Lipoproteinler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLESTEROL HAKKINDA NE BİLİYORUZ?
Advertisements

LİPİD METABOLİZMASI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
28 TEMMUZ 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan SUT değişikliğinin,yayım tarihinden itibaren 5 işgünü sonra yürürlüğe girecek 16’ncı maddesinde Lipid.
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
Lipoprotein Metabolizması
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
Metabolik Sendrom Sınırlar ve Kararlar.
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
EGZERSİZ VE KAN.
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
İSKEMİ ve İNME Birsen İnce İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
Lipidlerin vücuda alınmaları ve kullanılmaları
POST MI YOĞUN SEKONDER KORUNMA (2005)
Lipidlerin sindirimi ve metabolizması
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
Plazma Lipid Düzeyleri
PLAZMA LİPİDLERİ VE ATEROSKLEROZ I
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı
Lipoprotein Metabolizması
LİPİDLER II.
Protein Metabolizması
Kan Fizyolojisine Giriş
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
Lipoproteinler: Yapıları, sınıflandırılmaları ve özellikleri
LİPİDLER VE LİPOPROTEİN METABOLİZMASI
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XII
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
MULTİPL RİSK FAKTÖRLERİ
LİPİTLER. SERUM LİPİTLERİ VE LİPOPROTEİNLER
Lipoprotein Metabolizma Bozuklukları
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
7. Metabolik Sendrom Sempozyumundan Önemli Başlıklar
TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ VE YIKIMI
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
ATEROSKLEROZ VE ETIYOLOJİSİ
Lipoproteinler, Metabolizmaları ve İlgili Bozukluklar
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
LİPİTLER Yrd.Doç.Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO.
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
LİPİTLER 20 Ekim 2010.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
LİPİTLER (Yağlar).
LİPİTLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
LİPİTLER (YAĞLAR)
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
LİPİDLER Yağ Asitleri Trigliseritler(Triaçilgliseroller)
Endositoz ve Ekzositoz Prof. Dr
LİPİTLER II.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
Prof.Dr.Asuman Sunguroğlu
YAŞAM BOYU SPOR 3. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
Ateroskleroz ve Diğer Lipit Metabolizması Bozuklukları
Sunum transkripti:

Lipoproteinler

Lipoproteinler Kan plazmasında dolaşan yağlar lipoprotein adı verilen yapılar ile paketlenerek taşınırlar. Lipoproteinler yağların taşıt araçlarıdır.

Lipoproteinlerin yapıları Kolesterol Fosfolipidler Trigliseridler Apolipoproteinler Kolesterol esterleri

Lipidlerin bağırsaklardaki sindirimi İnce bağırsaklarda safra asitleri ile emülsifiye edilen lipidler lipaz enzimi ile hidroliz edilerek yağ asitleri ve gliserole parçalanır. Serbest yağ asitleri, gliserol; kolesterol ve bunların esterleri bağırsaklardan absorbe edilir.

Bağırsak mukoza hücrelerinde Şilomikron oluşumu Şilomikron

Lipidlerin sindiriminde safranın rolü Safra karaciğerde kolesterolden sentezlenir, safra kesesinde depo edilir ve ince bağırsaklara akıtılır.

Lipoproteinler Lipidlerin plazmada taşınımları için proteinler ile paketlenmiş olmaları şarttır. Lipoproteinlerin yapılarında beş değişik protein (apoprotein) bulunur.

Apoproteinler (apolipoproteinler) Lipoproteinlerin yapısında bulunan özelleşmiş proteinlerdir. 57-4356 kadar amino asitden oluşurlar. ApoA, B, C, D ve E olmak üzere beş tipi vardır. Büyük bir kısmı (3/4) karaciğerde sentezlenir.

Apoproteinlerin fonksiyonları Apoproteinler lipidleri suda çözünür halde tutar. Lipidlerin lipaz ile olan reaksiyonlarını düzenlerler. Reseptörler için bir çeşit tanıma bölgesi sağlarlar.

Lipoprotein Grupları Klinik açıdan önemli ve plazmada saptanabilen beş ana lipoprotein grubu vardır. Bunlar; Şilomikronlar VLDL (very low dancity lipoprotein) (çok düşük dansiteli lipoproteinler) LDL (low dancity lipoprotein) (düşük dansiteli lipoproteinler) HDL (high dancity lipoprotein) (yüksek dansiteli lipoproteinler)

Liporproteinlerin iç merkezinde hidrofobik trigliseridler, kolesterol, kolesterol esterleri ile serbest yağ asitleri bulunurken; dış yüzeyde hidrofilik yapıdaki fosfolipidler ve proteinler yeralır. Bu yapı plazmada serbestçe dolaşarak dokulara taşınır.

Kolesterol esterleri

Büyüklük ve içeriklerine göre lipoproteinler

Lipoproteinlerin moleküler içerikleri Dansitesi (g/ml) Trigliserid % Kolesterol % Protein % Fosfolipid % Şilomikron >0.95 86 4 1 9 VLDL 0.95-1.006 54 21 7 18 IDL 1.006-1.019 30 15 22 LDL 1.019-1.063 10 51 HDL 1.063-1.210 8 45 26

Lipoproteins rich in triglycerides Figure 40 Chylomicrons originate from the intestine; they are very large particles with a very high TG content. Very-low-density lipoprotein originates from the liver and is cleaved by LPL to intermediate-density lipoprotein (IDL). Each type of lipoprotein is associated with different apoproteins. As lipoproteins decrease in density, their TG content decreases, whilst their cholesterol and phospholipid content increases.

Şilomikronlar ve metabolizması Besinsel lipidler ince barsak tarafından emilir ve şilomikronlar içerisine paketlenirler. Bunlar torasik lenf kanalı aracılığı ile kana salınırlar. Bağırsaklardan emilen yağların dolaşım ve karaciğere taşınımını sağlar. Dolaşımdaki şilomikronların yapısındaki trigliseritler lipoprotein lipaz (LPL) tarafından uzaklaştırılır, nispeten kolesterolden zengin şilomikron kalıntılarına dönüşürler.

Şilomikronlar Trigliseridler, kolesterol, fosfolipidler ve spesifik proteinler şilomikronlar olarak bilinen lipoprotein bileşiklerini oluştururlar.

Şilomikronların organizmadaki taşınımı Cholesterol Transport TAG transport TAG transport Reverse Cholesterol Transport

VLDL ve metabolizması VLDL’ler karaciğerde sentezlenir ve trigliseritlerden zengin büyük partiküllerdir. Dolaşıma dahil olan VLDL’ler tıpkı şilomikronlar gibi periferik dokularda LPL’ın etkisine maruz kalırlar ve büyük oranda trigliseritlerden arınırlar. Çapı küçülen ve yoğunluğu artan VLDL’ler dolaşımdaki LDL’in prokürsörlerini oluştururlar. Oluşan LDL’ler ektrahepatik dokulara gider.

LDL Kötü kolesterol !

LDL ve metabolizması LDL plazma kolesterolünün % 70’ini taşır. Primer görevi kolesterolü karaciğerden periferik dokulara taşımaktır. Kolesterolü arter duvarına taşıdığı için ateroskleroz risk nedenidir.

HDL İyi kolesterol !

HDL ve metabolizması HDL’ler yoğunluk ve çap olarak en küçük yapılı partiküllerdir. Proteinler yapısının yaklaşık yarısını oluştururlar. Başlıca görevi kolesterolü periferal dokulardan karaciğere taşımaktır. HDL arter duvarındaki kolesterolü uzaklaştırır, bu nedenle yüksek düzeyleri ateroskleroz için azalmış riskin en iyi göstergesidir.

After LDL oxydation free radicals and active oxygen species are formed and they activate macrophages. Figure 23 Atherogenic lipoproteins (LDL or other apo B-containing lipoproteins) penetrate the intima. This renders them susceptible to oxidation – the auto-oxidation lipid cycle. Oxidized LDL contains modified apo B which is not recognized by the normal receptors. Instead, it is recognized by the non-regulated scavenger receptor on the activated macrophage.

Activated macrophages produce inflammatory cytocines (IL-6, TNF-α), which damage endothel and initate atherogenesis. Figure 24 Oxidized LDL contains large amounts of cholesterol ester (CE). When macrophages are full of CE they secrete cytokines (IL-6, CRP, TNFa) which, in turn, induce vascular inflammation, cell recruitment, and weakening of the fibrous cap.

KOLESTEROL Lipidler sınıfının ve lipoproteinlerin en önemli üyesidir. Endojen kaynaklar: başta karaciğer, böbrek, testis ve ovaryumlarda sentezlenir (1g/gün). Ekzojen kaynaklar: besinler

Kolesterolün fonksiyonları Beyin, sinir, kalp, bağırsak, kaslar ve karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücutta kolesterolden; hormonlar (kortizon, cinsiyet hormonları,vb) vitamin D ve safra asitleri sentezlenir.

Kolesterol sentezi

Kan plazması kolesterol değerleri Yirmi yaşın üzerinde kan total kolesterol düzeyler: 200 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir. 200-239 mg/dl arası sınırda yüksektir 240 mg/dl'nin üstü ise yüksektir. Kan LDL-kolesterol düzeyi 130 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir. 130-159 mg/dl arası sınırda yüksektir. Kan HDL-kolesterol düzeyi 35 mg/dl'nin altı düşüktür.

Sağlık açısından plazma kolesterol düzeyinin normal sınırlar içinde tutulması gerekir. Ancak bazı durumlarda bu denge sağlanamayabilir.

Hiperkolesterolemi 1. Kalıtımsal nedenler 2. Hatalı beslenme 3. Obezite 4. Stres 5.Yaşam tarzı 6. Yaş 7. Diyabet 8. Bazı böbrek ve tiroid hastalıkları (Köpek ve insanlarda yüksek kolesterolün en sık nedeni hipotiroidizmdir). 9. Sigara ve tütün kullanımı

Hipokolesterolemi Yaygın bir bulgu değildir, En yaygın nedeni edinsel veya konjenital karaciğer yetmezlikleridir.

Risk faktörü olarak kolesterol

Ateroskleroz Kanda fazla miktarda bulunan kolesterol ve trigliseridler, kan damarlarında birikir ve bunların sertleşmesine ve daralmasına (ateroskleroz) yol açar. Kolesterol hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar.

ATEROSKLEROZ Endotel hasarı Yüksek plazma LDL düzeyi ↓ ↓ Trombositlerin yapışması Trombosit türevli büyüme faktörü salınımı Hücre proliferasyonu İlerlemiş lezyon Yüksek plazma LDL düzeyi ↓ İntimaya LDL infiltrasyonu Okside LDL ve makrofajlar Köpük Hücreler Yag Çizgileri

ATEROSKLEROZ Endotel hasarı Yüksek plazma LDL düzeyi ↓ ↓ Trombositlerin yapışması Trombosit türevli büyüme faktörü salınımı Hücre proliferasyonu İlerlemiş lezyon Yüksek plazma LDL düzeyi ↓ İntimaya LDL infiltrasyonu Okside LDL ve makrofajlar Köpük Hücreler Yag Çizgileri

ATEROSKLEROZ Endotel hasarı Yüksek plazma LDL düzeyi ↓ ↓ Trombositlerin yapışması Trombosit türevli büyüme faktörü salınımı Hücre proliferasyonu İlerlemiş lezyon Yüksek plazma LDL düzeyi ↓ İntimaya LDL infiltrasyonu Okside LDL ve makrofajlar Köpük Hücreler Yag Çizgileri

Aterosklerozun sonuçları Arter lümeninde daralma Plak rupturü Trombüs ve emboli Anevrizma gelişimi Kalsifikasyon Kanama Koroner kalp hastalıklar, kalp krizi Felçler Kangren

NORMAL KORONER DAMAR

Aterosklerozda plak

PLAK İÇİ TAZE KANAMA

Aterosklerozda risk faktörleri Hipertansiyon, Lipid (yağ) metabolizması bozukluğu, Kolesterol yüksekliği, Sigara, Diabetes mellitus, Şişmanlık, Fiziksel aktivite azlığı ve sedanter yaşam Yüksek hematokrit (kanda çok fazla hücre bulunması) Artmış trombojenik faktörler (kanı pıhtılaştıran faktörler ) İleri yaş Erkek cinsiyet Aile öyküsü Alkol bağımlılığı Fibrinojen yüksekliği Ürik asit yüksekliği Belirgin beyin, kalp, böbrek veya damar hastalığı

Sigara LDL oksidasyonu ↑ HDL kolesterol ↓ Endotel bağımlı vasadilatasyon bozulur CRP ↑ Fibrinojen ↑ Trombosit agregasyonu ↑ Monosit adhezyonu ↑ Korener spazm ↑

Sigara Üçüncü dünya ülkelerinde sigara tüketimi yüksektir. İçilen sigara sayısı ile orantılı olarak kalp hastalıkları (KAH) riski artar. Günlük 4 adet sigara içimi bile KAH ↑ Sigara dumanına maruz kalmak da KAH ↑ Sigaranın bırakılması ile myokardiyal infarktüs riski % 65 azalır.

Östrojen Menapoz öncesi kadınlarda ateroskleroz daha seyrek, Östrojen→ HDL ↑, LDL↓, LDL oksidasyonu ↓ Androjenler östrojene ters etkili hormonlardır.

Diyabet Kalp hastalıkları riski 3-5 kat artar. HDL azalırken LDL kolesterol düzeyi artar Trigliseridlerde artış vardır.

Homocysteine >15 mmol/l 2/3 of the risk Risk factor for CVD Smoking Lipid status  Homocysteine >15 mmol/l Diabetes mellitus Metabolic syndrome Sedentary life style BMI >30: >>> saturated fatty acids > >>salt and >>> sugar >>> (or <<<) alcohol <<< fruits and vegetables Stress

Egzersiz Kan basıncı ↓ Kilo kaybı LDL ↓ , HDL ↑ Glukoza tolerans düzelir Endotelyal disfonksiyonda düzelme Trombosit agregasyonunda düzelme

Patient’s compliance  treatment (+ 1 to 2 measure of BP) non-pharmacological treatment physical activity diatary regime 8–9 h of sleep avoidance of risk factors Patient’s compliance Quantum therapy device  200 ml/24 h