Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EK FİİLLER.
Advertisements

EYLEMDE KİP.
FİİLLERDE KİP.
FİİLLERDE ZAMAN
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
HABER KİPLERİ.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER

EK FİİL ÇEKİMİ VE GÖREVİ
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLE TÜRLERİ.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
KATMERLİ BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
ADI:SEVİM SOYADI:ÇAT SINIFI:9/C NUMARA:58 OKULU:BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ
Fiiller Nesibe Karadağ
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
FİİL ÇEKİMLERİ.
EK FİİLLER.
EK - FİİL.
Zarf Fiil (Bağ-Fiil, Ulaç)
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
FİİLLER.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
CÜMLE ÇEŞİTLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE 2) ÖĞELERİNİN DİZİLİŞİNE GÖRE
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
TC.ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması
FİİLLER. 1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan.
TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.
Fiiller (Eylemler).
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
EK-FİİL.
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
YAPISINA GÖRE KELİMELER Basit Kelimeler Türemiş Kelimeler
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
EKLER VE KELİME YAPISI.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
 Fiilimsi ya da eylemsi; fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan.
EK FİİL / EK EYLEM /.
EK F İİ L (EK EYLEM). Ek Fiilin 2 Görevi Vardır: 1. İsimlere ya da isim soylu sözcüklere gelerek onları yüklem yapmak (sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç,
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİM TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER. CÜMLE TÜRLERİ: 2. YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER  Bir cümlenin yüklemi ya çekimli bir fiil ya da ek-fiille.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
KATMERLİ BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
Fiilimsi(Eylemsi) Fiillere getirilen birtakım eklerle oluşturulan; fiillerin isim, sıfat, zarf şeklini yapan sözcüklere fiilimsi denir.
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
1 FİİLLER (EYLEMLER) TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
HATIRLAYALIM.
BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
Sunum transkripti:

Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?

Ek-Fiil(Ek-Eylem) Mastar olarak bir anlamı olmayan, isim ve isim soylu sözcüklere gelerek onları cümlede yüklem olarak kullandıran ve çekimlenmiş fiillere gelerek bileşik çekimli fiiller oluşturan "imek" fiiline ek fiil denir.

Ek fiilin iki görevi vardır: İsim soylu sözcükleri yüklem yapmak. Ek fiilin ikinci görevi birleşik zamanlı fiillerin oluşmasını sağlamaktır

Ek Fiilin Görevleri 1. İsim soylu sözcükleri yüklem yapmak. Ek fiil, isim soylu sözcükleri yüklem yaparken dört kip ekinden yararlanır. Bu kip ekleri şunlardır: a. Görülen geçmiş zaman: -di b. Duyulan geçmiş zaman: -miş c. Geniş zaman: -r d. Dilek şart kipi: -sa, -se 2. Ek fiilin ikinci görevi birleşik zamanlı fiillerin oluşmasını sağlamaktır a. Hikâye birleşik zaman : Fiilin basit çekiminden sonra ek fiilin "idi" şekli getirilerek yapılır. b. Rivayet birleşik zaman : Fiilin basit çekiminden sonra ek fiilin "imiş" şekli getirilerek yapılır. . Şart bileşik çekim : Fiilin basit çekiminden sonra ek fiilin "ise" şekli getirilerek yapılır.

Ek fiilin Olumsuzu Ek fiille çekimlenmiş sözcüklerin olumsuzu "değil" sözcüğü ile yapılır. Çalışkandım Çalışkanmış Çalışkansa Çalışkanım çalışkan değildim. çalışkan değilmiş. çalışkan değilse. çalışkan değilim. Yandaki örneklerde ek fiilin olumsuz çekimi görülmektedir. Diğer fiillerin "-ma, -me" ile, ek fiilin "değil" ile olumsuz yapılması, ek fiilin bulunmasını oldukça kolaylaştırır. "Kısa sürede eve vardı." "Sınıfta on kişi vardı." cümlelerinde altı çizili sözcüklerden hangisinin ek fiil aldığını bulmak için cümleleri olumsuz yaparız. Birinci cümlenin yüklemi, "Kısa sürede eve varmadı." şeklinde olumsuz yapılabilir. İkinci cümlenin yüklemi, "Sınıfta on kişi varmadı." şeklinde söylenemeyeceğine göre, ikinci cümle ek fiil almıştır.

Ek fiilin Soru Şekli Bu fiilin soru şekli de diğer fiillerde olduğu gibi "mi" ile yapılır. "mi" sözü isimle ek fiil arasına girerek kullanılır. Çalışkanım Çalışkanmış Çalışkandım ® ® ® çalışkan mıyım? çalışkan mıymış? çalışkan mıydım