SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ.
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
TÜRKÇEDE SESLER VE SINIFLANDIRILMASI
SES BİLGİSİ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ Hazırlayan Gülgün BAKKAL.
TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ www. videodershane. com www
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
Büyük Ünlü Uyumu.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
Bilgisayar 1 dersi ödevi Konu : Ünlü Uyumları
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
HECE BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
İLKÖĞRETİM 4.SINIF TÜRKÇE
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
TÜRKÇE Mızrap Ege Durakoğlu.
CEMİL ÖZGÜR İLKÖĞRETİM OKULU DİYARBAKIR Z.AYCAN TUNCER
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
ALFABEMİZ.
Paragrafta anlam.
ALFABEMİZDEKİ HARF SIRASINI ÖĞRENELİM FUAT ŞURGUN.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
Sesleri (Harfleri) Öğreniyoruz
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
Ses bilgisi.
TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
YAPILARINA GÖRE ADLAR ÇEKİM EKLERİ: Sözcüklerin anlamlarını değiştirmeden onları cümle içinde biçimlendiren eklerdir. YAPIM EKLERİ:Eklendiği sözcüğün anlamını.
SES BİLGİSİ AÇ.
OKYAY DAĞLAR DERSHANESİ
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
TÜRKÇE’NİN SES ÖZELLİKLERİ
Göksel KURT Türkçe Öğretmeni1 1. BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
SES B İ LG İ S İ KADRİYE ATLI. Ses : Akciğerlerden çıkan havanın nefes borusu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
SES BİLGİSİ.
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
Sesli ve sessiz harfler
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
SESBİLGİSİ.
TÜRKÇENİN SESLERİ. TÜRKÇENİN SESLERİ ÜNLÜLER VEÖZELLİKLERİ Sesler,ses yolunda bir engelle karşılaşmadan çıkarılan sesler ve ses yolunda bir kapanma.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
Bilgisayar 1 dersi ödevi Konu : Ünlü Uyumları
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
SES OLAYLARI.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU

Sesli harfler: a,e,ı,i,o,ö,u,ü Sesli uyumu kuralları kelimede sesli harflerin durumuna göre yapılır. Sesli harfler: a,e,ı,i,o,ö,u,ü Kalın sesliler a,ı,o,u İnce sesliler e,i,ö,ü K İ a e ı i o ö u ü

o-u hecelerdeki bütün ün- Büyük sesli uyumu Kalınlık incelik uyumudur. Bir kelimenin ilk hecesinde kalın sesli varsa sonra ki seslileri de kalın;ince sesli varsa sonra ki sesliler de ince olur. Örnek: Okul o-kul o-u hecelerdeki bütün ün- lüler kalındır.

e-i hecedeki bütün ünlüler incedir. Terlik Ter-lik e-i hecedeki bütün ünlüler incedir. Baba,araba,deniz,tenefüs Kelimelere ulanan eklerde büyük ünlü Uyumu kuralına uyar. Çamur-luk,gömlek-ler,ayakkabı-lık

Büyük ünlü uyumuna uymayan bazı kelime ve ekler vardır. 1) Bazı bileşik kelimeler Örnek: Atatürk Çanakkale Başkent Yayınevi 2) Yabancı dillerden gelen bazı kelimeler Örnek: Otobüs Zalim mesela Taksi Ceza Ateş

Türkçe oldukları halde zamanla deği- şikliğe uğramış bazı kelimeler Örnek: kardaş kardeş ana anne alma elma Kelimelerin sonlarına ulanan -ki (-I)yor ,-leyin,-ken,(-I)mtırak,-daş gibi ekler Örnek: -yor biliyor,-ki sabahki

5) Tek heceli kelimelerde ünlü uyumu aranmaz. Örnek: Türk,dert,sert, hırs

Düzlük yuvarlaklık uyumu da denir Küçük Sesli Uyumu Düzlük yuvarlaklık uyumu da denir Geniş Dar kalın ince kalın ince Düz a e ı i o Yuvarlak ö u ü

Kelimenin ilk seslisi düz ise (a,e,ı,i) sonraki sesliler de düzdür. biletçi i düz ünlü sonra gelen e,i düz ünlü Örnek: çadırlık a düz ünlü sonra gelen ı,i düz ünlü

Kelimenin ilk seslisiyuvarlak ise(o,ö,u,ü,) sonraki heceler ya dar-yuvarlak ya da(u,ü) ya da düz-geniş (a,e) olur. Örnek: Okutmak İlk hece o yuvarlak ünlü sonra gelen u dar-yuvarlak ünlü a düz-geniş ünlü. Sözcükler ö yuvarlak ünlü,ü dar-yuvarlak ünlü e düz-geniş ünlü.