ARGE ve İnovasyona Teşvik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EFQM MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞTİMDE MÜKEMMELLİK MODELİ
Advertisements

Tosyöv Bursa Destekleme Derneği
1997’den bu yana; hizmet verdiğimiz marka ve kurumların amaçlarına uygun planlamalar, somut çözümlemeler, yenilikçi fikirler ve ölçülebilir sonuçlar sunar;
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
Yrd. Doç. Dr. Yusuf KARACA Afyon Kocatepe Üniversitesi
TEKNOLOJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ HAFTA I-II
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
KAREN 2007 yılında mühendislik ve imalat sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kurulmuştur. Firmamızın son iki yılda gerçekleştirdiği başarılı mühendislik.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
GİRİŞİMCİLİK Ahmet AYDIN.
TGSD Başvuru Formu Dikkat Edilecek Hususlar
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Panel #7 –Looking Forward: Turkish Experience
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
Sürdürülebilir AR-GE ve Yenilikçilik Forum İstanbul 24 Nisan, 2008 Cengiz Ultav – Vestel Gurubu İcra Kurulu Üyesi.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
AKILLI ŞEBEKELİ KİM İŞLETECEK ? Murad ŞERALIOĞLU İGDAŞ EĞİTİM MÜDÜRÜ
TİCARET, YENİLİK VE TEKNOLOJİ BİR ADIM ÖTENİZDE. Ege İhracatçı Birliklerine üye 7000’in üzerinde ihracatçı firma 12 sektörde, 181 ülkeye 7 milyar $’ın.
KOÇ GRUBU STRATEJİK YÖNETİMİ. Koç Topluluğu Stratejik Planı Sürdürülebilir:  Büyüme  Karlılık  Rekabetçi Avantaj için Sürdürülebilir:  Büyüme  Karlılık.
YENİ İHRACAT DESTEKLERİ - Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği İhracat Genel.
Açık İnovasyon ve Fikri Varlıklar Sertaç Köksaldı İnovasyon ve Sınai Mülkiyet Hakları Konferansı 4 Aralık 2009.
1 T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ Yrd. Doç. Dr. FATİH ÖZBEY 2007.
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
Sola Kimya Firma Sunumu. Sola Kimya Firma Sunumu 2013 Ajanda Biz kimiz? Ürünlerimiz Vizyonumuz / Değerlerimiz Motivasyonumuz Stratejik Çerçeve.
Teknoloji ve İnovasyon için Gelişim ve İletişim Platformları Selen Kocabaş.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Sürdürülebilir Yenilikçilik SİNERJİTÜRK 27 Aralık, 2008 Cengiz Ultav Vestel İcra Kurulu Üyesi.
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta4 : Yenilik Planlaması Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
Bölüm 10 Takımlar.
Emrah KÜÇÜK Mete MAZLUM
İçindekiler Ar-Ge Faaliyetleri ve Ar-Ge Yönetimi
Öğrenen Bölgelerin Gelişiminde Teknoparkların Rolü A. Mete ÇAKMAKCI Altan KÜÇÜKÇINAR A. Fırat ÖZPINAR Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gazi Mağusa TGB.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
TRABZON MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Konu: Kritik Süreçlerin Belirlenmesi
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
2 Pazarlama Strateji ve Planlarının Geliştirilmesi
Doç. Dr. Yusuf KARACA Afyon Kocatepe Üniversitesi
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
TÜRKİYE’NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ  2011 öncesi ( BTYK)  (23.BTYK - 27.BTYK)  2014 ve Sonrası (27. BTYK - )
KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON
1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
2016 Kayseri Ticaret Odası.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
MAN 533T ULUSLARARASI PAZARLAMA ULUSLARARASI PAZARLAMA’YA GİRİŞ
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
YER TEMİZLEME MAKİNASI
Sunum transkripti:

ARGE ve İnovasyona Teşvik TÜSİAD\TÜRKONFED\REF\UİG 6 Ocak, 2009 Cengiz Ultav Vestel İcra Kurulu Üyesi

Küresel Yenilikçilik Sektör ARGE Harcamaları Toplamda % Milyar Dolar IT ve Elektronik 26 105 Sağlık 22 87.3 Otomotiv 17 70 Teknoloji 6.5 26.3 Kimya ve Enerji 7 28.4 Endüstriyel 5.7 23.2 Yazılım Internet 4.9 20 Uçak Uzay Savunma 4 16.1 Tüketim 3.8 15.4 Telekom 1.3 5.4 Diğer 2.5 10 Toplam 100 407 TÜRKİYE Payı Milyon Dolar 80 100 120 40 60 40 40 160 50 50 60 800 (%0.2)

Kriz Sonrası ARGE ve İnovasyon Fırsat Alanları Önümüzdeki Dönem Özel Sektör ARGE Harcamaları Milyar $ Yenilenebilir Enerji 100 İleri Malzemeler 80 Bioteknoloji\Biomimetik 60 NEMS\MEMS 40 Siberaltyapı 20 / Toplam 300 Milyar $

Booz Allen Hamilton Bulguları -‘ARGE’ye daha çok harca, farklılık ve diğer iyi şeyler nasıl olsa gelir.’ – Tam doğru değil. - Başarılı ARGE ( gelir ve kar artışı, ortaklara dönüş sağlayan ARGE) organizasyon, kültür ve karar mekanizmalarında farklı yaklaşımlar gerektirir. - Aşırı kaynaklandırma yenilikçilik yolunda ters etki yaratabilir. - Yenilikçilik problem çözmek için para saçmak olmamalıdır. - Sanayici kümelenmesinde ARGE harcamalarında en alt %10’luk gurubun iş performansı bu sebepten düşüş göstermektedir fakat - Orta gurup ve en üst %10’un iş performansı direkt ARGE harcamalarından ziyade ARGE yapma şekli, süreçleri, araçları, organizasyonu, kültürü, portföy seçimine bağlıdır. - ‘Yüksek kaldıraçlı yenilikçiler’: Apple, Google, Honda ...içinde bulundukları küme ortalamasının altında harcama ile yüksek geri dönüşler elde etmektedir. - ‘Bestseller patent’ önemlidir, gerisi (%99.999....) etkisizdir.

Booz Allen Hamilton Bulguları - devam - Yenilikçilik ve yeni teknoloji aynı şey değildir. Yenilikçilik bazen yeni teknolojiyi doğru iş modelinin altına entegre ederek başarı (gelir, kar artışı, ortaklara dönüş) kazanabilir. - Başarılı yenilikçiliklerin hepsinde müşteri baştan sona işin içindedir. - Başarılı yenilikçiliklerin hepsinde iş stratejileri ile yakın ilişkilendirme sağlanmaktadır. - Başarılı yenilikçililerin hepsinde en geniş katılımcı menfaat işbirliği sağlanmıştır. - Çindia izlenmeli, ama yenilikçilik hala çok yüksek kalite/kantite metriğine sahip. - 3 tip yenilikçi firma tipi ortaya çıkmaktadır: . İhtiyaç kaşifleri . Pazar okuyucuları . Teknoloji sürükleyicileri. - İhtiyaç kaşifleri: Müşteriyi en derinden anlayan, yenilikle pazarda ilk olan. - Pazar okuyucuları: Hem müşteri, hem pazarda dinlemede kalıp, ‘incremental’ yenilikçilik yaklaşımı ile ilk takipçi olan. - Teknoloji sürükleyiciler: Müşteriye yan gözle bakan fakat kırılım yaratan teknolojilere odaklanıp pazara gene ilk sunan.

Küresel ARGE En İyi Uygulamalar KARAR TEKNOLOJİ PORTFÖY PROJE ORGANIZASYON İÇ MÜŞT. DIŞ MÜŞT. KÜLTÜR İLERİ KALİTESİ STRATEJİSİ YÖNETİMİ STRATEJİSİ VE SÜREÇLER İLİŞKİLER İLİŞKİLER VE DEĞ. KARAR KAL. STRATEJİK KARAR ALTYAPISI ENDÜSTRİ DİNAMİZMİNİ KAVRAMA ALTERNATİF ZORUNLULUĞU ISRAR GÜVENİLİR TUTARLI GİRDİLER GİRDİLERİNDE ÖLÇÜM HEDEFLERE KATKININ ÖLÇÜMÜ İCRAAT BAŞARISINA ODAK VE ADANMA UZUN VADELİ İŞ VE ARGE PLANLARININ KOORDİNASYONU KÜRESEL TEKNOLOJİ PLANI GELİŞTİRME MÜŞTERİ İHTİYAÇLARINA ODAK SÜRÜMLERİNİN TASARIMI PROAKTİF REKABET BEKLENTİSİ TEMEL ARAŞTIRMADA SÜREKLİLİK ARGE PORTFÖY DEĞERLENDİRME YENİLİKÇİLİK/ GELİŞTİRMECİLİK DENGESİI PROJE BORU HATTI YÖNETİMİ STRATEJİK HEDEFLERLE UYUM VE DENGE TEKNİK BELİRSİZLİĞE KARŞI ÖNLEM VE ÖNCELİKLENDİRME PROJEYE “TÜM” KAYNAK TEMİNİ PROJENİN “KANTİTATİF” DEĞERLEN. KATMA DEĞER ODAĞI TÜM PROJELERİN ORTAK PLAN VE PLATFORMU KONTRATLI ÖLÇÜLEBİLİR HEDEFLİ PERFORMANS FORMAL GELİŞTİRME SÜREÇ VE DİSİPLİNİ ÜST YÖNETİM KOLLAYICILIĞI MÜŞTERİ KATILIMI PAZAR TEŞVİKLERİNİN KULLANIMI YARATICI BÜTÇE MEKANİZMALARI KARŞIT FONKSİYONLU TAKIMLAR İÇ MÜŞTERİ İLE İÇTENLİK ARGE PLANLAMA GURUBU GELİŞTİRMENİN TİCARİLEŞTİRME İLE KOORDİNASYON MÜŞTERİ İHTİYAÇLARININ ANLAŞILMASI BELİRLENMESİ ÖLÇÜLMESİ SÜREKLİ GERİ BESLEMESİ İLE PROJE RAFİNASYONU ARGE İÇİNDE PAZAR ARAŞTIRMASI BİRİMİ KURULMASI EN İYİYİ İŞE ALMA VE UZMANLIĞI KORUMA ARGE ENTELLEKTÜEL ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ARAŞTIRMA KURUMLARI İLE KATMA DEĞERLİ İLİŞKİLER TÜM ARGE PORTFÖYÜ ÜZERİNDE GÖRÜŞ PAYLAŞIMI YÖNETİMİ TAKIMLARININ GÜÇ DONATIMI PROJE SONU DENETİMİNDEN ÖĞRENME ARGE ETKİNLİĞİNİN ÖLÇÜMÜ PLATFORMU YARATILMASI DÜNYA NE YAPIYOR Ref: Prahalad

Yeni Dönemde Özel Sektörün Yapması Gerekenler Seçilmiş alanlarda; Mükemmeliyet Merkezleri etrafında; Rekabet öncesi işbirliklerinin geliştirilmesi: Örneğin, İleri Malzeme Teknolojileri ( Nanoteknoloji bazlı) Hiper mikronizasyon ve hiper dağıtık yapılarda Gömülü sistemler, Algoritma, ‘Fabless’ IC .... Otomotiv/Gemi/Uçak Tasarım/ Test Merkezleri Alternatif Yenilenebilir Enerji ......

Yeni Dönemde Devletten Beklenenler ARGE harcamalarının %150’sine vergi muafiyeti ARGE sabit yatırımlarının hızlı amortismanı Yüksek teknoloji faaliyetlerinde gelir ve kurumlar vergisi özel uygulaması ( hakedene yuvarlanan 10 yıl vergi tatili) ARGE aktivitelerine destek ithalat vergi muafiyetleri Bandrol vb gizli vergilendirmelerin kaldırılması Hizmet içi eğitim güncellemelerinin teşviki Mükemmeliyet merkezlerinin maddi desteklenmesi