SORULARA CEVAPLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
10 ÖNERİ.
Advertisements

GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
3 NOLU AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ
MEMEDEN SÜT SAĞILMASI.
ANNE SÜTÜ VE EMZİRME 1.
İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı İstatistik ve Bilgi.
BAŞARILI EMZİRME İLE İLGİLİ ON ÖNERİ.
YENİDOĞAN DÖNEMİNDE ANNELERİN SIK SORDUĞU SORULAR
Anne Sütü "Sağlıklı Nesiller, Emzirilen bebeklerden Oluşacak"
DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIKLI BEBEKLER VE HASTA BEBEKLER
EMZİRME NASIL OLUYOR ?.

KADINLARIN BESLENMESİ, SAĞLIĞI VE DOĞURGANLIĞI. BESLENME  Annenin beslenme durumu onun sağlığını, enerjisini ve iyilik durumunu etkiler.  Annenin hastalığında.
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
Bebeği Emzirmek İçin Pozisyon Vermek
Anne Sütünü Arttırmak ve Emzirmeyi Yeniden Başlatmak
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Başarılı emzirmede 10 Adım
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ağlama Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü.
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Emzirmenin Değerlendirmesi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ANNE SÜTÜ OLUŞUMU VE YARARLARI
ANNE SÜTÜ VE EMZİRMENİN ÖNEMİ
YETERSİZ SÜT.
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
8 ÖNERİ.
ÇANKIRI HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
MAMA KODU SAĞLIK UYGULAMALARI
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK. NEDEN ANNE SÜTÜ, EMZ İ RME N İ Ç İ N ÖNEML İ D İ R ?
ERGANİ DEVLET HASTANESİ
MEMEYİ RED.
ANNE SÜTÜ İLE BESLENME.
YETERSİZ SÜT Dyt. Nazan ÇETİN.
YETERSİZ SÜT.
GÜVENLİ ANNELİK.
BAŞARILI EMZİRMEDE 8 ADIM.
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
AĞLAMA Dyt. Gülay TÜRKMEN.
ANNE SÜTÜ VE EMZİRME DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ
EMZİRME ÖYKÜSÜ NASIL ALINIR?
RELAKTASYON Dyt. Gülay TÜRKMEN.
BEBEĞİN EMMEYİ REDDETMESİ EMZİRMEDEN VAZGEÇMENİN
Sağlıklı ve mutlu bir nesil için anne sütü
Emzirme Öyküsünün Alınması. Amaç: Emzirme ile ilgili sorunları tanımada yardımcı olacak bir emzirme öyküsünün alınması konusunda bilgi ve beceri kazanmak.
ANNE SÜTÜ ve EMZİRME Dyt. Nazan ÇETİN.
AĞLAMA.
1 – 7 EKİM EMZİRME HAFTASI.
EMZİRME TEKNİĞİ Prof.Dr. Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları.
GEBELİK VE LOHUSALIK.
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
YETERSİZ SÜT.
ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMAK VE EMZİRMEYİ YENİDEN BAŞLATMAK
BESLENMEDE GEBE VE LOHUSA EĞİTİMİ
MEMEYİ RED.
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
ANNE SÜTÜ ve EMZİRME Dyt. Nazan ÇETİN. ANNELER ÇOCUKLARI İÇİN NELER İSTERLER ? Sağlıklı olması Zeki olması Kendine güvenmesi …………….
Sunum transkripti:

SORULARA CEVAPLAR

ÇALIŞAN ANNE SÜTÜNÜ NASIL VERMELİ? Çalışan anneler eğer mümkünse bebeklerini birlikte işe götürmeli. Bu mümkün değilse,iş yeri eve yakınsa iş aralarında eve gidip bebeğini beslemelidir veya bakıcıya bebeği iş yerine getirmesi söylenmelidir.

Doğum izni sırasında bebek sadece anne sütü ile beslenmelidir. Gerçekten gerek olmadıkça başka besinler verilmemelidir. Biberon ile beslenmemelidir.Bu mümkün mertebe ertelenmelidir.

Geceleri,sabah erken saatlerde ve evde olunan herhangi bir zamanda emzirmeye devam edilmelidir. Bu sütün artmasını sağlayacaktır. Günde 1-2 kez yapay besin vermek durumunda kalınsa bile anne sütünden bebeğin yararlanması sağlanmış olur. Bebek doğar doğmaz sütün nasıl sağılacağı ögrenilmelidir.

Doğum izni bittikten sonra İşe gitmeden önce süt sağılıp bebeğe verilmek üzere bakıcıya verilmelidir. Rahat bir şekilde sütün sağılabilmesi için yeterli zaman ayrılmalıdır. Temiz bir fincan veya kavanoza sağılabildiği kadar süt sağılmalıdır.

Mümkünse her öğün için bir fincan süt bırakılmalıdır. Unutulmaması gereken şey ne kadar az olsa da her damlası bebek için değerlidir. Sağılmış süt bardağının üstüne temiz bir örtü veya tabak kapatılmalıdır.

Süt evin en soğuk yerinde saklanmalıdır Süt evin en soğuk yerinde saklanmalıdır.(eğer varsa buzdolabı yoksa evin karanlık bir köşesine) Süt bebeğe verilmeden önce kaynatılmamalı veya ısıtılmamalıdır.Isı sütteki birçok antimikrobik faktörü yok eder.

Sağılmış anne sütü dışarıda inek sütünden daha fazla dayanabilir Sağılmış anne sütü dışarıda inek sütünden daha fazla dayanabilir.Mikroplar 8 saat dışarıda kalmış anne sütünde bile zor ürerler. Süt sağıldıktan sonra bebek yine emzirilmelidir.Böylece bebek sağılamamış olan sütü de emer.

Eğer bebek inek sütü ile beslenecekse 1 bardak süt hazırlamak için ¾ bardak inek sütüne ¼ bardak su konulup kaynatılmalıdır. İçine 1 silme çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı zeytinyağı konulmalıdır. Her öğün bir veya yarım bardak verilmelidir.

Eğer bebek formül mama ile beslenecekse 30 ml kaynamış ılıtılmış suya 1 ölçek formül mama konulmalıdır. Bakıcıya nasıl hazırlandığı öğretilmelidir. Her öğün için ayrı hazırlanmalı,formül mamalar hazırlandıktan kısa süre sonra bozulur

Bakıcıya öğütler Bebek biberon ile değil fincanla veya kaşık ile beslenmelidir. Bir öğünde hazırlanan mamanın hepsi bir seferde verilmeli,kalan sonra verilmek üzere saklanmamalıdır. Bebeğe emzik verilmemelidir.

İşteyken süt 2-3 kez sağılmalıdır. Eğer iş yerinde buzdolabı varsa süt burada saklanabilir. Eğer buzdolabı yoksa ve süt korunamıyorsa süt atılmalıdır.

UNUTMAYALIM Kİ; Sağıldıkça süt artar Anne sütünün her damlası bebek için çok kıymetlidir

SÜTÜM YETERSİZ NE YAPMALIYIM?

ANNELERİN BEBEĞİ BİBERONLA BESLEMEYE BAŞLAMALARININ VEYA EMZİRMEYİ KESMELERİNİN EN SIK NEDENLERİNDEN BİRİ SÜTLERİNİN YETERLİ OLMADIĞINI DÜŞÜNMELERİDİR.

Yetersiz süt Her anne bebeğine yetecek kadar süt üretir Bazen bebek yeterli süt alamaz Annenin ne kadar süt üretebildiği değil bebeğin ne kadar süt aldığı önemlidir.

BEBEĞİN YETERLİ SÜT ALMADIĞINI GÖSTEREN EN GÜVENİLİR BELİRTİLERİ Yetersiz kilo alımı, Bebeğin çok az konsantre idrar yapması

YETERSİZ SÜTÜN EN GÜVENİLİR BELİRTİLERİ Yetersiz tartı alımı İlk ayda 500 gramdan az, İkinci haftanın sonunda doğum tartısından az) Çok az miktarda, konsantre idrar çıkarması Günde altıdan az, Sarı ve keskin kokulu

YETERSİZ KİLO ALIMI Yenidoğan ilk hafta kilo kaybeder İki haftalık olduğunda doğum kilosuna ulaşması beklenir Bebekler ilk altı ayda her ay en az 500 gr alması beklenir Bebeğin büyüme eğrisi ve önceki tartıları incelenir Bebek yeterli kilo almış ise yeterli süt alıyor demektir

BEBEĞİN İDRAR MİKTARI Yalnız anne sütü ile beslenen ve yeterli süt alan bebek günde en az 6-8 kez dilüe idrar yapar Yeterli süt alamayan bebek günde 6’dan az idrar yapar, İdrar konsantre, kuvvetli kokulu, koyu sarı ya da portakal rengindedir.

Bebek bol idrar yapıyorsa, bol anne sütü alıyor demektir.

BEBEĞİN DIŞKILAMA SIKLIĞI Bebeklerin dışkılama sıklığı değişkendir. Bir bebeğin günde 8 ya da daha fazla sayıda yarı sıvı dışkı yapması normaldir. Bazen bebek birkaç gün dışkılamaz, bu normaldir. Böyle bir bebek dışkıladığı zaman, dışkı genellikle çok bol miktarda ve yarı sıvı şekildedir. Az ve kuru dışkı çıkarılması bebeğin yeterli süt alamadığının işareti olabilir.

BEBEĞİN YETERLİ ANNE SÜTÜ ALMADIĞINI GÖSTEREN OLASI BELİRTİLER

YETERSİZ SÜT OLASI BELİRTİLERİ Bebek emzirmeden sonra tatmin olmuyorsa Bebek sık ağlıyorsa Çok sık meme istiyorsa Çok uzun süre emiyorsa Bebek emmeyi reddediyorsa Bebek sert yada yeşil dışkı yapıyorsa Bebek az sayıda, az miktarda dışkı yapıyorsa

BEBEĞİN YETERLİ ANNE SÜTÜ ALAMAMASININ NEDENLERİ-I Emzirme ile ilgili faktörler Geç başlama Sık emzirmeme Gece emzirmeme Kısa emzirme Memeye kötü yerleşme Biberon, yalancı emzik verme Ek besinler verme

EMZİRME İLE İLGİLİ FAKTÖRLER Geç emzirme: Laktasyonun başlaması gecikir. Sık emzirmeme: İlk 4 hafta günde 8 kezden az emzirme ya da daha sonra günde 5-6 kezden az emzirmek sütü azaltır. Gece beslememek: Bebek hazır olmadan gece beslenmeleri kesilirse süt miktarı azalır.

EMZİRME İLE İLGİLİ FAKTÖRLER Kısa beslenme: Bebeğin yağdan zengin son sütü alması engellenir. Kötü yerleşme: Bebek etkin ememez ve yeterli süt alamaz. Biberon ve emzik: Meme şaşkınlığı ve daha az emme sonucu annenin süt üretimi azalır. Ek besinler: Ek besinlere 6. Aydan önce başlanması ile bebek daha az emer ve annenin süt üretimi azalır.

BEBEĞİN YETERLİ ANNE SÜTÜ ALAMAMASININ NEDENLERİ-II Annenin psikolojik durumu Özgüven azlığı Kaygı,stres Emzirmeden hoşlanmama Bebeği kabullenememe Yorgunluk

BEBEĞİN YETERLİ ANNE SÜTÜ ALAMAMASININ NEDENLERİ-III Annenin fiziksel durumu Ağır malnütrisyon Hamilelik Diüretikler Alkol, sigara Plasenta parçası kalması Meme gelişiminde bozukluk

BEBEĞİN YETERLİ ANNE SÜTÜ ALAMAMASININ NEDENLERİ Bebekle ilgili durumlar Hastalık: Hasta bebek yeterince güçlü ememez sonuçta süt yapımı olumsuz etkilenir. Anomali varlığı: Yarık damak, frenulum kısalığı, konjenital kardiovasküler anomali, nörolojik, pulmoner sorunların varlığı yetersiz emmeye neden olur.

SÜT YAPIMINI ETKİLEMEYEN FAKTÖRLER Annenin yaşı Menstürasyon Sezeryanla doğum Bebeğin yaşı Preterm doğum Multipar Basit sıradan diet Çalışmaya başlamak Cinsel ilişki Akraba ve komşuların eleştirileri

BEBEĞİN YETERLİ ANNE SÜTÜ ALAMAMASININ NEDENLERİ Emzirme ile ilgili faktörler Annenin psikolojik durumu Annenin fiziksel durumu Bebeğin durumu Geç başlama Özgüven azlığı Kontraseptif haplar, diüretikler Hastalık Sık emzirmeme Kaygı, stres Hamilelik Anomali varlığı Gece emzirmeme Emzirmeden hoşlanmama Ağır malnutrisyon Kısa emzirme Bebeği kabullenmeme Alkol Memeye kötü yerleşme Yorgunluk Sigara Biberon, emzik kullanımı Plasenta retansiyonu Ek besinler verme Meme gelişiminde bozukluk ( çok nadir) OLDUKÇA SIK SIK DEĞİLDİR

BEBEĞİN YETERLİ SÜT ALAMAMASININ SIK NEDENLERİNİN EMZİRME İLE İLGİLİ FAKTÖRLER VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR.

BEBEĞİ YETERİNCE SÜT ALMAYAN ANNEYE NASIL YARDIM EDİLİR?

1-Neden Arayın Dinleyin ve öğrenin Öyküyü alın Emzirmeyi değerlendirin Bebeği muayene edin Anneyi ve memeleri muayene edin

2- Özgüven kazandırın ve destek verin Annenin bebeğine daha fazla anne sütü vermesi için yardımcı olun Daha çok süt üretebileceğine inanmasını sağlayın Övün Pratik yardım yapın Açıklayıcı bilgi verin Uygun –anlaşılır bir dil kullanın Önerilerde bulunun

3-Daha nadir nedenler konusunda yardım edin Bebeğin durumunun değerlendirilerek gerekli tedavi, bakım ve destek verilmesi, Annenin durumu değerlendirilerek gerekli tedavi, bakım ve destek verilmesi, Bebeğin gelişiminin izlenmesi

BEBEĞİM NEDEN AĞLIYOR? Rahatsızlık (bebeğin pis olması, sıcak veya soğuk ortam) Yorgunluk (fazla ziyaretçi) Hastalık ya da ağrı (ağlamanın şeklinin değişmesi)

BEBEKLERİN AĞLAMA NEDENLERİ Açlık (yeterli süt alamama, büyüme hızlanması) Annenin aldığı ilaçlar,gıdalar, kafein, sigara, (her türlü yemek, bazen inek sütü) Memede süt fazlalığı Kolik Hipertermi

Annede meme ve meme başı sorunları Bebekte kavrama, emme bozukluğu

BÜYÜME HIZLANMASINA BAĞLI AÇLIK Bebeğin Artan İhtiyaçları 2. Hf, 5.hf, ve 3 aylıkken sık Önceden iyi büyüyen bebek Birkaç gün daha sık emerse süt artar Sonra yine eski sıklıkta beslenir

Kolik Nedensiz ağlama Ağlamanın belli bir şekli olabilir Günün belli saatleri , akşamları ağlar Karnı ağrıyormuş gibi ayaklarını karnına çeker Emmek istiyormuş gibi görünür ama bebeği rahatlatmak zordur Aşırı bağırsak hareketleri ve gazlanma olabilir Üç haftada başlar üç aydan sonra azalır Bebek iyi büyür.

BEBEKLERİ AĞLAYAN AİLEYE NASIL YARDIM EDİLİR?

Neden arayın: Dinleyin ve öğrenin Öykü alın Annenin duygularını anlamaya çalışın Anne ve bebeğin beslenmesini, annenin alışkanlıklarını öğrenin Bebeğin ve annenin yaşadığı ortamı öğrenin Emzirmeyi değerlendirin, memelerini muayene edin Bebeği muayene edin Bebeğin hastalığı varsa tedavi edin

Özgüven kazandırın ve destek verin Annenin sorunun nedeni ve bebeğin hareketleri karşısında hissettiklerini kabul edin Anne ve bebeğin doğru olarak yaptıklarını övün Geçerli bilgi verin Bebeği rahatlatın Annenin emzirmesini destekleyin Anneye ağlayan bebeği nasıl rahatlatacağı bebeğin gazını nasıl çıkaracağını öğretin.

ÖNERİLER Bebeğini memeye iyi yerleştirmesini , Fazla süt varsa her öğünde tek bir memeyi emzirmesini, Bebek bırakana kadar emzirmesini Kafeinli içecekleri azaltmasını(kahve, kola gibi) Sigara içilmemesini Allerji ya da gaz yapabilecek yiyecekleri bir süre kesmesini önerin

ÖNERİLER Pratik yardım (tutma,okşama, gaz çıkarma) Bebeğin kucağa alınması Bebeğin sırtının sıvazlanması Bebeğin hafifçe karnının okşanması Annenin bebeği kendine yakın tutması Bebeği emzirme sonrası başkası sakinleştirebilir

LAKTASYON ÖNCESİ BESİNLERİN ZARARLARI NEDİR? Kolostrum yerine geçer -Enfeksiyon Riski -İntolerans ve allerji riski Bebeğin tam olarak emmesini engeller -Açlığı giderir -Biberon memeyi kavramayı güçleştirir -Bebek daha az emer -Emzirmeyi sağlamak güçleşir

BEBEĞİN HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİLMELİMİ? Emzirme sıklığında kısıtlama yapılmamalı Emzirme süresinde kısıtlama yapılmamalı Anne sütü oluşumu daha erken olur. Bebek daha hızlı kilo alır. Göğüslerde süt birikimi gibi sorunlar daha az görülür. Emzirme daha kolay gerçekleşir.

ANNE İLE BEBEK AYNI ODADA KALMALIMI? Anne bebeğe cevap verebileceğinden bağ kurulmasında yardımcı olur Bebek daha az ağlar, biberon vermeye gerek kalmaz Anneler emzirme konusunda kendilerine daha çok güvenirler Emzirme süresi uzar.