PANEL 3 Veri tabanı-Dergi İletişimi, Ortak Yazım Dili ve Dergi Formatları TARIM, VETERİNER ve BİYOLOJİ BİLİMLERİ SÜRELİ YAYINCILIK 1. EDİTÖRLER ÇALIŞTAYI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Araştırma adresinde, Computer Science alanında ilk 10’da yer alan, üniversitelerin web siteleri incelenerek yapılmıştır.
Advertisements

Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Cambridge Journals Online
Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşen APAYDIN.
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORGANİK KİMYA BÖLÜMÜ.
Hasan CAN Anorganik Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi
Internet Kaynak Keşfi: Bir Dublin Core Üstveri Editörü ve
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
Tarafından sağlanmaktadır ScienceDirect Veri Tabanı.
CABI Bilgi Kaynaklarında Yenilikler; E-kitaplar, E-arşivler ve Referans kaynakları Clodagh Corcoran&Merve Okur.
Web of Science ve Bibliyometrik
Metadata ve Kütüphanelerde Kullanılması
T H O M S O N S C I E N T I F I C – MİKRO BİLGİ A.Ş. Web of Science 7.0 UASL Eğitim Programı TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Mayıs, 2006.
BİBLİYOGRAFYA HAZIRLAMA Bilkent University Library
YURT DIŞINDA ÖĞRENİM Ertan Pekşen KOU Müh. Fak Jeofizik Müh. Bölümü
Kısa özet yazımı Dr. Oğuz Reşat Sipahi
T H O M S O N S C I E N T I F I C CAB ABSTRACTS ™ Comprehensive Agriculture & Applied Life Science Research.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE YAYIN DESTEK BİRİMİ.
İstanbul Medipol Üniversitesi
ULAKBİM UASL Mayıs 2007 İktisadi ve İdari Bilimlerde Otorite Kaynak: OECD.
CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ ULUSAL VERİ TABANLARI Uzman Didem AYDAN Uzman Sibel TABANLIOĞLU V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009, Antalya.
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
Zeynel Cebeci Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Adana, 2008 Sürüm: Taslak Copyright 2008 TrAgLor. Bu bir Türkiye Tarımsal.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Bilgi Kaynağı Olarak Veritabanları
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE YAYIN DESTEK BİRİMİ.
1 © 2004 MIKRO IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı UASL Eğitim Programı TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Mayıs, 2006.
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
Veri Tabanı-Dergi İletişimi Ve Ortak Yazım Dili, Dergi Formatının Ele Alınması TÜBİTAK-ULAKBİMTVBBVT I. EDİTÖRLER ÇALIŞTAYI A. Nuray DEMİRKOL 2 Kasım 2007.
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim
ELEKTRONİK KOLEKSİYON GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası 31 Mart 2005.
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Tarım Politikası Dersi-Uygulama Yayın Arama/Tarama
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
BBY 105 BİLGİNİN ORGANİZASYONU
BBY 207: Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri I Y.T. SPSS (Statistical Package for the.
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Key Terms from the Chapters. Chapter -1 Statistics, Data, and Statistical Thinking Fundemantal Elements of Statistics Statistics: EN: Statistics is the.
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
Sönmez ÇELİK Doğuş Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı,
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Yaşam ve Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Yazı Değerlendirme Süreci Prof. Bünyamin ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 368 Bilimsel ve Teknik Bilgiye Erişim 2. Mühendislik ve Sanayi Genel veri tabanları Nazan Özenç Uçak.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri.
1. Ders: Ders İşleyişi Hazırlayan ve Sunan:
Bilimsel Bilgiye Erişim
BİLİMSEL ÇALIŞMA BASAMAKLARI SCIENTIFIC WORKING STEPS MHD BASHAR ALREFAEI Y
Disiplinlerarası belli başlı kaynaklar
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Structure of an IR System
Pratik kullanım rehberi
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı
Metadata Gurbet G. Evsel, MLIS Guz, 2015.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
SUBJECT NAME Prepeared by Write the names of group members here
Sunum transkripti:

PANEL 3 Veri tabanı-Dergi İletişimi, Ortak Yazım Dili ve Dergi Formatları TARIM, VETERİNER ve BİYOLOJİ BİLİMLERİ SÜRELİ YAYINCILIK 1. EDİTÖRLER ÇALIŞTAYI 2 Kasım 2007 TÜBİTAK Mustafa İnan Salonu, Tunus Caddesi, 80 Kavaklıdere, Ankara Prof.Dr. Zeynel Cebeci Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Adana Uzm. Nuray Demirkol TÜBİTAK ULAKBİM TVBBVT, Ankara

Dergi-TVBBVT İletişimi Neyi gönderelim/dizinleyelim? Nasıl gönderelim? Ne biçimde olsun? İçerik Ölçeği - Özet - Tam metin Materyal türü - Basılı - Elektronik Transfer Yöntemi - Çevrimiçi - Çevrimdışı Format - Serbest - Standart Özet + Tam Metin Elektronik Çevrimiçi Standart

Dergi-TVBBVT İletişimi Transfer Nasıl Olmalı? Basılı Elektronik – Çevrimdışı CD E-posta eki – Çevrim İçi Web/HTML formları/belgesi XML belgesi / RDF belgesi – FAO AIMS Document Like Objects Metadata – TVBBVT Markup Language ??? Sistemler arası işlenebilir (Interoperable) Yeniden kullanılabilir (Reusable) Paylaşılabilir (Shareable) Kullanım ve Hakları Düzenleyebilir Esnek ve genişleyebilir Hızlı transfer edilebilir Uluslarası Std. uyumlu

Dergi-TVBBVT İletişimi FAO AgMES Girişimi AgMES elemanları Üstveri tasarımları RDF tasarımları Üstveri tasarımları Document-like resources (Belge benzeri kaynaklar) Events (Etkinlikler) Geospatial (Yersel bilgi) Organization (Kurumsal/Örgütsel bilgi) Person/Expert (Kişi/Uzman) Biodiversity & Genetic Res. ( Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynaklar ) Project (Projeler) Statistical (İstatistiksel Bilgi)

Dergi-TVBBVT İletişimi AgMES : Agricultural Metadata Element Set AgMES, farklı biçimlerde ve türlerde sunulan, yayınlanan tarımsal ve biyolojik bilgi için semantik standartlar geliştiren bir FAO Girişimi’dir. AgMES bu anlamda aşağıda bazıları listelenen bilgiler için tarım, kırsal kalkınma, veterinerlik, gıda, çevre vb ilgili tüm disiplinlerdeki farklı bilgi türleri için üstverileri bir şemsiyesidir. Document-like Information Objects (DLIOs) Dublin Core + Australian Government Locator Service = Agricultural Metadata Element Set (AgMES) Events vCalendar Geographic and Regional Information Geographic information -- Metadata (ISO 19115) Persons Friend-of-a-friend (FOAF), vCard Plant Production and Protection Darwin Core (1.0 and 2.0) (DwC)

Dergi-TVBBVT İletişimi AgMES Uygulama Yanayı = DC + DCTERMS+ AGLS Section 1: Elements Section 2: Refinements Section 3: Schemes Section 1: Elements (DC) Title (DC) Creator (DC) Subject (DC) Description (DC) Publisher (DC) Date (DC) Type (DC) Format (DC) Identifier (DC) Source (DC) Language (DC) Relation (DC) Coverage (DC) Rights (DCTERMS) Audience (AGLS) Availability (AGS) Citation (

Dergi-TVBBVT İletişimi FAO AgMes Application Profile (AgMes AP) Agricultural Document-like Information Objects (DLIO) Standart üstveri belge biçimleri muhtelif biçimlerde uygulanabilir: TVBBVT sitesine gömülü ara yüzler – HTML >>> XML >>> DB TVBBVT deposuna yüklenebilir – XML belgesi – RDF belgesi

Dergi-TVBBVT İletişimi Araçlar ve Örnekler Web siteleri için AgMES & DC Biçiminde Üstveri Yaratıcı Belge Benzeri Bilgi Nesneleri İçin Üstveri Editörü lang=en&PAGEWORKMODE=EDITMETAS

Ortak Yazım Dili Dergi Künyesi Kurumsal bilgiler Editöryel bilgiler Başlıklar, Özetler, Anahtar Sözcükler Yazar bilgileri Alıntı Gösterimleri Referans listeleri

Ortak Gösterim Biçimleri Alıntı Gösterimleri ve Kaynaklar Listesi Nasıl Olmalıdır? Cebeci (2007) kaynak gösteriminde…. ? Kaynak gösteriminde … [15] ? Kaynak gösteriminde …[ZC2] ? Kitap, Dergi makalesi, Bildiri… Elektronik Kaynaklar Anonim veya kurumsal kaynaklar… - Serbest = Mevcut uygulama = Sonuç: Karmaşa - Standart = Birörneklik + Verimlilik = Gelecek uygulama

Ortak Gösterim Biçimleri APAAPA (American Psychological Association) for psychology and other social sciences Chicago (University of Chicago Press) Documentary-noteDocumentary-note for history, arts, and humanities Author-dateAuthor-date for sciences and social sciences MLAMLA (Modern Language Association) for literature, arts, and humanities ACSACS (American Chemical Society) for chemistry … ve diğerleri

Ortak Gösterim Biçimleri Okyanusta boğulmak…Çok Kapsamlı bir başvuru

Ortak Gösterim Biçimleri Sciences ACS styleACS style is the American Chemical Society style format and is often used in chemical literature.American Chemical Society AIP, American Institute of Physics, references in most physics journals are numbered in the text and the reference list.American Institute of Physics AMS styles, e.g., AMS-LaTeX, are styles developed for the American Mathematical Society (AMS), typically implemented using the BibTeX tool in the LaTeX typesetting environment. This type of style can also be called a "Authorship trigraph."AMS-LaTeXAmerican Mathematical SocietyBibTeXLaTeX CSE/CBE CSE/CBE is the Council of Biology Editors style format, which is most often used in scientific papers and research.Council of Biology Editors IEEE StyleIEEE Style is commonly used in technical fields, particularly in computer science. In IEEE style, citations are numbered, but citation numbers are included in the text in square brackets rather than as superscripts. All bibliographical information is exclusively included in the list of references at the end of the document, next to the respective citation number.computer science Pechenik is a style described in "A Short Guide to Writing about Biology" by Jan A. Pechenik.

Ortak Gösterim Biçimleri Kapsamlı bir başvuru

Ortak Gösterim Biçimleri Türkiye Bilimsel Alıntı ve Kaynak Gösterim Standardı / TurkCite APA MLAAISACS Çalışma Grubu Çalıştaylar Standardizasyon Revizyon ULAKBİM + TSE TÜBİTAK + YÖK Üniversiteler + Dergiler ULAKBİM + YÖK Üniversiteler + Dergiler UYGULAMAYAYGINLAŞTIRMA

Eylem Planı 1.Dergi dizinleme (indeksleme) işlemlerinde standardizasyona gidilmeli ve bu amaçla FAO AgMES DLIO uygulama yanayı kullanılmalıdır. 2.ULAKBİM en yakın zamanda dergi-tvbbvt iletişiminde AgMES şemasını kullanan XML/RDF araçları ve iletişim arayüzü geliştirilmelidir. 3.Bu sistemde Dergi Editörleri için hesaplar açılmalı ve materyal iletimi çevrimiçi otomatik biçimde yapılmalıdır. 4.Dergi ve tanıtıcı bilgilerinde standartlık, bütünlük ve birörneklik sağlamak üzere bir çalışma grubu oluşturulmalıdır. 5.Dergilerde alıntı ve kaynak gösterimleri için standardizasyona gidilmeli ve bunun için bir çalışma grubu ve ardından bir çalıştay yapılarak uygulanmalıdır. 6.ULAKBİM Bilgi Standartları Kurulu oluşturulmalı ve TSE, ISO ve FAO ile birlikte çalışma mekanizmaları geliştirilmelidir.