DEĞİŞEN DÜNYADA DEĞİŞEN HEKİMLİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI BURDUR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Dün Bugün Gelecek Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2010, Aydın.
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
TEMEL LOJİSTİK Doç. Dr. Murat ERDAL muraterdal.com.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI KONUSUNDA DÜNYADA ve ÜLKEMİZDE DURUM
Sağlık Bakanlığı için Ölüm Nedeni İstatistiklerinin Önemi
Hacettepe üniversİtesİ hastanelerİ Tip bİlİşİmİ derneğİ başkani
Çiftlik muhasebe veri aği sistemi Katilim desteklemesi
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
Amaç Yeni yetişen nesillerde vergi bilincini oluşturmak ve belge alma alışkanlığını kazandırmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığımızca "Ülkemi Seviyorum.
SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ŞİDDET
Şİddet Muhammet GÜLER.
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
Sektörün buluşma, tartışma ve planlama noktası. ÇKS bilgileri sektör ile paylaşılıyor. Tarım-Bilişim-Mobilişim-Finans paydaşları konseyi kuruluyor. İleri.
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
AB Hakkında Genel Bilgiler
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
“IP Universities” Istanbul, April 14 to 15, 2011 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logoTürkiye’de FM Eğitimi Salih BEKTAŞ.
KURULUŞLARDA FİİLEN KALAN ÇOCUK SAYISI
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ALKOL POLİTİKALARI VE EUROCARE
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Girişimcilik.
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
Yeni Büyük Klinik Çalışmalar
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TEMEL EKONOMİ 1. GİRİŞ Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Türkiye Ekonomisinde Enflasyon ve Büyüme Ekonomik Araştırma Forumu Konferansı İstanbul, 04 Ekim 2007 Prof. Dr. Seyfettin Gürsel.
Sağlık Hizmetlerine Ulaşım Sınıf 2,
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Yönetim Öğretmen Program Donanım
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
Dr. Eyüp Sabri Uçan Türk Toraks Derneği Genel Başkanı
SAĞLIK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (SED) NEDİR?
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
Aile Hekimliğinin Tarihçesi
Toplumsal Cinsiyet: GÜNDEM
KIRGISİZTAN EKONOMİSİNİN SOSYO EKONOMİK YAPISI VE KALKINMA POTANSİYELİ
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
DÖNEMİ ERASMUS YOĞUN DİL KURSLARI (EYDK) ERASMUS INTENSIVE LANGUAGE COURSES (EILC) Seval BOZ Uluslararası İlişkiler ve AB Birimi
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
SAĞLIK. Kamu Kesimi Tarafından Yapılan Toplam Sağlık Harcaması (Milyon TL) Kaynak: Sağlık Bakanlığı.
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
SAĞLIK VE SİGORTA YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ I.ULUSAL KONGRESİ KAMU HASTANE BİRLİKLERİ “KAMU HASTANE BİRLİKLERİ YAPILANMASININ SAĞLIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ” İstanbul.
TEMEL EKONOMİ 1. GİRİŞ Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK.
UZMANLIK EĞİTİMİ “TTB-UDEK DEĞERLENDİRMELERİ” Dr
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI ve ERKEN TANI UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
DUYGU TARHAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
PİYASA GÖSTERGELERİ.
KONGRE TURİZMİ VE FUAR ORGANİZASYONU
DÜNYA BANKASI Dünya Bankası (Alm. Weltbank, İnternationale Bank für Wieder ausfbau und wirstchaftliche Entwicklung (IBRD), Fr. Banque Internationale, Banque.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Okullarda Kariyer Planlama Okul – Veli İletişimi
ANNE - ÇOCUK BESLENMESİ
KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İ K. KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İĞİ N B İ Ç İ M İ Dünya Bankası ülkeleri ki ş i ba ş ına dü ş en gayri safi milli gelirlerine (GSMH) göre.
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ
Türkiye Sağlık İnsangücü (13) SKY 204. Epidemiyoloji Dersi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Gençlik Politikaları ve Hizmetler
SOSYAL BİLGİLRİN TEMELLERİ
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Sunum transkripti:

DEĞİŞEN DÜNYADA DEĞİŞEN HEKİMLİK Dr. OSMAN ELBEK Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD 15 OCAK 2010 TTD MESLEKİ GELİŞİM KURSU

ÇIKAR ÇATIŞMASI BEYANNAMESİ 2007-2009 Herhangi bir toplantıya katılmak için herhangi bir destek aldınız mı? Evet 2007 ERS Kongresi (Boehringer Ingelheim) 2008 Düzce TB Günleri (GlaxoSmithKline) Konuşma ücreti veya bir eğitim programının organizasyonu için ücret aldınız mı? Hayır Araştırma fonu kullandınız mı? Bir personeliniz veya demirbaş gibi giderler için ödenek kullandınız mı? ‘Koşulsuz’ eğitim veya araştırma desteği aldınız mı? Danışma ücreti aldınız mı? İşe girme, danışma, menkul kıymet, honararium veya patent hakkı aldınız mı? Başka herhangi bir maddi ilişkiniz var mı?

TARTIŞMA HEDEFLERİ Dünya değişiyor mu? Sağlık değişiyor mu? Hekimlik değişiyor mu? Ne yapalım?

Dünya değişiyor mu?... Guernica, Picasso, 1937.

DÜNYA İŞSİZLİK HARİTASI

DEĞİŞİM & DİYALEKTİK “Her şey karşıtların kavgasından doğar.” “Bir nehirde iki kere yıkanılmaz.” Herakleitos (M.Ö. 535-475) Timuçin A. Düşünce Tarihi, 1997.

1926-1962

“Orta Afrika'da bir köyde gece eğlencesinde Temel İçgüdü filminin videoda topluca seyredilmesi” ANTHONY GIDDENS Sayar K. Yeni Symposium, 2001.

KÜRESELLEŞME; NEDİR, NEYE YARAR?

KÜRESEL KÖY EŞİTSİZLİĞİ World Bank. World Bank Atlas (www.worldbank.org), 2003.

UNICEF

7 Mart 2008, Patronlar Dünyası. 2 Ekim 2008, Radikal Gazetesi

BİLGİ TOPLUMU… Uruguay Toplantısı Washington Konsensusu Bretton Woods Konferansı Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Uluslararası Para Fonu (IMF) Çok Taraflı Yatırım Anlaşması (MAI) Hizmet Ticareti Genel Anlaşması (GATS) Ticaretle Bağlantılı Yatırım Tedbirleri Anlaşması (TRIMS) Fikri Mülkiyet Haklarıyla Bağlantılı Ticaret Anlaşması (TRIPS)

iyi ama nasıl… “Son on yıllarda dünya nüfusunun beşte birisinin gerilemesi 20. yüzyılda dünya ekonomisinin en büyük ekonomi başarısızlığıdır.” IMF WHO. Global Plan to Stop Plan TB 2006-2015, 2006.

DÜNYADA İNTERNET Sındır KO. Tarımda Bilişim Teknolojileri 4. Sempozyumu, 2001.

KÜRESEL ÇAĞIN SİMGESİ

ARAŞTIRMA SPONSORLUKLARI ABD’de biyomedikal araştırma-geliştirme masraflarının %60’ı ilaç şirketlerince karşılanıyor. Yeni depresyon ilaçlarının klinik deney masraflarının tümü ilaç şirketleri tarafından karşılanmakta. Kolesterol uzlaşı rehberini yazan dokuz hekimden sekizi ilaç şirketlerine hizmet veriyor. Moynihan R & Cassels A. Satılık Hastalıklar, 2006.

“Küresel Sisteme Katılım” “Kültürel Kökler” “Küresel Sisteme Katılım” Sayar K. Yeni Symposium, 2001.

“Rekabet Edebilirlik” Toulmin S. Futures, 1999.

“… acıları değil fırsatları düşünmenin vakti (…) gelmiştir “… acıları değil fırsatları düşünmenin vakti (…) gelmiştir. (…) her bir şirket ve her bir insan kendi ekonomik kaderini kendi çizecektir.” Thomas L. Friedman Friedman T. Dünya Düzdür, 2006.

BEŞ “YILDIZLI” DOKTORLAR Hizmet sunucu Karar verici İletişimci Toplum lideri Yönetici WHO. Doctors for Health. A WHO Global Strategy for Changing Medical Education and Medical Practice for Health for All. WHO Publication Geneva, 1996.

Edward Munch. Despair, 1893-94.

Sosyalleşme

Butik bebek, embriyo aşamasından önce, biyolojik ve fiziki özellikleri Gen biliminden yararlanılarak, ebeveynin isteği doğrultusunda değiştirilmiş bebektir. Bu uygulama ile, (…) doğacak bebeğin, cinsiyeti, saç, göz ve ten rengi, erişkinlikteki boyu, organlarının temel özellikleri, örneğin ince bir burun, küçük ya da büyük bir dudak, kas yapısı vs. belirlenebilmektedir.

“Taşıyıcı annelik yapmak istiyorum. 31 yaşındayım evliyim “Taşıyıcı annelik yapmak istiyorum. 31 yaşındayım evliyim. Maddi durumumuz kötü yardımcı olabilecek ailelerin teklifini bekliyorum. Fiyatta anlaşırız, msn’de kamera ile görüşülür. Telefonla irtibata geçilir.”

Kimlikçilik patlamaları Kabilecilik Klancılık Etnik savaşlar Tektipleştirme Türdeşlik Kimlik spazmları Kimlikçilik patlamaları Kabilecilik Klancılık Etnik savaşlar Dini savaşlar Sayar K. Yeni Symposium, 2001.

“En sonunda, insanın ayrılmaz parçası olan her şeyin alış-veriş ve pazarlık konusu olduğu zaman gelip çattı. Bu, o zamana kadar el değiştiren fakat ticaret konusu olmayan, erdem, duygu, kanaat, bilgi ve bilinç gibi şeylerinde ticaret konusu olduğu bir zamandı. Tek kelimeyle her şey ticaret konusu oldu.” Marx K. Felsefenin Sefaleti, 1992.

GÜNDELİK YAŞAMIN TÜKETİMİ “Tüketimin yeri gündelik yaşamdır.” SATIN AL KULLAN DIŞKI SİNDİR Baudrillard J. Tüketim Toplumu, 2004.

KULLAN

SİNDİR

DIŞKI

SIKIŞAN DÜNYA, SIKIŞAN İNSAN Depresyon, sağlık sorunları sıralamasında 2001 yılında dördüncü sıradayken, 2020 yılında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alacak. DSÖ 2001 Raporu

AMATÖR / PROFESYONEL? Profesyonelizm; Geçim kaygısı 9/5 mesai Kontrol Denizi bulandırmamak Tatsızlık çıkartmamak Said E. Entelektüel, 1995.

HİZMET / MALİYET “Kontratta yer alan koşullara uygun olarak aile doktorlarına belirli bir ödeme yapılması düşünüldüğü için, doktor kendi gelirini arttırabilmek için daha iyi bir ofis yönetimi, daha iyi bir organizasyon ve personel yönetimi yoluyla masrafları sınırlandırmaya çalışacaktır.” T.C. Sağlık Bakanlığı. Aile Doktorları İçin Kurs Notları, 2004.

http://socserv2. socsci. mcmaster. ca/polisci/faculty/coleman/cartoons http://socserv2.socsci.mcmaster.ca/polisci/faculty/coleman/cartoons.htm (03/03/2007). Vatan Gazetesi, 27/02/2006.

UNICEF, 2005.

UNICEF, 2005.

ILO. Investing in Every Child, 2006.

YOKSULLUK = ÇATIŞMA = ÇOCUK ÖLÜMÜ DSÖ, 2005.

YOKSULLUK = ÇATIŞMA = ANNE ÖLÜMÜ World Health Organization. World Health Statistics 2008. http://www.who.int/whosis/whostat/2008/en/index.html

TÜBERKÜLOZ İNSİDANSI

Alkol bağımlılığı Düşük vücut kitle indeksi Eğitim düzey düşüklüğü Ev halkının mal varlığının azlığı İşsizlik Sigara alışkanlığı

(p<0.0001) (r=-0.387) Çiftçi F. Türk Toraks Dergisi, 2006.

“Dünya artık bir futbol sahası ve takıma girip o sahaya çıkmanız için iyi olmanız gerekiyor. Yeterince iyi değilseniz, yedek kulübesinde oturur ve oynayanları izlersiniz. Hepsi bu.” Rajesh Rao (Oyun Şirketi Kurucusu) Friedman T. Dünya Düzdür, 2006.

EN ÇOK ÖLDÜREN HASTALIKLAR GELİŞMİŞ ÜLKELER GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER 1) İskemik Kalp Hastalıkları 2) Serebrovasküler Hastalıklar 3) Trakea ve Bronş Kanseri 3) Pnömoni 4) Pnömoni 4) Perinatal Nedenler 5) KOAH 5) HIV / AIDS 6) Kolon – Rektum Kanseri 6) KOAH 7) İntihar 7) Diyare 8) Diabetes Mellitus 8) Tüberküloz 9) Mide Kanseri 9) Sıtma 10) Hipertansif Kalp Hastalığı 10) Trafik Kazaları DSÖ 2000.

Ruhsal-bedensel sıkıntı Psikotrop ilaçlar Tarım işçileri Kronik açlık Ruhsal-bedensel sıkıntı Psikotrop ilaçlar Sayar K. Yeni Symposium, 2001.

YAŞAMIN DEĞERİ Doğumda “0” 25 yaşında en yüksek Yaşlandıkça her yıl için %3 azalıyor

“MALİYETİ KURTARMAZ” T.C. Sağlık Bakanlığı Hıfzısıhha Merkezi & Başkent Üniversitesi. UHY-ME, 2004.

10:90 KURALI Dünya nüfusunun %90’ını etkileyen sağlık sorunlarıyla ilgili araştırmalara fonların %10’u ayrılıyor.

“Girişimci Üniversite” “Rekabetçi ve Projeci Üniversite” “Performans Eksenli Ücretlendirme” “Üniversite-Sanayi İşbirliği”

AKADEMİ Hasta sirkülasyonu hızlanmakta Finansal baskılar nedeniyle öğretim üyeleri; Sağlık hizmetine yönelmekte Eğitime ayrılan zaman azalmakta Araştırma yapmak için ticari şirketlere geçmekte Araştırma merkezlerine ticari şirketlerin kadrolu araştırmacıları yerleşmekte

ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ Hastayı “müşteri” olarak görme Eğitim kurumunu “işletme” olarak tanımlama Eğitsel faaliyetler yerine “müşteri” tedavisi Ekip dayanışması yerine rakipleşme Etik sorunlar TTB-AHEK. Asistan Hekimler Haklarını Arıyor, 2007.

KOT TAŞLAMA

KANUNLAR KİTABI (M.Ö 500) Köle Tıbbı: Hekim köleye ne yakınmalarıyla ilgili bir şey anlatır, ne de sorar; bir diktatörün kaba edasıyla ampirik bir takım ilaçlar verir, ve sonra hızla diğer hasta kölenin yanına gider. Özgür İnsan Tıbbı: Hekim özgür insanın hastalığını, ta başından itibaren, ayrıntısıyla, bilimsel olarak ele alır, hasta ve ailesinin güven duymalarını sağlar. Böylece, hastadan birşeyler öğrenir. Hastasının güvenini kazanmadan ona asla ilaç vermez, ve güvenini kazandığında, hastayı önerilerine uymaya ikna ederek sağlığın tam olarak yeniden kazanılmasını amaçlar. Dr. Murat Civaner’in izniyle

“Toplum bir klinik, tüm yurttaşlar da kan basınçları sürekli gözlenen ve normal sınırlar “içine” düşecek şekilde ayarlanan hastalar haline getirilmiştir.” (I. Illich) "HASTALIK AVI"

Smith R. BMJ, 2003.

“DUYGUSAL” TEMAS 2000 yılında ilaç sektörünün promosyona harcadığı para 15 milyar dolardır. Bu kaynağın %80’i hekime yapılan promosyonlara harcanmıştır. Tsai C. JAMA, 2003. Rosenthal MB. N Engl J Med, 2002.

Aprovel (hipertansiyon) “Doğrusunu yaptığınızda aldığınız onay” Scott T. BMJ, 2004.

HEKİM REFLEKSİ Hekimler reklamlardan etkilenmediklerini düşünürler Ancak... Wazana A. Psychiatr Clin North Am, 2002. Andersson SJ. Fam Pract, 2002. Chren MM. JAMA, 1994.

“TARİFE” X21 Ağalar C. CSH, 2005. Chren MM. JAMA, 1994. X13

Adaş EB, Elbek O. Yayımlanmamış Veri.

STATÜ KAYBI Adaş EB, Elbek O. Toplum ve Hekim, 2008.

Sözün sonu yerine… “Bilim bir düşünme yöntemidir.”* Soru sormaktır. “Doğru”yu test etmektir. Var olana isyandır. * Yıldırım C. Bilim Felsefesi, 1996.

Bohmer R. N Engl J Med, 2007.

(Clift A & Short RV. The Lancet, 1999) “21. yüzyılın en temel ahlaki sorumluluğu sağlık alanında yaşanan eşitsizliklerle savaşmaktır.” (Clift A & Short RV. The Lancet, 1999)

“Sağlıklı olduğunuzu düşünüyorsanız, yeterince test yaptırmamışsınız demektir.” Dr. ROB RANGNO Moynihan R & Cassel A. Satılık Hastalıklar, 2006.

“HER ŞEY SATILIK” “Haydi çık pazara her şey satılık Üç otuz paraya her şey satılık Dostluk, şeref, namus hep haraç mezat Üstte başta ne varsa her şey satılık Sen, ben, biz, siz, onlar bütün yurttaşlar”

Türk Tabipleri Birliği. Genel Sağlık Sigortası, 2005.

MESLEK AHLAKI Mesleği her zaman en yüksek düzeyde sürdürmesi Hastaların yararı için özgür ve bağımsız olarak karar vermesi, bu kararları çıkar güdülerinin etkilememesi Hangi çeşit tıbbi uygulama içinde olursa olsun, insanın değerine saygı ve sevecenlik göstermesi Yeterli bir tıbbi hizmeti sağlamaya kendini adaması Dünya Tabipler Birliği. Hekimlik Ahlakı Uluslararası Yasası, 1983.