+ Çocuklarda Defibrilatörler Prof. Dr. Alpay Çeliker.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

ELEKTROKARDİYOGRAFİ Doç. Dr. Ebru Akgül Ercan.
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
5-FLUOROURACIL DOZ YÖNET İ M İ May 17, FU DOZ YÖNETİMİ • Yapılan bir çok çalışma, 5-FU içeren tedavi rejimlerinde etkisiz doz bulgusunun yaygın.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Dr. Cevher CESUR Performans Dairesi Başkanlığı TİG Şube Müdürlüğü
Koroner Arter Bypass Cerrahisi ve Endikasyonları
Prof. Dr. Turan EGE Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Son üç yılda pulmoner emboli seyrinde ne değişti?
Dr. Harun GÜLMEZ KOLAN British Hospital BAŞHEKİMİ
Pediatrik Kardiyopulmoner Canlandırma
ÇOCUKLARDA ANİ KARDİYAK ÖLÜM
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
Patent Foramen Ovale Kapatılması
KALBİN EKSİTASYON İLETİ SİSTEMİ
Fontan Dolaşımı Ritm Problemleri
Yenidoğan Disritmileri
HİPERTANSİF HASTADA KLİNİK DEĞERLENDİRME
Doğumsal Kalp Hastalıklarında Girişimsel Tedavi Yöntemleri
COH ajanları başarıyı etkiler mi?
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
Transkateter ASD Kapatılması Komplikasyonlara Yaklaşım
Prof. Dr. Alpay Çeliker Acıbadem Üniversitesi
Çocuklarda Supraventriküler Taşikardi
Master in Advanced European and International Studies.
Pediatrik Kardiyak Aciller
Patent Foramen Ovale Kapatılması
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Vena Kava Superior Sendromunun Endovenöz ve Cerrahi Tedavisi
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
postoperatif hastalarda aritmi cihaz tedavisi
Dr. F. Mutlu KUKUL GÜVEN Acil Tıp AD. Sivas
Fontan Dolaşımı Geç Komplikasyonlar ve Tedavileri
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
KARDİYOLOJİ’DE YOĞUN BAKIM: Prof Dr
Taşikardiye İkincil Kardiyomiyopatiler
Pediatrik Kardiyoloji Bölümü Acıbadem Maslak Hastanesi
Kompleks ASD’lerde Transkateter Uygulama
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
PERKÜTAN BİOPSİ SONRASI GİRİM YOLU TIKAMA
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY A N K A R A GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Kartal Koşuyolu Araştırma Yüksek İhtisas Eğitim ve Hastanesi
BÖLÜM 3 Kalp Hastalıkları
Pediatrik ve Konjenital Kardiyolojide Girişimsel Tedaviler
Nursun ÜSTÜNKARLI EKG 3 ARİTMİLER Nursun ÜSTÜNKARLI
İstanbul Üniversitesi CTF Kardiyoloji Anabilim Dalı
TEMEL ELEKTROKARDİYOGRAFİK TEKNİKLER
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 10 Aralık 2015 Perşembe Yandal Ar. Gör.
ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.
KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK. DİĞER TANISAL TESTLER 1)Holter monitörizasyon -Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir.
TOPLUM İÇERİSİNDE TIP EĞİTİMİ (Topluma Dayalı Tıp Eğitimi – TDTE) Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 171.
Defibrilatör Kullanımı
Hastane İ çi Kardiyak Arrestler Dr Salahi ENG İ N Prof Dr Oktay ERAY.
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
KRT’ye «süper-yanıtlı» olgular - Ne yapalım ? 2017
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE TREATMENT APPROACHES OF ECTOPİC PREGNANCIES ACCORDING TO GESTATIONAL WEEK Op. Dr. Nurullah PEKER.
Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler:
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
Kalp nakline özel enfeksiyonlara yaklaşım
MİNİMAL İNVAZİV kalp CERRAHİsinDE KARDİYOPULMONER BYPASS TEKNİKLERİ
&. -Ağrılı, uzun süren ameliyatlar -Sinüs lifting ve kemik tozu gibi pahalı ileri cerrahi uygulamaları -Protezleri takamadan aylarca iyileşme süresi.
Kemoterapi: yeni standart olabilir mi, niçin?
AŞIRI YA Ğ LI,TUZLU Y İ YECEK VE İ ÇECEKLER İ N İ NSAN SA Ğ LI Ğ INA ETK İ LER İ.
Sunum transkripti:

+ Çocuklarda Defibrilatörler Prof. Dr. Alpay Çeliker

+ Tarihçe Endikasyonlar Uygulama Sonuçlar Komplikasyon Gelecek

+ Tarihçe 1966: Michel Mirowski arkada ş ı Dr. Harry Heller’in ani kardiyak ölümünden sonra implante edilebilen defibrilatör konusunda çalı ş malara ba ş ladı. İ nsanlarda ilk implant 1980’de yapıldı 1985 yılında ilk kez bir cihaz uygunluk kazandı.

+

+ Geçmi ş ten Gelece ğ e

+ Defibrilatörlerin Evrimi

+ Defibrilatör Anatomisi

+ Defibrilatörlerin Özellikleri Pacemaker özelli ğ i Algılama Uyarım Antita ş ikardik uyarım özelli ğ i Cardiovertör/Defibrilatör özelli ğ i

SV LEAD RV LEAD RA LEAD RV KOİL SVC KOİL

+ Teknolojide Yenilikler

+ Çocuklarda ani kardiyak ölüm nadir olmakla birlikte son yıllarda sıklı ğ ı artma göstermi ş tir. Aritmiler en önemli nedendir. Do ğ umsal kalp hastalıkları önemli ve artan oranda yüksek riskli gurubu olu ş turmaktadır. Cerrahi tedavi veya palyasyon yapılan çocuklarda ani ölüm riski di ğ er çocuklara göre kez fazladır

+

+ Çocuklarda Kardiyak Arrest Hastane dı ş ında kardiyak arrest olanların sadece %8’i hastaneden taburcu edilebilmektedir. Eri ş kinlerde yapılan birçok çalı ş ma ani kardiyak ölümün engellemesinde defibrilatörlerin medikal tedaviye üstün oldu ğ unu götermi ş tir. Bu sonuç ani kardiyak ölüm riski ta ş ıyan çocuklarda bu tedavinin uygulanabilece ğ ini kuvvetli bir ş ekilde ortaya koymu ş tur.

+ Çocuklarda Sorunlar ICD’ler eri ş kinler için dizayn edilmi ş tir. Bu nedenle çok önemli teknik güçlükler vardır. Büyük batarya Uygun olmayan elektrodlar Çocuklarda beklenen ya ş am süresi daha uzundur Tekrarlayan batarya de ğ i ş imleri Elektrod revizyonları ve ekstraksiyonları

+ Endikasyonlar Eri ş kinlerdekine benzer Primer endikasyon: Sekonder endikasyon: Results of a Multicenter Retrospective Implantable Cardioverter-Defibrillator Registry of Pediatric and Congenital Heart Disease Patients. Berul C. J Am Coll Cardiol Primer %52 Sekonder %48

+ Neler biliyoruz? Do ğ umsal kalp hastalıklı bireylerde ICD implantasyonu tüm implantasyonların % <1 civarındadır. Bu hastalarda ICD indikasyonları de ğ i ş me sürecindedir. Bu hastalarda randomize ara ş tırmaların yapılamamasıda bu indikasyonların belirlenmesinde ciddi güçlüklere neden olmaktadır. İ ndikasyonlar daha çok gözlemsel çalı ş malara ve eri ş kin literatüründe belirlenen sonuçlara göre belirlenmektedir.

+ Sekonder Koruma İ ndikasyonları Resüsite edilmi ş ani kardiyak ölüm (Klas I, B seviyesi) Semptomatik ventriküler ta ş iaritmi (Klas I, C seviyesi) Bu hastalarda uygun ICD ş okları oldukça sıktır Ancak ablasyon/ICD tercihleri arasında seçim yapmak gereklidir. Bu hastalarda uygun ICD ş okları oldukça sıktır Ancak ablasyon/ICD tercihleri arasında seçim yapmak gereklidir.

+ Primer ICD İ ndikasyonları Oldukça tartı ş malıdır. LVEF <%35 ve Klas II-III kalp yetmezli ğ i semptomları Klas I endikasyondur. Nedeni olmayan senkop beraberinde sol ventrikül fonksiyon bozuklu ğ u veya indüklenebilen ventriküler aritmi Klas IIA (B seviyesi) endikasyondur Tekrarlayan senkoplu kompleks KKH’lı bireylerde ileri sistemik ventriküler disfonksiyon varlı ğ ında Klas IIB (C seviyesi) ICD implant endikasyonu bulunmaktadır.

+ HKM & Risk Faktörleri Kardiyak arrest, “sustained VT” Kardiyak arrest, “sustained VT” Familyal ani ölüm Familyal ani ölüm Malign genotip Malign genotip Tekrarlayan senkop Tekrarlayan senkop Tekrarlayan “nonsustained VT” Eksersiz hipotansiyonu Masif sol ventrikül hipertrofisi Masif sol ventrikül hipertrofisi

HKM ve ICD İndikasyonları

+ Uzun QT Sendromu & ICD Yaygın beta-blokör kullanımına kar ş ın hastaların yakla ş ık % 8’inde senkop ve ani ölüm geli ş ebilir. ICD implantasyonu yapılanlarda ani kardiyak ölüm insidansı belirgin bir ş ekilde azalmı ş tır.

+ Uzun QT Sendromunda Risk

+ Fallot tetralojili hastalarda; Risk Faktörleri Sol ventrikül sistolik disfonksiyonu Artmı ş QRS süresi Devamlı olmayan ventriküler ta ş iaritmi Daha önce yapılan palyatif ş antlar Ventrikülotomi insizyonu İ ndüklenebilen ventriküler ta ş iaritmi gibi faktörler uygun ş oklar için ilave risk faktörleri olarak görülebilir.

+ Primer ICD İ ndikasyonu Olan Fallot Tetralojili Hastalarda Risk Skoru DeğişkenPuan Daha Önce Şant2 Indüklenen Sustained VT 2 QRS >180 msn1 Ventrikülotomi insizyonu 2 Nonsustained VT2 LVEDP >12 mm Hg3 Khairy P, Harris L, Landzberg MJ, et al. Implantable cardioverter-defibrillators in tetralogy of Fallot. Circulation 2008; 117:363 – 370.

+ BAT ve ICD Ani kardiyak ölüm kabaca her 10 yılda % 5 civarında görülmektedir Risk belirlemede kullanılan yöntemlerin hiçbirisi tutarlı de ğ ildir. Ventriküler aritmilere hızlı AV iletimle seyreden atriyal ta ş ikardilere ba ğ lı oldu ğ u dü ş ünülmektedir. Ventriküler aritmiler: Atriyal aritmiler Sistemik sa ğ ventrikül disfonksiyonu Geni ş QRS süresi Sistemik AV kapak regürjitasyonu

+ Mustard/Senning ICD İ ndikasyonları Sistemik ventrikül optimal “cut-off “ de ğ erleri çok iyi bilinmemektedir. Bazı bilgiler sistemik ventrikül EF de ğ erinin < % olması üzerinde durmaktadır. EFÇ’da indüklenen VT’lerin klinik korelasyonu Fallot tetralojisinde oldu ğ u kadar belirgin de ğ ildir.

+ KKH VE ICD Implantasyonunda Zorluklar Anormal sistemik venöz damarlar Residüel intrakardiyak ş antlar Venöz AV kapakta problem Ventriküllere ula ş ımın mümkün olamaması Venografi Compüterize tomografi veya MR incelemesi ile sistemik venöz yolların durumu aydınlatılmalıdır.

+ İ mplant Metodları Epikardiyal Transvenöz Hibrid Subkütan

+ Epikardiyal ve Nonthoracotomy ICD Epikardiyal ICD sistemleri 1980’lerde geli ş tirilmi ş tir. Median sternetomi, lateral torakotomi, subksifoid veya subkostal yakla ş ım küçük hastalarda kullanılabilir. Torakotomi yapılmadan implante edilen ICD’ler ile ilgili bilgilerimiz sınırlıdır.

+ Clinical experience of entirely subcutaneous implantable cardioverter– defibrillators in children and adults: cause for caution Jarman et al. European Heart Journal (2012) 33, 1351–1359 CONCLUSION: We found a high rate of inappropriate shocks as well as prolonged times to VF therapy in some patients.

+ Transvenöz vs Nontransvenöz

+ İ mplant Metodları AVANTAJLARDEZAVANTAJLAR Transvenöz Görece kolay implant, yaygın kulanım, uygun indikasyon Elektrod kırı ğ ı, güç ekstraksiyon, obstrüksiyon Epikardiyal Patch Eski geçmi ş, uygun kullanım, cerrahlarca uygulama, dü ş ük defibrilasyon e ş i ğ i Patchde sorun, patchde bükülme, restriktif perikardiyal fizyoloji Perikardiyal Koil Transvenöz yakla ş ım ve patch gereksinimi yok, dü ş ük defibrilasyon e ş i ğ i Cerrahi gereksinimi, VATS sorun, kısıtlı izlem süreleri Subkütan Elektrodsuz ICD Transvenöz veya epikardiyal yakla ş ım gerektirmesi, minimal invazif giri ş im yeterli Uzun süreli izlem bilgileri az, yüksek DF e ş i ğ i, pacemaker özelli ğ i veya ATP özelli ğ i yok, büyük batarya

+ İ mplant Seçimi Süt Çocu ğ u: Subkütan defibrilasyon, endokardiyal (sadece ventrikül); veya epikardiyal (atriyal ve ventriküler) Çocuklarda: Uyarı gerekmiyorsa : Subkutan ICD Uyarım gerekiyorsa Hibrid yakla ş ım Adölesan: Uyarım gerekiyorsa klasik ICD; uyarı gerekmiyorsa subkütan ICD

+ Defibrilatör Komplikasyonları Enfeksiyon & Erozyon Elektrod sorunları Malpozisyon Kırıklar Ş oklar: Uygun veya uygun olmayan Psikososyal sorunlar

+ Uygunsuz ş ok Sinüs ta ş ikardisi Atriyal aritmiler T dalgası “oversensing” Elektrod problemleri Yanlı ş programlama Uygun şok oranı 443 hastalık bir seride %26 olarak bildirilmiştir. Bunun nedeni primer endikasyonların giderek artmasıdır. Sekonder indikasyonlarda uygun şok oranı (%32) primer olanlara (%18) göre daha yüksektir.

Ş ok Evalüasyonu

+ Multi-Institutional Study of Implantable Defibrillator Lead Performance in Children and Young Adults: Results of the Pediatric Lead Extractability and Survival Evaluation (PLEASE) Study. Atallah et al. Circulation ICD implantasyonlu 878 hasta; 18.6±9.8 yıl. 965 toplam lead: % 54 “thin” (≤7F), % 5 Fidelis, 139 ICD lead problemi (% 14); ortalama 2.0±1.4 yıl, 53 hastada (%40) ş oka neden Lead probleminin ba ğ ımsız nedenleri ise Erken implant ya ş ı ve Fidelis lead. Lead problemi yıllık % 2,3 (Fidelis % 9,1) 143 hastada ekstraksiyon (% 8 thin, % 7 PTFE kaplı) 6 (%4) major ekstraksiyon problemi

+ ICD & Psikososyal Sorunlar Koopman et al, Psychological Functioning and Disease-Related Quality of Life in Pediatric Patients With an Implantable Cardioverter Defibrillator.

+ Yenilikler Ev monitorizasyonu Subkutan ICD MR uyumlu cihazlar Elektrodsuz ICD

+ Ev Monitorizasyonu

+ Sonuçlar I ICD çe ş itli pediatrik ve do ğ umsal kalp hastalıklarında ani kardiyak ölümün önlenmesinde en etkin tedavi yöntemidir. Birçok yönden çözümlenmemi ş sorunlar dikkati çekmektedir. Primer endikasyonla hasta seçimi Genç hastalarda batarya/elektrod hacmine ba ğ lı kısıtlamalar Transvenöz uygulamada anatomik kısıtlamalar Elektroda ba ğ lı sorunlar Uygunsuz ş oklar

+ Sonuçlar II Risk belirleme bilgilerinin artması Uygunsuz ş okları azaltmada ICD algoritmalarındaki düzenlemeler MRI uyumlu cihazların geli ş tirilmesi Elektrodsuz ICD kullanımı