1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
Liv Hospital-İSTANBUL
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
1. Kahvaltı etmemek Kahvaltı etmeyen kişiler, düşük bir kan şekeri seviyesine sahip olur. Bu durum beyin için yetersiz besin tedarik edilmesine ve sonunda.
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
Iyot yetersizliği hastalıkları.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
 İnsanın;  Büyüme  Gelişme  sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp, vücudunda kullanmasıdır.
SIK GÖRÜLEN BESLENME YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI VE TUZUN İYOTLANMASI PROGRAMI
ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇS/AP Şube Müdürlüğü
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
GUATR.
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Beslenme Yetersizliği Çocuk Ölümlerinin
Türkiye’de Beslenme Kaynaklı Sağlık Sorunlarına Genel Bakış
DENETLEYİCİ SİSTEMLER
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
Türkiye’de Beslenme Kaynaklı Sağlık Sorunlarına Genel Bakış
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DİYABET.
ZiHiNSEL ENGELiLi ÇOCUKLARIN ÖZELLiKLERi
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
DENGELİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ATP’NİN YAPISI VE HORMONLAR
FAZLA TUZ VE YAĞ TÜKETİMİ ATIK YAĞLARIN TEKRAR KULLANIMI
HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar
Yurdumuzda Nüfus.
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
SIK GÖRÜLEN BESLENME YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI SAKARYA SERDİVAN İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI UZM.DR SEVDA GÜRSEL Serdivan İlçe Sağlık Müdürü

TARİHÇE Ülkemizde 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmaları, 1994 yılında başlayan ulusal “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” ile hız kazanmıştır. Eğitim, yasal düzenleme, bilgilendirme, bilinçlendirme, izleme ve denetimler ile iyotlu tuz kullanımında artış görülmüştür. Yasal değişiklikler yapılarak 1999 yılından itibaren iyotsuz sofra tuzunun üretimi ve satışı yasaklanmıştır.

1995 yılında programın başlangıcında iyotlu tuz tüketim oranı % 18 1995 yılında programın başlangıcında iyotlu tuz tüketim oranı % 18.2 iken, 2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına (TNSA) göre, aynı oranın %70’ e ulaştığı görülmüştür. 2008 TNSA ise bu oranın  %85’ e ulaştığını göstermektedir. Kırsal alanda hane halkının %71,5’u iyotlu tuz kullanırken, kentlerde bu oran %90’a çıkmaktadır. Bu sonuçlar dünyada söz konusu programı uygulayan ülkeler içinde başarı sıralamasında ön sıralarda yer almamıza neden olmuştur. 1998 yılında Türk Gıda Kodeksi'nde sofra tuzlarının iyotlu olarak üretilmesi yasal zorunluluk haline getirilmiştir!

TUZ ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR Açık yaraya tuz ekilmez Üzerine tuz biber ekmek Çorbada tuzu bulunmak Yaraya tuz basmak Tadı tuzu kalmamak Azı karar çoğu zarar Tuzu kuru

TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.

İYOT Vücudumuza yeterli iyot bulunan toprakta yetişen yiyecekler, deniz ürünleri ve içtiğimiz su ile aldığımız yaşam için çok önemli bir mineraldir SAĞLIKLI YAŞAM

İYOT NİÇİN ÖNEMLİDİR? İyot; Boynumuzdaki Tiroid bezinde yapılan TİROİD HORMON’ larının yapımında kullanılmaktadır Tiroid Hormonu; Vücut ısı ve enerjisinin devamını sağlar, İç organların işlevlerini düzenler, dolayısıyla normal büyüme ve gelişmeyi sağlar , Beyin ve sinir sisteminin çalışmasını, zeka gelişimini sağlar, Kas dokularının işlevlerini tam yapabilmelerini , dolaşımın düzenli olmasını sağlarlar.

İYOT YETERSİZLİĞİ Dünya’da Önlenebilir Zeka Geriliği ve Beyin Hasarında Tek Temel Nedendir

İYOTU YETERSİZ ALIRSAK; ANNENİN YETERSİZ İYOT ALIMI SONUCU OLARAK; Ölü doğum Düşük Doğuştan olan anomaliler GÖRÜLEBİLİR

İYOTU YETERSİZ ALIRSAK; BEBEK VE ÇOCUKLARDA; Zihinsel fonksiyon bozuklukları Sağırlık-dilsizlik Cücelik Okul başarısında düşüklük Büyüme geriliği

Çocuklarda İyot Eksikliği Çocuklarda Yaşam Süresi IQ 13,5 puan

İyot Yetersizliği Piramidi Kretinizm Beyin hasarı Hipotiroidiye bağlı enerji kaybı İyot Yetersizliği Piramidi Görünür etki kretinizm (zeka geriliği)ancak %10 En az %90 sonuç ise gizlidir.

Beyin gelişiminin her aşamasında tiroid hormonu gereklidir

Beyin gelişimi İyot yeterli beyin İyot yetersiz beyin

İyot Yetersizliği ve Zeka Zeka IQ Ortalama düşüş 13.5 puan

İYOTU YETERSİZ ALIRSAK YETİŞKİN GUATR Beyin fonksiyonlarında azalma

İYOT GEREKSİNMESİ Yaşam boyu 1 tatlı kaşığı

İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesinde en etkin yoldur. İYOTLU TUZ İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesinde en etkin yoldur.

İyot Yetersizliği Hastalıkları Önlenebilir, İyotlu Tuz ile; İyot Yetersizliği Hastalıkları Önlenebilir, fakat tedavi edilemez.

Kolay uygulanabilen, etkisi hızlı ve en uygun yöntem TUZUN İYOTLANMASIDIR Günümüzde en fazla 5-6 gr/gün tuz tüketimi önerilmektedir.

Tuzdaki iyottan daha fazla yararlanmak için; Renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanmalıdır. Saklandığı yer kuru olmalıdır. Tuz içinde bulunan iyodun yemek pişerken kaybolmaması için yemek ateşten indirilirken konulmalı veya sofrada yerken ilave edilmelidir.

Sonuç İyot eksikliği Hastalıklarının Önlenebilir bir sorun olduğu unutulmamalıdır. Sadece iyotlu tuz kullanımını sağlayarak toplumumuzu önemli bir halk sağlığı sorunu olan İyot Yetersizliği Hastalıklarından koruyabiliriz.

YEMEĞİNİZE İYOTLU TUZ VÜCUDUNUZA SAĞLIK KATIN TEŞEKKÜRLER