Moleküler Orbital Teori

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Advertisements

PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Moleküler Geometri VSEPR Valens Bağ Teorisi Molekül Orbital Teori
Metallik Katılar.
Farklı Çekirdekli İki atomlu Moleküller
HİDROJEN MOLEKÜLÜ H2 Karşı bağ E(R) Bağ VBT MOT RAB (kJ/mol)
Dalton Atom Modeli. Thomson Atom Modeli. Rutherford Atom Modeli. Bohr Atom Modeli.
Çok Elektronlu Atomlar
KİMYASAL BAĞLAR A.Kerim KARABACAK.
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory.
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory
Çok Elektronlu Atomlar
Kimyasal Bağlar.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
MODERN ATOM MODELİ İstanbul Atatürk Fen Lisesi
Molekül Orbital Teorisi
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
9. SINIF KİMYA MART.
“Nature of the Covalent Bond”
ATOMLAR, KİMYASAL BAĞLAR VE FONKSİYONEL GRUPLAR
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
Açısal Örtüşme Modeli İlk ve en basit MO modeli yaklaşımıdır.
PERİYODİK CETVEL.
KİMYASAL BAĞLAR.
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
Atomun Temel Parçacıkları
Maddenin yapısı ve özellikleri
London Kuvveti.
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONLAŞMA ENERJİSİ NEDİR?
KİMYASAL  BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
Kovalent Bağlar Kovalent Bağ nedir? - Kovalent bağ, bağ yapan iki atom arasında elektronların paylaşılması sonucunda oluşan kimyasal bir bağdır.
ATOM ve YAPISI.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
ELEKTRON DAĞILIMI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
UYARILMIŞ HAL, KÜRESEL SİMETRİ VE İZOELEKTRONİK. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
Madde ve Özellikleri.
Atomun Kuantum Modeli Hafta 7.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
MOLEKÜL ORBİTAL TEORİ Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Kimya hakkinda nezeriyye
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
Açısal Örtüşme Modeli İlk ve en basit MO modeli yaklaşımıdır.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Elektron Dizilişleri Elektronlar öncelikle enerjisi en az olan orbitali doldurur. Bir orbitalin enerjisi çekirdeğe yaklaştıkça azalır. Aynı temel enerji.
Kimyasal Bağlar.
KONU 12: Kimyasal Bağlar - II:
AN / İNORGANİK KİMYA Kim351 / Kim207 An / İnorganik Kimya PROGRAMI
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
MOLEKÜL ORBİTAL KURAMI
Sunum transkripti:

Moleküler Orbital Teori Atom orbitalleri izole atomlar üzerindedir Molekül orbitalleri 2 veya daha fazla atom üzerinde yayılmıştır. LCAO Linear combination of atomic orbitals (Atom Orbitallerinin Çizgisel Birleşimi) Metodu Ψ1 = φ1 + φ2 Ψ2 = φ1 - φ2

Atom Orbitallerinin Birleşimi Chemistry 140 Fall 2002 Atom Orbitallerinin Birleşimi Bonding and antibonding molecular orbitals.

Hidrojenin Molekül Orbitalleri

MO Teori MO sayısı = AO llerin toplam sayısına. Chemistry 140 Fall 2002 MO Teori MO sayısı = AO llerin toplam sayısına. Bağ MO ve Karşı-bağ MO’ler AO’lerinden oluşur. e- en düşük enerjili MO ilk önce girer (Aufbau). Pauli dışarlama ilkesini takip eder. Hund Kuralına uyar Pauli – maximum number of e- in an MO is two Degenerate orbitals are filled singly before e- pair up.

Bağ derecesi Kararlı türler Bağ MO de karşı-bağ MO ne göre daha fazla elektron içerirler Bağ Derecesi = Bağ – MO e- sayısı – karşı bağ - MO e- sayısı 2

1. Periyod iki atomlu moleküllerde MO BO = (e-bond - e-antibond )/2 BO = (1-0)/2 = ½ H2+ BO = (2-0)/2 = 1 H2+ BO = (2-1)/2 = ½ He2+ BO = (2-2)/2 = 0 He2+

2. Periyodun MO İlk periyod sadece 1s orbitalleri kullanır. İkinci periyod 2s ve 2p orbitallerini kullanır. p orbitalleri örtüşür: Uç uca örtüşme– sigma bağı (σ). Yan yana örtüşme– pi bağı (π).

2. Periyot MO

p-orbitallerinin birleşimi

C2 için MO

Modifiye C2 MO Diyagramı

2. Periyot iki atomlu moleküllerin MO Diyagramları

2. Periyot iki atomlu moleküllerin MO Diyagramları

2. Periyot iki atomlu moleküllerin MO Diyagramları

2. Periyot iki atomlu moleküllerin MO Diyagramları

Heteronükleer Diatomların MO Diyagramı

Delokalize Elektronlar

Benzen

Benzen * b

Ozon

Metallerde Bağlanma Elektron denizi modeli Çekirdek e- denizi içindedir Metallik parlaklık. Dövülebilirlik. Uygulanan Kuvvet

Metalik Bağ Band Teorisi. MO teorisinin genişletilmesi: N tane atom enerjice birbirine çok yakın N tane orbital verir. N/2 dolu  Değerlik bandı. N/2 boş  iletkenlik bandı

Bant Teorisi

Semiconductors Chemistry 140 Fall 2002 Intrinsic semiconductors: fixed band gap. Ex. CdS, absorbs violet light and some blue, reflects less energetic light. Thus looks bright yellow. GaAs, small band gap, all visible light is absorbed, looks black. Extrinsic semiconductors: band gap is controlled by addition of impurities – doping. Energy level of P is just below the conduction band of Si. P uses four of five electrons to bond to Si, one left over can be donated. n-type semiconductor – n refers to negative, the type of charge that is MOBILE. Energy level of Al is just above the valence band. Electrons can move into the Al orbital and leave a HOLE in the valence band. Positive charge can move around thus this is a p-type semiconductor.