Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insanın ve barınakların.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VOLKANLAR FELAKET Mİ, NİMET Mİ?
Advertisements

TÜRKİYE’DE DEPREMLER.
FELAKET BAŞA GELMEDEN EVVEL ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİ DÜŞÜNMEK LAZIMDIR
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
DEPREM KADERİNİZ OLMASIN!!!
DOĞAL AFETLER blue.moon.
IŞIK Işığın Kırılması Mustafa ÇELİK.
I. G R U P OSMAN PARLATICI OSMAN AKÇINAR ERKAN AYKANAT HÜDAİ AKAY
YAŞARKEN BAŞIMIZA GELEBİLECEK KÖTÜ OLAYLAR NELERDİR?
DOĞAL AFETLER.
DOĞAL AFETLER SERAP HAMULU.
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
KALBiMiZDESiN.
Sosyal Bilgiler Proje ÖDEVİ 5/D KONU: DOGAL AFETLER HAZIRLAYANLAR:
DOĞAL AFETLER.
DEPREMLER Yeryüzünde titreşimler biçiminde algılanan,kökeni doğal nedenlere dayanan ani ve kısa süreli sarsıntılardır.
DOĞAL AFETLER.
HAZIRLAYAN: İSMET TEOMAN SAÇMALI FEVZİ ÖZBEY İLKÖĞRETİM OKULU 1/C
Doğal afetler Deprem Erozyon Çığ Yangın Toprak Kayması Sel Baskını.
DOĞAL AFETLER.
Dogal Afetler.
DOĞAL AFETLER YENİ UFUKLAR.
RÜZGAR
DEPREM NEDİR ? ?.
Doğal afet ne demektir ? Örnek vererek açıklayabilir misiniz ?
DEPREM SIRASINDA NELER YAPMALIYIZ?
TOPRAK KAYMASI (HEYELAN) VE KORUNMA
Kıtaların kayması 2. BÖLÜM : LEVHALARIN YOLCULUĞU VOLKANLAR DEPREMLER
HAZIRLAYAN Nurdan ÇOBAN 2\ B SINIFI ÖĞRENCİSİ
Tektonik Hareketler.
DEPREM.
DOĞAL AFETLERDEN KORUNMA YOLLARI DOĞAL AFETLER.
DEPREM NEDİR?? DEPREM ANINDA NE YAPILMASI GEREKİR??
Temel Afet Bilincini okullarda öğretmen ve öğrencilere kazandırmaktır.
DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR. DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR.
DEPREM.
DEPREMLER VE SİSMOLOJİ
Değişen Dünya Teknolojisinin Tarihi Gelişimi
DEPREM ARİFE ŞAHİN SINIF 2.ŞUBE.
TSUNAMİ.
DEPREM.
DOĞAL AFETLER VE DOĞAL AFETLERDEN KORUNMA YOLLARI
DADAŞKENT MERKEZ CAMİİ Doğal Afetler Ve Deprem
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DEPREM MÜHENDİSLİĞİ
DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan ,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”. DOĞAL AFETLER.
Depremler.
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
KONU: DEPREM dalgaları
DOĞAL AFETLER.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
Yerkabu ğ u içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titre ş imlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması.
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
DEPREM DALGALARI Deprem Dalgaları ve Dalgaların Özellikleri
DEPREMLER.
BAŞYURT EĞİTİM KURUMLARI
 DEPREM İ N OLU Ş UMUNU KES İ NL İ KLE ENGELLEYEMEY İ Z.  Ancak; Do ğ al olaylardan korunmak için önlemler alırız.
DOĞAL AFETLER.
ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ *HÜSEYİN BAVERİ ZEREY *SERKAN GEÇER *ÖMER ERKAL ÖĞRETMEN BEDRETTİN ÇELİK.
Depremler Deprem, yerin sarsılması veya hareket etmesidir.
Tektonik Hareketler.
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
1. 2 DEPREM NEDİR ? Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer.
DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.
Sunum transkripti:

Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insanın ve barınakların yok olduğu bilinmektedir. Bilindiği gibi yurdumuz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımız bir gerçektir.

Deprem Bölgeleri Haritası'na göre, yurdumuzun %92'sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun %95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin %98'i ve barajlarımızın %93'ünün deprem bölgesinde bulunduğu bilinmektedir.

Deprem Nedir ? Nasıl Oluşur ? Deprem yer içinde fay olarak adlandırılan kırıklar üzerinde biriken enerjinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yerdeğiştirme hareketinin neden olduğu karmaşık elastik dalga hareketleridir. İki yönden sıkıştırılan kaya Bu kuvvet altında kayanın zamanla şekil değiştirmesi

Kaya aniden kırılarak fay oluşur ve ortaya çıkan enerji deprem dalgaları halinde yayılır. Hareket yatay olduğu gibi düşey de olabilir. Kırılmanın olduğu noktaya "Odak" (iç merkez) denir. Yeryüzünde, odak noktasının hemen üzerinde bulunan noktaya ise dış merkez denir ve genelde depremden en çok etkilenen yer de dış merkezdir. Deprem sonrasında kayaların yerlerine oturması sürecinde, artçı sarsıntılar denilen nispeten hafif titreşimler oluşur.

Bu yer değiştirme miktarı depremin büyüklüğü ile doğru orantılı olup özellikle sığ depremlerde belli bir büyüklükten sonra faylanma ile ilgili kırıklar yeryüzünde görülmektedir.

Deprem oluştuğu anda yerkabuğuna iki farklı hareket dalgası yayar: P-dalgası ve S-dalgası. P-dalgası, öncül dalgadır ve yer yüzeyine paralel doğrultuda salınımlardan oluşur. S-dalgası yer yüzeyine göre dik yönde/düşeyde hareket eder, yani bir yüzme havuzundaki su dalgası gibi.

DEPREM TÜRLERİ TEKTONİK DEPREMLER: Levhaların hareketi sonucu oluşan depremlerdir çoğunlukla levhaların sınırlarında oluşurlar. Yeryüzünde olan depremlerin %90'ı bu gruba girer. Türkiye'de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir. VOLKANİK DEPREMLER: Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar. Yanardağlarla ilgili olduklarından yereldirler ve önemli zarara neden olmazlar. ÇÖKÜNTÜ DEPREMLER: Bunlar yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ve maden ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukları tavan blokunun çökmesi ile oluşurlar.

TSUNAMİ: Odağı deniz dibinde olan Derin Deniz Depremlerinden sonra, denizlerde kıyılara kadar oluşan ve bazen kıyılarda büyük hasarlara neden olan dalgalar oluşur ki bunlara (TSUNAMİ) denir

DEPREM SIDDETLERI SIDDET 1, 2, 3, 4 Sallantilar çok zor hissedilir, binalar hasar görmez. SIDDET 5 Mutfak esyalari ve pencere camlari kirilabilir. SIDDET 6 Herkes tarafindan hissedilir. Pencere camlari ve cam esyalar kirilir. Agir esyalardan bir bölümü yerinden oynar. Sivalarda çatlaklar olusur. SIDDET 7 Ayakta durmak zorlasir. Asili cisimler düser. Esyalar hasar görür. D türü (kerpiç, tas gibi zayif malzeme, kötü harç, standart disi isçilik) yapilarda çatlaklar ve hasarlar olusur. C türü (alelade isçilik ve harç) yapilarda çatlaklar olusur. SIDDET 8 Araba kullanmak zorlasir. C türü yapilarda kismen yikilma, B türü (iyi isçilik ve harç) yapilarda az hasar olusur, A türü (iyi isçilik, harç ve tasarim) yapilarda hasar olmaz. Zayif duvarlar ve heykeller, kuleler ve bacalar yikilir. Agaç dallari kirilir. Agir esyalar ters döner. Kayalar düser ve heyelanlar olabilir. SIDDET 9 D türü yapilarin tümü yikilir. C türü yapilarda agir hasar olusur. B türü yapilar önemli hasarlar görür. Yeryüzünde büyük yarik ve çatlaklar olusur. Yeraltinda borular kopar. SIDDET 10 B, C ve D türü yapilarin büyük bölümü yikilir. Baraj ve bentlerde önemli hasarlar olusur. Yeryüzünde büyük çatlaklar ortaya çikar. Raylar bükülür. Heyelanlar olur. SIDDET 11 Pek az yapi ayakta kalir. Köprüler yikilir. Yeryüzünde büyük çatlaklar olusur. Yumusak zeminde yer kaymalari olur. Raylar çok fazla egilir. SIDDET 12 Herseyin sonu. Tüm yapilar yikilir. Deprem bölgesindeki yeryüzü biçimi degisir. Cisimler havaya firlar. Yeryüzünde deprem dalgalarinin ilerleyisi izlenebilir. Ufuk ve yataylik kavrami yok olur.

BIR DEPREM BIR BASKA DEPREMI TETIKLEYEBILIR MI? Büyük bir depremin, yakin çevresindedahaküçük depremleri tetikledigi kuskuya yer birakmayan bir gerçektir, ve biz bu depremlere artçi depremler adini veririz.. Ancak daha uzak mesafeler söz konusu olunca, örnegin 500 km'den daha uzak mesafeler söz konusu oldugunda, bu tetikleme etkisinin geçerli olup olmadigi konusu bugün için tatismalidir

Depremler Son Yıllarda Artıyor mu? Amerikan Ulusal Deprem Bilgi Merkezi'nden 1970-2000 yılları arasında meydana gelmiş deprem bilgileri grafiği

Türkiyedeki Büyük depremler YER TARİH BÜYÜKLÜK ÖLÜ YARALI MARMARİS 23.05.1961 6.5 - 9 MANYAS 06.10.1964 7.0 23 130 VARTO 19.08.1966 6.9 2394 1489 ADAPAZARI 22.07.1967 7.2 89 235 BARTIN 03.09.1968 29 231 GEDİZ 28.03.1970 1086 1260 BİNGÖL 22.05.1971 6.7 878 700 LİCE 06.09.1975 2385 3339 ÇALDIRAN-MURADİYE 24.11.1976 3840 497 ERZURUM 30.10.1983 6.8 1155 1142 KARS-AKYAKA 07.12.1988 4 11 ERZİNCAN 13.03.1992 653 3850 KOCAELİ  17.08.1999 7.4 17127 43953 BOLU-DÜZCE 12.11.1999 845 4948 1960 -2005 arası 6.5 ve üzerindeki depremler

Deprem önceden belirlenebilir mi? Bilim adamları bu konuda ayrılığa düşüyorlar. Kimine göre, "Hayır, deprem önceden anlaşılamaz!", kimine göre de "Evet, anlaşılabilir.." Kesin olarak depremin yeri, gün ve saatini anlamak, henüz mümkün değil. Ama, doğaya biraz dikkat edilirse, depremin vurmasından bir müddet önce, deprem vuracağının sinyallerini veriyor. Uzmanlar, söz konusu bir depremin önceden bilinemeyeceğini hemen her gün dile getirirlerken, Prof. Dr. Ercan araştırmasında doğada ve hayvan davranışlarında meydana gelen değişimlerin, depremin habercisi olabileceğini belirtiyor.  Bunları aşağıdaki gibi gruplandırıyor. Böcek ve hayvan davranışları (1 saat-3 gün öncesi) Gökyüzündeki değişimler (1 saat - 1 hafta öncesi) Bitki ve ağaç değişimleri (1 - 3 ay öncesi) Deniz ve göl değişimleri (1 saat - 2 hafta öncesi) Yeraltı suları değişimleri (1 saat - 3 ay önceden)

Japonya'da Depremi 15 saniye önce haber verdiler Japonya Ulusal Deprem Enstitüsü, yer altına döşediği elektrotlar sayesinde, 100 km. uzaktaki depremi 15 saniye önceden bildirdi Japon Deprem Araştırma ve Önleme Enstitüsü sismologlarından Yukio Fujinawa, deprem başladığı anda ve devreye giren otomatik uyarı ve güvenlik sisteminin başarıyla işlediğini müjdeledi. Tsukaba kentine 100 kilometre uzaktaki Hasaki'de gerçekleşen 4.9 büyüklüğündeki deprem tam 15 saniye önceden belirlendi. Yerin 800 metre altına yerleştirilen elektrotlar  sayesinde 15 saniye önce haber verilen depremler, özellikle hareket halindeki trenleri uyararak büyük faciaları önleyecek. 

DEPREM İLE GÜNEŞ TUTULMASI İLİŞKİSİ Yıllar önce yaşamış ünlü Fransız kahin Nostradamus, 1999 Agustos'unda güneşin kararacağını (güneş tutulması) ardından felaketler başlayacağını söylemişti. Bu, Türklerin topraklarının işgal edileceği şeklinde yorumlanmıştı, acaba bu deprem felaketi onun bahsettiği felaket olabilir mi ? Ayrıca felaketler derken, bizi başka afetlerde mi bekliyor ? istanbul'u yerle bir edecek depremden bahsediyor olabilir mi ? Hep birlikte göreceğiz. Kıyamet'in kopması yaklaştı mı sizce ?

DEPREMDE SIRASINDA NE YAPMALI? Deprem sırasında evde iseniz; Deprem esnasında binalarda en tehlikeli yerler; balkon, asansör ve merdivenlerdir. Bu yüzden sarsıntı sırasında kullanılmamalıdır. Üzerimize düşebilecek cisimlerden korunmak için sağlam bir masa altı veya güvenli yerler belirlenmelidir. Deprem sırasında ocakta ateş varsa en kısa sürede söndürülmelidir. Elektrik, gaz, su şebekelerini kapatmak için vanaların yerleri önceden öğrenilmelidir. Kapılar deprem sırasında sıkışabileceğinden yapılabilirse çıkış kapısı açık tutulmalıdır.

Deprem Fotoğrafları

Son 58 yıl içerisinde depremlerden, 58 Son 58 yıl içerisinde depremlerden, 58.202 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122.096 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 411.465 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Sonuç olarak denilebilir ki, depremlerden her yıl ortalama 1.003 vatandaşımız ölmekte ve 7.094 bina yıkılmaktadır.