KSB: Geçmiş ve Bugün Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYTLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
Advertisements

Bilimsel Yöntem ve Bilimsel Araştırma Türleri
Televizyon ve okul başarısı
Yenİ Kamu Yönetİmİ Prof. Dr. Turgut Göksu.
PYO PROJE Y Ö NETİM OFİSİ Mühendislik Müşavirlik ve Uluslararası İç ve Dış Tic.Ltd.Şti. Doğru Kararı, Doğru Zamanda Verebilmeniz İçin…
Günlerden bir gün zengin bir baba oğlunu köye götürdü
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ileri kapitalist ülkeler, (en başta da Avrupa) bugün bile hala nedenlerini tartıştığımız.
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
TÜBİTAK NATIONAL PARTNER OF PLATON+ 28 Ocak 2010 TÜBİTAK, ANKARA.
Türkiye’de Kadın ve Siyaset Kamuoyu Araştırması
Medya  Medya, her türden sözlü, yazılı, basılı, görsel metin ve imgeleri içeren çok geniş iletişim araçlarını kapsayan bir kavramdır. Bu kavramın içine.
(BELİRTEÇ) ZARF.
Günlerden bir gün zengin bir baba oğlunu köye götürdü.
Karşılaştırmalı Siyasette Araştırma Gelenekleri ve Kuram
Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu
Karşılaştırmalı Eğitim
1 HUKUK ve SİYASET OKULU – 8 Şubat 2008 X BAYAN: Biz uluslar arası ilişkilerde… ( Montaj Arası ) Birol BAŞARAN: Ben bütün toplumlarda hukuka ihtiyaç olduğunu,
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
POEC617 – Karşılaştırmalı Siyaset
Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2012 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti Ocak 2012 İstanbul.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI & Bilgehan EMEKLİER
Karşılaştırmalı bir perspektifle yeni kamu yönetimi
SAĞLIK VE SİGORTA YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ I.ULUSAL KONGRESİ KAMU HASTANE BİRLİKLERİ “KAMU HASTANE BİRLİKLERİ YAPILANMASININ SAĞLIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ” İstanbul.
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada,
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
NASIL BİR ODTÜ ? 7 Mayıs NASIL BİR ODTÜ ?  Öncü ve farklılık yaratan bir ODTÜ  Demokratik ve laik cumhuriyetin değerlerini koruyan ve savunan.
TM PUANI İLE ÖĞRENCİ KABUL EDEN FAVORİ BÖLÜMLER
ZAMİR (ADIL).
SURRAM.
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
TÜRK ODA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ Dr. Mustafa LALE Sanayi Daire Başkanı, TOBB , ANKARA.
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
DERS SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
İŞLETME YÖNETİMİ - DOKTORA PROGRAMI
Çoklu Ortamda Öğrenme Modeli
İkili Kodlama Kuramı Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyı.
AMERİKA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE FRANSIZ DEVRİMİ
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
İLETİŞİM FAKÜLTESİ AKADEMİK PERSONEL 1 PROFESÖR 7 YARDIMCI DOÇENT 16 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ (ÖYP) 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ 3 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ, (1 50 d) (1 DOÇENT,
KISIM 1 Bilgi İşleme Teorisi
DENETİM İHTİYACI, DENETİM TÜRLERİ VE DENETİM BENZERİ KAVRAMLAR
Son Dönem -devam 11. Ders.
Dünya Genelinde 168 ülke/bölgede kamu hizmetlerine ilişkin yolsuzluk algı düzeyine bakılmıştır. 11 farklı uluslararası kurumun 12 farklı araştırmasının.
GİRİŞ Ülkenizde ya da coğrafi bölgenizde turizm ne kadar önemlidir? Şehrinizde ya da kasabanızdaki mevcut istihdamın ne kadarlık kısmı turizm ile.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE TÜRKİYE
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
Güneş Yerli Operasyon Müdürü 1.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
Bilimsel Yöntem Süreçleri
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Developed with the support of the EU Leonardo.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN GÖRÜŞLER - DEWEY
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
ULUDERBNET SABANCI ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ 2016
Hukuk Çevreleri Ayrımı
İ nternet İ nternet nerelerde kullanılır. Interconnected Networks’un kısaltması olan İ nternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine ba ğ layan, dünya.
KÜRESEL TİCARETİN EN ÖNEMLİ ÜÇ UNSURU HAM MADDE-ÜRETİM-PAZAR.
Şehir Pazarlama: Gelecekle İletişim
KALKINMA EKONOMİSİNİN DOĞUŞU- BUGÜNÜ- GELECEĞİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN GÖRÜŞLER - DEWEY
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
SOSYOLOJİYE GİRİŞ SOS Hafta Toplumsal Değişme ( ) Modernlik Öncesi Toplumlar, Modern Dünya, Sanayi Toplumları, Küreselleşme.
 Malcolm X diğer adı El-Hacı Malik El-Şahbaz, yılları arasında yaşamış, Amerikalı siyahi müslüman liderdir. Tarihteki en etkili Afroamerikanlardan.
Uluslararası İlişkiler Disiplininin Kuramsal Gelişimi
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
BÖLÜM1 :ULUSLARARASI İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ
Sunum transkripti:

KSB: Geçmiş ve Bugün Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül

KSB siyaset bilimindeki yedi alandan biri. Diğerleri: Amerikan politikası Politik kuram Kamu yönetimi Uluslararası ilişkiler Kamu hukuku Devlet ve yerel yönetimler

1950’lere kadar Amerikan izolasyonizmi, Amerikalıların kendi sistemlerini dünyadakilerden çok farklı ve üstün bir sistem olarak görmeleri, akademisyenlerin seyahat olanaklarını az olması vs nedenleriyle KSB üvey evlat konumundaydı. 1960’larda dünyada kurulan bir çok bağımsız devlet, Kennedy yönetiminin uluslararasına önem veren görüşleri ve dünyada kalkınmaya verilen önem nedeniyle KSB’ne verilen önem arttı. Artık Avrupa dışında Üçüncü Dünya ülkelerini de çalışmaya başladılar.

1960’lardaki tepe noktasından sonra ’larda KSB düşüşe geçti ve bazılarına göre ölümcül hasta. Nedenleri tam olarak belli değil. Belki aşırı hırslı iddialar ve bunların sonunda gelen hayal kırıklığı, belki getirilen çok ciddi kuramsal eleştiriler … Peter Winch birçok ülkeyi içeren karşılaştırma yöntemini elmalarla armutları toplamak olarak eleştirdi. Artık kalkınma gibi olayları anlamlandırabileceğimiz merkezi bir kuram yok! Büyük anlatımız yok! Vietnam ve Watergate bizi sarstı. Artık büyük anlatı yerine daha çok orta-düzey araştırmalar ve kültürel araştırmalar ön plana çıkıyor. Örneğin, L. Amerika araştırmalarında bağımlılık kuramı, neo-korporatizm, merkez-çevre ilişkileri, iç sömürgeler ve devlet-toplum ilişkileri gibi konular öne çıktı.

Brzezinski’nin iddia ettiği gibi Avrupa artık dünya uluslar arası ilişkilerinin merkezi değil. Bizim modellerimiz için de temel değil! Artık Avrupa-merkezli değiliz! Kuramsal olarak çevre öne geçiyor, orada üretilen kuramlar merkeze uygulanıyor. Ürettiğimiz kuramlarının bir kısmının Avrupa-merkezcilikten muzdarip olduğunu görüyoruz. Örneğin kast sisteminin, Afrika kabileciliğinin, Latin Amerika organisizminin ve korporatizminin ortadan kalkacağı görüşü. Bir çok yerde Wallerstein, Marksizm vs öne çıkıyor. Soru: Hala büyük anlatılar üretilebilir mi? / Orta-düzey ve kültürel kuramların yarattığı sorunlar ne? / Artık bir L. Amerika, İslam vs. gelişme kuramı mı olmalı? / Sınıf temelli açıklamalar ne olmalı?

Sydney Verba – KSB, Neredeydik, Nereye Gidiyoruz? Verba bir ‘kamuoyu yoklaması’ yapmış ve KSB’nin dünyanın hali gibi felaket olduğu yanıtını almış: bölünme, parçalanma ve atomlaşma. Çok fazla özel ilgi alanı ve çok dar odaklı araştırma tasarımları var ve entelektüel bir çekim merkezi yok. Eski sözler yerine getirilmedi diyorlar. Gelişmeyi hala çalışıyoruz ancak ne olduğunu anlamıyoruz. Demokrasiyi çalışıyoruz ancak ne olduğundan emin değiliz. Verba evet KSB hayal kırıcı oldu ama bunun nedeni bir şey yapmaması değil, hedeflerini aşırı iddialı koyması diyor.

Başarılar şunlar: Eskiden sadece Batı Avrupa ile sınırlı olan ilgi alanı tüm dünyaya yayıldı. Tek tek ülkeler hakkında çok daha derinlemesine bilgimiz var. Yöntemlerimiz çok gelişti: alan araştırması, toplu verilerin incelenmesi, içerik analizi, sistem analizi vs. Genelleştirme çabası arttı ve ilk defa KSB gerçekten karşılaştırmalı oldu. Kuramsal olarak biraz karışık ancak çok zengin. Açıklamalarımız eskisine göre çok daha rafine.