PARMAK OYUNLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Advertisements

Günlük Akış ve Günlük Akışın Önemi
SORU-CEVAP YÖNTEMİ Tuba Koç Gülpınar Gökşen.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
2.HAFTA ETKİLİ BİR ÖĞRETİM YÖNTEMİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay Memiş
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
4-5 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır,
Okul öncesİ Eğİtİmde Günlük Program AkIşI
Çocuğumuzu tanımanın önemi:
FIRST ENGLISH 4. ve 5. Sınıflar için by İrfan BOY
Hazırlayan: HÜLYA KÜÇÜK
OKUMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç. Dr. Dilek BELET.
ANLATIM TÜRLERİ DENİZLİ LİSESİ (ANADOLU STATÜSÜ)
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
Bilgisayarla tanışmak ya da bilgisayar eğitimine başlamak için okulöncesi yıllar, çoğu eğitimci tarafından uygun dönem olarak değerlendirilmektedir. Öğrenmeyi.
3-6 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri ve Çocukla Etkili İletişim
YENİ BİR DÖNEME BAŞLANGIÇ
TASARRUF NE GÜZELDİR.
OKULÖNCESİ DÖNEMDE MATEMATİK EĞİTİMİ
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
Çoklu ortam mesajları hazırlanırken “zihin nasıl çalışır?” kavramı neden önemlidir ?
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
Öğretim Teknikleri - III
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
ROL OYNAMA ve DRAMA.
EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ SEMİNERİ 08-10/12/2009
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
İlkokuma Yazma Öğretiminin İlkeleri
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
GELİŞİM VE ÖĞRENME GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Ders 4 BİLİŞSEL GELİŞİM
Eğİtİcİ Oyuncaklar Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
NOT TUTMA.
Birinci Sınıf Çocuklarının Gelişim Özellikleri Fiziksel Özellikleri En az iki kaynaktan edindiği bilgileri kullanarak yeniden anlam kurmaktır. Fiziksel.
DİL GELİŞİMİ.
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
DRAMA. Drama tiyatronun araçlarını kullanan bir sürecin adıdır. Tiyatronun araçları eğitsel amaçlarla kullanılır. Önemli olan sürecin yaşanmasıdır, sonucunda.
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI Drama konusunda, farklı uzmanlar çeşitli tanımlar yapmışlardır. Lindvaag ve Moen'in (1980), genel tanımlarına göre, eğitim amaçlı.
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
BİLİŞSEL GELİŞİM.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
OKUL ÖNCESİNDE EĞİTİCİ DRAMA
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
AOÖ 206 Matematik Eğitimi.
ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNE YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
Oyun ve Din Öğretimi Dr. H. Kader ZENGİN.
Zekâ Oyunları.
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
EBEVEYNLERİN ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMESİ
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Yaratıcı Drama.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
OYUN Halime Helin YILMAZ Hazal Ekşi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Okulöncesinde Fen Kavramlarının Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI. PLAN Bir düşünceyi, bir işi ve tasarıyı sonuçlandırmak için önceden belirtilen hususların çizgi resim ve ya yazıyla gösterilmesidir.
Zekâ Oyunları. Zekâ oyunları, boş zamanlarını değerlendirmek için aktivite arayanların, günlük yaşamın stresinden kurtulmak için biraz olsun soluk almak.
Sunum transkripti:

PARMAK OYUNLARI

Parmak Oyunları Parmak oyunları küçük manzum öyküler yada birkaç cümle şiir ya da tekerlemelerin el-kol beden ile adlandırılmasıdır. Genellikle el ve parmakla oynanan, çocuğun küçük kas, dil, us gücü, düş gücü, duygusal, sosyal vb. gelişimine yardımcı olan oyunlara parmak oyunları denir. Parmak oyunları çocuklar için yazılmış şiir ve tekerlemeleri ses ve ezgilerle vurgulaştırırken, anlamların parmaklarla canlandırılmasıdır.

Kullanıldığı Alanlar Bir etkinlikten diğerine geçişte çocuklara “sus”, “otur”, “dur”, gibi uyarılar yerine parmak oyunları ile dikkatlerini çekip, isteyerek severek katılmalarını sağlayabiliriz Parmak oyunları hikâye öncesi etkinliği olarak çocukları bir araya toplamaya çalışırken dikkat çekmek ya da bir başka etkinliğe geçerken aradaki boşluğu doldurmak için kullanılır.

Rahatlama, dinleme ve öğrenmeye yönelik olarak kullanılabilir Çocukların ilgilerini toplamak için parmak oyunları kullanılır.

Parmak Oyunlarının Yararları Küçük kas gelişimlerini destekler, Yeni kelimeler öğrenmesine fırsat verir, Konuşma becerilerini geliştirir, İletişim becerisini destekler, Sözle hareket arasında ilişki kurmasını sağlar, Taklit yeteneğini geliştirir, Zihin ve dil gelişimlerini destekler, Hoşça vakit geçirmelerini sağlar

Parmak oyunlarının bir kısmı sayı, zaman, yön kavramlarının öğrenilmesinde de etkili olabilmektedir. Tüm gelişim alanlarını destekler. Kendisini tanımlamasını ve çevresinde merak ettiği tüm kavramları öğrenmesini sağlar.

El, kol, göz koordinasyonunu geliştirir. Belirli kavramların gelişimini kolaylaştırır. Hareketlerin birbiri ardına tekrarlanması belleği geliştirir ve dramatizasyon sağlar. Çocuğun dikkatini yoğunlaştırmasına yardımcı olur

Parmak Oyunlarının Seçilmesi Eğitimci parmak oyunlarını seçerken çocukların o andaki havasına göre hangi parmak oyununu kullanacağına karar verir. Parmak oyunlarının çocukların anlayabileceği ve kavrayabileceği, kolay söylenebileceği türden olmasına özen gösterilmelidir.

Parmak oyunlarını seçme, planlama ve sunmada şu noktalara dikkat edilmelidir. Çocukların gelişim düzeyi Oyunun amacı Çalışmanın başlığı Yılın ve günün hangi zamanda olduğu Oyunun uzunluğu Grubun sayısı

Parmak Oyunlarının Uygulanışı Parmak oyunları önce koro halinde söylenen çok yalın bir dörtlük ile başlamalı; şarkılı, çok yönlü parmak ya da beden hareketleri olan oyunlara çocukların alışması sağlanarak geçilmelidir.

Eğitici parmak oyunlarını çocuklara öğretirken, önce kendisi sözcüklere uygun hareketleri yavaş yavaş yaparak çocuklara gösterir. Daha sonra çocuklar eğitimciyle birlikte yaparlar. Eğitimci dizelerde önerilen hareketlere uygun gördüğü şekilde yaratıcı öğeler katabilir. Uygulamalar ayakta ya da oturarak yapılabilir.

Sınıfta parmak oyunu uygulamasında eğitimci metni önceden iyice yorumlar ve öğrencilerin nasıl parmak hareketi yapacağını kararlaştırır. Uygulama sırasında metni okur, metinde geçen duruma uygun olarak yapılacak hareketleri gösterir ve öğrencilerden hareketleri parmaklarıyla yapmalarını ister.