ÖFKENİN ETKİLERİ Kazanım: *Öfkenin yarattığı fiziksel, duygusal ve düşünsel etkileri açıklar. 9. Sınıf 31 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
Advertisements

ÖFKEYLE BAŞ ETME.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ÇOCUK VE ERGENLERDE ÖFKE KONTROLÜ
SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ
Şİddet Muhammet GÜLER.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
ÖFKE DUYGUSUNU TANIYALIM
SINAV KAYGISIYLA BAŞAÇIKMA
ÖFKE VE BAŞETME YÖNTEMLERİ
STRES TEPKİLERİM Kazanım:*Stres durumlarında kullandığı tepkileri etkililiği açısından değerlendirir. 11. Sınıf 67 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik.
NEDEN STRES *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği için okul rehber öğretmeni tarafından uygulanacaktır. Okul rehber öğretmeninin etkinliği.
NASIL GÖRÜNÜYORUM? Kazanım: Başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerinin bireyin kendini algılama biçimini nasıl etkilediğini fark eder. 10 sınıf 23 nolu.
ÇATIŞMANIN BASAMAKLARI
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
DE Ğ ERLER İ M İ Z Kazanım: De ğ erlerini fark eder. 9. Sınıf 21 nolu kazanım etkinli ğ i.
ÖFKE YÖNETİMİ VE ÖFKE KONTROLÜ BECERİLERİ.
KİM KİMİ YENECEK? Kazanım: *Öfke ile baş etmede yapıcı yollar kullanır. 9. Sınıf 33 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği.
BAŞARI Kazanım: Başarı ve başarısızlığa neden olan etmenleri belirler.
SINAVA İLİŞKİN DUYGULAR
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
Kazanım: Akran baskısıyla baş eder. 9. Sınıf 36 nolu kazanım etkinliği
CUMHURİYET LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Nizip Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik Hizmetleri Bölümü
ÖFKE KONTROL.
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
SINAV KAYGISI VE BAŞ ETME YOLLARI
Okul Rehberlik Servisi
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
ÖFKE VE BAŞ ETME YOLLARI
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
Psk.Birkan BUZOL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇATIŞMA / ÖFKE ( 9. SINIF ETKİNLİĞİ)
ÖFKE YÖNETİMİ.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
ÖFKE YÖNETİMİ VE ÇATIŞMA ÇÖZME BECERİLERİ
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ŞİDDET NEDİR???.
ÖFKE VE ŞİDDET SEMİNERİ
SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ ERHAN BUDAK (Psikolojik Danışman)
Sınav Kaygınızı Azaltın
Öfke kontrolü.
ÖFKELİ BİREYE YAKLAŞIM
ÖFKE VE BAŞAÇIKMA YOLLARI
DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.
Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Semineri
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur. İstediğini alamama, haksız davranışlara.
Öfke Nedir? Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir. Öfke Anormal midir? Öfke diğer duygular.
ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU
SEMINER 1 : MERHABA SıNAV ÇALIŞMAYI SEVMEK. TEOG sistemini dikkate alarak çalışmalarımızı nasıl yapılandırmalıyız, verimli ders çalışma tekniklerini nasıl.
ÖFKE İLE BAŞA ÇIKMA. Öfke Bireyin bir tehlikeyle ya da engellenmeyle karşılaştığında yaşadığı çaresizliğin, güçsüzlüğün, yetersizliğin yarattığı kaygıdan.
ÖFKE VE ÖFKE KONTROLU.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ERGENLİK.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ERGENLİK.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
AKSARAY GÜLBAHAR ÖKÇE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖFKEYLE BAŞETME.
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Sunum transkripti:

ÖFKENİN ETKİLERİ Kazanım: *Öfkenin yarattığı fiziksel, duygusal ve düşünsel etkileri açıklar. 9. Sınıf 31 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği için okul rehber öğretmeni tarafından uygulanacaktır. Okul rehber öğretmeninin etkinliği gerçekleştiremediği durumlarda, öğrencilerin gelişim özellikleri ve ihtiyaçları, okulun özellikleri göz önünde bulundurularak okul rehber öğretmeniyle iş birliğinde sınıf rehber öğretmeni tarafından farklı etkinlikler uygulanabilir ya da diğer etkinliklere daha geniş yer verilebilir. *Okul rehber öğretmenin olmadığı durumlarda Sınıf Rehberlik Programı Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan yıllık çerçeve program doğrultusunda yürütülür.

“Öfke kelimesiyle ne ifade edilmek istenir” Tartışalım…

Öfke nedir? “Öfke, bireyin planları, istek ve ihtiyaçları engellendiğinde haksızlık, adaletsizlik ve kendi benliğine ve bedenine yönelik bir tehdit algıladığında yaşanan temel duygulardan biridir. Öfke bireyin kendini savunmak ve karşıdakini uyarmak amacıyla ortaya koyduğu bir duygulanım biçimidir. Öfkenin ortaya konulması yapıcı veya yapıcı olmayan bir şekilde sözel ya da davranışsal veya fizyolojik bir biçimde olabilir”.

Yakın bir zamanda sizi öfkelendiren bir olay ya da kişiyle ilgili düşüncelerinizi hatırlayın… Şimdi bu durumla ilgili aşağıdaki sorulara birlikte cevap bulmaya çalışalım… Öfkelenmenizin sebebi neydi? Herkesin arada sırada öfkelenebileceğini düşünüyor musunuz? Öfkelendiğinizde bedeninizde ne gibi fiziksel değişikler ve belirtiler ortaya çıkıyor? Öfkelendiğinizde neler hissediyorsunuz? Öfkelendiğinizde nasıl duygular ortaya çıkıyor? Öfkelendiğinizde neler düşünüyorsunuz?

ÖFKE VE ETKİLERİ Öfkenin yarattığı fiziksel etkiler İnsanlar herhangi bir engellenme ya da öfke uyandıran bir durum ile karşılaştığında bedeninde fizyolojik ve fiziksel değişiklikler ortaya çıkar. Bunlar neler olabilir?  Kalbin hızlı hızlı atması.  Yüzün öfkeden kızarması.  Bağırmak.  Göz bebeklerinin büyümesi.  Yumrukların sıkılması.  Sindirimin yavaşlaması.

ÖFKE VE ETKİLERİ Öfkenin yarattığı duygusal etkiler Öfke, bazen örtülü bir biçimde de ortaya çıkabilir, öfke buzdağına benzetilebilir, yani öfkenin ortaya çıkmasına yol açan pek çok duygu burada gizlidir. Suyun altında kalan bu duygulara temel duygular adı verilir. Temel duygular birikip, sertleşip, katılaşınca, buzdağının tepesindeki öfkeyi oluşturur. Bu temel duygular ise kıskançlık, üzüntü, merak, yalnızlık, dışlanmışlık hissi, kaygı, hayal kırıklığı, haksızlık, anlaşılamamak ve sıkıntı gibi duygulardır. Buzdağının üstünde öfke duygusu vardır ve bir türlü çözümlenmemiş bu duygulara sıkı sıkı tutunur.

ÖFKE VE ETKİLERİ Öfkenin yarattığı davranışsal etkiler Öfkenin doğrudan ve üstü kapalı davranışsal belirtileri vardır. Doğrudan davranışsal öfke işaretleri, fiziksel ve sözel saldırı, aşırı eleştiricilik, kusur buluculuk, önyargılılık, sorun çıkarma, isyankâr davranışlarla kendini gösterebilir. Doğrudan davranışsal bir öfke işareti olan saldırganlıkta amaç öfke duyulan kişiye zarar vermektir. Saldırgan nitelik taşıyan eylemler; tehdit etmek, hakaret etmek ve iğnelemek gibi sözel ya da dayak gibi fiziksel biçimlerde olabilir. Üstü kapalı davranışsal ve sözel işaretler, güvensiz, kıskanç, tartışmacı, alaycı ve yargılayıcı davranışlar biçiminde olabilir.

ÖFKE VE ETKİLERİ Öfkenin yarattığı düşünsel etkiler Bireyin sahip olduğu kalıplaşmış düşünceler öfkeye neden olabilir. Bu kalıplaşmış düşünceleri bireyin kendisi geliştirebildiği gibi kalıplaşmış düşüncelerin kaynağı ailesi ve çevresindeki diğer insanlar olabilir. Ergenlerde ortak olarak görülen akılcı olmayan inançlar şu şekilde sıralanabilir:  Eğer arkadaşlarım beni sevmezse bu benim için çok kötü olur.  Hata yapmamalıyım.  Duygularımı göstermemeliyim.  Bu ailemin hatası, zavallı/mağdur olan benim.  Eğer istediklerim yolunda gitmezse bu benim için korkunç olur.  Arkadaşlarıma uyum sağlayabilmek için onların her istediğini yapmalıyım.  Eleştirilmeye katlanamam.

Öfkenin üzerimizde oluşturduğu fiziksel, duygusal, davranışsal ve düşünsel etkilerin farkında olmak kişiler arası ilişkilerde yaşadığımız ya da yaşayabileceğimiz sorunların azalmasına yardımcı olabilir… Katılımlarınız için teşekkürler…