Lipitlerin sudaki davranışları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

ZAYIF ETKİLEŞİMLER Neşe ŞAHİN.
Bileşikler ve Formülleri
Yüzey Aktif Maddeler.
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Bölüm 13: Sıvılar, Katılar ve Moleküller Arası Kuvvetler
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
ÇÖZELTİLER.
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
BAHTIGÜL AYSİN
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
HAZIRLAYAN: MESUT ŞENTABURLAR.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
AROMATİK HİDROKARBONLAR
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Sabun Deterjan Çamaşır Sodası Çamaşır Suyu
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
KİMYASAL BAĞLAR
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
CANLILAR İÇİN ENERJİ KAYNAKLARI : LİPİTLER
ZAYIF ETKİLEŞİMLER.
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL  BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
LİPİDLER.
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
Membran Organizasyonu
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
1 Moleküller Arası Kuvvetler Sıvılar ve Katılar. 2 Moleküllerarası Kuvvetler Moleküller arası kuvvetler molekülleri bir arada tutan çekim kuvvetleridir.
POLİMERLERİN ÖZELLİKLERİ
YÜZEY AKTİF MADDELER.
LİPİTLER (YAĞLAR)
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
LİPİTLER (YAĞLAR).
ZAYIF ÇEKİM KUVVETLERİ
Amino Asitler ve Proteinler
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
GENEL KİMYA Çözeltiler.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Her şey atom ve moleküllerden oluşur
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Kimyasal Bağlar- İzomeri
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
ECH 112 Bölüm 1 Doç. Dr. Yasemin G. İŞGÖR
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
Sunum transkripti:

Lipitlerin sudaki davranışları BÖLÜM 4 Cehalet bilgiden daha fazla güven telkin eder. Şu ya da bu sorunun bilim tarafından asla çözülemeyeceğini kendinden öylesi emin bir ifadeyle ileri sürenler, çok bilenler değil az bilenlerdir. Charles Darwin LİPİTLER Tanım Yağ asitleri Lipitlerin sudaki davranışları PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

YAĞLAR: Yağ asitlerinin gliserol ile yapmış olduğu esterlerdir LİPİT: Yağlar, sıvı yağlar ve yağ benzeri bileşiklerinin tümüne verilen genel bir isimdir. Ortak özellikleri eter, alkol ve benzen gibi organik çözücülerde çözünmeleridir. Karbonhidratların tersine küçük moleküllerdir. YAĞLAR: Yağ asitlerinin gliserol ile yapmış olduğu esterlerdir PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

C molekülünün doymuşluk derecesine göre Zincir uzunluklarına göre YAĞ ASİTLERİ C molekülünün doymuşluk derecesine göre Zincir uzunluklarına göre Kısa zincirli (4-6 C) Orta zincirli (8-12 C) Uzun zincirli (> 12 C) Doymuş Tekli doymamış Çoklu doymamış PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

- Doymuş yağ asitleri uzun ve doğrusal yapıdadır. SORU: Aynı sayıda C atomu içeren yağ asitlerinin erime noktası neden farklıdır? PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU - Doymuş yağ asitleri uzun ve doğrusal yapıdadır. - Cis çift bağ molekülün yapısında eğilmeye neden olur. - Trans çift bağ içeren yağ asidi doğrusal yapıdadır. Doğrusal moleküller daha yoğun paket oluşturur. Erime noktası daha yüksektir. Yani ısıtılınca molekülü ayrıştırmak için daha fazla enerji gerekir. 2012

SORU: Hayvanlarda depo yağının doymamış yağ içeriği yüksektir SORU: Hayvanlarda depo yağının doymamış yağ içeriği yüksektir. Bu formun avantajı nedir? Bu yağ sıvı formdadır. Yağ katı formda olsaydı enzimlerin çalışması için çok küçük bir yüzey alanı olacaktı. Katı formdaki yağ adipoz dokunun mekanik strese karşı yanıtının şiddetli olmasına neden olacaktır. PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

LİPİTLERİN SUDAKİ DAVRANIŞLARI Lipitlerin tanımında suda çözünmedikleri ifadesi yer almaktadır. ANCAK lipitler su içeren ortamlarda bulunurlar. BU NEDENLE lipitlerin su bazlı ortamda davranışları biyolojik olarak kritik öneme sahiptir. PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

Soru: Hidrofil ve hidrofob gruplar nedir? Hidrofil gruplar: heteroatoma bağlı hidrojen içeren hidroksil grubu (-OH), karbosiklik asit grubu (-COOH), sülfonik asit grubu (-SO3H), amin grubu (-NH2), tiyol grubu (-SH) gibi polar gruplardır. Hidrofob gruplar: alkil, aril, eter, ester, nitro, halojen grupları gibi apolar gruplardır. PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

SORU: Amfifilik veya amfipatik ne demektir? Molekül iki kısımdan oluşmuştur. Apolar kısım: Hidrokarbon kısmı Polar kısım: Polar, iyonik veya polar/iyonik kısım. Bu bileşikler suda miseller oluşturur. PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

SORU: Aşağıdaki lipitlerden hangisi amfifiliktir? Yağ asitleri Trigliseritler Kolesterol Fosfogliseritler Fosfosfingolipitler Glikosifingolipitler X X X  PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

Amfifilik moleküller suda çözündüğünde, hidrofobik kısımları (örneğin hidrokarbon zincirleri) kendiliğinden bir araya toplanma yoluyla çözücüden ayrılır. Ayrılan ürünler misel (bir araya toplanan moleküllerin su içerisinde dağılmış formu) ve tek tabaka (moleküllerin su-hava yüzeyinde toplanması) şeklinde olabilir PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

Küresel misel formu PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

İki tabakalı misel Bu misel tipi kabarcık (vezikül) olarak isimlendirilir. Kabarcık tipi miselde ana kavram yapıda hidrokarbon zincirlerinin zıt yönde olduğu iki lipit tabakasının bulunmasıdır. Amfifilik lipitlerden büyük ve küçük olmak üzere iki tip misel oluşur. Her iki form iki karşıt gücün etkisiyle oluşur. Bunlardan ilki hidrokarbon zincirleri arasındaki çekim kuvveti (van der Waals kuvveti), diğeri ise polar gruplar arasındaki itme kuvvetidir. PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

SORU: Miselin alabileceği en küçük boyutu hangi faktör belirler? Amfifilik lipitlerden küçük ve büyük olmak üzere iki çeşit misel oluşur. Her ikisi de iki zıt kuvvetin etkisiyle olur. Hidrofobik etki nedeniyle hidrokarbon zincirleri arasında oluşan çekim kuvveti (böylece zincirler bir arada tutulur). Polar gruplar arasındaki itme kuvveti PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

MİSELİN EN KÜÇÜK BOYUTUNU HİDROFOBİK ETKİ BELİRLER. PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

POLAR GRUPLAR ARASINDAKİ İTME KUVVETİ BELİRLER. SORU: Miselin alacağı en büyük boyutu hangi faktör belirler? POLAR GRUPLAR ARASINDAKİ İTME KUVVETİ BELİRLER. Daha zayıf itme kuvveti ve daha büyük hidrokarbon hacmi daha büyük misellerin oluşmasını sağlar Daha büyük itme kuvveti polar grupların biraraya gelmesini önler ve misel boyutu küçük kalır. PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

SORU: Hangi lipitler küçük miselleri, hangileri ise kabarcık (vezikül) ve çift tabakalı miselleri oluşturur? Polar grubun büyüklüğüne oranla hidrokarbon zincirinin uzunluğu miselin tipini belirler. PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012

SORU: Karbon zincirinin uzunluğu, sıvı ortamın iyonik kuvveti ve konsantrasyon küçük misellerin boyutunu nasıl etkiler? Uzun hidrokarbon zincirine sahip lipitlerin misel boyutu daha büyük olur. Bunun nedeni hidrokarbon hacmi/polar grup oranının yüksek olması ve dolayısıyla hidrokarbon kuyruklar arasındaki çekim gücünün polar gruplar arasındaki itme kuvvetinden daha yüksek olmasıdır. Sıvı ortamın artan iyonik kuvveti büyük misellerin oluşmasına olanak sağlar. Çünkü ortamın yüksek iyonik kuvveti polar gruplar arasındaki iyonik itme kuvvetinin azalmasına ve dolayısıyla daha fazla lipit molekülünün biraraya gelerek paketlenmesine neden olur. Düşük amfifil konsantrasyonunda misel oluşmaz. Misel formun oluşumu kritik misel konsantrasyonu diye bilinen konsantrasyonda başlar. 2012 PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU

Yağların sindirimi Mide: Yağ gıdadaki diğer bileşenlerden ayrılır ve mide özsuyunda en üst kısma geçer. Gliserol ve kısa zincirli yağ asitleri direkt kan dolaşımına geçer. Monogliseritler ve uzun zincirli yağ asitleri bağırsak hücrelerinden geçtikten sonra trigliseritlere dönüştürülür ve şilomikron yapısında taşınır. İnce bağırsak: PROF. DR. SİBEL KARAKAYA TARAFINDAN EGE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ DERS NOTU 2012