ORGANİK KAYMAK YAPIMI DENİZ ÖZMEN Ziraat Mühendisi (ZOOTEKNİST) E-mail: zmdenizozmen@gmail.com
ORGANİK KAYMAK NASIL YAPILIR? Kaymak genel olarak inek sütünden yapılıyor olsa da inek sütü az kaymak verdiğinden, kaymağın bilhassa manda ve koyun sütünden yapılması önerilir Kaymağı alınacak süt önce ateşte kaynatılır ve bu sırada sürekli karıştırılarak savrulur.
ORGANİK KAYMAK NASIL YAPILIR? Süt iyice kaynadıktan sonra kenarları yüksek olan hijyenik kaplara doldurularak kısık yanan ateş üzerine konur ve 1-2 saat sonra bu kapların üzeri örtülerek 5-6 saat kadar kendi hallerine bırakılır.
ORGANİK KAYMAK NASIL YAPILIR? Bu zaman içinde, sütteki yağ elementi, diğer bazı elementlerle beraber sütün üst tarafında kalın bir tabaka halinde toplanır.Bu tabakaya kaymak denir.Genel olarak 6-7 kilo manda sütünden 1 kilo kaymak alınır.Kalan sütten yağsız yoğurt yapılır.
Bu sununun fotoğrafları Google Görsellerinden temin edilmiştir. Sunuyla ilgilenen tüm okuyucularımıza TEŞEKKÜRLER