Devre Parametreleri Burada devrenin doğrusal, toplu, sınırlı, zamanla değişmeyen olduğu kabul edilmekte ve bu durum LLF ile gösterilmektedir. Deltay y.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Alan Etkili Transistör (FET)
Advertisements

Op-amp’ların kullanım alanları: SES filitreleri
Seri ve Paralel Rezonans Devreleri ve Uygulamaları
FİLTRE TASARIMI Gİzem kahya 2013.
Alternatif Akım Devreleri
Bölüm I Temel Kavramlar
Zamana Bağımlı Olmayan Doğrusal (LTI) Sistemlerin Frekans Tepkileri
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
Mİkroşerİt HAT VE TEMEL ÖZELLİKLERİ
HABERŞLEŞMENİN TEMELLERİ
HABERLEŞMENİN TEMELLERİ
Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi
Diyot Olarak Tranzistör
AC DEVRE ANALİZİ (Sinüzoidal Kaynak Devre Analizi)
KESİRLİ FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
5.7. PASİF FİLTRELER.
ZORLANMIŞ TİTREŞİMLER
Sürekli Zaman Aktif Filtre Tasarımı
TRANSFER FONKSIYONLARINDAKI SIFIR VE KUTUPLARIN ANLAMI VE
FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
Laplace Transform Part 3.
LOGARİTMİK DEKREMAN (LOGARITHMIC DECREMENT) :
Devre & Sistem Analizi Projesi
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
MİKRODALGA FİLTRELER.
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLARDA
Gerilim İzleyici Op-amp kullanılarak gerçekleştirilen diğer bir uygulama ise gerilim izleyicisi (Voltage Follover) olarak bilinir. Gerilim izleyici.
Jeofizik veriDeğerlendirmeYorum
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ wp wg K=150 için açık sistemin Bode diyagramını çizen ve marjinleri hesaplayan MATLAB programını yazınız. clc;clear K=150; pay=6*K; payda=[1.
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
6. Nyquist Diyagramı, Bode Diyagramı, Kazanç Marjı, Faz Marjı,
İşaretler ve Sistemler Sistemlerin Tanımlanması
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
4.1 Kararlılık ) s ( R D(s): Kapalı sistemin paydası
Pspice
2K-28>0  K>14 ÖDEV 4 ÇÖZÜMLERİ
Hatırlatma: Durum Denklemleri
Tanım: (Lyapunov anlamında kararlılık)
Lineer, Zamanla değişmeyen 2- Kapılılar Zorlanmış çözüm ile ilgileniyor İlk koşullar sıfır 1- kapılılar için tanımladığımız Thevenin-Norton eşdeğerlerini.
Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği
Devre Denklemleri: Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri
ELEKTRİK AKIMI.
7.Hafta İşlemsel Yükselteçler 2
Devre Fonksiyonu: Özellik: Herhangibir devre fonksiyonunun genliği w’nın çift fonksiyonudur, fazı da her zaman w’nın tek fonksiyonudur. Tanıt: ve Lemma’dan.
BMET 262 Filtre Devreleri.
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
F=hA BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER
Ders 4: Frekans Spektrumu Örnekler
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
Özdeğerler, Sıfırlar ve Kutuplar
+ - i6 =2i i ik1 =cos2t Vk2 =sin(3t+15) R1 C6 ik1 Vk2 R1 = R1 = 1 ohm
Hatırlatma * ** ***.
Gerilim İzleyici Op-amp kullanılarak gerçekleştirilen diğer bir uygulama ise gerilim izleyicisi (Voltage Follover) olarak bilinir. Gerilim izleyici.
SSH’de Güç ve Enerji Kavramları
DA motorlarının elektrik devre modelleri
5. Köklerin Yer Eğrisi Tekniği
Bir-fazlı Transformatorlar
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
G(s) 2b-1 Laplace Dönüşümü:
Ders II Pasif Filtreler
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
Aktif Filtre Tasarımı Ders I Temel Bilgiler.
2c. Zaman Ortamında Tasarım
6. Frekans Tanım Bölgesi Analizi
Sunum transkripti:

Devre Parametreleri Burada devrenin doğrusal, toplu, sınırlı, zamanla değişmeyen olduğu kabul edilmekte ve bu durum LLF ile gösterilmektedir. Deltay y matrisinin determinantı, delta11 ise birinci satır ve birinci sütun silindiği zaman oluşan kofaktör

Devre Transfer Fonksiyonu İki kapılı devrenin parametreleri ile değişik fonksiyonlar tanımlanabilir. Transfer fonksiyonu da aynı şekilde ifade edilebilir.

Rg ve RL’nin farklı değerleri için değişik transfer fonksiyonları

Sürekli Zaman Filtre Fonksiyonları e(t) sürekli zaman giriş, r(t) sürekli zaman çıkış ve h(t) dürtü tepkesi olmak üzere Laplace dönüşümü Sıfırlar Rasyonel ifade Kutuplar

s Fourier transform Genlik (dB) Faz Neper biriminde zayıflama Sıfırlar Kutuplar s Fourier transform Genlik (dB) Faz Neper biriminde zayıflama 1 Neper = 8.686 dB

Çoğunlukla filtreler tasarlanırken çıkış geriliminin giriş gerilimine oranı olan transfer fonksiyonu kullanır. Ancak bazı durumlarda çıkış geriliminin giriş akımına oranı olan transempedans veya çıkış akımının giriş gerilimine oranı olan transadmittans kullanılmaktadır.

Kutup-Sıfır Yerleşimi Transfer fonksiyonunun payının N(s) kökleri sıfırları, paydasının D(s) kökleri ise kutupları oluşturur. Sıfırlar s düzleminin her tarafında bulunabilirken kararlılık açısından kutuplar reel eksenin sol tarafında olmalıdır. Sıfırlar Kutuplar

Frekans Tepkesi Filtrenin frekans tepkesi denince genliğin ve fazın frekansa bağımlılığı akla gelir. Bunun dışında grup gecikmesi kavramı da frekansa bağımlıdır. Sinyalin spektrumunu oluşturan her bir bileşen filtreden geçerken farklı zamanda dolayısı ile farklı fazlarda geçtiği zaman grup gecikmesi kavramı ortaya çıkar.

Geçiş Tepkesi Adım Tepkesi Dürtü Tepkesi

Adım ve Frekans Tepkesi Alçak geçiren filtrenin adım tepkesi Yükselme zamanı tr adımın son değerinin % 10 dan % 90 nına kadar geçen süre Gecikme zamanı τ0 ,adımın son değerinin % 50 sine ulaşıncaya kadar geçen süre Yerleşme zamanı ts , ilk aşma tepsinden son değerin % 2 sine kadar geçen süre Aşma değeri uygulanan adımın son değeri ile tepkenin maximumu arasındaki fark.

Alçak geçiren filtrelerde yükselme zamanı ile kesim frekansı arasında yukarıdaki gibi bir ilişki vardır. Bu ilişki % 5 den daha az aşma değerleri için geçerlidir. Büyük aşma değerleri için bu ilişki 0.35 – 0.5 arasında değişmektedir. Ödev : Yükselme zamanı ve kesim frekansı arasındaki 0.35 olan ilişkiyi kanıtlayınız. Bunun için aşağıdaki transfer fonksiyonundan yararlanınız.

Kararlılık Transfer fonksiyonunun kutupları s düzleminde imajiner eksenin sol tarafına düştüğü zaman kontrol edilebilir dolayısı ile kararlı olduğu söylenir. Pasif filtreler her zaman kararlı iken aktif filtreler için kararlılık şüphelidir. Kararlılık için transfer fonksiyonunun paydasındaki polinomun Hurwitz sağlamasına bakılır.

Devre Bileşenlerinin Tesbiti Filtre yaklaşımı ve fonksiyonu bulunduktan sonra alçak geçiren filtre eşdeğer LC devresi Cauer devre sentezi yardımı ile oluşturulur. Bu devrenin giriş ve çıkışı birbirine eşit ve 1 ohm olan dirençlerle sonlandırılmıştır. Daha sonra frekans dönüşümü ve denormalizasyon gerçekleştirilir.

Çıkışa RL bağlı iken girişten görünen empedans

Yansıyan güç kayıpsız LC devresinden kaynağa geri verilen reaktif güçtür. Bu nedenle transfer fonksiyonu Z11 dir. Cauer devresi ile bulunabilir.