ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hz. Muhammed'in Doğumu, Çocukluk ve Gençlik Yılları
Advertisements

TÜRKAN YÜKSEL Tıkır Top.
Allah’ın Huzurunda Olma Bilinci
A TEMASI OKUL HEYECANIM
Baba, itiraz eder, Olmaz öyle çok dost, Hakikisi belki bir, belki iki, Fazlasını bulamazsın gerçek, hakiki...
Sınavlar; Öğrenci ve Veliler
Baba, itiraz eder, Olmaz öyle çok dost, Hakikisi belki bir, belki iki, Fazlasını bulamazsın gerçek, hakiki...
HASED. Bir nimeti hakkıyla elde etmiş bir insandan O nimetin kopup gitmesini istemektir. Kıskanmak, çekememek. HADİS "Mü'min gıbta; münâfık haset eder."
Sorumluluk: Kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur.
8.SINIF ÖĞRENME ALANI: İNANÇ ÜNİTE: KAZA VE KADER HAZIRLAYAN
HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)
Dost Genç adamın biri, Dermiş babasına her gün; 'Benim de dostlarım var, sendeki dost gibi'

GÜNLÜK NAMAZLAR (5 VAKİT NAMAZ)
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
HAYATIN HER ANINDA BİR ORTAK BİR ZİHNİYET VARDIR…… Ve… BİLSEK TE…. BİLMESEK TE…. Bu zihniyeti yürüten bir Matematik Matematiği götüren mantık Mantığı dürten.
BAYKUŞ KARDEŞİN PARTİSİ.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
ÜÇ İHTİYAR MİSAFİR ÖYKÜSÜ
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
Temel Eğitici Nitelikleri
Konu: Allah’a Güvenmek ( Tevekkül )
(4. Bölüm: Hz. Muhammed’in Hicreti)
ÖĞRENME ALANI: DEĞERLER VE AHLAK 9. SINIF 5. ÜNİTE DEĞERLER
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 11. Sınıf 1. Ünite
ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ:
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
KAZA VE KADERE İMAN.
KUTLU DOĞUM HAFTASI YASEMİN KOLSUZ /C bilgidagi.com.
BABALAR VE KIZLARI.
KAVRAMLAR SERİYYE: Peygamber Efendimizin (sav) katılmadığı, sahabelerden birisinin başkanlığında gönderilen keşif veya savaşlara denir. GAZVE: Peygamber.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 1. Ünite Sunusu
Yetkinlikler Yetkinlikler belirli bir görevi başarıyla yerine getirebilmek için beklenen ortak kurumsal davranış ve tutumları tanımlanmaktadırlar.
DİN KÜLTÜRÜ PERFORMANS ÖDEVİ
ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER

DUYU ORGANLARIMIZ Duyu organlarımızı bulmama yardımcı olur musunuz?
İnsan İradesi ve Kader İnsan İçin Kader ve Kazanın Tanımı

Allah’a Güvenmek (Tevekkül)
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
Tıkır Top
Alçakgönüllülük Analizi (Hikayeler İle)
AĞUSTOS BÖCEĞİ İLE KARINCA
Hicret Olayı.
İMANIN VE İSLAM’IN ŞARTLARI
Norveç maçında 2-0 geriye düşmesine rağmen geriden gelerekmaçı 2-2 yapan ve altın bir 1 puan kazanan milii takım TFF Başkanı Haluk Ulusoy tarafından pirimle.
3. İYİLİKTE YARIŞMALI VE YARDIMLAŞMALIYIZ
Dost Genç adamın biri, Dermiş babasına her gün; 'Benim de dostlarım var, sendeki dost gibi'
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce,
DEVLET BAŞKANI ZALİM OLURSA. Abdullah bin Abbâs -radıyallâhu anhümâ- anlatıyor:
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
İ L E T İ Ş İ M ve E M P A T İ Dr. Mustafa Aydın BAŞAR.
Kaderle İlişkilendirilen Bazı Kavramlar
CANIN KUŞLARI Can, o gün annesine ne kadar çok sıkıldığını anlatıyordu: — Neden oyuncaklarınla oynamıyorsun? diye sordu annesi. — Ama onlar benimle oynamıyorlar.
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ HAZıRLAYAN: AHMET AKTAŞ. 1- DÜRÜST VE DOĞAL OLUN Kesinlikle yapay olmayın. Siz ne kadar saklamaya çalışsanız bile mutlaka açık verirsiniz.
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
8.Sınıf /1.ünite KAZA ve KADER Hazırlayan:Serpil AKTAŞ.
3.1. İnsanın Özgürlüğü ve Sorumluluğu
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİNDEKİ ROLÜ
Burası yuvarlaklar ülkesi. Öykümüz burada geçiyor.
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
Hicret Olayı. Akabe biatları: Peygamberimiz şehir dışından Mekke'ye gelen yabancılara da İslam'ı tebliğ ediyordu.
Ünitemizden Öğrendiklerimiz
PEYGAMBER EFENDİMİZİN İSTİŞAREYE ÖNEM VERMESİ. İstişare (danışma); bir iş için bilgi veya yol-yöntem sormak, danışmak, görüş almak, fikir alışverişinde.
8. SINIF 1. ÜNİTE KADER İNANCI.
ALLAH İNANCI 5. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER pedagojiformasyon.com

Kazanımlar Kaza ve kader kavramlarını açıklar. İnsanın kaderle ilgili olarak akıl ve irade sahibi, özgür ve sorumlu olmak gibi özelliklerini sorgular Allah’ın ve kulun iradesi arasındaki ilişkiyi fark eder. Ecel, ömür, rızık, tevekkül, başarı, başarısızlık, afet, sağlık ve hastalık, hayır ve şer kavramlarının kaderle ilişkisini kurar. Kaza ve kader ile ilgili toplumda yaygın olan yanlış anlamaların neler olduğunu araştırır ve bunların nedenlerini fark eder. Hayır ve şerrin, insanın kendi tercih ve eylemleriyle ilişkisini fark eder. Kaza ve kader inancının bireyin tedbir almasına engel olmadığını anlar. Kazanımlar

I.KAZANIM: Kaza ve kader kavramlarını açıklar. BUNU SEN Mİ SÖYLÜYORSUN? Bir gün Hz. Ömer, Şam’a doğru yola çıkar. Başkomutan Ebu Ubeyde, Hz. Ömer’i karşılar ve Şam’da veba hastalığının yayıldığını söyler. Bunun üzerine Hz. Ömer, arkadaşlarıyla Şam’a girip girmeme hususunda görüş alışverişinde bulunur. Onlardan bir kısmı Şam’a girmeyi uygun görürken diğer bir kısmı girmeyi uygun görmez. Bunun üzerine Hz. Ömer, orada bulunanlara sabahleyin erkenden geriye döneceklerine ve Şam’a girmeyeceklerine karar verdiğini söyler. Ebu Ubeyde, - Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun? diyerek Hz. Ömer’e itiraz eder.

Hz. Ömer, - Bunu sen mi söylüyorsun ey Ebu Ubeyde Hz. Ömer, - Bunu sen mi söylüyorsun ey Ebu Ubeyde? Evet, Allah’ın kaderinden yine Allah’ın kaderine kaçıyoruz. Ne dersin, senin develerin olsa da bir tarafı verimli diğer tarafı çorak bir vadiye inseler. Develerini verimli yerde otlatsan Allah’ın kaderiyle otlatmış, çorak yerde otlatsan yine Allah’ın kaderiyle otlatmış olmaz mıydın? der. Bu sözüyle Hz. Ömer, doğruyu tercih etmenin ve gerekli tedbirleri almanın da kader olduğunu vurgulamıştır. Abdullah bin Abbas da bu konuda Hz. Ömer’i destekleyerek Peygamberimizin şu sözünü aktardı: “Bir yerde veba olduğunu işittiğinizde oraya girmeyiniz. Bir yerde veba ortaya çıkar, siz de orada bulunursanız, hastalıktan kaçarak oradan dışarı çıkmayınız.”

YUKARIDAKİ METNE GÖRE KADER NASIL ANLAŞILMADIR?

II.KAZANIM : Üç balık güzel ve şirin bir beldede ki küçük bir gölde tatlı tatlı şakalaşıyordu. Birden uzaktan bir balıkçı teknesinin motor sesi duyuldu. Birinci balık arkadaşlarıyla kısa bir vedalaşmadan sonra hemen gölün derinliklerine dalarak tehlike bölgesinden hızla uzaklaştı. İkinci balık ise benim kaderim bir insanın midesine gıda olmaksa eninde sonunda mukadder olan son gelip çatacaktır. Beni yaratan belki de beni korur ve kurtulurum kaderden kaçılır mı hiç? diyerek göl sularının serinliğinin tadını çıkarmaya ve gününü gün etmeye devam etti Tedbir de neymiş dedi içinden o dilerse benim yerime tedbir de alır taktiri de değiştirir diye düşünüyor tatlı tatlı oynaşmaya devam ediyordu. Derken beklenen oldu ve balıkçının sert ağlarına takıldı ve kızgın bir mangalda köz kebap ya da tavada kızartma olacakken birden kendini son bir çırpınışla gölün sularına atarak balıkçının ağından kurtuldu.

Üçüncü balık ise balıkçının motor sesini duyar duymaz hiç kıpırdamadan ve istifini bozmadan gölün serin sularında yüzmeye devam etti ve usta balıkçının ağlarına takılarak balıkçıya yem oldu. BU BALIKLARDAN HANGİSİ SİZCE DOĞRUYU YAPMIŞTIR ? KADER DEĞİŞİR Mİ DEĞİŞMEZ Mİ? BU HİKAYEYE SİZDE NASIL BİR BAŞLIK KOYMALIYIZ?

III.KAZANIM : Ecel, ömür, rızık, tevekkül, başarı, başarısızlık, afet, sağlık ve hastalık, hayır ve şer kavramlarının kaderle ilişkisini kurar.

TEVEKKÜL ETMEK İNSANLARA NELER KAZANDIRIR? KADER İLE RIZIK ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDIR? İNSANIN ÇALIŞMALARI SONUCUNDA BAŞARIYA ULAŞACAĞINI BİLMESİ, DAVRANIŞLARINA NASIL YANSIR?