GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
STRATEJİK PAZARLAMA 1.Hafta Pazarlama Nedir
Kütahya Porselen, 1970 yılında temelleri atılan, 1984 yılında %75’i Güral ailesine geçmiş, %26’sı hissesi de halka açık olarak İMKB de işlem görmekte.
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
PROFESYONEL GELİŞİMDE YAKIN DESTEKÇİNİZ...
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
24 Kalite yönetimi.
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Yetişkin Eğitimi. Yetişkin, kendi yaşamının sorumluluğunun kendisine ait olduğunu bilen kişidir.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Akademik Personel Sayıları 2. Akademik Personel Durumu 2.STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi eğitim-öğretim yılında açılan Bilgisayar.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
EMLAK PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE UYGULAMALARI
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
KARPA & VENA ORTAK GIRIŞIMI
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Halk Sağlığı (Erken Ölüm ve Hastalıkları Önleme) Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tıp. Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Tarımda.
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
ANNE - ÇOCUK BESLENMESİ
Bilişim Teknolojileri Alanı Bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli meslek elemanlarına, gerekli olan mesleki yeterlikleri bilimsel ve teknolojik.
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
Strateji Geliştirme Başkanlığı SWOT ANALİZİ 2009 / ANKARA ATİLLA DURMAZ.
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.
Mühendislik Laboratuvarı Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
Gıda kalite sağlama sistemleri
LOJİSTİK MALİYETLERİN YÖNETİMİ
ISO HACCP ve ISO22000.
TSE Uygulamalarının Son Dönemlerinde Dış Ticarete Etkileri
TSE Uygulamalarının Son Dönemlerinde Dış Ticarete Etkileri
A-ÜRETİMİ ETKİLEYEN BEŞERİ FAKTÖRLER A-ÜRETİMİ ETKİLEYEN BEŞERİ FATÖRLER 1.SERMAYE 2.İŞ GÜCÜ 3.TARIMSAL FAALİYETLER 4.TEKNOLOJİK GELİŞMELER 5.SANAYİNİN.
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Pazarlama nedir? bilim, akademik disiplin? sanat?  uygulama alanı?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ŞİRKET PROFİLİ Nida İnşaat, 1985 yılında güncel projeler üretmek üzere çalışmalarına başlamıştır. İlk kurulduğu yıllarda grup şirketlere ait sanayi ve.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2018 Yılı Performans Sunumu
İSTANBUL KRAFT TORBA AMBALAJ SAN. TİC. A.Ş.
Sunum transkripti:

GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri kullanıp en az maliyet ve kayıpla çözümler sağlayarak ürünlerin kaliteli, sağlığa uygun şekilde üretilmesi ve tüketilmesi için sorumluluk alan bir mühendislik dalıdır. Gıda Mühendisliği; Gıda Bilimi ve Gıda Teknolojisi olmak üzere başlıca iki anabilim dalından oluşur. GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri kullanıp en az maliyet ve kayıpla çözümler sağlayarak ürünlerin kaliteli, sağlığa uygun şekilde üretilmesi ve tüketilmesi için sorumluluk alan bir mühendislik dalıdır. Gıda Mühendisliği; Gıda Bilimi ve Gıda Teknolojisi olmak üzere başlıca iki anabilim dalından oluşur. GIDA MÜHENDİSLİĞİNİN TEMEL GÖREVLERİ Beslenme değeri yüksek ve sağlık açısından güvenli gıda üretilmesini sağlamak, Gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek, Gıda hammaddelerini değerlendirmek, bunların nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak, Gıda kaynak savurganlığını önlemek, Atıklardan yeni gıdalar üretmek, Hammaddeden çok yönlü yararlanma olanakları geliştirerek gıda çeşitliliğini arttırmaktır. GIDA MÜHENDİSLİĞİNİN TEMEL GÖREVLERİ Beslenme değeri yüksek ve sağlık açısından güvenli gıda üretilmesini sağlamak, Gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek, Gıda hammaddelerini değerlendirmek, bunların nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak, Gıda kaynak savurganlığını önlemek, Atıklardan yeni gıdalar üretmek, Hammaddeden çok yönlü yararlanma olanakları geliştirerek gıda çeşitliliğini arttırmaktır. GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Temel olarak gıda üretimi yapan firma ya da kurumlarda; Hammadde alımı, Planlama, Üretim, Araştırma geliştirme (AR-GE), Projelendirme, Depolama ve sevkiyat, Kalite kontrol, Standardizasyon, Yönetim, satış, pazarlama gibi birimlerde çalışabilir. Ayrıca, kamusal alanda başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve Yerel Yönetimlerde Yasal mevzuatın düzenlenmesi, uygulanması, gıda denetim ve kontrol hizmetleri ile gıda politikaları oluşturma alanlarında çalışabilir. GIDA MÜHENDİSLERİ HANGİ ALANLARDA ÇALIŞABİLİR? OKÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN HEDEFLERİ Öğrencilerin gıda mühendisliğinin ilkeleri ve uygulamaları hakkında geniş kapsamlı bilgi birikimine sahip olmalarını sağlamak, Öğrencilerin 21. yüzyıldaki teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek ve yeni bilgileri üretebilecek düzeyde temel mühendislik bilgilerini ve gıda mühendisliğine uygun mesleki ve kişisel nitelikler kazanmalarını sağlamak, Öğrencilere gıda proseslerinin; sağlık, gıda güvenliği, çevresel ve sosyal etmenlere olası etkilerini dikkate alarak gıda analizlerini öğretmek ve yeni ürün tasarımı için gerekli olan bilgi ve beceriyi kazanmalarına yardımcı olmak, Öğrencilerin sürekli mesleki gelişimin değerini bilmelerini, yaşam boyu öğrenme isteğine ve becerisine sahip olmalarını sağlamak. OKÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN HEDEFLERİ Öğrencilerin gıda mühendisliğinin ilkeleri ve uygulamaları hakkında geniş kapsamlı bilgi birikimine sahip olmalarını sağlamak, Öğrencilerin 21. yüzyıldaki teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek ve yeni bilgileri üretebilecek düzeyde temel mühendislik bilgilerini ve gıda mühendisliğine uygun mesleki ve kişisel nitelikler kazanmalarını sağlamak, Öğrencilere gıda proseslerinin; sağlık, gıda güvenliği, çevresel ve sosyal etmenlere olası etkilerini dikkate alarak gıda analizlerini öğretmek ve yeni ürün tasarımı için gerekli olan bilgi ve beceriyi kazanmalarına yardımcı olmak, Öğrencilerin sürekli mesleki gelişimin değerini bilmelerini, yaşam boyu öğrenme isteğine ve becerisine sahip olmalarını sağlamak. İ letişim: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Karacaoğlan Yerleşkesi OSMANİYE Telefon: Faks: OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİNİN GELECEKTEKİ ÖNEMİ Doğal gıda kaynaklarının azalması insanları yeni arayışlara sevk etmiş ve gıda maddeleri stratejik öneme sahip özel ürünler haline gelmiştir. Güvenli ve sağlıklı gıda üretimi ile tüketimi, sürekli olarak gündemde bulunan önemli konular olup, insanoğlu yaşadığı sürece gıdaya (yiyecek ve içeceklere) olan ihtiyacının zaruri boyutta olması ve insanların sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme taleplerinin artmasının doğal birer yansıması olarak Gıda Mühendisliğine geleceğin mesleği olarak bakılmaktadır. AB uyum yasaları ile gıda güvenliği ve gıda denetimi ön plana çıkmıştır. Hızla gelişen ve yenilenen gıda işleme teknikleri ile biyoteknoloji bilimi gıda mühendisliğine yeni özel alanlar sunmaktadır. Bu durum gıda mühendisliğinin önemini arttırmaktadır. GIDA MÜHENDİSLİĞİNİN GELECEKTEKİ ÖNEMİ Doğal gıda kaynaklarının azalması insanları yeni arayışlara sevk etmiş ve gıda maddeleri stratejik öneme sahip özel ürünler haline gelmiştir. Güvenli ve sağlıklı gıda üretimi ile tüketimi, sürekli olarak gündemde bulunan önemli konular olup, insanoğlu yaşadığı sürece gıdaya (yiyecek ve içeceklere) olan ihtiyacının zaruri boyutta olması ve insanların sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme taleplerinin artmasının doğal birer yansıması olarak Gıda Mühendisliğine geleceğin mesleği olarak bakılmaktadır. AB uyum yasaları ile gıda güvenliği ve gıda denetimi ön plana çıkmıştır. Hızla gelişen ve yenilenen gıda işleme teknikleri ile biyoteknoloji bilimi gıda mühendisliğine yeni özel alanlar sunmaktadır. Bu durum gıda mühendisliğinin önemini arttırmaktadır.