HİPNOSEDATİF İLAÇLAR 1. Benzodiazepinler 2. Barbitüratlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SEMPATOLİTİK İLAÇLAR 1. Adrenerjik reseptör blokörleri 2
Advertisements

UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
ANESTEZİK ETKİLİ İLAÇLAR
Yüksek Riskli Gebelikler
HİPNOSEDATİF İLAÇLAR II: BARBİTÜRATLAR VE DİĞERLERİ
HIZLI SERİ ENTÜBASYON Dr. Kıvanç Sakarya.
Konvülziyonlu Hastaya Yaklaşım
Sedatif Hipnotik İlaçlar
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KONVÜLSİYON VE EPİLEPSİ KAVRAMLARI
İLAÇLARIN ETKİSİNİ DEĞİŞTİREN FAKTÖRLER
GERİATRİK HASTALARDA ANESTEZİ
Fluoksetin Majör depresif bozukluk Obsesif kompulsif bozukluk
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
EPİLEPSİ.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER
Huzursuz Bacaklar Sendromu Semptomları agreve eden durumlar: Uyku deprivasyonu Alkol Aşırı fiziksel aktivite Kafein Nöroleptikler Trisiklik antidepresanlar.
Gabapentin.
BAĞIMLILIĞIN ETİYOLOJİSİ
MADDE BAĞIMLIĞI, NARKOTİKLER VE ANALİZLERİ
Antidepresanların klinik kullanımı
Benzodiazepinlerin 5 Temel Farmakolojik Etkisi
Sedasyon&analjeZİ Dr. Ali Koçyiğit
İlaçlar Tedavi edici ilaçlar
NİKOTİNİN FARMAKOLOJİSİ
UYKU BOZUKLUKLARI UZM. DR. CAHİT ÖZER KASIM 2000.
EPİLEPSİ.
İLAÇLAR ARASINDAKİ ETKİLEŞME MODELLERİ
ANTİDEPRESAN İLAÇ ÇEŞİTLERİ
İLAÇ SUİSTİMALİ ve İLAÇ BAĞIMLILIĞI
İNTRAVENÖZ ANESTEZİK AJANLAR
Santral etkili kas gevşeticiler
İnsanlar neden sigara içer?
ALKOLLER Alkoller SSSde genel depresyona neden olurlar
ANTİDOTLAR Akut zehirlenmelere neden olan kimyasal etkenlerin ancak bazılarına karşı spesifik antidot vardır. 4 ana grupta sınıflandırılabilirler 1) kimyasal.
Farmakoloji III (Ecz316) Prof. Dr. Süleyman AYDIN.
MADDE BAĞIMLILIĞINDA TEDAVİ Dr. Serdar Nurmedov
Doç. Dr. E. Pelin KELİCEN HİPNOSEDATİF İLAÇLAR Doç. Dr. E. Pelin KELİCEN
PREANESTEZİK MEDİKASYON
MADDE YOKSUNLUĞU Doç. Dr. Duran Çakmak.
ACİL SERVİSTE ANALJEZİ
Delirium ve Status Epileptikus
GEBELİKTE İLAÇ KULLANIM PRENSİPLERİ
MEDİKAL TEDAVİ VE AĞIZ İÇİ ARAÇ UYGULAMALARI
Funda Karbek Ocak 2002 DEUTF Acil
Parkinson hastalığı Beyinde nigrostrial dopaminerjik yolağın nöronların sayıca azalmasına bağlı olarak bazal gangliyonlardaki dopaminin azalması sonucu.
İLAÇ BAĞIMLILIĞI PSİKOTROP BİR İLAÇ SSS ARASINDAKİ ETKİLEŞMEDEN DOĞAN KENDİNİ PSİKOLOJİK VE FİZYOLOJİK BELİRTİLERLE GÖSTEREN VE İLACA KARŞI ÖZLEM YA DA.
Farmakoloji=ilaç bilim
HİSTAMİN ve ANTİHİSTAMİNİKLER
Farmakodinami.
SOLUNUM SİSTEMİ İLAÇLARI
SANTRAL ETKİLİ KAS GEVŞETİCİLER (Myörelaksanlar/Spazmolitikler)
YOĞUN BAKIMDA SEDASYON VE ANALJEZİ
ANELJEZİK İLAÇLAR.
SANTRAL SİNİR SİSTEMİ İLAÇLARI
MADDE BAĞIMLILIĞI.
ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR Hemş. Özlem KAYNAK Hemş. Fatma ÜNLÜ
Sinir Sistemi ilaçları
ANTİKONVÜLSANLAR ve ANTİEPİLEPTİKLER
PREMEDİKASYON Doç. Dr. Füsun Eroğlu SDÜ Tıp Fakültesi
OPİOİD ZEHİRLENMESİ DR.BAHRİ YILDIZ AİLE HEKİMLİĞİ A.B.D.
Tütün Kontrolünde Aile Hekiminin Rutindeki Rolü Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Malatya.
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
ENDOSKOPİK GİRİŞİMLERDE ANESTEZİ YÖNETİMİ
Gebelik ve Epilepsi.
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
DİŞ HEKİMLİĞİNDE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI
SANTRAL SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR
UYKU 24 saatlik endojen sirkadien ritm içerisinde kişinin endojen ya da eksojen uyarılar ile uyandırılabildiği gelip geçici bir bilinçsizlik sürecidir.
ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR
Sunum transkripti:

HİPNOSEDATİF İLAÇLAR 1. Benzodiazepinler 2. Barbitüratlar

HİPNOSEDATİF İLAÇLARIN ETKİLERİ 1. Sedatif etkileri 2. Hipnotik etkileri 3. Antikonvülzan etkileri 4. Çizgili kas tonusunu azaltmaları (Analjezik etkileri yoktur. Barbitüratlar düşük dozda HİPERALJEZİ yaparlar.)

BENZODİAZEPİNLERİN ETKİ MEKANİZMASI Benzodiazepinler nöron membranında GABAA reseptörü, Benzodiazepin reseptörü ve Cl- kanal komplexi ile etkileşerek ve Cl- kanallarının açılma frekansını artırarak, nöron inhibisyonuna neden olur.

BARBİTÜRATLARIN ETKİ MEKANIZMASI Barbitüratlar GABAA reseptörünün GABA’ya affinitesini artırırlar. Yüksek dozda Cl- kanallarını direkt açarlar. Barbitüratlar Cl- kanallarının açık kalma süresini artırırlar. Benzodiazepinlerin, benzodiazepin reseptörüne bağlanmasını potansiyilize ederler.

BENZODİAZEPİNLERİN FARMAKOLOJİK ETKİLERİ Belirgin sedasyon oluşturmaksızın ANKSİYOLOTİK etki Doza bağımlı olarak sedasyon, hipnotik etki, motor kordinasyon, bellek bozukluğu, antikonvülzan, santral etkili kas gevşetici etki Bu etkilerin çoğuna TOLERANS gelişir. Anksiyolitik etkiye tolerans gelişmez. Gebeliğin ilk üç ayında TERATOJENİK etkileri nedeniyle kullanılmaz.

ANKSİYOLİTİK VE SEDATİF OLARAK KULLANILAN BENZODİAZEPİNLER DİAZEPAM KLORDİAZEPOKSİT OKSAZEPAM MEDAZEPAM LORAZEPAM KLORAZEPAT ALPROZOLAM

HİPNOTİK OLARAK KULLANILAN BENZODİAZEPİNLER Mide-Barsak kanalından absorbsiyonu hızlı olan: DİAZEPAM ve FLURAZEPAM Gündüze sarkan sedasyon sorunu göstermeyen orta etkili üç B.Z.: NİTRAZEPAM, FLUNİTRAZEPAM ve TEMAZEPAM Kısa etkili MİDAZOLAM ve TRİAZOLAM artık etki oluşturmaz, fakat rebound uykusuzluk yaparlar.

ANTİEPİLEPTİK OLARAK KULLANILAN BENZODİAZEPİNLER DİAZEPAM KLONAZEPAM (Status epileptikus tedavisinde parenteral kullanılır.)

BENZODİAZEPİN ANTAGONİSTLERİ FLUMAZENİL: Parsiyel antagonisttir. Gerek benzodiazepin agonistlerinin ve gerekse ters agonistlerinin etkisini kompetitif bir şekilde antagonize eder.

BENZODİAZEPİNLERİN KULLANIŞ YERLERİ Anksiyete bozuklukları Uyku bozuklukları Genel anestezi indüksiyonu: MİDAZOLOM Anestezi premedikasyonu: DİAZEPAM… Antiepileptik Antikonvülzan Çizgili kas rijiditesi ve spazmlarına karşı kullanılırlar.

BENZODİAZEPİNLERİN YAN TESİRLERİ-1 Anksiyolitik veya sedatif etki oluşturan dozlarda yan etkileri: Uyuşukluk, uyku eğilimi, mental ve psikomotor fonksiyonların bozulması, dezoriyantasyon…

BENZODİAZEPİNLERİN YAN TESİRLERİ-2 Hipnotik olarak kullanıldıklarında oluşan yan tesirleri: i)Artık etki: Uzun etkili B.Z.’lerde görülür (Flurazepam, Diazepam…). ii)Rebound uykusuzluk: Orta ve kısa etkili B.Z.’lerin birden kesilmesi sonucu ortaya çıkar (Triazolom…).

BUSPİRON Yapısı ve etki mekanizması B.Z.’lere benzemez. Anksiyolitik etkisi LİMBİK sistemde 5HT1A alt tipi otoreseptörleri aktive ederek serotonerjik etkinliğinin azalmasına bağlıdır. Reaktif anksiyetede kullanılmaz. Çünkü etkisi 1-3 haftada ortaya çıkar.

BUSPİRONUN BENZODİAZEPİNLERE ÜSTÜNLÜĞÜ i) Anksiyolitik etkiye daha az psikomotor bozukluk eşlik eder. ii) Sedasyon ve amnezi oluşturmaz veya azdır. iii) Tolerans bağımlılık ve yoksunluk sendromu yapmaz. iv) Alkol ve diğer sedatif-hipnotiklerle çapraz-tolerans yapmaz. v) Antikonvülzan ve çizgili kas gevşetici etkisi yoktur.

ATİPİK BENZODİAZEPİN RESEPTÖR AGONİSTLERİ Benzodiazepin reseptör kompleksine bağlanırlar, fakat bağlanma yerleri biraz farklıdır. ZOPİKLON: Hipnotiktir. Suistimal edilme ve bağımlılık yapma potansiyeli ve ertesi güne taşan artık-etkisi daha azdır. ZOLPİDEM: Hipnotiktir. Bağımlılık yapma potansiyeli, belleği bozması ve artık-etkisi zayıftır. Parsiyel agonisttir.