Riyad Uluslararası Türk Okulu, 14 Mart 2007

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
ERGENLİK ÇAĞINDA BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
Araştırma tasarımı ve SPSS ile biyoistatistik
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Yeterli Ve Dengeli Beslenme. 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

Riyad Uluslararası Türk Okulu, 14 Mart 2007 GENÇLERDE Sağlıklı Beslenme Doç. Dr. Zekeriya Aktürk Riyad Uluslararası Türk Okulu, 14 Mart 2007 zekeriya.akturk@gmail.com / 32

Beslenmemize dikkat etmesek neler olabilir? Şişmanlık Zayıflık Kalp hastalıkları Tansiyon yüksekliği Yağ yüksekliği Kansızlık Kemik zayıflığı Kanser Guatr … / 32

/ 32

Bu sunum hakkında Amaç Süre Gençlerde sağlıklı beslenmenin önemini kavramak Beslenmenin hastalıklarla ilişkisini açıklayabilmek Önemli besin öğelerine olan günlük ihtiyacı belirtebilmek Vücut kitle endeksini hesaplayabilmek Şişmanlığın risklerini sayabilmek Besin piramidini açıklayabilmek Süre 30 dk sunum 15 dk tartışma ve özet / 32

Türkiye’de nüfusun %19.7’sini 10-19 yaşlar arasındaki gençler oluşturmaktadır TNSA 2003 / 32

1900’lü yıllarda ölüm nedenleri Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics. National Vital Statistics System and unpublished data. 1997. / 32

Günümüzde ölüm nedenleri / 32

Besin öğeleri Su Karbonhidratlar Vitaminler, mineraller ve lif Proteinler Yağlar / 32

Besin piramidi Yağlar Proteinler Lif Karbonhidratlar Su / 32

Vücudumuzdaki su Günlük ihtiyacımız: 1-3 litre (40ml/kg) / 32

Demir Günlük ihtiyacımız: 10-18mg (1-2mg/kg) Kaynaklar: Et Tavuk Balık Karaciğer Yumurta Kurubaklagiller, Pekmez,tahin Yeşil yapraklı sebzeler / 32

Kalsiyum / 32

Kalsiyum kaynakları / 32

D Vitamini Günlük ihtiyacımız 400-600 ünite Kaynaklar: süt ve süt ürünleri, balıklar, balıkyağı, deniz ürünleri, yumurta, karaciğer, Tereyağı … / 32

Osteoporoz / 32

Protein Günlük ihtiyacımız: 1 gram / kg vücut ağırlığı Kaynaklar: etler, süt ürünleri yumurta baklagiller, tahıllar, sebzeler kabuklu yemişler / 32

Kahve-Kola Kafeinli içeceklerin fazla miktarlarda tüketilmesi osteoporoz gelişiminde bir risk faktörüdür. Kanda kafein düzeylerinin yükselmesi kalsiyum atılımını artırmaktadır. Kafein, kemikler açısından önemli bir mineral olan magnezyum atılımını da etkiler Kafein demirin vücutta kullanılmasına engel olur / 32

Sigara Sigara içenlerde bağırsaklardan kalsiyum emilimi azalmaktadır, Kemik yıkımı artmaktadır. Oksijen taşınması bozulduğundan besinlerden yeterince yararlanılamamaktadır. / 32

Lif alımı Günlük 25 gram lif (posa) alınması önerilmektedir Kaynaklar: Sebzeler Meyveler / 32

Tek açıdan doğru beslenmek yetmez! Resmin tamamını görmeliyiz… / 32

/ 32

Kahvaltının önemi Akşam yemeği ile sabah arasında 12 saatlik süre geçer. Sabah kalktığımızda kahvaltı yapmazsak beynimizde yeterince enerji oluşmaz. Kahvaltı bazal metabolizma hızımızı artırır. Vücudumuz daha iyi çalışır. / 32

Şişmanlık Gelişmiş toplumlarda şişmanlık oranı %20-40 Ben şişman mıyım? Vücut Kitle Endeksi (BMI) Ağırlık (kg)/Boy2 (m2) (71)/(1,65)2 = 71/2,7 = 26,1 / 32

BMI BMI (kg/m2) İlişkili sağlık riskleri Zayıf < 18.5 Düşük (ama başka sorunları var) Normal 18.5-24.9 Average Kilolu 25.0-29,9 Artmış Şişman 30.0-34.9 Orta derecede artmış Çok şişman 35.0-39.9 Çok artmış Aşırı şişman 40 or higher Tehlikeli düzeyde artmış / 32

/ 32

Şişmanlığın riskleri Kalp hastalığı Şeker hastalığı Yükske tansiyon Kanser Psikolojik sorunlar Eklem problemleri Diğer… / 32

Öneriler Günde 2 bardak süt içiniz. Her gün kahvaltı ediniz. Günde 3 öğün yemek yiyiniz. Süt ürünlerini, meyve ve sebzeleri her gün yiyiniz. Spor yapınız. Yemeklerden önce ve sonra ellerinizi yıkayınız. Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyiniz. Acıkmadan yemeyiniz ve tabağınıza yiyebileceğiniz kadar yemek alınız. Açıkta satılan besinleri almayınız. Kola, kahve, çay, cips, şekerleme yemeyiniz / 32 TC Sağlık Bakanlığı Beslenme Rehberi

Özet İnsanlar en çok hangi hastalıklardan ölmektedir? Protein içeren besinler hangileridir? Kalsiyum içeren besinler hangileridir? Demir içeren besinler hangileridir? Vücut kitle endeksini nasıl hesaplarız? / 32

Günde ne kadar su içmeliyiz? Vücudumuzun ne kadarı sudan oluşmaktadır? Besin piramidinin basamakları nelerdir? Günlük enerji ihtiyacımızın en fazlasını hangi tür besinlerden almalıyız? / 32

Hangi besin grubunda en fazla kalsiyum bulunur? a. Bir su bardağı süt b. Bir adet muz c. Bir su bardağı yoğurt d. 100 gram fındık / 32

"If we could give every individual the right amount of nourishment and exercise, not too little and not too much, we would have found the safest way to health." -Hippocrates c. 460 - 377 B.C. / 32

/ 32