1 BİRİNCİ BASAMAKTA SPOR YAPACAK ÇOCUĞA YAKLAŞIM Dr. Ömer EŞKİ Toros Sağlık Ocağı ADANA-2007 Mevcut Durumun Saptanması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ. Her ilde Valilik bünyesinde “İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlükleri”, 04/03/2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak.
Advertisements

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Olaylarda Mağdurların Ruh Sağlığı Boyutu
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU HEKİMLİĞİ NE KADAR TANIYOR. Ömer Seylan
Merkezi Hastane Randevu Sistemi
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
KOCAELİ İLİ GÖLCÜK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ. KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ ETKİNLİKLERİ Sosyal, sanatsal ve kültürel bir eğitim-öğretim merkezi olan Kültür Müdürlüğümüz, Öğrenci kulüpleri ve.
Diferansiyel Denklemler
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
XI. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, Denizli Nisan-2007 SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM ve HALK SAĞLIĞI EĞİTİMİ Dr. Ferruh N. Ayoğlu.
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
TC ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2011 – 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ.
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 4 BİLGİ İŞLEM SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
Bebek ve çocuk İzlemlerİ
SERBEST VETERİNER HEKİMLİĞİN SORUNLARI (PET SEKTÖRÜ)
Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
Sporcu Muayeneleri ve Sağlık Raporları Dr. Ali Demircan 14. Pratisyen Hekimlik Kongresi Ekim 2009.
SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
PROTOKOL.
SEVK BİLGİ DÖNÜŞ FORMU VE
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ VI. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI
Eğitici Eğitimlerinin Organizasyonu
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA ALANLARI
ÜNİVERSİTE SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARI Başkan: Dr. Rüştü Güner Raportörler: Dr.Özlem Elçin Dr. Sare Mıhçıokur.
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Sanat Müzesi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
KURUM ÖZELLİKLERİ Hastane yatak sayısı: 750 Personel Sayısı: 1229
“EVLİLİK ÖNCESİ TESTLER”DE DANIŞMAN HEKİMLİK
BİRİNCİ BASAMAKTA ALLERJİK HASTALARA YAKLAŞIM Dr Hamit Işıkalp 15. PRATİSYEN HEKİMLİK KONGRESİ 27 – 31 EKİM 2010 ANTALYA GENEL BAKIŞ KLİNİĞİ HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ.
Diferansiyel Denklemler
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Dr. Mustafa Çetin AEP Formatör Eğitimi İstanbul, 30 Kasım-06 Aralık 2012 AEP Eğiticiliği: Eğitim Materyallerini Yerelleştirme.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
ANNE ÖLÜMLERİNİ ÖNLEME SEMPOZYUMU
GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİĞİ
ÖĞRETMEN ÇALIŞMA(EĞİTİM) SAATLERİ DEVAM TAKİP DOSYASI
YusufAlpaydın AEP Formatör Eğitimi İstanbul, 30 Kasım-06 Aralık 2012 Eğitim Materyallerini Yerelleştirme Prof. Dr. Halil EKŞİ
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ
/ 181 Zekeriya Aktürk, Prof. Dr. Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği AD , İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Asistan ve Öğretim Üyesi.
Aile Hekimliği Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. 1.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Sunum transkripti:

1 BİRİNCİ BASAMAKTA SPOR YAPACAK ÇOCUĞA YAKLAŞIM Dr. Ömer EŞKİ Toros Sağlık Ocağı ADANA-2007 Mevcut Durumun Saptanması

2 Amaç Bu oturumun sonunda katılımcılara; Bu oturumun sonunda katılımcılara; Birinci Basamakta Spor yapacak çocuğa doğru yaklaşımın nasıl olması gerektiği konusunda bilgi kazandırmak Birinci Basamakta Spor yapacak çocuğa doğru yaklaşımın nasıl olması gerektiği konusunda bilgi kazandırmak

3 1. Mevcut Durumdaki Hizmet Organizasyonu konusunda bilgi kazandırmak 2. Mevcut Hizmetin İçeriği konusunda bilgi kazandırmak 3. Mevcut Yasal Düzenlemeler konusunda bilgi kazandırmak 4. Mevcut Formlar konusunda bilgi kazandırmak Öğrenim Hedefleri

4 1 Mevcut Durumdaki Hizmet Organizasyonu

5 Şu anda sporcu muayeneleri üç yerde yapılmaktadır Şu anda sporcu muayeneleri üç yerde yapılmaktadır 1-) Sağlık Ocakları 1-) Sağlık Ocakları 2-) Sporcu Sağlığı Merkezi 2-) Sporcu Sağlığı Merkezi 3-) Spor Hekimliği A.B.D. 3-) Spor Hekimliği A.B.D.

6 1. Tüm sağlık ocakları 2. Adana sporcu sağlığı merkez 3. a-Ege üniversitesi spor hekimliği ABD b-GATA spor hekimliği ABD b-GATA spor hekimliği ABD c- Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR ABD- Spor Hekimliği BD c- Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR ABD- Spor Hekimliği BD d- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği ABD d- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği ABD e- İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Spor Hekimliği ABD e- İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Spor Hekimliği ABD f- Atatürk Üniversitesi FTR ABD-Spor Hekimliği BD f- Atatürk Üniversitesi FTR ABD-Spor Hekimliği BD g- Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ABD-Spor Hekimliği BD g- Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ABD-Spor Hekimliği BD

7 2 Mevcut Hizmetin İçeriği

8 1-) Fizik Muayene 2-) EKG 3-) Boy-Kilo ölçümü 4-) Gerekli durumlarda laboratuar tetkik istemi ve sevk 5-) Sağlık raporunun düzenlenmesi

9 -Yüzücüler için tam idrar tahlili -Futbolcular için EKO ve eforlu EKG -Dalma sporları için otoskopik muayene, rinne & valsalva kontrolü vs.

10 3 Mevcut Yasal Düzenlemeler

11 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun(3289)’un Madde2/g bendinde Sporcu sağlığı ile ilgili tedbirleri almak,sporcu sağlığı merkezi açmak, açtırmak, işletmek, işletmesine yardımcı olmak, sporcuların sigortalanması işlemlerini yapmak ve yaptırmak yer almaktadır. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun(3289)’un Madde2/g bendinde Sporcu sağlığı ile ilgili tedbirleri almak,sporcu sağlığı merkezi açmak, açtırmak, işletmek, işletmesine yardımcı olmak, sporcuların sigortalanması işlemlerini yapmak ve yaptırmak yer almaktadır.

12 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı arasındaki tarihli sporcu muayenesi ile ilgili protokol Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı arasındaki tarihli sporcu muayenesi ile ilgili protokol

13 İl Sağlık Müdürlüğü ile Gençlik Spor İl Müdürlüğünde yapılanlar nelerdir ? Sağlık Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasındaki anlaşma ve valilik oluru (Adana) Sağlık Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasındaki anlaşma ve valilik oluru (Adana)

14 4 Mevcut Formlar

15

SPORCUYA AİT SAĞLIK BİLGİLERİ FORMU (Sporcunun kendisi ve (veya) velisi tarafından doldurulacaktır. Bu formdaki bilgilerin doğruluğu sağlık açısından önemli olduğundan tam ve yanlışsız olmasına özen gösteriniz) DİKKAT : Bu form her iki yılda bir doldurulacaktır.

24

29

30

31

32 Öneriler

33 1. Sporcu Sağlığı özellikle Birinci basamak Hekimliğinin işidir.Ancak modüler bir eğitim üzerine sertifikalı olarak yapılmalıdır. 2. Sporcu sağlığı Merkezleri yasal ve olanaklar açısından geliştirilerek yaygınlaştırılmalıdır. 3. TTB öncülüğünde tüm spor klüplerinin bünyesinde bir hekim bulundurması için çalışma başlatılmalıdır.

34 Sonuç

35 Aile Hekimliği’nde sporcu sağlığının ne olacağı belli olmadığı gibi ; Aile Hekimliği’nde sporcu sağlığının ne olacağı belli olmadığı gibi ; Birinci Basamakta spor yapacak çocuğa yaklaşım ve sporcu sağlığı ile ilgili ilkeler,uygulamalar,mevzuat vs. henüz netleşmemiş ve araştırılmaya değer bir konu olarak önümüzde durmaktadır.

36 Teşekkürler