SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler

Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
KABA YEMLER.
Plan: 1000 İnek Siparişveren : Siparişalan :
IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı)
KOOPERATİFLERDE ETKİNLİK
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.
Süt Sığırlarınının Üremesinde Beslemenin Rolü
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Bir Özellik İçin Kullanılan Seleksiyon Yöntemleri
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ
ÜRETİCİ KALİTELİ SÜT ÜRETMEK İSTER.
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
BAŞA BAŞ NOKTASI ANALİZİ
ORGANİK (EKOLOJİK, BİYOLOJİK) (Sığır, Koyun, Keçi ve Tavuk)
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTU
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI IPARD Programının Tanıtımında ve Uygulanmasında Üretici Örgütlerinin Rolü Dr. Erhan EKMEN Ankara 2013.
KAPASİTE SEÇİMİ VE PLANLAMASI
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
5. DEVRE MÜLK DÖNEM TABLOSU
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İşletmeyi neden kurarız ?
BESİN MADDELERİ.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
MİLLİ GELİRİN HESABI.
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİMİ- PART II. İKY PLANLAMSI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ KAPSAMINDA.
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD ( ) SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELER 1.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
FİNANS VE MUHASEBE H04.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
TEMEL MİKROEKONOMİ 1.GİRİŞ.
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Organik süt nedir? Organik süt, sentetik kimyasal tarım ilaçları kullanılmadan yetiştirilen yem bitkilerini ile beslenen ve sentetik kimyasallar, hormonlar,
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI Biz Türkiye’nin kalkınmasını yurdumuzda süt hayvancılığının gelişmesine bağlıyoruz. Süt hayvancılığı, -Halkımızın beslenme ihtiyacının karşılanması, -Sağladığı istihdam ve ekonomiye sağladığı katma değer ile stratejik öneme sahip bir meslek dalıdır. Süt hayvancılığı gelişirse Türk üreticisine: -Her ay muntazam gelir getirir, -Kırsal alanda yüksek katma değer sağlaması ile; zenginlik ve böylece refah artışı yaparak köyden kente göç önlenecektir…

Hayvancılık işletmesinde doğan yavruların yarısı dişi, yarısı da erkek olacağı için erkek hayvanlar ve yaşlı, reforme dişi hayvanlar et üretimi amaçlı kullanılacaktır. Böylece süt üretiminin yanında et üretimimiz ve tüketimimiz de artmış olacaktır. Zaten inek olmadan erkek veya dişi yavru da olmaz, süt ve et de üretilemez. Hayvancılık sevilerek, tekniğine uygun, ilmine uygun yapılırsa karlı, zevkli, kendini devamlı geliştiren, yenileyen,topluma faydalı bir meslek olur. Ancak zor bir meslektir. Her gün, 24 saat uğraş ve ilgi ister

Yurdumuzda hayvancılık birinci iş olarak benimsenmeli, bilinçli yapılmalıdır. Maalesef yurdumuzda üreticilerin çoğu hayvancılığı ikinci iş olarak yapmakta, kapasiteye, bakım ve beslemeye, verime ve kaliteye çok önem verilmemektedir. Karlı bir hayvancılık yapabilmek için : Uygun bir işletme planlaması, Kaliteli damızlık hayvan (Yüksek verimli, sağlıklı) Doğru bakım ve besleme, Bilinçli sürü yönetimi gereklidir.

İŞLETME PLANLAMASI 1. İşletme Yerinin Seçilmesi Bölgenin Tespiti Süt ve Etin Değerine Satılabilmesi Yemin Kolay ve Ucuz Bulunabilmesi Arazinin Seçimi Kapasiteye Uygun Arazi Büyüklüğü Elektrik,Yol ve Suyun Kolay ve Ucuz Temini Yağış Suyunun Kolay Drene Edilebilmesi ( Meyilli Arazi) Yem Bitkisi Üretilen Arazilere Yakınlığı Ana Yollara Mesafesi (En az 500 Metre) Yerleşim Dışında Olması (En az 500 Metre) Çıkan Gübrenin Kolayca Değerlendirilmesi ve Atılması

2. İşletme Kapasitesinin Seçilmesi İşletmenin Son Kapasitesine göre Planlama İşletmenin Faaliyete Başlama Kapasitesi 3. Plan-Projenin Hazırlanması Uygun Barınak,Yem Deposu,Gübre Deposu, Sağımhane, Silaj Deposu, Çiftlik Evi. 4.Yatırım Maliyetinin Çıkarılması Finansman Temini (Öz Sermaye-Kredi) 5.Yatırım Çalışmaları İşletmeye Başlama Kapasitesi 6.Eğitim 7.İşletme Maliyeti ve Amortisman

İşletme Kapasitesi Hesabı İşletmedeki her yapının büyüklüğü hesaplanırken; düşünülen son kapasite dikkate alınmalıdır. İdeal bir işletmenin en az 50 ineği olmalıdır. 12 Sağmal+3 Kuru = 15 İnek x 2,40 = 36 Top.Hayvan 42 Sağmal+8 Kuru = 50 İnek x 2,40 = 120 Top.Hayvan

Arazi Seçimi

Arazi Seçimi Arazide hafif meyil olmalı. Suyun bakteri yükünü azaltmak için açılacak kuyu mümkün olduğu kadar derin olmalı (En az 30 m). Bir işletmenin en sıcak olduğu günde günlük su tüketimi hayvan başına 250 lt. dir. Ne kadar su ihtiyacımız var hesaplayalım;

SEÇİLECEK ARAZİ ÖLÇÜLERİ Serbest sistem işletmecilikte yetişkin bir hayvan için 9-10 m2 kapalı alan, 9-10 m2 açık alan hesap edilerek yatırım yapılır. Yarı açık ve Açık tip Barınaklarda 5-6 m2 kapalı, 5-6 m2 açık alan ihtiyacı karşılayabilir. Ne kadar araziye ihtiyacımız var hesaplayalım;

KRiTER BiRiM / öZELLiK İYİ İÇİLEMEZ Ph asit -baz >6<8.5 <6>8.5 Toplam Bakteri 24 saat 37 C/ ml su <2000 > 3000   72 saat 20 C / ml su <200 >4000 Coliform 100 ml 0 >1 E. Coli 100 ml 0 >1 Streptococcus 100 ml 0 >1 Clastridum 100 ml 0 >1 Salmonella 100 ml 0 >1 Nitrit   < 0.1 mg/ Lt Üzeri Nitrat   < 50 mg/ lt Üzeri Demir   <0.2 mg / lt Üzeri Clor   <50 mg / lt Üzeri Sulfat   <250 mg /lt Üzeri Fosfat   < 5 mg / lt Üzeri Bakır   < 3 mg / lt Üzeri Çinko   < 5 mg / lt Üzeri Pestisit   < 0.5 mg / lt Üzeri Kalsiyum   < 75 mg / lt Üzeri Magnezyum   < 50 mg/ lt Üzeri

Modern Bir Süt Sığırcılığı İşletmesinde bulunması gereken yapılar; Sağmal Barınak Buzağı Kulübeleri Genç Hayvan Ahırı Yem Depoları Silaj Çukurları Gübre Havuzları Bakım ve Tedavi Merkezi olmak üzere 7 farklı üniteden oluşur.

Gübre Çukuru Kurulumu Bir inek günde 50 kg gübre çıkartır. Gübre en az 2 ayda olgunlaşır. 6 aylık kapasiteli gübre çukuruna ihtiyaç vardır.

SÜRÜ YÖNETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK PARAMETRE ve PRATİK BİLGİLER 1 İki doğum aralığı 12 ay olmalıdır.Ancak bu süre 13,5 ayı geçmemelidir. 2 Anaçlarda 1 gebelik için 2 spermadan fazla kullanılıyorsa,sürüde sağlık ve besleme problemi olduğu anlaşılmalıdır. 3 Düvelerde elde edilecek gebelikde 1,7 spermadan fazlasında problem araştırılmalıdır. 4 Düvelerde tohumlama yaşı 15 ay,tohumlama ağırlığı ise en az 350 Kg olmalıdır. 5 Sütü günlük olarak ani düşen anaçlar kotrol edilmelidir. 6 Yemlikler kilitli olmalı,her sağımdan sonra kilide alınan anaçlar takip edilmelidir.Yem yimeyen anaç kontrol edilmelidir. 7 Her gruptaki anaçların zorunlu yemlemeden sonra %10-15 i yem yemelidir.Yoksa rasyon gözden geçirilmelidir. 8 Her gruptaki anaçların %30-35 i geviş almalıdır.Yoksa rasyon gözden geçirilmelidir. 9 Yılda iki kere tırnak bakımı yapılmalıdır.Buna rağmen % 1 den fazla topallık varsa problem araştırılmalıdır. 10 Üreme programları yapılmalı,her gün kızgınlık gösteren anaçlar takip edilip tohumlamaları yapılmalıdır. 11 Aşılama programları ihmal edilmemelidir. 12 Sürü yönetiminde temel öğler 1-Sayılabilir olmak 2-Ölçülebilir olmak 3-Tartılabilir olmakdır.

Sağımhane Kapasitesi Hesaplaması Bir sağım 150 dak. da bitirilmelidir. Bir ineğin sağımhaneye giriş-çıkışı toplam 14 dak. sürmelidir. Sağımhane Kapasitesini Hesaplayalım; 100 başlık işletmede; 80 sağmal 1 sağımda 8 hayvan sağılsa 80 / 8=10 defa sağımhane dolup boşalacak. 10 x 14 Dak. = 140 Dak. 8= 2 x 4 Sistem olmalıdır.

Buzağı Kulübe İhtiyacı