Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi Proje Döngüsü Yönetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
BİR PROJEYİ YÖNETMEK.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK PLANLAMA
1. GİRDİ KRİTERLERİ PUANLANDIRMA MATRİSLERİ
Sistem Analizi ve Planlama
1 Stratejik Yönetim Sistemi Projesi Çerçevesinde Stratejik Planlama Adımları MURAT KAYMAK 25 Ağustos 2006 Ankara.
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
“Proje Adı” “Müşteri Kurum” “Yürütücü Kuruluşlar”.
Bozok Üniversitesi Kütüphane Binası
1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı.
TGSD Başvuru Formu Dikkat Edilecek Hususlar
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
Proje Fişi Hazırlama Eğitimi
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 DEA’lerin İncelenmesi Problem Tanımı ve Amaçlar.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
SEKTÖREL YATIRIM ALANLARINDA GENÇ İSTİHDAMININ DESTEKLENMESİ II HİBE PROGRAMI TAM BAŞVURU FORMU PAKETİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ Kasım 2013 GİRİŞ.
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
Ajans Ana Sayfası. Portal Ana Sayfası Yardım Sayfası.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar
Proje Başarısı. Hangi Nedenler Projeleri başarısızlığa sürükler? Mevcut durumun yetersiz analizi Projelerin hedef gruplarla ilgili olmaması Doğru stratejilerin.
PERFORMANS YÖNETİM SİSTEMİ. Amacımız Sistem : Değerlendirme sistemine sistematik, kirterleri tanımlı bir yaklaşım sağlamak. Çalışanların hangi kriterlere.
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar Öz Değerlendirme ve Teknik Özellikler.
Neden Proje Yönetimi - PROBLEMLERİN KARMAŞIKLIĞI - TEK BİR KİŞİNİN ÇÖZÜME ULAŞMA GÜÇLÜĞÜ - DİSİPLİNLER ARASI İLİŞKİLERİN SAĞLANMASI - MADDE VE İNSAN KAYNAKLARININ.
Stratejik Yönetim.
STRATEJİK PLANLAMA.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Akademik Değerlendirme Koordinatörlüğü. Devlet Konservatuvarı Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim Fakültesi Fen Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar Tasarım ve.
PROJE GELİŞTİRME yorum, araş.gör.levent yılmaz gençlik grubu KOLAY SİSTEM YÖNTEMİ.
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
PROJE HAZIRLAMA TEKNİKLERİ Sivil Toplum Geliştirme Merkezi
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
(Proje Yönetimi ve Danışmanlık Metodları)
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
T.C. MİLL Î EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI.
Projenin Kontrolü Rogier Tesson Thijs Leijen. Projenin değerlendirilmesine ilişkin kriterler Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere.
MANTIKSAL ÇERÇEVE MATRİSİNİN HAZIRLANMASI
Sistem Yaklaşımı.
PROJE NEDİR ? Mehmet ŞAHİN ÇORUM. BU BİR PROJE MİDİR ?
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Dönemi Projelerinde Sıklıkla Karşılaşılan Hatalar - Sıklıkla Karşılaşılan Hatalar.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
Sorumlu Mahalleler Projesi Proje Döngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı Eğitimi Bu proje T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı.
SAĞLIK SİSTEMLERİNİN VE HİZMETLERİNİN YENİDEN ÖRGÜTLENMESİ VE PLANLANMASI Prof. Dr. Haydar Sur Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi.
İŞ PLANI ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
Sunum transkripti:

Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi Proje Döngüsü Yönetimi Sunumu Yalçın YILDIRIM yalcinyildirim22@hotmail.com

Ekibin aklı ekipteki bireylerin aklından daha büyüktür… PROJE KAVRAMI VE PROJE YÖNETİMİ Ekibin aklı ekipteki bireylerin aklından daha büyüktür…

Neden Proje Bilgi Yeni Bilgi Beceri Yeni Beceri Tutum Yeni Tutum P R o Şimdiki Durum Geçiş süreci Amaçlanan Durum Hakkı Çamur, 2009

PROJE

Proje ; Zaman Bütçe Amaç Mekan PROJE

Yaşasın, yürüyor İŞE YARIYOR! Bando ve havai fişekler Coşku Hey, Bu zaman alıyor! Belki de o kadar kötü bir fikir değil Sonuçlar görünür değil Sonuçların görülmeye başlanması Kuşkucu Buna değer mi? Organizasyon can çekişiyor Projenin karanlık gecesi

Projelerin Ortak Özellikleri Her proje bir ihtiyaçtan doğar ve bu ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak tasarlanır, Proje belirli bir zaman aralığında ve mekanda gerçekleşir, Proje belli girdiler (mal ve/veya hizmet) kullanır ve belli çıktılar (mal ve/veya hizmet) üretir, Proje alternatif projelerin kullanabileceği kaynakları üretir.

Projeler; Amaçlı, Başarılabilir, Gerçekçi, Duruma uygun, Belli bir zamanı-süresi olan, Gözlenebilen ve ölçülebilen, Aşamalı, Olmalıdır.

Projeler: “SMART” Olmalı SPECIFIC (Spesifik), ölçmesi gereken şeyi ölçen MEASURABLE (Ölçülebilir) Kabul edilebilir maliyetler içerisinde niteliksel ve/veya niceliksel olarak ölçülebilir olmalı ACHIEVABLE (Başarılabilir) Hedefi gerçekleştirmek mümkün olmalıdır. Kapasite ve kaynaklar hedef kitle için kullanılabilmelidir REALISTIC (Gerçekçi) Gerçekçi bir plan üzerine kurulmalıdır TIME BOUND (Süreli) Belirli bir zaman sınırlaması konularak, hangi zaman diliminde neyin başarılabilmiş olması gerektiği belirlenmelidir

İyi Bir Projenin Özellikleri SPESİFİK ÖLÇÜLEBİLİR GERÇEKÇİ ULAŞILABİLİR SÜRESİ BELLİ

Proje Konusu Temel Kriterleri Çevre –Toplum - Kurum Ekip Hedef Kitle Konu Hakkı Çamur, 2009

Projenin Aşamaları Değerlendirme Planlama Tanımlama Takip Uygulama Hakkı Çamur, 2009

Kaynak :ua.gov.tr, G.Akçaer ve S. Körezlioğlu Neler Proje Olabilir ? Kaynak :ua.gov.tr, G.Akçaer ve S. Körezlioğlu

Neler Proje Olabilir ? * Bir kurumda yeni prosedürlerin uygulanması “Yaratıcılık” yeni şeyler düşünmek, “yenilik” yeni şeyler yapmaktır! Neler Proje Olabilir ? * Yeni bir bilişim teknolojileri sisteminin kurulması * Bir kurumda yeni prosedürlerin uygulanması * Kurumsal gelişim * Yeni ürün teknolojisi * İş geliştirme ve istihdam * Yeni bir öğretim programı * Sosyal içerikli girişimler Hakkı Çamur, 2009

Proje Döngüsü Yönetimi Nedir? Mantıksal çerçeve yaklaşımı temeline dayanan, proje ve programların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde kullanılan bir yöntem ve sistematik bütünüdür. Kısaca: Yönetim Sistemi

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Projelerin planlaması ve yürütülmesi, Proje Döngüsü adı verilen ve birbirini takip eden 6 aşamada gerçekleştirilir.

Proje Sürecinin Aşamaları Proje Fikrini Belirleme: Projeye ilişkin fikirlerin ortaya konduğu ve tasarlandığı ilk hareket noktasıdır. Proje fikrinin analizi: Projenin teknik ve uygulama açısından detaylı olarak tasarlandığı aşama Ön Değerlendirme: Tasarımı tamamlanmış olan projenin teknik, mali, ekonomik, kadın-erkek eşitliği, sosyal, kurumsal, çevresel faktörler açısından tutarlılığının, bütünselliğinin ve işlevselliğinin değerlendirildiği ve proje önerisinin yazıldığı aşama Finansman: Finansman teklifinin ilgili kuruluşlar tarafından değerlendirildiği ve finansmanın sağlandığı aşama Uygulama: Projede öngörülen faaliyetlerin hayata geçirilmesi, izlenmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesi aşaması Değerlendirme: Proje sonuçlarının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi aşaması

FİKRİLERİN CANLANDIRILMASI Proje döngüsü ADIM ADIM ÇÖZÜMLEME TAKIM ÇALIŞMASI FİKRİLERİN CANLANDIRILMASI

PROJE FORMUNUN DOLDURULMASI PROJENİN 7 ADIMI MEVCUT DURUM ANALİZİ HEDEF ANALİZİ SORUN ANALİZİ PAYDAŞ ANALİZİ PROJE FORMUNUN DOLDURULMASI BÜTÇE FAALİYET PLANI

Projelerin Başarısızlık Nedenleri Mevcut durumun yetersiz analizi Projelerin hedef gruplarla ilgili olmaması Stratejik çerçevenin belirsizliği Risklerin yeterince dikkate alınmaması Kısa vadeli bakış açısı Geçmiş deneyimlerin yeni projelerde dikkate alınmaması Faaliyet tabanlı uygulama ve planlama Doğrulanabilir olmayan proje çıktıları Yetersiz proje dokümanları

Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi İletişim www.edirneabem.gov.tr abem@edirneabem.gov.tr Tel: 0 284 213 18 53 Faks: 0 284 214 22 13 Teşekkürler… Yalçın YILDIRIM