KANSER KOLOREKTAL TARAMA PROGRAMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
HASTA TRANSFERİ: AMERİKAN HASTANESİ ÖRNEĞİ
Merkezi Hastane Randevu Sistemi
DEREBUCAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
KOCAELİ İLİ GÖLCÜK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
TEDAVİ İŞLEMLERİ.
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
Referans Hekim İl Sorumlusu TÜİK Bölge Sorumlusu EĞİTİM SÜRECİNDEKİ SORUMLULUKLARI.
ANNE ÖLÜMLERİ VERİ SİSTEMİ YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
KOLOREKTAL KANSER 1.
TÜRKİYEDE POLİO ERADİKASYONU ÇALIŞMALARI AFP SÜRVEYANSI
HASTANIN TRANSFERİ Giriş : Acil Serviste ilk müdahalesi yapılan ve acil servisten, hastane içindeki bir başka birime veya hastane dışında bir sağlık kurumuna.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
KETEM’İN TUNCELİ HALKI TARAFINDAN TANINIRLIĞINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
JİNEKOLOJİK KANSERLERDE TARAMA
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Temel Sağlık İstatistikleri Modülü TSİM Sunumu Mayıs 2013.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
KAN BAĞIŞÇISI BİLGİLENDİRME, KAYIT VE SORGULAMA FORMU
Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Fazlı ASLAN 2014
AMAÇ Çalışanların birimine özel sağlık taramasının periyodik olarak yapılması, Sonuçların hekim tarafından değerlendirilmesi ve çalışana sonuçlar hakkında.
İZMİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2014 – 2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN TANILAMA SÜRECİ ŞUBAT 2014.
“EVLİLİK ÖNCESİ TESTLER”DE DANIŞMAN HEKİMLİK
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
ERİŞKİNDE TARAMA TESTLERİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
EVDE HASTA BAKIMI.
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ
Çocuk İzlem Merkezinin tanıtımı ve işleyişi
Çocuk Koruma ve İzlem Merkezinin
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
7. ADIM: ERKEN TANI VE TEDAVİ Öğr. Gör. Sami AKPİRİNÇ Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI; DİN GÖREVLİSİ.
ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK. Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara.
MHRS nedir? Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS);
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
AHEF Yönetim Kurulu Adına AHEF Kanserle Savaş Çalışma Grubu Dr. Mehtap ASLAN – BURSA Dr. Murat ATAM – İZMİR Dr. İlker KAT – BURSA Dr. N. İlkim KENDİRCİ.
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
DİSPANSERLER
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
YAZ STAJI BİLGİLENDİRMESİ
Üniversite Hastaneleri Organizasyonları
Gestasyonel Diyabetes Mellitusun Erken Risk Değerlendirmesinde Yeni yöntem ARŞ.GÖR.DR.HATİCE ÇAVUŞ KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
1. Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması 2. Hastanın rızasının alınması 3. İletişim güvenliğinin sağlanması 4. İlaç güvenliğinin sağlanması.
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI FATİH KARAYİĞİT EĞİTİM HEMŞİRESİ.
KOLON KANSERİ ÖNLENEBİLİR Mİ??
Kolon Kanseri Önlenebilir mi?? Niye Tarama?
Sunum transkripti:

KANSER KOLOREKTAL TARAMA PROGRAMI DENİZLİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Ocak 2014

3 AYLIK DAĞITILAN KİT SAYISI İLÇE 50-70 YAŞ NÜFUS 3 AYLIK DAĞITILAN KİT SAYISI Merkezefendi 46.270 4250 Pamukkale 49451 4500 Acıpayam 12440 1000 Babadağ 1373 100 Baklan 1372 Bekilli 2037 150 Beyağaç 1595 Bozkurt 2895 200 Buldan 5750 500 Çal 5351 Çameli 4624 400 Çardak 2070 Çivril 13396 Güney 2664 Honaz 5103 Kale 3824 300 Sarayköy 6303 Serinhisar 3110 250 Tavas 11252

AY İÇERİSİNDE ZAYİ EDİLEN KİT SAYISI: DENİZLİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR PROGRAMLAR VE KANSER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ...............................................................TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ TARİH: ........../....../201... AY: Sıra No Adı Soyadı T.C. Kimlik No Doğum Tarihi Tlf Aile Hekimi Adı Soyadı Kit Uygulaması Kitin Sonucu Evde Aile Hekimliği Negatif Pozitif (Açıklama)   AY İÇERİSİNDE ZAYİ EDİLEN KİT SAYISI:

DENİZLİ HSM KANSER BİRİMİNE GÖNDERİLECEK FORM DENİZLİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR PROGRAMLAR VE KANSER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ...............................................................TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ TARİH: ........../....../201... AY: Sıra No Aile Hekimi Adı Soyadı Aile Hekiminin Uyguladığı Kit Sayısı Kitin Sonucu Negatif Pozitif (Açıklama)   AY İÇERİSİNDE ZAYİ EDİLEN TOPLAM KİT SAYISI:

AMAÇ Kolorektal kanserlerin taranmasındaki temel amaç; ülke çapında oluşturulacak ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak, kolorektal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit etmek, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle de invazif kanser sıklığını, buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürerek olası karmaşık ve pahalı tedavileri önlemektir.

HEDEF POPÜLASYON VE TARAMA SIKLIĞI Ülkemiz koşulları dikkate alındığında gerçekleştirilebilir hedef,  tüm erkek ve kadınlarda 50 yaşında başlayan ve 70 yaşında biten toplum tabanlı taramadır (50 ve 70 yaş dahil edilecek). Taranacak popülasyon, aile hekimlerine kayıtlı bireyler esas alınarak tanımlanmalıdır. Gaitada gizli kan testi geliştirilecek davet yöntemleriyle her iki yılda bir, kolonoskopi ise her 10 yılda bir tekrarlanır. Son iki Gaitada Gizli Kan testi negatif olan 70 yaşındaki kadın ve erkeklerde tarama kesilmelidir.

Özel Durumlar Yüksek Riskli Olgular: Birinci derece akrabalarında kolorektal kanser veya adenomatöz polip, ülseratif kolit, Crohn Hastalığı ya da kalıtsal polipozis veya polipozis dışı sendrom öyküsü olan bireyler. Bu gruplarda 40 yaşından itibaren tarama prosedürüne başlanmalıdır.

GGK Testinin Dağıtılması TSM (KETEM) veya ASM’nde bireylere, sağlık personeli tarafından kolorektal kanserler ve GGK kitinin kullanımı ile ilgili bire bir eğitim verilir ve Kanser Dairesi’nce hazırlanılmış olan bilgilendirilmiş onam formları imzalatılır. Daha sonra kit, bilgilendirme (uygulama) broşürü ile kişiye teslim edilir ve kişi bilgileri AHBS’ye ya da TSM birimlerindeki (KETEM) kişisel dosyasına işlenir.

GGK TESTİNİN YAPILMASI Ücretsiz dağıtılan GGK kiti kişi tarafından evinde ya da ASM’ de vb. uygulandıktan sonra sadece kit içindeki test kaseti, kasetin verildiği merkeze 3 gün içerisinde geri getirilir. Kasetlerin geri getirilme işlemini ASM’lerde ilgili Aile Hekimleri, TSM’lerde ise sorumlu hekimler takip eder.

GGK TESTİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Değerlendirme, kitleri dağıtan merkezlerdeki Halk Sağlığı Müdürlükleri’nce eğitilmiş sağlık personelleri tarafından yapılır. Toplum tabanlı kolorektal kanser tarama test sonuçları ASM’lerde AHBS’ye kaydedilir. TSM Birimleri ise haftada bir Kanser Birimi’ne bildirir. Kit içerisindeki değerlendirme kasetini getiren kişi, sonuç ve bundan sonraki süreç hakkında bilgilendirilir, gerekli yönlendirmeler yapılır.

GGK TESTİ NEGATİF (-) OLAN KİŞİLERDE UYGULANACAK YÖNETİM GGK Testinin negatif olması, normal sonuçtur ve test örneğinde kan bulunmadığı anlamına gelir. Normal sonuç, kolorektal kanser olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye, 2 yıl sonra tekrar kolorektal kanser taraması yaptırması söylenir.

GGK TESTİ POZİTİF (+) OLAN KİŞİLERDE UYGULANACAK YÖNETİM GGK Testinin pozitif olması anormal sonuçtur ve dışkıda kan bulunmuş olduğunu gösterir. Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir. Anormal sonucun nedeni kolorektal kanserden çok, poliplerdeki kanama veya hemoroid (basur) gibi başka hastalıklardan kaynaklanmış olabilir. Sonuç anormal çıkarsa, tedavi gerektiren bir sorun olup olmadığını belirlemek için kalın bağırsağın (kolonun) daha ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesi (kolonoskopi) gerekir. Bunun için birey ileri merkezlerdeki gastroenteroloji, genel cerrahi veya gastrointestinal cerrahi servislerine yönlendirilir.

TARAMA TESTLERİNİN KABUL EDİLMEMESİ DURUMUNDA YÖNETİM Bireylere kolorektal kanser ve taramalar hakkında gerekli eğitim verildikten sonra, tarama testlerini ret edebilir. Bu durumlarda bireylerin kendi istekleri ile gaytada gizli kan ya da kolonoskopi tetkikini istemediği ASM’lerde AHBS’ye kaydedilir ve imzalı beyanları alınır. Bir yıl sonra taramaya tekrar davet edilir.

HASTANEYE SEVK Aile Hekimleri ve TSM Hekimleri, toplum tabanlı kolorektal kanser taramasında gaitada gizli kan tarama testi müspet olan herkesi ve her 51 ve 61 yaşlarındaki tüm bireyleri kolonoskopi yapılmak üzere hastaneye sevk eder.

VERİLERİN TOPLANILMASI Aile Hekimleri, taramaya katılan vatandaşların gaitada gizli kan sonuçlarını AHBS’ye girerler. Yukarıdaki standartlara uygun, yakın tarih içerisinde herhangi bir merkezde test yaptırılmış ise, aile hekimleri yapılan son taramanın sonucunu AHBS’ye girer. Gaitada gizli kan testi pozitif olan hastaların, hastaneye sevk işlemleri sonrası nihai teşhisleri de (normal, hemoroid, polip, kanser vb) Aile Hekimlerince AHBS’ye girilir. KETEM kolorektal kanser tarama test Kanser Birimince, AHBS’ye kaydedilmek üzere TSM kanalıyla ASM’ne de bildirilir. Bu konu ile ilgili standartlar hastanelere bildirilir, eğitim ve halkın bilgilendirilmesi faaliyetlerinde kendileri ile işbirliği yapılır, ileri tedavi gereken hastaların sevki sonrası tedavilerinin planlanması ve sonrasında geribildirimlerin zamanında ve eksiksiz verilmesi sağlanır.

HSM Kanser birimine gönderilen form haftalık gönderilecek Her Cuma saat 10 da veriler bildirilmiş olmalı İlk veri gönderimi 7 Şubat 2014 Cuma günü