SÖZCÜKTE YAPI HATİCE NUR YENİLMEZ 7/A 637.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ZAMİRLER.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi.
Köylü ulusun efendisidir.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
SIRALI VE BAĞLI CÜMLELER - ÇEŞİTLERİ
(BELİRTEÇ) ZARF.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ZAMİRLER.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
SÖZCÜĞÜN YAPISI Sözcük oluşturmanın değişik yolları vardır. Bazen başka bir dilden alınan sözcük, olduğu gibi, yani kök olarak kullanılır. Bazen sözcük.
SÖZCÜK YAPISI HAZIRLAYAN; ONUR BUĞTEKİN 5/A 232.
EKLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
Altın Kurallar 1- Ucuz araba kullan ama, alabileceğin en güzel evi al.
VURGU.
Z A M İ R L E R.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
TAMLAMALAR.
DEĞERLENDİRME SORULARI
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
SÖZCÜK YAPISI ...
YAPI BİLGİSİ.
SORULAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
CÜMLEDE ANLAM.
MERHABA ARKADAŞLAR .
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç sözcük vardır
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER.
SÖZCÜK YAPISI.
CÜMLE TÜRLERİ.
SÖZCÜKTE YAPI.
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
SÖZCÜĞÜN YAPISI Sözcüğün yapısını üç grupta inceleyebiliriz: Basit sözcük, türemiş sözcük, bileşik sözcük. Şimdi bunları ayrıntılarıyla görelim.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
SIFATLAR.
Ergun DÖNMEZ İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU. BASİT SÖZCÜKLERTÜREMİŞ SÖZCÜKLERBİRLEŞİK SÖZCÜKLER İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU.
Sunum transkripti:

SÖZCÜKTE YAPI HATİCE NUR YENİLMEZ 7/A 637

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük basit yapılıdır? A) Ayrı olsak da gönlümüz beraber. B) Akşam telefonlaşırız, dedik. C) Göçmen kuşlar gibiyim. D) Özdeş düşünceleri vardı.

ÇÖZÜM: A seçeneği

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem basit yapılı sözcüktür ? A) Çocuk birileri tarafından kaçırılmış. B) Savcı, delilleri tek tek inceledi. C) Kazada çocuğun dizleri kanadı. D) Hepimiz bu masalı defalarca dinledik.

ÇÖZÜM: D seçeneği

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik yapılı sözcük yoktur? A) Sivrisinekler insanlara hastalık taşır. B) Yüzyıllar boyu unutulmaz, hatırlanır. C) Baharla birlikte içimiz şenlendi. D) Köylüler biçerdöver kullanıyorlar.

ÇÖZÜM: C seçeneği

4. 1. akbaba 2. kuşbaşı 3. devetabanı 4.kuşburnu yukarıdaki birleşik isimlerden hangisi sıfat tamlaması biçiminde oluşmuştur? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

ÇÖZÜM: A seçeneği

5. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan birleşik isimlerden hangisinde her iki sözcük de anlam yitimine uğramıştır? A) Kuştüyü yastıkta uyuyordu. B) Bilirkişi raporları incelendi. C) Göklerde bir akbaba uçuyordu. D) Tatbikatta uçaksavarlar tanıtıldı.

ÇÖZÜM: C seçeneği

6. Aşağıdakilerin cümlelerin hangisinde birleşik eylem yapılışı bakımından farklıdır ? A) O kadar hassas biri ki her şeyi dert eder. B) Sen de bu yaz tatil yapabilirsin. C) İşleri bitirebilmek için eve hapsoldum. D) Onun böyle bir şey yapacağını hissettim.

ÇÖZÜM: B seçeneği

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yapısı farklıdır? A) Dünkü fırtına ağaçları söktü. B) Bireysel sorunları anlattılar. C) İki arkadaşın arasında soğukluk vardı. D) Kitaplara alıcı gözle bakamadım.

ÇÖZÜM: A seçeneği

8. “ Bu gerilim dolu günlerden sonra korku hissetmedim dersem yanlış olur. ” I II III IV cümlesindeki sözcüklerden hangisi yapısı bakımından farklıdır? A) I B) II C) III D) IV

ÇÖZÜM: C seçeneği

9. Aşağıdakilerin hangisinde türemiş sözcük kullanılmıştır? A) Bu yaz tatile gidebilirim. B) Elinde güzel bir kitap vardı. C) Cebinde bir kağıt parçası vardı. D) İnsanların pek çoğu aç gözlüdür.

ÇÖZÜM: D seçeneği

10. Aşağıdakilerin hangisinde türemiş sözcük kullanılmamıştır 10. Aşağıdakilerin hangisinde türemiş sözcük kullanılmamıştır? A) Her şey gibi iyi hâl de karşılıklıdır. B) Her gün bakışlarından manalar çıkardı. C) Hafta sonu annem gelecek. D) Güzellik, herkesin ruhunda bir iç huzur sağlar.

ÇÖZÜM: C seçeneği

11. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır? A) Dürüstlük, iyilik, insanlık gibi erdemler devamlı ve önemlidir. B) Saygıdeğer bir insanı gücendirmek haksızlıktır. C) Tembellik etmekten bir sonuç elde edilmez. D) Osmanlı Devleti’nin yükseliş dönemleri ihtişam devridir.

ÇÖZÜM: D seçeneği

12. “Kendini beğenmek insan benliğinin dışa vurulan en önemli özelliğidir ” I II III IV cümlesinde numaralanmış sözcüklerin hangisi farklı yapıdadır? A) I B) II C) III D) IV

ÇÖZÜM: A seçeneği

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi farklı bir birleşik eylemdir? A) Arabanın yanmayan lambalarını tamir ettik. B) Anlatıverdi her şeyi hiç zorlanmadan. C) İlerde çok başarılı bir öğrenci olabilirsin. D) Bana söylediklerini duyunca öylece bakakaldım.

ÇÖZÜM: A seçeneği

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş sözcük yoktur? A) Elindeki yün örgüyü tamamlamaya çalışıyordu. B) Bu mutluluk çok sürmedi. C) Arka bahçeye evlerin çöplerini atıyorlar. D) Bu hayvan iyi niyetli hiçbir insana havlamaz

ÇÖZÜM: C seçeneği

15. “ Haksız davranışlardan hiçbir zaman hayır gelmez “ altı çizili sözcüklerin yapısı sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir? A) birleşik – türemiş – basit B) türemiş – birleşik – basit C) türemiş – basit – birleşik D) basit – birleşik – türemiş

ÇÖZÜM: B seçeneği

16. Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin tamlananı türemiş bir sözcüktür? A) Şafakla birlikte kalkarak kent kapısını çaldık. B) Hiçbir felaket gelmedi başlarına. C) Yunus balıkları onun çevresinde dönerek yüzüyordu. D) Zabıta simit satıcılarına göz açtırmıyor.

ÇÖZÜM: D seçeneği

17. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapıca farklıdır? A) Sudan sebeplerden birbirinden ayrıldılar. B) İstanbul’ dan Ankara’ya beş saatte geldik. C) Yanından ayrılırken oldukça üzgündü. D) Radyodan akşam haberlerini dinliyordum.

ÇÖZÜM: A seçeneği

18. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi isimden türemiştir? A) Bu tarafta arsa çok kıymetlendi. B) Azıcık saygılı ol kızım. C) Arkadaki yapının mimarı bize geldi. D) Sonunda yorularak bir tarafa oturdu.

ÇÖZÜM: A seçeneği

19. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin yapısı diğerlerinden farklıdır? A) Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. B) Güzel ve zengin kişiler herkes tarafından ilgi görür. C) İnsanlar her zaman şanslı olamazlar. D) Düşmanlarımıza karşı açık vermemeliyiz.

ÇÖZÜM: A seçeneği

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcük yapılışı bakımından farklıdır? A) Konuları tekrar etmeden soru çözmem. B) Sahip olduğumuz güzelliklerin kıymetini bilmeliyiz. C) Hadi biniver arabaya gezmeye gidelim. D) Dert ettiğin şeye bak, ben sana yardım ederim.

ÇÖZÜM: C seçeneği

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde basit, türemiş ve birleşik yapılı sözcüklerin tümüne örnek vardır? A) Kadın çocuğu için gözyaşı döküyor. B) Yayın hayatına yeni atıldı. C) Şimdilik sen bizi okulda bekle. D) Bilimin hepimize yol göstereceğinden şüphe etmedim.

ÇÖZÜM: D seçeneği

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş yapılı sözcük yoktur? A) Beklemelisin sana da imkân verilecektir. B) Şimdiden beni sınav heyecanı sardı. C) Komşuluk ilişkisi diye bir şey kalmadı. D) Başımıza ne geldiyse o sebep oldu.

ÇÖZÜM: D seçeneği

23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik yapılı sözcük yoktur 23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik yapılı sözcük yoktur? A) Kimseye muhtaç olmadan yaşamını devam ettiriyor. B) Sınavda tüm soruları kolayca cevapladım C) Bilirkişi raporuna göre hatalı bulundu. D) Üstünde camgöbeği renginde kazak vardı.

ÇÖZÜM: B seçeneği

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcük kullanılmıştır? A) Eskiden beri bulmaca çözmeye bayılırdı. B) Varlığımı yalnız sana verdim ben. C) Onun gibi hayırsızını görmedim . D) Birkaç öğrenci sınıfı temizledi.

ÇÖZÜM: D seçeneği

25. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi iyelik eki alarak birleşik sözcük olmamıştır? A) bağrıyanık B) başıboş C) sütübozuk D) Kadıköy

ÇÖZÜM: D seçeneği

26. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “basit, türemiş ve birleşik” sözcüğe örnek vardır? A) Hanımeli kokuyorsun. B) Cumartesi yemeğe davetliyiz. C) Bu bölgede günebakan vardır. D) Düğünden sonra balayına gidecekler.

ÇÖZÜM: C seçeneği

27. Aşağıdaki birleşik yapılı sözcüklerden hangisi isim tamlaması biçiminde oluşmuştur? A) Yazın burada çok sivrisinek oluyor. B) Bahçenin bir köşesine aslanağzı ekmiş. C) Annem bugün sütlaç yapacaktı. D) Yine karatavuk avlamaya gitti.

ÇÖZÜM: B seçeneği

28. Aşağıdaki birleşik yapılı sözcüklerden hangisi sıfat tamlaması biçiminde oluşmuştur? A) Onun ne kadar açıkgöz olduğunu bilemezsin. B) Çocukları başıboş bırakmayın. C) Pazartesi günü sınavım var. D) Bu limana bir dalgakıran yapmak zor.

ÇÖZÜM: A seçeneği

29. “günebakan – varlığımı – sana” sözcüklerinin yapısı sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır? A) birleşik – türemiş – basit B) birleşik – basit - türemiş C) türemiş – birleşik – basit D) basit – türemiş – basit

ÇÖZÜM : A seçeneği

30. Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklı bir şekilde oluşmuştur? A) çekyat B) gelgit C) biçerdöver D) ayakkabı

ÇÖZÜM: D seçeneği