İNSANDA SOLUNUM SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Solunum sistemi ŞEHNAZ SEZGİN.
Advertisements

SoLUNUM SİSTEMİ.
Hazırlayan :Emre GÜNDOĞAN
SOLUNUM SİSTEMİ.
SOLUNUM SİSTEMİ.
SOLUNUM SİSTEMİ Timur DOĞAN VALİ RECEP YAZICIOĞLU İ.Ö.O.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
SOLUNUM SİSTEMİ 04/05/2006 SOLUNUM SİSTEMİ.
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
SOLUNUM SİSTEMİ Büşra AYDIN No: 88 Sınıf: 6/A
Vücudumuzu Tanıyalım İnsan vücudu hareket, solunum, dolaşım, sindirim,
FEN VE TEKNOLOJİ ÖDEVİ SOLUNUM SİSTEMİ.
ELİF ARSLAN CUMHURİYET O.O. 6/G 437 ZONGOLDAK/EREĞLİ
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
Vücudumuzdaki Sistemler
SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız
CANLILARDA SOLUNUM ORGANLARI
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
Solunum Sistemi
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
ÇALIŞKAN CANAVARLAR Ders:Fen ve Teknoloji
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
DÜZENLEYEN İlkOkulu 4-B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
HAYVANLARDA SOLUNUM
SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR. SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR.
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
EMİR DUMAN YASIR ESER aslIHAN DUMAN beyza karataş
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Solunum Sistemi -.
SOLUNUM SİSTEMİ
SOLUK ALIP VERMEDE GÖREVLİ ORGANLAR:
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
Hazırlayan: GRUP PAPATYA KARGIPINARI ÇIKACAK İLKÖĞRETİM OKULU
1.SOLUK ALIP VERMEDE GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
SOLUNUM SİSTEMİ.
SOLUNUM.
Sistemlerimiz Destek ve hareket sistemi Dolaşım sistemi
SOLUNUM SİSTEMİ Hücrede besinlerin oksijenle parçalanarak enerji üretilmesi olayına solunum denir. Besin + oksijen karbondioksit + su +
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
S OLUNUM SISTEMI ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU GÜRKAN AKKAŞ 6/C MEHMET YAZICI ÖMER GÜNEŞ.
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
SOLUNUM SİSTEMİ.
Solunum Sistemi ve Yardımcı Organlar Ali Metin ÇEVİK /B
SELAMİALİ İLKÖĞRETİM OKULU
SOLUNUM.
Ders: Fen ve Teknoloji (4
SOLUNUM SİSTEMİ.
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
Solunum Sistemi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
SOLUNUM SİSTEMİ.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
SOLUNUM SİSTEMİ
SOLUNUM SİSTEMİ Fabrikalar birçok sanayi ve endüstriyel üretim yapmaktadır. Fabrikalar bu üretim sonucunda ürün ortaya çıkartmaktadır. Fabrikalarda üretim.
SOLUK ALIP VERME.
SOLUNUM SİSTEMİ SOLUNUM ORGANLARI
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
Hazırlayan; EMRE BELİKIRIK FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Solunum Ölçüm Cihazları
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
SOLUNUM SİSTEMİ
SOLUK ALIP VERME.
DOLAŞIM SİSTEMİ
İlyas ŞAHAN Selki 19 Mayıs İlköğretim Okulu Fen Bilgisi Öğretmeni
SOLUNUM SİSTEMİ Hazırlayan; EMRE BELİKIRIK FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
LOGO SOLUNUM SİSTEMİ Hazırlayan; EMRE BELİKIRIK FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
1.DÖNEM FEN PROJESI SOLUNUM AD: ARDA BILGIÇ SıNıF: 8/C NO:172.
SOLUNUM SİSYEMİ.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Sunum transkripti:

İNSANDA SOLUNUM SİSTEMİ

Akciğerlerin atmosfer havası ile havalanmasına solunum denir. İnsanda solunum sistemini meydana getiren yapılar şunlardır: Burun Yutak Nefes Borusu Bronşlar Akciğerler Diyafram Kası

SOLUNUM ORGANLARI İnsan Solunum Yolu: Burun ve ağız  yutak  gırtlak,soluk borusu  bronşlar  bronşçuklar  alveol keseleri Burun: Burun içi girintili çıkıntılıdır ve kıllarla kaplıdır. Aynı zamanda bol miktarda kılcal damarlarla donatılmıştır.Ayrıca iç yüzeyden burun boşluğuna sümüksü madde salgılanır.Burun boşluğuna giren hava ısıtılır ve nemlendirilir.Sümüksü madde toz ve mikropların solunum yoluna girişini önler. Yutak: Yemek borusu ile soluk borusunun birleştiği yerdir. İşlevi; burundan ve ağızdan gelen havayı nefes borusuna,besinleri de yemek borusuna göndermektir.

Nefes Borusu; Üst üste dizilmiş kıkırdak halkalardan yapılmıştır Nefes Borusu; Üst üste dizilmiş kıkırdak halkalardan yapılmıştır. İçi kaygan ve ıslak bir zarla kaplıdır. Ayrıca iç yüzeyinde tozları ve balgamı dışarı atmaya yarayan titrek tüyler vardır.Havanın burundan akciğerlere iletilmesini sağlar. Bronşlar; Nefes borusunun alt kısmında sağlı sollu iki tanedir. Havanın akciğerlere girmesini sağlar. AKCİĞERLER Solunum sisteminin temel organıdır.Sağ ve sol olmak üzere iki bölümden oluşur. Sağ akciğer üç bölmeli, sol akciğer iki bölmelidir.Akciğerin içinde sonsuz bronşçuklar vardır.Bronş-çukların ucunda üzüm salkımına benzeyen ve alveol denilen hava kesecekleri bulunur. Alveoller kılcal kan damarlarıyla çevrilidir.Oksijen ve karbondioksit değişimi alveollerde gerçekleşir. Alveollere giren havadaki oksijen kılcal kan damarlarına geçer.Temiz kandaki oksijen vücut hücreleri-ne geçerek şekerle (glikoz) reaksiyona girer.Bu olaya hücre içi soulunum denir.Hücre içi solunum bir yanmadır. Bu yanma sonucunda enerji, karbondioksit ve su açığa çıkar.Enerji vücudumuzda kullanılır,su ve karbondioksit kana verilir.Kirli kandaki kar-bondioksitte yine alveollerde tutularak dışarı verilir.Buna hücre dışı solunum denir.

SOLUNUM DENEYİ Akciğerlerin iki önemli görevi vardır: Dışarıdaki havayı alıp (nefes alma) hava içindeki oksijenin alveollerin etrafındaki kılcal kan damarlarına geçmesini sağlamak. Organlardan kirli kanla gelen karbondioksiti kılcal damarlardan alveollere alıp dışarı atılmasını (nefes verme) sağlamaktır. SOLUNUM DENEYİ

DİYAFRAM KASI Diyafram Kası; göğüs boşluğunun alt kısmını kapla-yan yassı bir kastır.Aşağı yukarı kasılıp gevşeyerek göğüs boşluğunun hacmini değiştirir. Bu nedenle akciğerlere hava giriş-çıkışı kolaylaşır. Ayrıca göğüs kasları kasılıp gevşeyerek kaburgaların açılıp kapan-masını ve akciğerlere havanın girip çıkmasını sağ-lar. Diyafram aşağı doğru çekilip, göğüs kasları kasıldı-ğında kaburgalarımız yukarı kalkacağından, göğüs boşluğunun hacmi genişler. Akciğerlere hava dolar, soluk alırız.Diyafram yukarı doğru şişkin, kaburgala-rımızı hareket ettiren kaslar gevşek iken göğsümü-zün hacmi küçülür.Bu durumda dışarıya hava verilir.

SOLUNUM ORGANLARININ SAĞLIĞI Solunum yaparken havadan oksijen alır, havaya karbondioksit veririz. Karbondioksit sağlığımız için zararlı bir gazdır.Kirli havada karbondioksit, toz gibi maddeler bulunur. Nefes alıp verdikçe kirli havada bulunan zararlı maddeler vücudumuza girer. Bu maddeler solunum organlarına yerleşerek organların düzenli çalışmasını engeller. Solu-num organlarının düzenli çalışabilmesi için sağlıklı bir yapıda olması gerekir. Bu organ-larda görülen rahatsızlıklar solunumu güçleştirir. Solunum yoluyla bulaşan hastalıklar;nezle, grip, bronşit, zaturre, verem, kızamık, difteri ve menenjittir.