Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİST HİDATİK HASTALIĞI
Advertisements

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
HİJYEN.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
Hacettepe Üniversitesi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SU ve BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR ve KORUNMA
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
DİYARE (İSHAL).
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
EŞME TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
VİRÜSLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
YUMAKLICERİT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
Sindirim Sistemi Nedir ?
Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
EMİNE HATUN DUMAN B Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda.
Cryptosporidium Cyclospora Isospora
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
GIDA GÜVENLİĞİ Hazırlayan: Doç.Dr.Gökhan Durmaz
TBS’DE HİJYEN.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Su ve Gıda Hijyeni.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ISO HACCP ve ISO22000.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler FM5

Parazitler Helmintler Kritik kontrol noktaları– gıda nın hazırlanması Trichinella ( domuz etinde bulunur)– etin iyice incelenmesi,uygun sıcaklıkta ısıtma veya soğutmayla önlenebilir Tanya (çiç yenen ette bulunur)– etiniyi incelenmesi, alkol uygulaması, sanitasyon (arındırma), soğutma, pişirme ile önlenebilir Suşi paraziti ( balıkta ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunur)- ‘Anisakis spp suşi parzt’ Kritik kontrol noktaları– gıda nın hazırlanması Gıdada üremenin önlenmesi FM5

Parazitler Protozoa parazitleri Kryptosporidium (Şiddetli ishal özellikle, AIDS hastaları için tehlikelidir) Syklospora (ishal, kilo kaybı) Toxoplasma (nezleye benzer belirtiler,hayati organlara zarar verir) Giardia (kanlı ishal, ateş) Isospora (ishale varan rahatsızlıklar) Entamoeba (bağırsak formu, karaciğer iltahabı) Gıda ve su kaynaklıdır Hastalığa yol açarlar FM5

Parazitler Yaşam tarzları basit veya karmaşıktır Çeşidine göre bir yada birkaç hedef hücresi(dokusu) olabilir Dışkı kalıntıları suyu ve gıdayı kirletir (özellikle kirli suyla sulanmış meyve, sebze) Gıdaya, gıda ile uğraşanlardan bulaşır - Kriptossporidium - su Sayklospora böğütlen üzerinde bulunur (Guatemala, US, Canada (1465), karışık salata (France, Italy, Germany(34)) T. gondii (çiğ, iyi pişmemiş domuz eti) FM5

Parazitler ve kontrolü Çoğunluğu klorine ve diğer kimyasallara karşı dezenfektanlara karşı drençlidir Zorlu çevre koşulların dayanıklıdır Yüksek ve düşük sıcaklığa karşı duyarlıdır Suyun süzülmesi Hidrojen peroksit ve ozon gibi kimyasallar etkilidir FM5