DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
DENGELİ YAŞAM PROGRAMI
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
PROJESİ.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI MARMARA ÜNİVERSİTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ Öğr.Dyt.MÜCAHİT MUSLU www.gencdiyetisyenler.com

Beslenme Rehberleri -Topluma yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgi vermek ve beslenme ile ilgili tüm koşulları açıklamak amacıyla oluşturulmuş bir dizi öneriyi içerir,. -Toplumun beslenme ile ilgili hedeflerine ulaşmasının pratik yolunu gösterir, sağlıklı yaşam biçimini geliştirmesini sağlar.

www.gencdiyetisyenler.com

*Şans ve mutluluğun simgesi DÖRT YAPRAKLI YONCA *Şans ve mutluluğun simgesi Zeytin Dalı; Barış ve Akdeniz Beslenme Modelinin simgesi *Süt bölümü tüketimi az ama fazla tüketilmesi gerektiği için en üstte bulunuyor. *Her yaprak kalp şeklinde; kardiyovasküler hastalıkları önleyen bir beslenme şekli. *Dört besin öğesinin de dengeli miktarda kullanılmasını öngören Akdeniz beslenme tipine yakın bir beslenme şeklini kapsar.

1)Akdeniz Diyeti Besin Piramidi

Bitkisel kaynaklardan zengin beslenme Mevsimsel taze ve yerel olarak yetiştirilen çeşitli gıdalar Zeytin yağı tercihi Günlük peynir tüketimi Balık ve kümes hayvanları orta veya düşük miktarda haftada 2 kere tüket. Taze meyve yenmeli(tatlı olarak) Kırmızı et - Ayda birkaç kez Şarap tüketilebilir(günlük erkek 1-2 bayan 1 kadeh)

2)Amerikalılar için Diyet Rehberi (USDA-2010)

Vücut ağırlığını yönetmek için toplam kalori alımını kontrol altında tutun. Besleyici-yoğun yiyecek ve içecek tüketimine odaklanın  Fiziksel aktiviteyi artırın. Aktif bir yaşam seçin.

3)Kanada Gıda Rehberi, 2007: Kanada Sağlık Bakanlığı

4)Singapur Sağlıklı Beslenme Besin Piramidi

Alkol sınırlı olsun. Çeşitli beslenme(tahıl,meyve,sebze…) Tuz,şeker ve yağ az ve kontrollü olsun.

5)Japon Gıda Rehberi 2005: Japonya Sağlık Bakanlığı

6)Asya Besin Piramidi(1995)

Pirinç günün her öğününde yemeğin önemli bir parçasıdır. Sebze, meyve, fasulye, baklagiller, fındık ve bitkisel yağ içeren bitkisel gıdaların tüketimi yüksektir. Sık tüketilen süt , balık ve deniz ürünlerinin, sahilleri geniş ülkelerde veya ada ülkelerinde farklılıklar gösterebiliyor.

7)Latin Amerikan Besin Piramidi(1996)

8)Afrika Besin Piramidi-2011

Renkli meyve ve sebze özellikle yeşil yapraklı gıdalar gibi taze bitkisel bütün gıdaları tüketin. Tatlı patates ve tatlı patates yumruları tüketin. Her türlü Fasulye, fındık ve fıstık tüketin. Pirinç,yassı ekmek ve diğer tahıllı gıdalar, özellikle kepekli tahıllar, sağlıklı yağlar,otlar ve baharatlardan ev yapımı soslar ve turşular,balık,yumurta,tavuk ve yoğurt tüketin ve etler ve tatlıları az tüketin.