NEONATAL TARAMA PROGRAMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
NEONATAL TARAMA PROGRAMI
41 adımda ahşap inşaat Yapımcı : Y.Orman Müh. Abdullah Arslan Proje : Y.Mim. Çelik Erengezgin.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Birlikler ve onluklar Aşağıdaki tabloyu inceleyerek, sonuçları üzerinde konuşalım.
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ
Fenilketonüri.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Bebek ve çocuk İzlemlerİ
Merkezi Randevu Sistemi
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI RİSKLİ BEBEKLERİN TARANMASI
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
ADVERS ETKİ BİLDİRİM FORMU
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
SİTE TEMİZLİĞİ.
HEMATOKRİT VE ERİTROSİT SEDİMANTASYON HIZI
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ VI. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI
Bebek-Çocuk İzlem Protokolleri
NEONATAL TARAMA PROGRAMI
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
NEONATAL TARAMA PROGRAMI
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
NEONATAL TARAMA PROGRAMI
Diferansiyel Denklemler
Beslenme Yetersizliği Çocuk Ölümlerinin
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ADIYAMAN’DA ÇOCUĞUN PSİKOSOSYAL GELİŞİMİNİ DESTEKLEME PROGRAMI
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
Bursa Sağlık Müdürlüğü
ÇOCUKTA UYGULAMALAR-III
Sunum transkripti:

NEONATAL TARAMA PROGRAMI

Bir hastalığın ya da özrün tarama programına alınması için; Mevcut bozukluk ciddi sonuçlara neden olmalı Toplumda sık görülmeli Klinik olarak teşhis edilebilmeli Tedavi imkanları mevcut olmalı Tedaviye cevap veren veya çocuklar üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılabildiği bir patoloji olmalı Erken tanı ve müdahalenin etkili olduğu bir bozukluk olmalıdır.

TARAMA PROGRAMLARI Her bebek dünyaya geldiğinde sağlıklı bir gelecek için en iyi koşulları ve olanakları hak eder Bunu sağlamanın bir yolu tarama programlarıdır

NTP AMAÇ Hasara neden olabilecek doğuştan gelen hastalığın en kısa zamanda saptanmasıdır.

NTP Tarama programıdır Kesin tanı yöntemi değildir. Kesin tanı ; şüpheli vakaların hastanelerde ileri tetkiklerinin yapılması ile konur.

NTP TARANAN HASTALIKLAR Fenilketonüri (FKÜ) Konjenital Hipotiroidi Biyotinidaz eksikliği

Neonatal Tarama Programı 2008 Biyotinidaz eksikliği 2006 Konjenital Hipotiroidi 1987 Fenilketonüri 7

NTP Her bebek taburcu olurken kaç günlük olduğuna bakılmaksızın, hastaneden taburcu olduğu son anda topuk kanı alınmalıdır. Bebek ilk hafta içinde (en geç 7-10 günlük olunca) Aile Hekimine giderek tekrar topuk kanını aldırması için anne-baba uyarılmalıdır.

AİLEYİ BİLGİLENDİRME Kan alımı öncesinde de aileye ne için kan alındığı konusunda bilgi verilmeli. Kalıtsal geçişli hastalıklarla ilgili tarama yapılacağı belirtilmeli Numune kağıdının ön sayfası aileye verilmeli

FENİLKETONÜRİ İleri derecede zeka geriliğine sebep olur Bu hastalıkla doğan çocuklar protein yapı taşlarından biri olan fenilalanin aminoasidini sindiremezler. Sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında fenilalanin artıkları çocuğun gelişmekte olan beynini zedelerek ileri derecede zeka geriliğinin ortaya çıkmasına neden olur.

FKÜ ERKEN TEŞHİS EDİLİRSE Uygun diyet tedavisi ile hastalığın semptomları önlenebilir ve bebek normal zeka gelişimi gösterir.

KONJENİTAL HİPOTİROİDİ Yenidoğan döneminde en sık karşılaşılan endokrinolojik sorundur. 1/3500-4000 canlı doğumda bir görülmektedir.

Erken tanı neden önemli? Tedaviden Önce Sonra

Biyotinidaz Eksikliği Kalıtsal geçişli bir hastalıktır. İŞİTME ve GÖRME KAYBI, KONVÜLSİYON ve NÖROLOJİK SEKELLERE yol açar. Dünyada en sık görülen ülkelerden biri Türkiye’dir. 1/11.000 doğumda bir görülür. 14

Aileleri Bilgilendirme Tarama testi HASTALIK ŞÜPHESİNİ gösterir, KESİN TANI YÖNTEMİ DEĞİLDİR Bebeğinizde bir hastalık çıktı Bebeğinizin sonucu şüpheli 15

KAN ALMA ZAMANI Yenidoğan taraması için kan örneği ideal olarak doğumdan sonraki 3.-5’inci günler arası alınmalıdır Fenilketonüri taraması için bebeğin en az 24 saat beslenmiş olması gerekir. Ancak, mümkün olduğunca çok sayıda bebeğe ulaşabilmek için hastanelerde doğan bebeklerin taburcu olurken hastaneyi terk ettiği son anda kan örneği alınmalı,

MÜKERRER KAN ALMA ZAMANI Yeterince beslenmeden kan örneği alınmışsa, ilk hafta içinde en yakın ilgili birinci basamak sağlık kurumuna (aile hekimine) başvurarak yeni kan örneği aldırması gerektiği söylenmelidir. Hastaneler, kendi kurumlarında doğan ve topuk kanı ilk 24 saatten önce alınan bebeklerin ikinci topuk kanlarının alımını sağlamak üzere aileleri birinci basamak sağlık kuruluşlarına gitmelerini sağlamak ile yükümlülerdir.

TOPUK KANI ALMA BASAMAKLARI Filtre kağıdındaki (Guthrie Kağıdı) form üzerindeki tüm bilgiler eksiksiz , okunaklı ve matbaa harfleri kullanılarak doldurulmalı Filtre kağıdı üzerinde yer alan kan örneği alınacak bölgenin el veya başka maddeler ile temasından kaçınılmalıdır.

FİLTRE KAĞIDINDAKİ BİLGİLERİN DOLDURULMASI Bebeğe kan değişimi yapılacaksa, Doğum öncesi ve/veya sırasında anneye, doğum sonrası bebeğe herhangi bir nedenle antibiyotik veriliyorsa Bebek prematüre ise Guthrie kağıdı ile birlikte olan bilgi formunda belirtilmelidir

AİLENİN RIZASI Filtre kağıdının arkasında yer alan Ebeveyn Rıza Beyanı bölümü de mutlaka kanı alınan veya alınamayan her bebek için doldurularak ailelere imzalatılmalıdır. Kan alma işlemi kim tarafından yapıldıysa kan alan personel kısmına o kişinin ismi yazılmalıdır.

FİLTRE KAĞIDI Ailenin iletişim bilgileri açık ve eksiksiz doldurulmalı Ailenin adresi bölümünün asıl ikamet ettiği adres yazılmalı,misafir olduğu adres var ise parantez içinde yazılmalı ve ikinci bir telefon numarası mutlaka alınmalıdır.

Guthri Kağıdının Doldurulması 23

KAN ALMA BÖLGESİ Kan alınması için bebeklerin topuğunun plantar (taban) yüzlerinin medial (iç) veya lateral (dış) kısımları kullanılmalıdır.

KAN ALMA İŞLEMİ Kan akışını arttırmak için, kan alınan bölge ılık bir havlu veya avuç içi ile ısıtılabilir. Aynı şekilde, bebeğin bacağını kalp seviyesinin altında tutmak venöz kan akışını arttıracaktır.

KAN ALMA BÖLGESİNİN HAZIRLANMASI Kan almadan önce deri % 70’lik isopropyl alkol ile temizlenmeli, daha sonra kuruması beklenmeli veya steril bir gazlı bez ile kurulanmalıdır.

KAN ALMA İŞLEMİ Kan alma işlemi her bebek için tek bir steril lanset kullanılarak yapılmalı, Topuk uygun yerden delinmeli. İlk kan damlası gazlı bez ile silinmelidir.

KAN ALMA İŞLEMİ Filtre kağıdına almak üzere BÜYÜK BİR KAN DAMLASI oluşturulmasını sağlayın Guthrie kağıdının tek yüzüne ve işaretli alanın tamamını kaplayacak şekilde kan örneği alınmalıdır. Kan alma kağıdının her iki yüzünde de eşit büyüklükte kan lekesi oluşacak şekilde kan örneği alınmalıdır.

KAN ALMA İŞLEMİ

KAN ALMA İŞLEMİ Halkayı doldurmak için aynı yere tekrar kan damlası değdirilmemeli veya filtre kağıdı tersine döndürülmemeli Filtre kağıdının sadece bir yüzeyini kan alımı için kullanılmalı

KAN ALMA İŞLEMİ Bu şekilde her beş işaretli halka doldurulmalıdır.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR Kan alıma işlemi kan alma kağıdı topuğa bastırılarak yapılmamalı Kanın hemoliz olmaması veya doku sıvısıyla dilüe olmaması (seyrelmemesi) için topuk sağılmamalı veya aşırı derecede sıkılmamalıdır.

KAN ALINDIKTAN SONRA Guthrie kağıdı üzerindeki kan damlalarına dokunulmamalı, Kan alınan guthrie kağıtları birbirleri ile ya da ıslak yüzeylerle temas ettirilmemeli ve kan diğer yerlere bulaştırılmamalıdır.

KAN ALINDIKTAN SONRA Kan alındıktan sonra kuruması için düz bir zemin üzerinde oda sıcaklığında (18-22°C) 2 saat bekletilmelidir. Bu esnada kan damlasının doğrudan ısı ve ışık ile teması engellenmelidir.

KAN ÖRNEĞİNİN SAKLANMASI Örnek kuruduktan sonra nem almayacak şekilde zarf içine konularak Sağlık Müdürlüğüne ulaştırılana kadar kurumdaki bir buzdolabında karton kutu içinde bekletilmelidir. Bekletilme işlemi için aşı dolabı dışında bir buzdolabı kullanılması tercih edilmeli fakat zorunlu hallerde aşı dolabı kullanılmalıdır.

KAN ÖRNEĞİNİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE ULAŞTIRLMASI Kan örneği en kısa sürede Sağlık Müdürlüğüne ulaştırılmalıdır.

Filtre kağıdının halka tam olarak dolmadan veya öteki yüze geçmeden topuktan uzaklaştırılması Kapiller tüp ile filtre kağıdına kan alınması Kan alınmadan önce veya sonra filtre kağına losyon, pudra,krem bulaşması Örnek miktarının yetersiz olması

Kanın kapiller tüp veya diğer aletler ile halkanın içine uygulanması Örnek alınan kağıdın yırtılmış veya Aşınmış olması

Kan örneği kurumadan paketlenmesi Örnek kuruması için 4 saat oda ısısında karanlık ve kuru bir yerde bekletilmesi gerekmektedir. Bekletme işlemi yapılmadan kanın buzdolabına kaldırılması

Aynı noktaya birden fazla kan damlasının temas ettirilmesi Kan damlasının filtre kağıdının her iki tarafına temas ettirilmesi Kan örneğinin üst üste binmesi

Kağıda fazla kan emdirilmesi Kağıdın her iki yüzünden kan emdirilmesi Kan örneğinin aşırı alınıp üst üste binmesi

Her Bebeğe Tarama Testlerinin Uygulanması Gerekir