C) OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
~ Ekonomi ve sosyal hayat ~
Advertisements

Osmanlının Yapısı Tarımsal teknoloji (Tımarlı sipahiler)
Fatih Camii.
OSMANLI DEVLETİ’NDE 18.YÜZYIL ISLAHATLARI
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
Kazanım 2. Kanıtlara dayanarak Osmanlı Devleti'nin siyasi güç olarak ortaya çıkışını etkileyen faktörleri açıklar.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLI ORDUSU ve YÖNETİM YAPISI
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
OSMANLI DEVLETİ’NİN DURAKLAMASI’NIN İÇ NEDENLERİ Osmanlı Devleti’nin teokratik bir yapıya bürünmesi Osmanlı Devleti Hükümdarları’nın,Osmanlı Orduları’nın.
LALE DEVRİNDEN 3.SELİM’E YENİ GELİŞMELER VE ARAYIŞLAR DÖNEMİ
1.
OSMANLI DEVLETİ’NDE ISLAHATLAR
KLASİK DÖNEM OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
OSMANLI DEVLETİ ( KURULUŞ DÖNEMİ )
TANZİMAT DÖNEMİ OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
17.YÜZYILDA YENİLİK HAREKETLERİ
OSMANLI DEVLET YAPISINDA YENİDEN YAPILANMA İHTİYACI
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
KLASİK DÖNEM OSMANLI TOPLUM YAPISI
1.
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
OSMANLIDA EĞİTİM MEDRESELER
OSMANLILARDA ASKERİ TEŞKİLAT
TÜRK–İSLAM DEVLETLERİNDE ORDU TEŞKİLATI
OSMANLI’ DA EĞİTİM.
DİVANIHÜMAYUN.
İLKÖĞRETİM REFORMLARI
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
OSMANLI DEVLETİ.
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
DURAKLAMANIN SEBEPLERİ
Türklerde Eğitimin Kısa Tarihi. İ slamiyeti kabul etmeden önce Türk toplulukları göçebe ve yarı göçebe biçimde yaşamlarını sürdürmekteydi.
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
OSMANLIDA YÖNETİM, ASKERİ TEŞKİLAT VE EĞİTİM
ADI:ASLIHAN SOYADI:YAVAŞCI SINIFI: 7/A NO:29 DERS: SOSYAL BİLGİLER
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
ATATÜRK VE CUMHURİYET. BEN İLYAS ÖZTÜRK SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU 3.SINIF ÖĞRENCİSİYİM.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN YENİLEŞME HAREKETLERİ
Kazanım 2. Kanıtlara dayanarak Osmanlı Devleti'nin siyasi güç olarak ortaya çıkışını etkileyen faktörleri açıklar.
Gerileme Dönemi Islahatları
OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI
OSMANLI İPARATORLUĞU DURAKLAMA VE GERİLEME DÖNEMİ ( )
17. yüzyılın önemli yeniçeri şairlerindendir. Şiirlerinde çağının önemli tarihsel olaylarını yansıtmıştır. Kahramanca şiirleriyle tanınmıştır. “Genç Osman”
DÜNYA’DA VETERİNER HEKİMLİK ÖĞRETİMİ
Osmanlı Devleti kurulduğunda
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI’DA TOPLUM VE EKONOMİ
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Vakıf Bir malın veya bir gelirin, kişinin kendi isteği ile şahsi mülkiyetinden çıkararak belli şart ve gaye ile bir hayır hizmetine verilmesine Vakıf.
Osmanlı’da divan teşkilatı
İSLAM MEDENİYETİ VE EĞİTİM
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
Osmanlı devleti ordu teşkilatında kendinden önce kurulmuş olan Türk-islam devletlerini örnek almıştır. osmanlı devleti fetih politikası üzerine kurulmuş.
TARİH PERFORMANS ÖDEVİ OSMANLI TOPLUM YAPISI. O SMANLı T OPLUM Y APıSı Osmanlı toplum yapısı, Osmanlı Devleti kurulmadan önceki Türk Devletlerinde Türklerin.
ataturkun hayatı slayt
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
OsmanlI’da dİvan teşkİlatI
Katip Çelebi’nin Hayatı Şubat 1609'da İstanbul'da doğmuştur, 6 Ekim 1657'de İstanbul’da ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. Doğu'da Hacı Halife, Batı'da.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
ADI : M.FARUK SOYADI: GÖKTAŞ SINIF : 10/D NO : 639 DERS: OFİS PROGRAMLARI KONU: OSMANLI DÖNEMI PADIŞAHLARI.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

C) OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ ÖRGÜN EĞİTİM YAYGIN EĞİTİM Camiler Mahalleler (Tekke) (Zaviye) (Dergah) Esnaf Kuruluşları (Ahi) Askeri Eğitim Saray Eğitimi Sıbyan Mektebi Medrese Şehzade Eğitimi Enderun Harem

tarafından yaptırılan Sıbyan Mektebi ÖRGÜN EĞİTİM 1- SIBYAN MEKTEPLERİ Osmanlı Devletinde eğitim ve öğretimin yapıldığı ilkokuldur. Okulların genel amacı: Okuma yazma ile İslam Dininin kaidelerini öğretmekti. II. Mahmut Döneminde ilköğretim İstanbul’da zorunlu hale getirilmiştir. 1740 yılında I. Mahmud tarafından yaptırılan Sıbyan Mektebi

2- MEDRESELER Osmanlı Devleti'nin dayandığı sistemlerin temel düşüncesini veren, eğitim ve öğretim sisteminin temel kurumu medresedir. Medreseler ile topluma ve devlete gerekli din, ilim ve eğitim hizmetleri yanında devlet idaresinde ihtiyaç duyulan idari ve adli personelin yetiştirilmesi de sağlanmıştı.

MEDRESELERDE AKADEMİK KARİYER Osmanlılarda ilk medrese 1330’da Orhan Bey tarafından İznik’te yaptırılmıştır. 1463 – 1470 yılları arasında Fatih Külliyesi (Sahn-ı Seman) yaptırılmıştır. Medreselerden mezun olanlar müderris, müftü, kadı, defterdar, hekim, imam, nişancı olurlardı. MEDRESELERDE AKADEMİK KARİYER BASAMAKLARI MÜDERRİS SOFTA DANİŞMEND MUİD MÜLAZİM

MEDRESELERİN BOZULMA NEDENLERİ Müspet (Pozitif) bilimlerin giderek okutulmaması, Kanunlara aykırı olarak medreselere müdahale edilmesi, Medrese ile ilgisi olmayanlara müderrislik verilmesi ve ulema çocuklarına daha beşikte iken müderrislik payesi verilmesidir. (Beşik Uleması)

ACEMİ OĞLANLAR OCAĞI 3- ASKERİ EĞİTİM Osmanlı kara ordusunun en önemli bölümünü kapıkulu ocakları ve tımarlı sipahiler oluşturmaktaydı. Gençler, kapıkulu ocaklarına devşirme usulü ile alınırdı. Acemi oğlanlar Ocağı’nda yetenekli olanlar Enderun mektebine, geri kalanlar yeniçeri ocağına gönderilirlerdi. ACEMİ OĞLANLAR OCAĞI MEHTERHANE CAMBAZHANE TOPHANE HUMBARHANE TÜFEKHANE KILIÇHANE

Tımarlı sipahiler, gelirlerine göre cebelü denilen atlı askerleri toplar ve bunlara gerekli askeri eğitimi verirdi. Deniz kuvvetlerinin askerlerine levent denilirdi. Leventler Batı Anadolu’daki Türk gençlerinden seçilir, tersane ve gemilerde eğitilirlerdi.

YAYGIN EĞİTİM Osmanlılarda esnaf kuruluşları; Ahi teşkilatı mensuplarına mesleki, dini ve ahlaki eğitim vermekteydi. Esnaf olmak isteyenler küçük yaşta çırak, sınavla kalfalık ve 3 yıllık kalfalıktan sonra yine sınavla ustalığa hak kazanırdı.

OSMANLI DEVLETİ’NDE BİLİM XIV. VE XV. YÜZYILDA BİLİMSEL ÇALIŞMALAR Bilim İnsanları Alanı Eserleri AŞIKPAŞAZADE TARİH TEVARİH-İ ÂL-İ OSMAN HACI PAŞA TIP MÜNTEHÂB-İ ŞİFA ŞAİR AHMEDİ TIP, TARİH TERVİHU’L ERVAH ZAMUKBİLZADE MÜMİN ZAHİRE-İ MURADİYE ORUÇ BEG TEVARİH-İ NESL-İ AL-İ OSMAN KAŞİFİ GAZANAME-İ RUM ENVERİ DÜSTURNAME TURSUN BEY TARİH-İ EBÜ’L FETH BEİŞTİ SİNAN ÇELEBİ

OSMANLI DEVLETİ’NDE BİLİM XVI. YÜZYILDA BİLİMSEL ÇALIŞMALAR Bilim İnsanları Alanı Eserleri TAKİYÜDDİN MEHMET ASTRONOMİ Sidretü'l-Müntehâi'l-Efkâr fi Melekûti'l-Feleki'd-Devvâr MOLLA LÜTFİ MEVZUATÜL ULUM MUSLİHİDDİN BİN SİNAN RİSALE-İ EFLATUNİYYE İDRİS-İ BİTLİSİ TARİH HEŞT BEHİŞT AHİ AHMET ÇELEBİ TIP RİSALE Fİ’T – TIP KEMAL PAŞAZADE TEVARİH-İ ÂL-İ OSMAN NEŞRİ MEHMET EFENDİ CİHAN-NÜMA

OSMANLI DEVLETİ’NDE BİLİM XVII. YÜZYILDA BİLİMSEL ÇALIŞMALAR Bilim İnsanları Alanı Eserleri KATİP ÇELEBİ COĞRAFYA TARİH CİHANNÜMA NAİMA TARİH-İ NAİMA HİBRİ ALİ EFENDİ FIKIH HADİKAT’İL FUKAHA MÜNECCİMBAŞI AHMET DEDE SAHAİF’ÜL AHBAR SARI ABDULLAH EFENDİ DİNİ CEVAHİR-İ BAVAHİR-İ MESNEVİ İBRAHİM PEÇEVİ TARİH-İ PEÇEVİ HEZARFEN HÜSEYİN EFENDİ HUKUK TELHİSÜL BEYAN Fİ KAVANİN AL-İ OSMAN

XVIII. VE XIX. YÜZYIL BAŞLARINDA EĞİTİMDE YENİLEŞME HAREKETLERİ I. Mahmud döneminde Humbaracı Ahmet Paşa’nın çalışmaları ile kara subayı yetiştirmek amacıyla Hendesehane açılmıştı. (1734) Bu okul III. Selim döneminde “Mühendishane-i Berri-i Humayun”a çevrilmişti. III. Mustafa Döneminde “Deniz Mühendishanesi” de açılmış; III. Selim döneminde daha da genişletilerek “Mühendishane-i Bahri-i Humayun” olmuştur.