Uyuşturucu (madde bağımlılığı).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE BAĞIMLILIĞI Bu eğitim Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneğinden Doç. Dr. Kültegin Ögel koordinatörlüğünde Psk. Ceyda Yılmazçetin ve Pdr. Sevil Taner.
Advertisements

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİZE DÜŞENLER
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
DİNİMİZİN SAKINMAMIZI İSTEDİĞİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
ANA BABA VE ERGENLİK.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR bilgidagi.com.
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
Ebru Keser(1102) Sıla Kahraman(1100) Beden Eğitimi Performans ödevi
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
HAYAT ÖZGÜRLÜKTÜR İnsanlar özgürlükleri için savaşırlar hatta ölürler.
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 1
İlkokul Çocuklarının Özellikleri ve Ailelere Öneriler
SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI
SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI.
Hak ve özgürlüklerin kullanımını engelleyen ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
İnsanlar neden sigara içer?
ÇOCUGUNUZU YAŞ GRUPLARINA GÖRE TANIYOR MUSUNUZ?
AİLELERE TAVSİYELER BİLGİLENDİRİN ARKADAŞLARINI KONTROL EDİN
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
KİMSE DÜŞMESİN!.
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
UYUŞTURU VE GENÇLİK.
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
Sigaranın Zararları.
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
- Kumar Oynamak KUMAR OYNAMAK.
Dünyayı tehdit eden zehir SİGARA
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
HAFTASI.
AİLE MODELLERİ VE ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
SİGARANIN ZARARLARI.
MADDE BAĞIMLILIĞI.
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
MADDE BAĞIMLILIĞI. MADDE BAĞIMLILIĞI Rıdvan DEMİR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Kasım
Alkol ve Diğer Uyuşturucuların Kullanımını Önleme Biz Ne Yapabiliriz! Alkol ve Diğer Uyuşturucuların Kullanımını Önleme Biz Ne Yapabiliriz!
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
AİLE MODELLERİ VE ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
MADDE BAĞIMLILIĞI.
“HAZİRAN 2015 DÖNEMİ MESLEKî ÇALIŞMALAR” PROGRAMI
MADDE ve ALKOL KULLANIM BOZUKLUKLARI
DÜNYA UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE EDEN SPORCULAR FEDERASYONU
KUMAR OYNAMAK * Para, mal veya değerli bir eşya karşılığı şansa ve tahmine dayalı olarak oynanan oyunlara kumar denir. Kumarda amaç başkasının parasını,
Anne ve babalar ! MADDE BAĞIMLILIĞI. Çocuklar anne ve babalarını örnek alırlar ! Anne ve babanın ayrılması, boşanması, tartışma ve kavgaları; uyuşturucu.
Suisit-İntihar-Özkıyım
Zararlı Alışkanlıklardan Kaçınmak. Zararlı alışkanlıklarla kastedilen, insan bedenine zarar veren ve tiryakilik oluşturması sebebiyle insanı kendine esir.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN
Kötü Alışkanlık ve Davranışlardan Korunma Yolları
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR 1) Alkollü içki içmek, 2) Uyuşturucu kullanmak
MADDE BAĞIMLILIĞI.
Bugün neler öğreneceğiz?
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
AİLE MODELLERİ VE ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN
Sunum transkripti:

uyuşturucu (madde bağımlılığı)

Konu başlıkları Uyuşturucu ve çeşitleri Etkileri Günümüzde uyuşturucu Risk faktörleri Erken belirtiler Aileye düşen görevler ve önlemler Dinimizin bakışı

uyuşturucu nedir Hayatın sürdürülmesi için gerekli olmadıkları halde, keyif verici özellikleri nedeni ile kullanılan ve kullananlarda bedensel ve ruhsal zararlara yol açan maddelere uyuşturucu maddeler diyoruz.

DSÖ- 8 ana grup Opyat tipi: morfin, kodein, eroin, metadon Alkol tipi: Kokain tipi: Esrar tipi: marihuana, haşhaş Uyarıcı tipı: ilaçlar Hallüsinojen tipi: Solunan çözücü tipi: genel anestezikler, endüstriyel tüketim malzemeleri Tütün tipi:

uyuşturucunun etkileri Fiziki Sosyal ve maddi

Fiziki etkileri Beyin ve Merkezi Sinir sistemi Sindirim Sistemi Solunum Sistemi Kan organları Duyu organları

Sosyal ve maddi etkileri Uyum gücünü zayıflatır. Yalnızlığa ve bunalıma iter. Sorumsuz, hayvani bir hayata mahkum eder. Yaşayan bir ölü haline getirir.

sosyal ve maddi etkileri Aile ve doğacak çocuklarına İş hayatına Aile ve ülke ekonomisine Ferdi ve toplumsal ahlaka (namus, iffet, şeref, haysiyet v.s.)

İbret alınmalı

Bugünün küçükleri

Uyuşturucu maddelerin suça etkisi alkol %52 alkol + uyuşturucu % 63.5 birden çok uyuşturucu %36 esrar %32 eroin %27 hap %19

İlk suç işleme yaşı 9-15 %8 16-20 %25 21-25 %21 26-30 %18 31-35 %13 9-15 %8 16-20 %25 21-25 %21 26-30 %18 31-35 %13 35 ve üstü %14

liselerde uyuşturucu esrarı deniyor %53 ara sıra kullanıyor %22 esrarı sürekli kullanıyor %8.5 eroini denemiş %10 eroini sürekli kullanıyor %4 Kokain deniyor %8.8 Kokain sürekli kullanıyor %4

İlk kullanım nedeni arkadaş gurubuyla %83 merak %28

Arkadaş zehiri

Çocuklarımızı koruyalım

Kullanma oranı İzmir Diyarbakır İstanbul Konya Bursa Ankara Adana

Uyuşturucu ve gençlik Başlangıç en sık 18-25 yaş Geçiş maddeleri sigara(65 kat esrar) esrar(104 kat kokain) Ergenlik dönemi(AMATEM)

Risk faktörleri Aile Sosyal Kişilik Rol modelleri Genetik faktörler Beklenti

Aile risk faktörleri Desteğin az olması Madde kullanımı Alkol kullanımına toleranslı yaklaşım Ebeveynin tutarsız tutumları Aktivitelerine ilgisizlik Başarının ödüllendirilmeyişi, suçluluk duygusu uyandırmak Çevrenin gerçekçi olmayan beklentileri (çok başarı beklenmesi ve mevcut başarının takdir edilmeyişi)

Sosyal risk faktörleri Yaşam stresleri (göç, işsizlik vs) Madde kullanan arkadaş grupları içinde olmak Düşük okul başarısı Düşük sosyoekonomik düzey Okul döneminde çalışma Cinsel ya da fiziksel taciz yaşama

Kişilikle ilgili faktörler Girişkenliğin az olması Kendine güvenin az olması Kendini kontrol etme yeteneğinin az olması Başetme mekanizmalarının kötü olması Dışarıdan kolay etkilenme Agresif kişilik yapısı Heyecanlı, dürtüsel, asi, kötümser kişilik yapıları Sosyal değerlere yabancılık Davranış bozuklukları

Erken belirtiler Aileden uzaklaşma Okul başarısızlığı Aşırı sinirlilik Yalan söylemesi, evden eşya kayıpları Yeni arkadaşlar edinme Yorgunluk belirtileri, kilo kaybı

ÖNLEME YOLLARI Aileye düşen görevler Medyaya düşen görevler Devlete düşen görevler

Aileye düşen görevler Örnek insan olma (alkol,sigara) Ana-babalarının birbirlerine olan tutum ve davranışları Sorumluluk, bağımsızlık, özgüven duygusunu verebilmek Sınırsız hoşgörü Kesin olarak belirlenmeyen sınır ve sorumluluklar

16 yaşından küçükse Daha fazla zaman ayırmalı Aile içi yaşantıda değişiklik yapılmalı Onun sorumluluk ve yükümlülüklerini üstlenmek yerine, ona durumdan kendisinin sorumlu olduğunu anlatmalısınız İzinlerde ( örneğin; serbest zaman sürelerinde) belirli kısıtlamalar olmalı Sevgi ve yakınlığınızı devam ettirmelisiniz Olumlu davranışlarını destekleyip ona cesaret vermeye çalışmalısınız

16 yaşından büyükse ve Söylenenlere hiç kulak asmıyorsa, Sizi sadece ihtiyaç halinde kullanmakla yetiniyorsa, Hiçbir yardımı kabul etmiyor ve yapılan tavsiyeleri hiç dikkate almıyorsa, maddi ve manevi sorumluluğu gencin kendisine bırakmalı sabırlı olmalı, sorumluluklar yavaş yavaş verilmelidir sitem etmeden diyaloğa devam edilmelidir. Boş vakitlerini değerlendirmeye, spora, sanatsal çalışmalara yönlendirmeliyiz.

gençlerimizin dikkat edecekleri noktalar Gençler sevgiyi ve mutluluğu kendi yuvalarında aramalıdırlar. Arkadaş gurubu. Boş zamanları değerlendirme. Bu yaşlarda kişilik icabı, gelecek için her an problem oluşturabilecek hareketlere girilebilir. Gençler bu hususu daima göz önünde tutmalı büyüklerin uyarılarını dikkate almalıdırlar.

Uyuşturucu Kültürü İçki uyuşturucu, kumar, şans oyunları, sapıklıklar, fuhuş evden kaçma gibi faaliyetlerin tümünü besleyen, ortaya çıkaran ortama denir. Bu kültürün filizlendiği birahane, pub, diskotek, kahvehane, kumarhane, meyhane ve benzeri yerlerden uzak durmalıdır. Bira ve "alkolsüz" denilen bira, alkolizm ve uyuşturucu batağının başlangıç basamağıdır.

Dikkatli ol

Medya'ya düşen görevler En güçlü ve yaygın eğitim kurumu olduğu halde bu çizgide hiç bir görev üstlenmeyen, hatta büyük bölümü ile, her türlü zararlı alışkanlıklara ve bunların salgın haline gelmesinde en büyük etken kabul edilen uyuşturucu kültürü çizgisinde büyük bir sorumsuzluk sergileyen medya, mutlaka disipline edilmeli. Bu güçlü kurum bütün birimleri ile yararlı bir çizgiye getirilmelidir

Kuşkulanan aile ne yapmalı ? paniğe kapılmamalı samimi olarak konuşmalı uzman bir psikiyatriste götürmeye onu ikna etmeli uzmanın tavsiye ve telkinlerine uymalıdır. (Bazı hastanelerde bulunan bu konu ile ilgili bölümlere de başvurulabilir.)

Uyuşturucuya Alıştırma Yöntemleri Arkadaş tuzağı Okul önlerindeki satıcılar

Arkadaşına dikkat et

Madde Kullanımının Nedenleri Bilgisizlik: tehlikeden habersiz ve bu sebeple konuyu hafife almak. Özenti:  özenti sergilemede en önemli payın medyaya ait olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bira-bahane:  diskotek ve diğer eğlenme yerleri. Bunlar beyaz ölüm değirmeninin çarkları ve tuzaklarıdır. Giren büyük ihtimalle öğütülür. Gurup baskıları: kötü arkadaş. Merak:  denerim, bırakırım düşüncesi. Moda: çevreye uyma havası.

Arkadaş çok önemli Arkadaş çevresinde kabul görmek İlk temas, satıcı vasıtası ile değil bilakis arkadaş çevresiyle.

Sigarayla başladı

Hadis-i şerif Bal ve arpadan yapılan içkilerle ilgili fetva isteyen sahabeye Resulullah(ASM): ‘’Ben her sarhoşluk veren şeyi yasaklıyorum’’ buyurdular. (Kütüb-i Sitte 7/232)

Hadis-i şerif Sarhoşluk veren her şey haramdır.Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır.Bir testisi sarhoşluk veren şeyin bir yudumu(veya bir avuç dolusu kadarı)da haramdır. E. Davud eşribe H.3681,3687

Hadis-i şerif Hz. Enes(ra) anlatıyor:Resulullah(asm) hamr ile ilgili on kişiye lanet etti:meyvenin suyunu sıkana,sıktırana,içene,sakilik yapana,taşıyana,taşıtana,satana,satın alana,bağışlayana ve bunun parasını yiyene.

Hadis-i şerif Sarhoş eden şeyin azı da, çoğu da haramdır. (Kütüb-i Sitte 7/269

Hadis-i şerif Buğdaydan içki yapılır, arpadan içki yapılır, hurmadan içki yapılır,baldan içki yapılır. Fakat ben sarhoşluk veren bütün şeyleri size yasak ediyorum. Tirmizi eşribe H.1872

Kur’an-ı kerim’de Ey iman edenler! İçki,kumar,ibadet ve tazim için dikilen putlar, fal okları,hepsi de şeytan işi pis şeylerdir,bunlardan sakınınız ki kurtulasınız, Muhakkak ki içki ve kumarda şeytan aranıza düşmanlık ve kin düşürmek sizi Allah’ı zikretmek ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık siz bunlardan hala vazgeçmez misiniz. Maide 90  

Neslimizi koruyalım