1- 1- Hazırlanabildin hele, yoksa otobüsü kaçıracaktın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
………………. İLKÖĞRETİM OKULU
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
1 ? Aşağıdaki seçeneklerde varlıklar ve
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Köylü ulusun efendisidir.
ZARFLAR (SORULAR).
(BELİRTEÇ) ZARF.
İsmail KAHRAMAN GERÇEK VE MECAZ ANLAM İsmail KAHRAMAN
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
1 2 BİR YOKMUŞ BİR YOKMUŞ BİR VARMIŞ 3 Kızı, hayatında çok sıkıntı yaşadığını ve bunlarla nasıl baş edeceğini bilemediğini söylemiş babasına. Bir baba.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti.
SÖZCÜKTE ANLAM.
EKLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
Altın Kurallar 1- Ucuz araba kullan ama, alabileceğin en güzel evi al.
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
ZARF (BELİRTEÇ).
TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
SES BİLGİSİ SORULAR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
türkçe performans ödevi
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
Ses Bilgisi.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
ZARF (BELİRTEÇ).
FİİL (EYLEM).
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
İSMİN HALLERİ.
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
SÖZCÜKTE ANLAM.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Sözcükte anlam sorular.
CÜMLEDE ANLAM.
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
MERHABA ARKADAŞLAR .
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
=>YAZIM KURALLARI<=
Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem. Ilık esen bahar yeli, Sensin, benim güzel annem.
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
ZAMİR (ADIL).
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
Sunum transkripti:

1- 1- Hazırlanabildin hele, yoksa otobüsü kaçıracaktın. 2- Hele sözünde durmasın, ben ona neler yaparım neler! 3- Filmi hepimiz beğendik, hele ablam daha çok beğendi. 4- Sınavı kazan hele, bak sana neler alacağım. ‘Hele’ sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır? A-1 B-2 C-3 D-4.

CEVAP D

2- Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi aralarındaki anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A-Bal-Arı. B-Pekmez-Üzüm C-Reçel-Çilek D-Tahin-Susam

CEVAP A

A-Masayı biraz sola çekelim.. 3- ‘Çekmek’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde temel anlamıyla kullanılmıştır? A-Masayı biraz sola çekelim.. B-Bu binaya yeni bir telefon hattı çektiler. C-Anne ve babamın fotoğrafını çekelim. D-Arabasını otoparka çekmiş.

CEVAP A

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘nitelik’ bildiren bir sözcük kullanılmştır. A-Vali, kısa bir konuşma yaptı. B-Kazanmak için çok çalışmalısın. C-Kitabın sürükleyici bir anlatımı var.. D-Yanıma fazla para almadım.

CEVAP C

5- Aşağıdaki sözcük çiftlerinden zıtlık ilişkisinin söz konusu olmadığı sözcük çifti aşağıdakilerden hangisidir? A-Islak-kuru B-Düzenli-düzensiz. C-Küsmek-barışmak D-Alçak-yüksek

CEVAP B

6- Aşağıdaki dizelerin hangisinde ikileme kullanılmamıştır? A-Akşam olur karanlığa kalırsın derin derin sevdalara dalarsın. B- Yanımdan geçiyor ağır ağır kervanlar bir derbeyi gibi kurulmuş eski hanlar C- Gök sarı toprak sarı çıplak ağaçlar sarı arkada zincirlenen Toros dağları. D- Ne hoş deniz deniz dolaşmak Düşünceler gibi başı boş

CEVAP D

7- Bütün misafirlerini güler yüzle ağırlardı. Altı çizili sözcüğün kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A-Babam amcamları havaalanında karşıladı. B-Otel çalışanları müşterilerini her bakımdan rahat ettirmeye çalışırlar.. C-Hasta haliyle beni uğurlamak için kapıya kadar geldi. D-Sizinle bu meseleyi bir daha konuşalım.

CEVAP B

8- ‘Daha’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde ‘zaman’ anlamı katmamıştır? A-Sen benden daha başarılısın.. B-Misafirlerimiz daha gelmedi. C-Çocuk yürümeye daha yeni başladı. D-Program başlayalı daha yarım saat oldu.

CEVAP A

9- ‘Yandım ateşine canı gönülden görmesem günlerim uzar yıl gibi.’ Betül’ün söylediği cümlelerin hangisinde ‘uzamak’ sözcüğü bu dizelerdeki anlamıyla kullanılmıştır? A-Bu iş artık çok uzadı. B-Uzadı günlerim benzer bir yıla.. C-Bu kafayla ne uzarsın, ne kısalırsın. D-Baktım ki laf uzuyor, kısa kestim.

CEVAP B

10- Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi aralarında anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A-Futbol-gol. B-Basketbol-basket. C-Voleybol-sayı. D-Koşu – tur

CEVAP D

11- ‘Ben onun hırçınlığını artık çekemem’ Altı çizili sözcüğün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır? A-Bu soruları çözerken çok zorlanıyorum. B-Çocuk erkenden uyumak istemiyordu. C-Kimsenin sorumluluğunu üstlenemem.. D-Uzun bir yolculuğun zorluklarına katlanamayacak.

CEVAP C

12- Mantık dairesinde konuşursan herkes seni dinler. Altı çizili sözcükte görülen anlam özelliği aşağıdakilerden hangisidir? A-Temel anlam. B- Yan anlam. C-Mecaz anlam. D-Terim anlam.

CEVAP D

13- ‘Artırmak’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde ‘mecaz’ anlamıyla kullanılmıştır? A- Bu evi, dişimden tırnağımdan artırdığım paralarla aldım. B-güney doğudan gelen göç Adana ve Mersin’in nüfusunu artırdı. C-ev sahibi, müşteri çoğalınca kira fiyatını artırdı. D-Sen edepsizliğini iyice artırdın ha!

CEVAP D

14- İngilizceyi çatır çatır konuşuyor. Altı çizili sözcük grubunun yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlamda bir değişme olmaz? A-Şöyle böyle B-Güçlük çekmesi. C-Zorlanarak D-İyi kötü

CEVAP B

15- 1-Kendisine üst görevler verilmiş. 2-Apartmanın üst katları hiç ısınmıyor. 3-Davette üst tabakadan insanlar vardı. 4-Üst kademedekiler çok dikkatli olmalı. Numaralanmış cümlelerin hangilerinde ‘üst’ sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır? A-1-3 B-2-3 C-1-4. D-3-4

CEVAP C

16- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yapılmıştır? A-Ömer bey dergimizin usta kalemlerindendi. B-Yanına birde kurşun kalem alsaydın. C-Kasa farelerini yakalamak polisin işidir.. D-Peyami Safa’yı okumaktan zevk aldığını söyledi.

CEVAP C

17- Aşağıdakilerden hangisinde ‘çıkarmak’ sözcüğünün anlamı ve kullanımı birbirine uymamaktadır? A-ekmek paramı bu arabayla çıkarıyorum. B-Uzatmak: kollarınızı servisin camından çıkarmayın. C-Yükseltmek: Çocuk ayaklarının üzerine dikilerek kafasını pencereden dışarı çıkardı. D-Yayımlamak: bu dergiyi edebiyat sevdalısı birisi çıkarıyor.

CEVAP C

18- Sağlıklı olmak başlı başına bir mutluluk kaynağıdır. Altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır? A-Karanlıkta tek başıma kalmaktan çok korkarım B-Verdiğim paranın tamamıyla kitap almış C-En büyük hedefim bir bilim adamı olmak D-Gezmek, yeni yerler görmek onun için diğer eğlencelerden farklı bir etkinlikti.

CEVAP D

19- ‘Dalga’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde ‘terim’ anlamıyla kullanılmıştır? A-Köpüren mavi dalgalar sahile vuruyordu. B- Uzun sarı saçları dalga dalgaydı. C-radyolar ses dalgalarıyla aracılığıyla yayın yapar. D-Benimle, yine dalga geçmeye başladı.

CEVAP C

20- ‘çökmek’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde ‘kaplamak’ anlamında kullanılmamıştır? A-Depremde birçok ev çöktü. B-Karanlık çökmeden buradan gidelim.. C- Adamın yanakları çökmüş. D-Faruk bey genç yaşta çökmüş.

CEVAP B

CEVAP A

21- Yazılarımda bu konudan sıkça söz ettim. Altı çizili sözcük hangi anlamda kullanılmıştır? A-gerçek B- Mecaz C- Yan D-Terim

22- Bu eleştirmenimiz bütün eserleri detaylı bir biçimde inceler. Aşağıdakilerden hangisi altı çizili sözcük yerine getirilirse karşıt anlam doğar? A-ayrıntılı. B-Yüzeysel. C-etraflı. D-enine boyuna.

CEVAP B

23- ‘ince’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde ‘mecaz’ anlamıyla kullanılmıştır? A-Bu kitap çok ince, hemen okursunuz. B-İnce bağırsak sindirim sisteminin bir parçasıdır. C-Şenol bey ince ruhlu bir sanatçıdır.. D-Çobanın elinde ince bir değnek vardı.

CEVAP C

24- Düğünüme gelmedin, bari telefon etseydin. Bu cümledeki altı çizili sözcüğün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez? A-En azından B-Hiç olmazsa C-Hiç değilse D-Oldu olacak.

CEVAP D

25- Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerin hangisi ‘nicelik’ bildirmez? A-Seninle biraz konuşabilirmiyiz? B-Şurada azıcık dinlenelim. C-Sonbaharda yerler sarı yapraklarla donanır.. D-Dedem çok uzun bir ömür sürmüş.

CEVAP C

26- Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi aralarındaki anlam ilişkisi bakımından diğerlerin farklıdır? A-Muz-meyve B-Nohut-tahıl C-Ispanak-sebze D-Gül-bitki

CEVAP D

27- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır? A-Liseyi Van’da, üniversiteyi İstanbul’da okumuş. B-Altın ve gümüş, değerli madenlerdendir. C-Bu konuda bazı gazeteler taraflı, bazıları ise tarafsız davrandı. D-Piknikte yaktığımız ateşi iyice söndürdük..

CEVAP D

28- İkisi bir araya geldi mi başkalarını çekiştirirlerdi. Altı çizili sözcüğün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir? A-Kötü yönlerini sayıp dökmek.. B- Kıskanmak. C-Azarlamak. D-Kötülüklerini istemek.

CEVAP A

29- ‘çekirdek’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A-Kayısı çekirdeklerini kırıp içlerini yedi. B- Şirket yönetiminin çekirdek kadrosu bir bir dağıldı.. C- Hücrelerin içinde çekirdek bulunur. D-Köşedeki kuruyemişçiden biraz da çekirdek alın.

CEVAP B

30- ‘En arka sıranın ucunda beyaz denecek kadar uçuk sarı uçlu, duru beyaz tenli, melek yüzlü bir kız çocuğu inci dişleriyle bana gülümsüyor.’ A- Yansıma sözcük. B-Benzetme.. C- Eş anlamlı sözcükler. D-Zıt anlamlı sözcükler.

CEVAP B