ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Tarafından yayınlanmaktadır
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
ZAMİRLER.
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
EKLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Z A M İ R L E R.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
ZAMİR (ADIL).

ZAMİRLER.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
EDATLAR.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
BARIŞ İLE DOĞA YARIN KIYAMET KOPACAĞINI BİLSENİZ DAHİ AĞAÇ DİKİNİZ. HZ. MUHAMMED ORMANLARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Sunum transkripti:

ZAMİRLER (ADILLAR)

Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini söyleyiniz. Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Buranın manzarası harikaydı. Son derste öğrencilerin kaçı vardı? Hiçbiri, bizim kararımıza karşı çıkmadı. Kendimize güvenimiz kalmadı.

Birçoğu sorumluluğunun bilincinde değil. Biri dergileri inceliyor, öteki kitaplara bakıyordu. Sen, benim gönlümde açan bir güldün. Geçen bayramda şunu almıştım. Herkes işin doğrusunu öğrenmeye çalışıyor. Bazıları, bu sözlerle okuyucuları şaşırtmak istiyor. Bahçeninki, seranınkinden daha lezzetlidir.

Her koyun ……………….. bacağından asılır. Aşağıdaki atasözlerinde boş bırakılan yerlere uygun zamirler getiriniz. Her koyun ……………….. bacağından asılır. ……………. yer, …………… bakar; kıyamet ondan kopar. Kızım ………… söylüyorum, gelinim ………….. anla.

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun zamirler getiriniz. Annem ………………. için saçını süpürge etmedi mi? ………… akşam derin hayallere dalmıştık. Tüm bildiklerimi ………………. anlattım, artık her şeyi biliyorsun. ……………….. derin bir çukur var. Her konuda ilk önce ………………… düşünen insanlara bencil denir.

O, izlediğim en iyi filmdir. BİR ZAMİRİM BİR SIFAT ZAMİRİM SIFATIM Bu, senin yapabileceğin bir iş değil. O, izlediğim en iyi filmdir.

Bu elbiseyi ben kendim diktim. Şöylesi de doğru olmaz ki. Bazıları hep benim dediğim doğru derler. Öylesinden her zaman kaçarım. Hangisinin tadı daha iyi? Ötekiler de gelmekteydi. Şunu kendisi okusun. Birkaçını hiç yoktan kaçırdım. Beriki seni daha çok zorlamıştı.

Cümlelerdeki sıfatları örnekteki gibi değiştirerek zamire dönüştürünüz. Örnek: Son günlerde okuduğum birçok kitabı okulun kütüphanesinden aldım. Son günlerde okuduğum kitapların birçoğunu okulun kütüphanesinden aldım. Kimi insanlar yeşil alanların korunması konusunda oldukça duyarsız. ....................................................... Okulun bahçesinde toplanan bütün öğrenciler sınıflarına girmeyi bekliyor. Bir adam karşı caddeden bize doğru geliyordu. ...................................................................

Denizden topladığı birkaç taşı çalışma masasının üzerine bıraktı. .................................................. Senenin başında işlediğimiz pek çok konuyu tekrar etmemiz gerekli. Bazı arkadaşlarım benim bu konuda önyargılı olduğumu söylüyor. Hangi geziye katılmayı düşünüyorsun? ……………………………………………………………………………………

Aşağıdaki cümlelerde öne sürülen yargılardan doğru olanların başına ( D ), yanlış olanlara ( Y ) yazınız. ( ) “Onunla iyi geçindiğimiz söylenemez.”cümlesinde 2. çoğul kişi iyelik eki kullanılmıştır. ( ) “Yeni aldığım yatakta gönlümce yattım.”cümlesinde 1. tekil kişi iyelik eki kullanılmıştır. ( ) “Ben de kendisiyle onu tartışacaktım.”cümlesinde üç tane zamir vardır. ( ) “Her karşılaşmamızda onu daha da zayıflamış buldum.” cümlesinde işaret sıfatı ile işaret zamiri birlikte kullanılmıştır.

( ) Gelecek, siz gençlere emanet edildi. ( ) O, çöpe atılacak. Aşağıdaki cümlelerde işaret zamiri (adılı) varsa yay ayraç içine ( + ), yoksa ( - ) koyunuz. ( ) Gelecek, siz gençlere emanet edildi. ( ) O, çöpe atılacak. ( ) Onu görmeye gitmedin mi? ( ) Böyle bir ev ister miydin? ( ) Bu evde yaşadım uzun zaman. ( ) Şu nereden geldi sizin eve?

Aşağıdaki cümleleri sıfat ve zamir şeklinde ayırınız. Öteki evi aldık             >>>>  işaret sıfatı                Ötekini aldık               >>>> işaret zamiri Şu bölüme bakla ektik      >>>> Şuraya bakla ektik          >>>> O kısmı çapaladık            >>>> Orasını çapaladık             >>>> Böyle insan görmedim         >>>> Böylesini görmedim             >>>> Öyle adamdan hiçbir şey olmaz >>>> Öylesinden hiçbir şey olmaz       >>>>