Davranış Bilimleri Hafta I.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarih Bilimleri.
Advertisements

Gelişim Psikolojisi temel kavramlar ve ilkeler
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Psikolojinin Konuları
Öğrenme İle İlgili Kavramlar ABDÜLKADİR UÇAR
TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
PSİKOLOJİK TEMELLER Dr. Fatih DERVENT.
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 3
Yrd.Doç.Dr. Nilüfer YÖRÜK KARAKILIÇ
ANTROPOLOJİ.
ZiHiNSEL ÖZELLiKLER.
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
1.Hafta: Özel Gereksinimli Bireyler ve Özel Eğitim
ELEKTRONİK YÜZYIL.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
ÖĞRENME Yrd. Doç. Dr. Mukaddes Erdem H.Ü. Eğitim Fakültesi
ÖĞRENMENİN DOĞASI.
1. DUYGUSAL GELİŞİM 1.1. Tanımı ve Önemi
Gelişime Giriş.
STRES.
7.SINIF 1. ÜNİTE: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
Ψ ÖĞRENME.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
BİLGİ, BİLİM VE PSİKOLOJİ
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
Bireysel Farklılıklar ve Engellilere Yönelik Tutumlar
İNSAN DAVRANIŞINI İNCELEYEN YAKLAŞIMLAR
PSİKOLOJİDE EKOLLER.
Otizm, Otizmli Çocuklarda Davranış Problemleri
MESLEKİ ETİK ŞUBAT 2015 TOPLUMSAL YOZLAŞMA Mehmet ERDEM.
Psikolojinin Konusu ve Amacı
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
SINIF YÖNETİMİ MODELLERİ
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
Bölüm 1 : Genel Kavramlar
GÖRME ENGELLİLER.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
KÖY MANTALİTESİ = KÖY DÜŞÜNÜ
DAVRANIŞÇILAR.
STRES YÖNETİMİ
REHBERLİK PSİKOLOJİKDANIŞMANLIK VE İLGİLİ BİLİMLER
ANTROPOLOJİ Kelime anlamı olarak antropoloji; “insanla ilgili düzenli bilgi” anlamındadır. Antropoloji, biyolojik yapısıyla insanı ve insan davranışlarını.
ÖĞRENME.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
Sağlık sosyolojisi Bireyin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik yapı ile birlikte sağlık ve hastalık olgularına yüklenen anlamların, hastalığa.
GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ.
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
Öğrenme Psikolojisi Giriş.
NORMAL DIŞI DAVRANIŞLAR
PSİKOLOJiYE GiRiŞ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Davranış Bilimleri Hafta I

Davranış Nedir?

Davranış, Organizmanın belirli uyarıcılara karşı gösterdiği tepki Davranış kavramının kapsamına giren insan faaliyet ve hareketleri çok çeşitlidir. Buna göre, gözlenebilen, kaydedilebilen ve ölçülebilen bütün etkinlikler davranış tanımı içerisine girer.

Bir bireyin, dışarıdan başkalarının gözleyebileceği ya da yaşanıyor olmakla birlikte dışarıdan gözlenemeyen bütün insan edimlerini ve eylemlerini davranış kapsamında saymak mümkündür. Davranış,

Refleksiv, içgüdüsel ya da öğrenme ürünü olan her türlü bedensel ve psikososyal faaliyetlerin Yürüme, koşma, kalkma, oturma, yatma, konuşma, çalışma, üretme, iletişim yanı sıra, heyecan belirtisi olarak kabul edilen gülme, ağlama, haykırma, kızarma, sararma, titreme, sevinme gibi yüz ifadeleri de davranış kapsamındadır. Davranış,

Davranış, organizmayı etkileyen uyarıcılar ile bunlara verilen tepkilerdir.

Uyarıcılar Mesela Neler? İnsan organizmasındaki gözlenebilen, kaydedilebilen veya ölçülebilen değişikliklere neden olan her etken bir uyarıcı olarak kabul edilir. Mesela Neler?

Duyu organları tarafından alınan uyarıcılar algılamaya dönüşür. Işık dalgaları Göz Duyu organları tarafından alınan uyarıcılar algılamaya dönüşür. Ses dalgaları Kulak Dil Tat duyuları Dokunma duyusu Deri

Tepkiler

İnsan organizmasının iç ve dış ortamlarından kaynaklanan çeşitli uyarıcılar, türlerine ve şiddet derecelerine göre bedensel ve ruhsal yapıda bir takım değişikliklere neden olurlar. Tepkiler

Tepkiler Açık Tepkiler Konuşma, yürüme, oturma, kalkma, yazı yazma gibi ilgili birey ve başka kişiler tarafından açıkça görülebilen davranışlardır. Kapalı Tepkiler Yüzün kızarması, kaşların çatılması, sevinme, kıskanma, ağrı ve sancı çekme gibi bir eylemi gerektirmeyen ancak bazı belirtileri dışa vuran, ilgili birey tarafından yaşanılan ancak başka kişiler tarafından dolaylı olarak gözlemlenebilen davranışlardır.

Davranış Bilimleri Nasıl Bir Bilim Dalıdır?

Davranış Bilimleri, Tek fert olarak ya da toplum içerisindeki bir birey olarak insan davranışlarını anlamaya çalışır. Her insan davranışının, normal şartlarda belirli bir mantık ve tutarlılığa sahip olması beklenir. Davranış bilimleri davranışlardaki tutarsızlığı da inceler ve neden-sonuç ilişkisi arar.

Davranış Bilimlerinin Etkileşim İçerisinde Olduğu Alanlar

Psikoloji İnsanın düşünsel ve duygusal yapısını ve bu yapının dışa yansıyan yanını inceleyen bilim dalıdır. İnsanın bilinçaltı ve bilinçüstü psikolojik süreçlerini ve davranış biçimlerini inceleyen bilim dalıdır.

Bireysel davranışları inceleyen ve bunların algılama, yargılama, düşünme, güdüleme, tutum oluşumu vb. süreçlerini ve nedenlerini saptamaya çalışan ve sonunda bireyler arası farklılıkları ortaya koyan bilim dalıdır. İnsanı, duygusal, düşünsel ve davranışsal farklılıklara götüren süreçler içinde inceleyen bilim dalıdır.

Sosyoloji Bir arada yaşamak amacıyla toplanmış insanların ilişkilerinden ve bağıntılarından oluşan toplumsal örüntüyü, sayısız ilişkilerden çıkan sonuçları inceleyen bilim dalıdır. İnsanlar arasındaki ilişkileri ve insanların oluşturdukları toplulukların yapısını inceleyen bilim dalıdır.

Antropoloji Biyolojik yapısı ile insanı ve insan davranışlarını, tarihsel süreç içindeki ortamsal ve kültürel etmenleri ile günümüze dek inceleyen gözlemsel-analitik bilim dalıdır. İnsanı biyolojik ve psikolojik yapısı ve çevresel etmenleri ile ele alan ve tarihsel, arkeolojik ve etnolojik süreçlerde inceleyen bilim dalıdır.

Sosyal Psikoloji Esas ilgi konusu insandır. İnsanı içinde yaşadığı toplumun bir bireyi olarak ele alır ve toplum ile iletişim ve etkileşim çerçevesinde inceler. Kişinin toplum içerisindeki davranışlarını inceler. Kişinin başka kişilere ilişkin davranışlarını inceler. Toplumsal çevre tarafından denetlenen, etkilenen ve sınırlandırılan insan davranışlarını inceler.