Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENTEGRE MÜCADELE.
Advertisements

SÜT SAĞIM EKİPMANLARININ TEMİZLİĞİ
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
VAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ (Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü) SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN BULAŞAN HASTALIKLARDAN BRUSELLA HASTALIĞI.
SÜT MAKİNASI ve SÜT HİJYENİ
ORGANİK “EGEVET” SÜT SIĞIRCILIĞINDA ANTİBİYOTİK VE HORMON KULLANIMINI NASIL AZALTABİLİRİZ?
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
NASIL BİR MESLEK İSTİYORUZ?
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
MİKOTOKSİNLER Prof Dr Nuri KİRAZ.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Çiğ Süt Pastörize Süt ve UHT Süt
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
PEYNİRİN HAMMADDESİ.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
Çamur Bertaraf Alternatifleri. ı Çamur Bertarafı Çamur nedir?  Atık suların arıtılması sırasında ortaya çıkan katı, yarı-katı veya sıvı kalıntı.  Context.
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
TBS’DE HİJYEN.
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
KOLOSTRUM YÖNETİMİ Doç. Dr. Halit KANCA
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
GIDALARDA ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ BAKTERİLER Seda Özdi̇kmenli̇1, Nükhet N
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
Organik süt nedir? Organik süt, sentetik kimyasal tarım ilaçları kullanılmadan yetiştirilen yem bitkilerini ile beslenen ve sentetik kimyasallar, hormonlar,
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Mantarlar, çok hücreli veya tek hücreli olabilen ökaryotik canlıları kapsayan bir canlı türüdür.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN ÇİĞ SÜT KALİTESİ Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN

Kaliteli bir çiğ sütten bahsederken göz önüne alınması gereken hususlar 1. Mikroorganizma Yükü 2. Kalıntı ve Kontaminant Miktarı 3. Sütün Bileşiminde Bulunan Besin Maddeleri ve Koruyucu Maddeler 4. Fiziksel Özellikler ve Mastitis

Mikroorganizma Yükü

Kalıntı ve Kontaminant Miktarı Kalıntı: Veteriner ilaçları, antibiyotikler gibi belli bazı maddelerin kullanımı sonucu, süte doğrudan, sütün salgılanması sırasında bulaşan maddelerdir. Kontaminant: Süt ve ürünlerine tesadüfen bulaşan dioksin, mikotoksin gibi maddelerdir.

Süt ve ürünlerinde kalıntı ve kontaminantları esas olarak 9 gruba ayırmak mümkündür. Antimikrobiyaller Parazitisitler Hormonlar Pestisitler Ağır metaller ve iz elementler Nitrat, nitrit ve nitrozaminler Mikotoksinler Dayanıklı polihalojene çevresel kimyasallar Deterjan ve dezenfektanlar

Antibiyotikler Mastitisli hayvanların tedavisinde kullanılan bu maddeler hayvandan süte geçmektedir.

Parazitisitler Parazit üzerinde öldürücü veya en azından uzaklaştırıcı bir etkiye sahip maddelerdir. Parazitli hayvanların tedavisi esnasında meme bezinde kandan süte geçmesi ile şeklinde kontaminasyon gerçekleşmektedir.

Hormonlar Bu maddeler çeşitli amaçlarla süt hayvanlarına uygulanmakta ve dolayısıyla süte de geçmektedir.

Pestisitler Zirai micadele ilaçları ile muamele edilmiş yem bitkilerinin süt hayvanları tarafından tüketilmesi sonucu süte geçmektedir.

Ağır metaller ve metal iyonları Hem doğal olarak belli metalleri yüksek düzeyde içeren mera besleme teknikleri hem de endüstriyel ya da insan aktiviteleri sonucu oluşan kontaminasyonlardan kaynaklanmaktadır. Öte yandan kontamine hayvan yemleri de önemli ölçütlerde metal kaynağı olabilmektedir.

Nitrat ve Nitrozaminler Peynir yapımında potasyum nitrat kullanılması üründe nitrat varlığına neden olmaktadır.

Mikotoksinler Küf metabolitleridir. AFB1 uygun sıcaklık ve su aktivitesine bağlı olarak yemlerde küfler tarafından oluşturulmakta, ineklerin AFB1 kontamineli yemi yemeleriyle de süte geçmektedir.

Süt ve süt ürünleri mikotoksinlerle kontaminasyona en duyarlı olan gıda gruplarından biridir. Süt ürünlerine kontaminasyon 2 şekilde gerçekleşebilmektedir

1. İndirekt kontaminasyon: Mikotoksinler ile kontamine yemlerin süt sığırlarınca tüketimi. Bu konuda en önemli olanı AFM1’dir. Bu AFB1’in süt metabolitidir.

2. Direkt kontaminasyon: Süt ürünlerinin kontaminasyonudur 2. Direkt kontaminasyon: Süt ürünlerinin kontaminasyonudur. Özellikle de peynirin mikotoksin sentezleyen küflerle kontaminasyonu sonucu meydana gelir. Teorik olarak hem olgunlaşmada yararlanılan küf hem de istenmeyen küf kontaminasyonu mikotoksin oluşumuna yol açabilmektedir.

Dayanıklı polihalojene çevresel kimyasallar Süt sığırlarına yem bitkileri aracılığıyla geçmektedir. Endüstriyel atıkların çevreye verdiği zararın gıdalardaki yansımasıdır.

Deterjan ve dezenfektan kalıntıları Alet ve ekipmanların son durulaması ve suyun süzülmesi yetersiz yapılırsa bu maddelerin kalıntıları süt ürünlerine bulaşabilmektedir.

Sütün Bileşiminde Bulunan Besin Maddeleri ve Koruyucu Maddeler

Fiziksel Özellikler ve Mastitis