Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Advertisements

1-ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Atomik Emisyon Spektroskopisi
Atomik X-IşInI Spektrometri
GENEL KİMYA II Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek.
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Elementler ve Sembolleri
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi
Bakır ve Bakır Alaşımlarının Kaynağı
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı
Bitki Besin Elementleri
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
ALAŞIM
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir.
MODERN PERİYODİK SİSTEM VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
Maddenin yapısı ve özellikleri
Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
SPEKTROSKOPİK İLAÇ ANALİZ YÖNTEMLERİ
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
Periyodik Tablo ve Özellikleri.
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Latince harflerinin yerine adların ilk harflerinin büyük harf ile yazılmasıyla oluşturulmuştur. HİDROJEN---H OKSİJEN---O.
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
Hazırlayan: Sınıf: No.:
BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
BİTKİLERDE BESLENME.
Atomik X-Işını Spektrometri
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
ELEMENTLERİN TEKERLEME YÖNTEMİYLE ANLATIMI HAZIRLAYAN: Özmüt ALTINTAŞ Uzman Kimya Öğretmeni.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atomik Kütle Spektroskopisi
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
Korozyon ve Katodik Koruma
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
SPEKTROSKOPİYE GİRİŞ Spektroskopi, elektromagnetik ışımanın atom, molekül veya diğer kimyasal türler (iyon gibi) tarafından absorplanması (soğurulması),
Sunum transkripti:

Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş ımasının ölçülmesi yöntemine atomik emisyon spektroskopisi denir. Yaygın olarak kullanılan atomik spektroskopi yöntemlerinden biridir.

 Atom veya iyonların uyarılması  Enerji düzeyine çıkmaları, bunların ultraviyole veya görünür bölge ı ş ımasını absorplamaları dı ş ında ba ş ka bir ş ekilde gerçekle ş mi ş se, yayılan ı ş ımanın ş iddetinin ölçülmesi yöntemine atomik emisyon spektroskopisi (AES) adı verilir.

Tabiatta bulunan elementlerin atom numaraları ve elektron sayısı farklı oldu ğ u için bunların enerji seviyeleri ve yaydıkları ı ş ının dalga boyu farklıdır. Dolayısıyla her atomun emisyon spektrumu farklıdır.

Atomik emisyon spektroskopisinde sadece katı haldeki örneklerin analizi için kullanılan atomla ş tırma ve uyarma düzene ğ i lazer mikrosrop adını alır. Bu düzenekte örnek yüzeyinde küçük bir alana lazer ı ş ıması odaklanarak buharla ş tırma i ş lemi gerçekle ş tirilir; buharla ş an örnek, alternatif akım arkının olu ş turdu ğ u iki elektrot arasında uyarılır.

Çalı ş ma Prensibi  Atomik emisyon spektroskopisi yönteminde örnek, elektrotlardan birisinin içine konulur ve örnek içermeyen bir kar ş ıt elektrotla bu elektrodun arasına elektriksel bo ş alım uygulanır.

Elektrot malzemesi olarak genellikle grafit kullanılır. Bunun nedeni, grafitin yüksek iletkenli ğ i ve spektral engellemelere neden olmamasıdır. Çok yaygın olmamakla birlikte, bazı uygulamalarda grafit yerine, bakır elektrotlarda kullanılmaktadır.

Atomik emisyon spektroskopisinde nitel analiz, elde edilen spektrumdaki ş iddetli hatların dalga boyu de ğ erlerinin, elementlerin bilinen ve karakteristik emisyon dalga boyu de ğ erleri ile kar ş ıla ş tırılmasıyla yapılır. Varlı ğ ından ş üphelenilen elementlerin spektrumları kaydedilir ve örnekten elde edilen spektrumla kar ş ıla ş tırılır. Hatların en az üçünün dalga boyu de ğ erlerinin uyu ş ması ile ş üphelenilen elementin varlı ğ ı kanıtlanır. Atomik emisyon spektroskopisi daha çok elementlerin nicel analizinde kullan ılır.

Atomik absorpsiyon yönteminde spektrofotometrenin optimum ko ş ullara ayarlanmasından sonra örnekte bulunan tek bir elementin analizi yapılabilir. Atomik emisyon yöntemi ile ise aynı anda, analizi mümkün olan tüm elementlerin birbirinin yanında nitel ve nicel tayinleri yapılabilir. 70 e yakın elementin aynı zamanda tayini yapılabilmektedir. Di ğ er yöntemler bu ş ekilde de ğ ildir.

ATOM İ K EM İ SYON SPEKTROSKOP İ S İ N İ N METALURJ İ ENDÜSTR İ S İ NDE KULLANIM ALANLARI

Atomik emisyon spektroskopisinin endüstride bir çok uygulama alanı bulunmaktadır. Demir-çelik üretiminde, demir içindeki karbon, mangan, silisyum, kükürt,fosfor; ayrıca alaf ş ımlardaki krom, nikel, kobalt, bakır, molibden, vanadyum, tungsten, titan, aluminyum, kalsiyum, magnezyum vb. gibi di ğ er elementler AES yöntemi ile kolayca tayin edilebilirler. Gemi, uçak, lokomotif, tank ve di ğ er motorlu ta ş ıtların hareketli parçalarının içinde bulundu ğ u ya ğ lar, içerdikleri a ş ınma maddelerinin yani serbest toz ve metal bile ş enlerinin tayininin sonucuna göre de ğ i ş imine karar verilir. Burada en önemli metal demirdir. Demirden ba ş ka yapıda, arası farklı türde element bulunabilir.

Yöntemin di ğ er endüstriyel uygulamaları ise; havadaki eser elementlerin; toprak ve bitkilerdeki demir, mangan, bakır, aluminyum, bor ve çinkonun; biyolojik sulardaki (idrar, serum ve vücut sıvısı) ve biyolojik maddelerdeki (yaprak, kök, doku, kemik vb.) elementlerin; metaller içerisinde bulunabilecek hidrojen, oksijen ve azot gibi gazların; halojenürlerin; lityum, tungsten, uranyum ve plütonyum gibi izotopların tayinidir.

Her hastanede bulunmamasıyla birlikte ileri geli ş mi ş e ğ itim ve ara ş tırma hastanelerinde kullanılır. Ş uan geli ş en teknolojilerle birlikte kullanım yaygınlı ğ ı azda olsa azalma göstermi ş tir. AES potasyum sodyum lidyum kalsiyum gibi elementlerin kalitatif yani elementel analizlerde kullanılır.

ATOM İ K EM İ SYON SPEKTROSKOP İ S İ AVANTAJLARI  Farklı elementli atomlarının birbirine karı ş ma ihtimali azdır.  Aynı anda birden fazla elementi analiz etmek mümkündür.  Klor, brom, iyot, kükürt gibi metal olmayan elementlerin analizi mümkündür.  Metodların tayin aralıkları geni ş tir.

 Atomla ş maları güç olan zirkonyum, tungsten, uranyum fosfor,bor gibi elementlerin sıcaklı ğ a dayanıkla bile ş ikleri kolayca atomla ş tırılır. Dezavantaj olarakta;  Maliyeti yüksek cihazlardır.