SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır
BESLENME Bir insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin gereken miktarlarda alınmasına BESLENME denir
BESİN Vücudumuzun yaşamını devam ettirebilmesi ve büyüyebilmesi için yediğimiz yiyecek ve içeceklere besin denir
Vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğeleri besinlerimiz aracılığı ile vücudumuza alınmaktadır
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her gün ihtiyaç duyulan miktarlarda alınmasıdır
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli rol oynayarak daha kaliteli bir hayatın sürdürülmesine neden olmaktadır
Besinler içerdikleri protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallere göre belli gruplara ayrılırlar Bunlar; Et ve et ürünleri, Süt ve süt türevleri, Tahıllar Sebze ve meyveler, Yağ ve şeker
Süt; inek, koyun, keçi ve mandaların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat ve kıvamda olan, içine başka maddeler karıştırılmamış, içinden herhangi bir maddesi alınmamış, beyaz veya krem renkli sıvıdır Sütte protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minaraller (kalsiyum, fosfor vb.) bulunur
Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren ilk aldıkları besindir. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvani sütler verilir
Süt bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir Süt bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir. Süt binlerce yıldır olduğu gibi yine insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu içecek olmayı sürdürüyor
Sütün kadınlar için önemi ise, güzelliğe güzellik katması
Süt ve süt ürünleri grubunda yoğurt, peynir ve süt tozu gibi sütten yapılan besinler yer almaktadır Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır
Sağlığın yaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünleri tüketimi büyük öneme sahiptir Süt, organizmanın büyüme ve gelişimi için gerekli olan besin öğelerinin tamamına yakınını içerir
Besin değeri yüksek olan SÜT bebeklikte, çocuklukta, gençlikte ve ileri yaşlarda yani her dönemde vazgeçilmezdir
Doğum öncesi anne karnında Çocukluk Gençlik Yetişkin Yaşlılık
SÜTÜN YARARLARI Süt yaşam için elzemdir Süt içmeyen çocuğun gelişmesi geri kalır. Süt içmeyen çocuklar, daha sonraki yıllarda kısa boylu, cılız, bünyece zayıf yetişkinler olarak kalacaklardır
SÜTÜN YARARLARI Çocuklukta ve gençlikte özellikle kemiklerin güçlü olması için gerekli bir besindir Kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, süt grubu besinler tüketilmeden sağlanamaz
SÜTÜN YARARLARI İleri yaşlarda osteoporozdan( kemik erimesi) korunmada kalsiyum minerallerinin önemi çok iyi bilinmektedir Özellikle çocukluk ve gençlikte süt içimi sadece büyüme için değil, genetik sınırlar içinde kemik kütlesinin en yüksek düzeye çıkması, yaşlılıkta kemik kayıplarının en aza indirilerek kemik sağlığının korunması için de yararlıdır
SÜTÜN YARARLARI İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için her gün iki bardak süt içmesi gereklidir
SÜTÜN YARARLARI Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudu sağlamlaştırır, güçlendirir
SÜTÜN YARARLARI Süt proteini iyi kalite bir proteindir. Vücudun tüm hücrelerinin büyük bir bölümü proteinlerden yapılmıştır Proteinler, büyüme için mutlaka gereklidir. Vücut proteinlerinin oluşumu için en iyi kaynak sütte bulunan proteinlerdir
SÜTÜN YARARLARI Yapısında bulunan yağ asitleriyle çocuğun beyin gelişimi için gereklidir Beyne enerji verir
SÜTÜN YARARLARI Süt içmek okul çağı çocuklarının hayatlarında önemli bir fark yaratarak başarı performanslarını önemli ölçüde etkiler
SÜTÜN YARARLARI Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir
SÜTÜN YARARLARI Diş çürüklerini önler
SÜTÜN YARARLARI Cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını engeller. Yaşlanmayı geciktirir
SÜTÜN YARARLARI Sindirim sistemini düzene sokar Mide rahatsızlıklarını giderir Ülseri önler
SÜTÜN YARARLARI Tansiyonu düşürür Yağsız süt, kolestrolü düşürür
SÜTÜN YARARLARI Kronik bronşiti önler
SÜTÜN YARARLARI Kanserin önlenmesine yardımcı olur
%52 kalsiyum %35 protein %9 A vitamini %12 folat %30 iyot %98 B12 vitamini %12 çinko %6 enerji %11 B1 vitamini %44 B2 vitamini %13 B6 vitamini %18 magnezyum %55 fosfor %30 potasyum %16 niasin
Sağlıklı büyümek, sağlıklı gelişmek ve sağlıklı yaşlanmak için her gün en az 2 su bardağı sağlıklı süt tüketin!
GÜNLÜK OLARAK TÜKETİLMESİ ÖNERİLEN SÜT MİKTARLARI YAŞ GRUPLARI MİKTAR Çocuklar 3-4 Su Bardağı Ergenler Yetişkinler 2 Su Bardağı Gebe / Emzikli Kadınlar Menopoz Sonrası Kadınlar
miktarı ortalamaların çok Tüketilen Süt Miktarı ÜLKE YILLIK KİŞİ BAŞI TÜKETİM TÜRKİYE 23 lt İSPANYA 94 lt İNGİLTERE 106 lt FİNLANDİYA 134 lt Ülkemizde süt tüketim miktarı ortalamaların çok altındadır! Kaynak: Canadean Limited / 2007
Süt Tüketimi Kaynak: J Dairy Sci.2006;89:1207-1221 Gazlı İçecekler İçimlik Süt Kaynak: J Dairy Sci.2006;89:1207-1221