MENOPOZ VE BESLENME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
FİZİKSEL AKTİVİTE, BESLENME, SAĞLIK.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
HATAY HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
Beslenme ve Performansa Etkisi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
KALSİYUM D VİTAMİNİ VE OSTEOPOROZ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
SIK GÖRÜLEN BESLENME YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
Hazırlayan: Begüm TOPRAK Psikolojik Danışman
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
YAŞLILIKTA BESLENME ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SIK GÖRÜLEN BESLENME YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

MENOPOZ VE BESLENME

Doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaş arası dönemdir. MENOPOZ Doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaş arası dönemdir. Beslenme durumu, Sosyo-ekonomik durum, Aşırı alkol ve kahve içilmesi menopozu etkileyen faktörlerdir.

MENOPOZDA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER: Psiko-endokrin değişiklikler: Başağrısı Sinirlilik, depresyon, Uyku bozuklukları, Halsizlik, yorgunluk Aşırı terleme,

Ciltte oluşan değişiklikler: Epidermal tabakada incelme Kolojen içeriğinde azalma Deride gevşeme, incelme, damarların belirginleşmesi, yaraların geç iyileşmesi ve morluklar

Enerji harcaması ve metabolik hız azalır. Enerji metabolizmasında değişiklikler: Enerji harcaması ve metabolik hız azalır.

Üregenital Sistemdeki Değişiklikler Öströjen eksikliğinde vajen epiteli incelir, mikroorganizmaların üremesine uygun hale gelir.

Vücut kompozisyonundaki değişiklikler: Vücut toplam yağ yüzdesi artar. İntrasellüler sıvı miktarında azalma olurken Yaş ilerledikçe ekstraselüler sıvının toplam vücut sıvısına olan oranında artış olur. Toplam vücut proteininde azalma olur. Kemik mineral kitlesindeki azalmaya paralel olarak kemik kaybı oluşur.

OSTEOPOROZİS Kemiklerde kalsiyum kaybının artması sonucunda kemiklerin kolaylıkla kırılması hastalığıdır.

Belirtileri: Bel kemiğinde ve bacaklarda eğrilikler, Kolaylıkla oluşan kemik kırıkları ( el bileğinde, bel ve kalça kemiğinde,... )

Kimlerde sık görülür: Menopoza girmiş kadınlarda Yaşlılarda Fiziksel aktivitesi az olan kişilerde Yatağa bağımlı olan hastalarda. Aşırı tuzlu besin tüketenlerde

Öneriler: Her yaş döneminde yeterli kalsiyum tüketilmelidir. 1-10 yaş  800 mg 11-24 yaş  1200 mg Daha sonraki yaş 800 mg D vitamini gereksinimi karşılanmalıdır.

Beden kitle indeksi 25’ in altına inmemelidir. Diyet enerjisinin ; % 55-60 ‘ı karbonhidratlardan % 15-20 ‘si proteinlerden % 25-30 ‘u yağlardan gelmelidir.

Mineral içeriği yüksek olan sert suların içilmesi tercih edilmelidir. ( Sert sularda 200-280 mg/lt kalsiyum vardır. ) İçme ve kullanma sularının flor içeriği litrede 0.7-1.2 mg düzeyinde olmalıdır. 1,5-4 mg./gün yetişkin için yeterlidir.

Aşırı posa tüketiminden kaçınılmalıdır. Çinko emilimini azaltır. ( Ortalama günlük alım 20-25 gr) Aşırı tuz alımından kaçınılmalıdır. ( Aşırı tuz idrarla kalsiyum atımını arttırır.) Aşırı protein tüketiminden kaçınılmalıdır. 0.8-1gr./kg Sigara içilmemelidir.

Düzenli fiziksel aktivitede bulunulmalıdır. Fiziksel aktivite kemik yoğunluğunu arttırır, yaşlılıkta kemik kaybını önler. Her gün 35 dakika veya Haftada 3 gün 1 saat yürüyüş yapılmalıdır.

Kemik oluşum hücrelerini harap eder ve kalsiyum emilimini bozarlar. Aşırı alkol ve kafein alımından sakınılmalıdır. Kemik oluşum hücrelerini harap eder ve kalsiyum emilimini bozarlar.

Bir Günde Tüketilmesi Gereken Besin Grupları Süt ve Türevleri Süt yoğurt---2 Su bardağı Peynir -------1 dilim Et, Kurubaklagil, Yumurta Et-------------2 porsiyon et veya 16 kaşık kurubaklagil Yumurta ---- Haftada 3 gün bir adet Tahıllar Ekmek--------3-6 dilim Tahıllar-------1 porsiyon Sebze Meyva 5-7 posiyon

MENAPOZDA BESLENME DE; Az yağlı besinlere Sebze ve meyvelere Kurubaklagillere Pekmeze Kafeinsiz içeceklere Az tuzlu yiyeceklere diyetinizde yer verin.