5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araştırma Projesi Sunumu Danışman
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
GRUP DEM Durna Özer Esma Aydınoğlu Merve Yurttaş
FSM Feyza TOKER Sümeyye DUMAN Maide GÖKER. OKULÖNCESİ EĞİTİM ALAN ve ALMAYAN İLKÖĞRETİM BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ.
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
Grup adı : Phoenix Kübra İŞERİ Gizem TÜRKCAN
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜN DOKUZ ALT ALANINA YÖNELİK İLGİ ÖLÇEĞİ
FAKÜLTELERE GÖRE STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARININ BELİRLENMESİ
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
20. Ulusal Pazarlama Kongresi
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ DENGE SENA KARAKÖSE M.MERVE KAPLAN.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Grup Adı : CANİKOLAR Grup Üyeleri : Eda DENLİ Rabiye Merve HAYRAN
Genel Not Ortalamasının Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Geleceğe Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri Üzerine Etkisi.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
LUCID GRUBU Ekim YAPAR Hilal Nur CAN. ROMANTİK İLİŞKİLERDE KALIP YARGILARIN İLİŞKİ İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Grup adı: Çift dikiş. Grup Üyeleri: Mert Özbay Burcu Eren.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
Hazırlayan Abdulkadir KOÇ Serdar AVŞAR
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
Lisede okuyan öğrencilerin Bağlanma stilinin cinsiyete göre incelenmesi.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Kadınlarda iç grup yanlılığı ve iç grup yanlılığının demografik değişkenlere göre incelenmesi H.Halil Babacan1, Aleyna Nur Kaş1, Ömer Demir1, Tuğçe Erdoğru1,
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
Sunum transkripti:

5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan Üniversite öğrencilerinin üniversitelerinden memnuniyet düzeylerinin o üniversiteyi tercih sıralamasındaki yerine göre farklılaşması 5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan

Araştırmanın Amacı Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin üniversitelerinden memnuniyet derecelerinin, o üniversiteyi tercih sırasındaki yerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amaçlanmıştır.

Literatür Abdullah Naralan’ın 2012 yılında yaptığı üniversite öğrencilerinin üniversiteden memnuniyeti ve bölümden beklentilerinin araştırılması Ergin Ekinci ve Berrin Burgaz’ın 2007 yılında yaptığı hacettepe üniversitesi öğrencilerinin bazı akademik hizmetlere ilişkin beklenti ve memnuniyet düzeylerinin araştırılması Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğrenci Memnuniyet Anketi

Hipotez Öğrencinin, bulunduğu üniversiteyi tercih sıralamasında ilk 7 de bulundurma durumu varsa üniversiteden memnuniyet derecesinin yüksek olmasını bekliyoruz. ALT PROBLEMLER Üniversiteden memnuniyet derecesi öğrencilerin kaçıncı sınıf olduğuna göre farklılaşmakta mıdır? Öğrencilerin okudukları üniversiteden memnun olma düzeyi onların yaşlarına göre farklılaşmakta mıdır? Öğrencilerin okudukları üniversiteden memnun olma düzeyi cinsiyetlerine göre farklılaşmakta mıdır?

YÖNTEM Örneklem: Melikşah ve Bülent Ecevit Üniversitesi‘nde okuyan öğrencilerden oluşmakta olup toplam 60 kişiye uygulanmıştır. 60 kişinin 23’ü erkek 37’si kız öğrencidir. Ayrıca örneklemimizin 9’u Hukuk , 17’si İİBF, 15’i FEF ve 19’u eğitim fakültelerinde okuyan öğrencilerden oluşmaktadır.

Veri Toplama Süreci Uygulama survey yöntemiyle yapılmıştır. Random şekilde atanan bir gruba uygulanmıştır. Veriler gönüllülüğü esas alacak şekilde toplanmıştır. Veri toplama sürecinde mümkün olduğunca bölüm açısından örneklem geniş tutulmaya çalışılmıştır.

Veri Toplama Aracı Daha önce yapılan üniversite memnuniyetini ölçmek amacıyla kullanılan «Öğrenci Memnuniyet ölçeğini» uyguladık. Uyguladığımız ölçme aracı, demografik bilgilerin olduğu kısım ve 38 sorudan oluşan ölçeğin birleştirilmesiyle elde edilmiştir. Her bir maddenin 4 cevabı vardır. Bunlar: memnun değilim, kararsızım, memnunum ve çok memnunum şeklindedir. Katılımcılardan kendilerine en uygun ifadeyi seçmesi istenmiştir.

Veri Toplama Aracı Anket iki temel boyuttan oluşmakta bu boyutlar demografik bilgilerin yer aldığı ilk boyut ve ölçeğin kendisinin bulunduğu ikinci boyuttur. Ayrıca kullandığımız ölçeğin de üç tane alt boyutu vardır. Bunlar: Eğitim-öğretim-danışmanlık-ölçme ve değerlendirme hizmetleri Fiziksel koşullar - öğrencilere sunulan hizmetler İletişim Veri analizi sürecinde iki temel boyut yanında buradaki üç alt boyut da değerlendirmeye tabi tutulmuştur.

Veri Toplama Aracı Ölçekleme yöntemi olarak sınıflama/kategorik yöntem kullanılmıştır. Sınıflama yönteminde her bir madde, belli bir süreklilik üzerinde farklı miktarları ifade eden iki veya daha fazla kategoriden birine yerleştiriliyordu. Bizim ölçeğimizde her bir madde kendi boyutuyla alakalı olan bir alt boyuta yerleştirilmiştir. Örneğin: Derslerin açık ve anlaşılır biçimde işlenme düzeyi maddesi, eğitim-öğretim hizmetleri alt kategorisine yerleştirilmiştir.

Veri Toplama Aracı Anketimizin demografik bilgiler kısmı tarafımızca hazırlanmıştır fakat «öğrenci memnuniyeti ölçeği» hazır olarak elde edilmiştir. Dolayısıyla ölçeğimiz hazır olduğu için pilot uygulama yapmadık. Anket? Survey? Demografik bilgiler + ölçek = Survey

Güvenirlik Kullanılan ölçeğin dört alt boyutuna ait iç tutarlılık katsayılarının (Cronbach Alpha) 0.68 ile 0.91 arasında değişmekte olduğu görülmektedir. Üçüncü alt boyutun iç tutarlık katsayısı diğerlerine göre düşük olmasına rağmen kabul edilebilir düzeydedir. Diğer iki boyutun iç tutarlık katsayıları ise oldukça yüksektir. Her alt boyuta ilişkin düzeltilmiş madde test korelasyonlarının yüksek olduğu ifade edilebilir.

Güvenirlik Kullandığımız hazır ölçeğin daha önceki kullanıldığı araştırmalarda sahip olduğu güvenirlik sonucu bu şekilde idi. Aynı ölçeği kullanmamıza rağmen kullandığımız örneklemin farklı olması neticesinde yeni bir güvenirlik bulma ihtiyacı hissettik.

Güvenirlik Case Processing Summary   N % Cases Valid Exclused* Total 56 4 60 93,3 6,7 100,0 Reliability Statistics  Cronbach's Alpha  N of Items  ,891  38

Güvenirlik Bildiğimiz üzere güvenirlik katsayısı 0-1 arasında olmakla birlikte 1 e ne kadar yaklaşırsa o kadar yüksek güvenirliğe sahip oluyordu. Çıkan sonuca göre güvenirliğimiz ,891 olup 1 e yakın bir değer olduğu için oldukça yüksek bir rakamdır.

Geçerlik Tüm maddelerin orijinal formda yer aldıkları maddelere 0.35 ile 0.88 arasında değişen değerler ile yerleştikleri görülmüştür. Maddelerin her bir boyutta yeterli düzeyde yüke sahip olduğu, güvenirliklerinin de yüksek olmasıyla her bir boyutun ölçmek istediğini ölçtüğü kabul edilmiştir.

Veri Analizi Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistik analiz tekniği olarak One-Way ANOVA kullanılmıştır.

Kullandığımız anketin her üç boyutu için belirli maddeleri vardır Kullandığımız anketin her üç boyutu için belirli maddeleri vardır. Ve her boyutun puanı kümülatif puanlama ile, yani bu maddelerin puanları toplanarak bulunmuştur. Bu üç alt boyutun ayrı ayrı fakülte, yaş, sınıf ve tercih sırasına göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğine bakılmıştır.

Tabloda üç alt gruptan fakülteye göre fiziksel koşullarda anlamlı farklılık olduğu görülmektedir. (Sig. Değeri ,038< ,05)

Fiziksel koşullar içerisinde ise Eğitim Fakültesi İİBF Fakültesine göre anlamlı farklılık göstermektedir. (,034<,05) sig.

Yaşa göre bakıldığında eğitim-öğretim-danışmanlık alt grubunda anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. (Sig. ,011< ,05) Jkfbıj

Sınıfa göre bakıldığında ise anlamlı farklılık çıkmamıştır.

Tercih sırasına göre bakıldığında ise anlamlı farklılık görülmemiştir.

Tercih sırası “genel olarak üniversitemden memnunum” maddesine göre bakıldığında ise (sig= ,053) anlamlı farklılık bulmaya çok yaklaşıldığı bulunmuştur :D

Sonuç Ve Tartışma Üniversiteden memnuniyet durumunun Tercih sırasına göre farklılaşmadığı görülmüştür. Bununla birlikte fakülteye göre fiziksel koşullardan memnuniyet durumunda ve yaşa göre eğitim-öğretim-danışmanlık hizmetlerinden memnuniyet durumunda anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Daha geniş kapsamlı bir araştırmada anlamlı farklılık çıkabileceği görülmektedir.

Daha Sonraki Çalışmalar İçin Öneriler Kişilerden maddelerin değerlendirilmesi sırasında maddelerin genel yargılar içerdiği konusunda geribildirim alınmıştır. Bu geribildirimler bir sonraki araştırmada kullanılacaktır. Bir sonraki araştırmalarımızda örneklem sayısının daha geniş tutulacağı kararı alınmıştır.