DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ HİPERTANSİYON VE BESLENME DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
Hipertansiyon nedir? Kan basıncının normal kabul edilen değerlerden yüksek olmasıdır. Kan basıncının normal değerler altında tutulmasına dikkat edilmelidir.
Kan basıncının 140/90 mmHg’nın üzerinde olması hipertansiyondur. Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyan olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg’nın üzerinde olması hipertansiyondur.
Hipertansiyondan Korunmak İçin Öneriler İdeal ağırlığınızı koruyun. Düzenli fiziksel aktivite yapın. Sigara içmeyin. Beslenmenize dikkat edin. Stresten mümkün olduğunca uzak durun. Düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırın.
Hipertansiyonu önlemek için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz ? Beden ağırlığının arzu edilen sınırın üzerinde olmaması gerekir. Ailede hipertansiyon öyküsü olanların beden kütle indeksi (BKİ): 20-25 arasında olmalıdır. BKİ = Ağırlık (kg) Boy2 (m)
Günlük tuz tüketimi 4-6 g ( yaklaşık 1 tatlı kaşığı) kadar olmalıdır. Yemeklerimizi tuzsuz, ekmeğimizi de az tuzlu ve kepekli olarak tüketmeliyiz. Yemeklerde potasyumdan zengin maydanoz, kekik, nane, dereotu, limon suyu, soğan gibi tat vericilerin kullanımı hem yemekte tuzun eksikliğini bir ölçüde giderir hem de tansiyonu ayarlar.
Diyette doymuş yağ çok içeren tereyağı, sadeyağı, iç yağı ve katı margarin kullanılmamalıdır. Daha çok zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık yağı ve mısırözü yağı kullanılmalıdır. Salam, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri, hazır gıdalar ( hazır çorbalar, soslar, ketçap, mayonez ), zeytin, turşular TÜKETİLMEMELİDİR!!!
Alkol tüketilmemelidir. Bütün kronik hastalıklarda olduğu gibi egzersiz hastalığın kontrolünde yarar sağlar
DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM… DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ