Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler FM5
Parazitler Helmintler Kritik kontrol noktaları– gıda nın hazırlanması Trichinella ( domuz etinde bulunur)– etin iyice incelenmesi,uygun sıcaklıkta ısıtma veya soğutmayla önlenebilir Tanya (çiç yenen ette bulunur)– etiniyi incelenmesi, alkol uygulaması, sanitasyon (arındırma), soğutma, pişirme ile önlenebilir Suşi paraziti ( balıkta ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunur)- ‘Anisakis spp suşi parzt’ Kritik kontrol noktaları– gıda nın hazırlanması Gıdada üremenin önlenmesi FM5
Parazitler Protozoa parazitleri Kryptosporidium (Şiddetli ishal özellikle, AIDS hastaları için tehlikelidir) Syklospora (ishal, kilo kaybı) Toxoplasma (nezleye benzer belirtiler,hayati organlara zarar verir) Giardia (kanlı ishal, ateş) Isospora (ishale varan rahatsızlıklar) Entamoeba (bağırsak formu, karaciğer iltahabı) Gıda ve su kaynaklıdır Hastalığa yol açarlar FM5
Parazitler Yaşam tarzları basit veya karmaşıktır Çeşidine göre bir yada birkaç hedef hücresi(dokusu) olabilir Dışkı kalıntıları suyu ve gıdayı kirletir (özellikle kirli suyla sulanmış meyve, sebze) Gıdaya, gıda ile uğraşanlardan bulaşır - Kriptossporidium - su Sayklospora böğütlen üzerinde bulunur (Guatemala, US, Canada (1465), karışık salata (France, Italy, Germany(34)) T. gondii (çiğ, iyi pişmemiş domuz eti) FM5
Parazitler ve kontrolü Çoğunluğu klorine ve diğer kimyasallara karşı dezenfektanlara karşı drençlidir Zorlu çevre koşulların dayanıklıdır Yüksek ve düşük sıcaklığa karşı duyarlıdır Suyun süzülmesi Hidrojen peroksit ve ozon gibi kimyasallar etkilidir FM5