olmaması sonucunda devletler enerji kaynakları için birbirleriyle yarışır duruma gelmişlerdir. Sosyal medyada yer alan enerji konulu haberlere baktığımızda devletlerin enerji arayışları açıkça görülmektedir.

Türk güneşine 600 milyon dolar. Çinliler güneşi gördü! Doğalgaz ekonomik bir devrimi ateşliyor. ABD’yi korkutan petrol rezervi! Dünyayı yeni bir petrol krizi mi bekliyor? Türkiye ve Japonya’dan nükleer imza! Sinop’ta nükleer santral! ABD’nin gözü kulağı enerjide! Türkiye’nin umudu Karadeniz Petrolleri. Elektiriğe zam! Rus strateji belgesi: Enerji Savaşı Çıkacak!

Yeryüzünde enerji: TÜKENEBİLEN ENERJİLER Kömür, linyit, petrol, doğal gaz, atom(uranyum) gibi kaynaklardan elde edilen enerjiler tükenebilen (yenilenemeyen) enerjiler olup doğal çevreyi kirletirler, bozarlar ve zamanla tükenirler . TÜKENMEYEN (YENİLENEBİLİR) ENERJİLER Su (hidrolik), güneş, rüzgar, jeotermal, biyomas, gel-git olayı gibi kaynaklardan elde edilen enerji ler olup çevre dostudurlar ve zamanla tükenmezler

Modern yenilenebilir enerji kaynakları Rüzgar enerjisi Su gücü (Hidrogüç) Güneş enerjisi  Jeotermal enerji Biyokütle Biyoyakıtlar Sıvı biyoyakıtlar Katı biyokütle Biyogaz Küçük ölçekli enerji kaynakları Piezoelektrik TermoelektrikElektromanyetik radyasyon elektrik

PİEZOELEKTRİK MODELLEMESİYLE MEKANİK ENERJİDEN TEMİZ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİ

Piezoelektrik nedir? Piezoelektrik bazı malzemelere uygulanan mekanik basınç sonucunda, malzemenin elekrik alan ya da elektrik potansiyel[1]yaratma yeteneğidir. Bu etki, malzemenin içindeki polarizasyon yoğunluğundaki değişmeyle doğrudan alakalıdır. Eğer malzeme kısa devre değilse, uygulanan stres malzemede bir voltaj meydana getirir. Piezo mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmekte kullanılan bir sistemdir.

Piezo Jenaratörler Piezo jeneratörünün mantığı günlük hayatta çoğu insanın kullandığı çakmaklardan gelmektedir.Çakmağın içerisinde bulunan ve çakmağın yanmasını sağlayan manyeto denilen elektrik sistemi piezo’nun basit bir modelidir. Piezo elektrik özellik gösteren malzemeler üzerine mekanik güç uygulandığında elektromanyetik alan yaratırlar. Otoyol, tren yolu gibi uygulanan gücün sürekli değiştiği alanlarda bu voltaj alternatif akım benzeri değişiklik gösterecek ve elektrik üretilmesini mümkün kılacaktır.

Piezonun kullanım alanları: Kara yollarında,hava yolu pistlerinde kullanımı ve tren yollarında kullanımı; Yaya trafiğinin olduğu alanlarda kullanımı; Ağır iş makinelerinde kullanımı; Sarj ve alet çalıştırma amaçlı kullanım; Araçlara bağlanarak enerji üretme amaçlı kullanım.

Mekanik enerjiden temiz ve yenilenebilir enerji üretimi KARAYOLU UYGULAMALARI: Asfaltın altında beton zemin üzerine eklenen piezo jeneratörlerin üzeri bitümlü tabakayla kaplanarak korumaya alındıktan sonra üzeri asfalt ile kaplanır ve 30 yıla uzanan jeneratör ömrü sağlanır.

Üretilen elektriğin şebekeye verilmesi ya da bataryalarda saklanması mümkündür. Saatte 500 ağır vasıta aracın geçtiği 1 km uzunluğunda yolda 200kWh/h elektrik üretimi mümkün olacaktır.

Demir yolu uygulamaları:

Aşağıdaki fotoğrafta sistemin uygulanmış ve çalışmaya hazır halini görebilirsiniz. Mevcut traverslerde sadece titreşim izolasyonu için eklenmiş lastik tamponların değişimi ile elektrik üretimi ve trenlerin online yük-hız-yer takibi mümkün hale gelir.

Her bir pad üzerinden yüklü bir vagonun geçişinde 0,03-0,04 Joule elektrik enerji üretecektir. 300.000€ yatırım maliyeti ile 1 km tren yoluna döşenecek sistemin saatte geçecek vagon sayısına göreüreteceği elektrik ve ortalama 0,23kr/kWh (0,1€/kWh) elektrik fiyatına göre elektrik değeri grafikteki gibi olacaktır.

Sağlanan Avantajlar ve Kullanım Alanları Trafik Kontrolü: Araçlar arası mesafe ve süreyi anlık takip Araçların hızlarının sürekli olarak ölçülmesi Yük taşıtlarının ağırlıklarının hareket halindeyken ölçülmesi ve kontrolü

Lokal Elektrik Üretimi: Rüzgar ve Güneş gibi elektrik destek ünitelerine alternatif temiz ve sürdürülebilir enerji Şebeke bağlantısında sorun yaşanan bölgelerde batarya destekli yenilenebilir güç. Hava koşullarından bağımsız elektrik üretimi

Yatırım Amaçlı Elektrik Üretimi: Yerel Şebekeye Elektrik Satışı Hızlı Geri Ödeme süresi Çevreye tamamen zararsız enerji üretimi Kolay Kurulum Düşük Bakım İhtiyacı

Sıkça Sorulan Sorular: Jeneratörlerin sıkça değiştirilmesi gerekir mi? Asfalt içerisinde monte edilen ve hareketli parça içermeyen jeneratörler 30 yıla uzanan kullanım imkanı sunar. Piezo elektrik jeneratörlerin eklenmesi yolun kalitesini etkiler mi? Piezo elektrik jeneratörler tren yollarında ya da asfalt yollarda mekanik ya da yapısal değişikliğe yol açmaz. Taşıtların yakıt tüketimlerinde artış olmayacaktır.

İŞ ORTAKLIKLARI ENERJİ PİYASASI DENETLEME KURUMU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TARGET GROUPS

TAKIM ÜYELERİ: SEREN CİVAK YUSUF SAVTEKİN YÜKSEL NİLAY BASAN UTKUCAN KURUCUOĞLU AHMET YİĞİTALP TULGA

PROJE WEB SAYFASI http://akillienerji.wordpress.com/