Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SANTRAL SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SANTRAL SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR"— Sunum transkripti:

1 SANTRAL SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR
(Sinir ve endokrin sisteme etkili ilaçlar )

2 Etkilerini beyin ve omuriliğin değişik bölgeleri üzerinde gösteren ilaçlara, santral sinir sistemi ilaçları denir.

3 Santral sinir sistemini etkileyen ilaçların gücü, kan beyin bariyerini (beyin kapilleri etrafında endotel hücre tabakası) geçebilme yeteneklerine bağlıdır. Santral sinir sistemini etkileyen ilaçlar, kullanım alanlarına ve oluşturdukları etkilere göre sınıflandırılır.

4 SANTRAL SİNİR SİSTEMİNİ ETKİLEYEN İLAÇLAR
Sedatif - Hipnotik Etkili İlaçlar Antikonvülsan Etkili İlaçlar Parkinson Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Psikiyatrik Hastalıkların Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Narkotik Analjezik Etkili İlaçlar Anestezik Etkili İlaçlar Nöromüsküler Bloke Edici İlaçlar

5 Sedatif Ve Hipnotik Etkili İlaçlar
Sedatif ve hipnotik ilaçlar, düşük dozlarda, kişilerdeki endişe, kaygı, korku, heyecan, huzursuzluk ve gerginlik (anksiyete) gibi psikolojik duygulanımları düzeltir. Sakinleşip, rahatlamalarını (sedasyon) sağlayarak sedatif etki gösterir. Yüksek dozlarda ise uyku vererek hipnotik etki oluşturur. Bu nedenle sedatif-hipnotik ya da hipnosedatif ilaçlar olarak adlandırılır.

6 UNUTMA Sedatif ve hipnotik ilaçlar, bağımlılık yapan ilaçlardır ve yeşil reçeteyle kullanılır.

7 UNUTMA Seçici olmaksızın santral sinir sistemini deprese eder. Doz aşımlarında koma ve ölümlere yol açar.

8

9 1.1. Benzodiazepinler (Benzodiyazepinler)
Benzodiazepinler, tedavide yaygın kullanılan ilaçlardır. Anksiyeteyi azaltıcı, sedatif, hipnotik, antikonvülzan ve kas gevşetici etkileri vardır.

10 Benzodiazepinlerin Endikasyonları:
Anksiyete Bozuklukları Kas Spazmları Konvülzyonlar: Uyku Bozuklukları Diazepam: epileptik nöbetlerde kullanılır.

11 Benzodiazepinlerin yan etkileri
ÖNEMLİ Benzodiazepinlerin yan etkileri Uyku hali ve konfüzyon(bilinç bulanıklığı), Hafıza ve öğrenme yeteneğinde bozulma, Tolerans gelişmesi, (hastada sabah erken uyanma, gündüzleri amnezi(bilinç kaybı), konfüzyon, anksiyete(kaygı) oluşabilir.)

12 Anksiyete durumuu

13 Reflekslerde zayıflama,
ÖNEMLİ Uzun süreli ve yüksek dozda kullanıldığında psikolojik ve fiziksel bağımlılık gelişmesi, Reflekslerde zayıflama, Rebound uykusuzluk (ilacın kesilmesiyle uyku düzeninin yeniden bozulması), ilacın ani kesilmesine bağlı yoksunluk belirtileri benzodiazepinlerin yan etkileri arasındadır.

14 Diazepam Diazepam sık kullanılan ilaçtır.
Sedatif, kas gevşetici ve antikonvülsif etkisi vardır. Anksiyete tedavisinde, epilepsi nöbetlerinde, ve alkolü bırakan hastaların yoksunluk belirtilerinin görüldüğü akut dönemde kullanılmaktadır. Diazepamın oral, parenteral ve rektal yolla uygulanan farmosötik Ģekilleri vardır.

15 Diazepamın yan etkileri
Uyuşukluk, Hipotansiyon, Bulantı, Konfüzyon(bilinç bulanıklığı), Solunum depresyonu ve kollaps(çökme) gibi yan etkiler görülebilir.

16 1.2. Barbitüratlar Barbitüratlar; hücre zarında sodyum, potasyum taşınmasını etkileyerek uyarı iletimini bozar. Barbitüratların güvenlik aralığı dardır ve yan etkileri fazladır. Bu nedenle günümüzde benzodiazepinler barbütüratların yerini almıştır. Ancak Tiyopental gibi barbitüratlar anestezide kullanılmaktadır.

17

18 Barbitüratların endikasyonları
Anestezide Tiyopental gibi çok kısa etkili barbitüratlar iv. yolla anestezi indüksiyonu amacıyla, Antikonvülzan olarak Anestezik dozlarda beynin oksijen kullanımını azaltır bu nedenle travma veya ameliyatların neden olduğu beyin ödemini azaltmada,

19 Yeni doğanda (özellikle fenobarbital) kernikterus ve hiperbilüribinemi tedavisinde, (Kernikterus, yeni doğan çocukta endirekt biluribinin merkezi sinir sistemi hücrelerinde birikerek sinirleri zedelemesiyle gelişen tablodur.) Anksiyete, uykusuzluk ve gerginlikte sedatif olarak kullanılır.

20 1.3. Barbitürat Yapısında Olmayanlar
Kloral hidrat, Paraldehid Etanol Antihistaminikler

21 1.4. Diğer Sedatif ve Hipnotikler
Zolpidem Buspiron Hidroksizin Antiemetiktir

22 KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM
SEDASYON UYKU ANESTEZİ KOMA SOLUNUM DEPRESYONU

23 SORU: Benzodiazepinlerin endikasyonu, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anksiyete bozuklukları B) Kas spazmları C) Konvülzyon D) Uyku bozuklukları E) Hepsi

24 SORU: Epilepsi atağında kullanılan benzodiazepin grubu ilaç, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Alprazolam B) Klordiazepoksit C) Diazepam D) Triazolam E) Fluazolam

25 SORU: Aneztezide kullanılan kısa etkili barbitürat, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fenobarbital B) Tiyopental C) Sekobarbital D) Pentobarbital E) Amobarbital

26 2. Ders

27 2. ANTİKONVÜLSAN İLAÇLAR (ANTİEPİLEPTİKLER)
Antikonvülsan (antiepileptikler) ilaçlar çoğunlukla epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılır. Epilepsi beyinde anormal ve yüksek frekanslı uyarıların yayılmasına bağlı olarak gelişir. Antikonvülsan ilaçlar; nöbetlerin ortaya çıkmasını önler ya da anormal elektrik deşarjının beynin diğer bölgelerine yayılımını engeller. Epilepsi, kalıtsal veya çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Epilepside başlangıç tedavisi, nöbet tipine göre yapılır.

28 Halk arasında ‘SARA’ diye bilinen Eilepsi ;şiddetli ya da hafif tipte kasılmalarla kendini gösterir.
En çok görülen epilepsi türleri şunlardır: Grand mal epilepsi:Bilinç kaybı ile birlikte yaygın tonik ve klonik adele kasılmalarıyla görülür.Bir mühdet sonra nöbet sona erer ve bilinç yerine gelir. Petit mal epilepsi:Daha çok çocukluk çağında görülür.Konvülsiyonlar fazla belirgin değildir.Çok kısa süreli bilinç kaybı oluşur.

29 Klonik: Kas kasılmaları ve gevşemelerinden kaynaklanan vücudunun her iki tarafında da tekrarlayan kas seğirmelerinin görülmesine neden olur. Tonik: Kişinin kaskatı kesilmesine neden olan ve genellikle sırtta, ayaklarda ve kollarda görülen tüm kasaların kısa süreliğine sertleşmesi ile karakterizedir. Kişi böyle bir durumda ayakta ise düşecektir. Kısa sürelidir ve herhangi bir uyarı işareti olmadan oluşur.

30 Status Epileptikus:Birbirini kısa aralıklarla izleyen nöbetlerin görüldüğü ağır seyreden epilepsi türüdür. NOT:Antikonvülsan ilaçlar ;nöbetlerin ortaya çıkmasını önler ya da anormal elektrik dejarjının beynin beynin diğer bölgelerine yayılımını engeller. Epilepside başlangıç tedavisi, nöbet tipine göre yapılır.

31 Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazıları; Fenitoin
Fenobarbital Primidon Valproik asit Karbamazepin Etosüksimid Benzodiazepinler Antiepileptik etki gösterir., diazepam status epileptikusta kullanılır. Epileptik ilaçlar içinde benzodiazepinler güvenilir ve ciddi yan etkileri az olan ilaçlardır.

32 Teşekkürler


"SANTRAL SİNİR SİSTEMİNE ETKİLİ İLAÇLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları