GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KANSER VE BESLENME.
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENME TEDAVİSİ.
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
FİZİKSEL AKTİVİTE, BESLENME, SAĞLIK.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
HATAY HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
YAĞ YAKMAK İÇİN Ramazan Akdağcık.
Besin ve İçerikleri.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
PROJESİ.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ Prof. Dr. Sibel KARAKAYA Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı 27.05.2007

Hipokrat Yaklaşımı “Sağlıklı olmak insanın yapısını (genetik ) ve çeşitli gıdaların gücünü bilmeyi gerektirir. Ancak yalnızca yemek yemeği kontrol etmek yeterli değildir. Aynı zamanda sağlığı olumlu etkilediği bilinen egzersiz de uygulanmalıdır. Gıda alımında veya egzersizde herhangi bir yetersizlik olursa hastalık kaçınılmazdır.”

YAŞAM TARZI SAĞLIĞIMIZI VE YAŞAM SÜRESİNİ ETKİLER SAĞLIMIZI VE YAŞAM SÜRESİNİ ETKİLER % 10 % 20 % 51 % 19 Sağlık bakımı Çevre Yaşam tarzı Genetik YAŞAM TARZI SAĞLIĞIMIZI VE YAŞAM SÜRESİNİ ETKİLER

Demir Eksikliği Anemisi Kalp Hastalıkları Kanser Diyabet Siroz Yüksek Kan Basıncı Demir Eksikliği Anemisi Osteoporoz Obezite

KALP HASTALIKLARI Hayvansal yağ ve kolesterol bakımından zengin gıdaların tüketimi Bazı vitaminlerin az miktarda tüketilmesi Meyve sebze tüketiminin yeterli olmaması Balık tüketiminin yeterli olmaması

Az miktarda meyve ve sebze tüketimi Lifli gıdaların yeterli miktarda tüketilmemesi Fazla vücut yağı Alkol tüketimi KANSER

KALP HASTALIKLARI VE KANSERE KARŞI EN GÜÇLÜ SAVUNMA SİLAHIMIZ TÜKETME VEYA AZALT TÜKET 5 + porsiyon 3 + porsiyon Düzenli tüketim

DİYABET Vücut yağ kütlesinin fazla olması Meyve ve sebze tüketiminin az olması Doymuş yağ bakımından zengin beslenme

DİYABETLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ ? Kilo verin Zeytinyağı tüketin Düzenli egzersiz yapın Kompleks karbonhidratları tüketin Anne sütü ile besleyin Sigara içmeyin

SİROZ Aşırı alkol tüketimi Kötü beslenme

YÜKSEK KAN BASINCI Fazla miktarda tuz tüketimi (sodyum) Fazla miktarda alkol tüketimi Yetersiz meyve sebze tüketimi Vücut yağ kütlesinin fazla olması

BESLENME MODELİ ? Porsiyon Sebzeler 4-5 Meyveler 4-5 Tahıllar ve kurubaklagiller 7-8 Düşük yağlı süt ve süt ürünleri 2-3 Yağsız kırmızı et, balık ve kümes hayvanları 2 veya daha az Kuru yemişler ve çerezler 1

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ Demir mineralinin yetersiz alımı

OSTEOPOROZ Yetersiz kalsiyum Yetersiz D vitamini

Kemik yoğunluğunda azalma omurilikte hasara yol açar.

OBEZİTE Aşırı enerji alımı

Yetişkinlerde kilo alımı genellikle 25-34 yaşları arasında gerçekleşmektedir. Düzenli egzersiz yaşa bağlı olarak gelişen şişmanlığın önlenmesine yardımcı olur. Porsiyon miktarlarını azaltmak etkili olur. Günde 2 – 4 porsiyon süt ve/veya süt ürünleri tüketimi kilo alımını önlemeye yardımcı olur.

SON SÖZ Yeterlilik Denge Kararında tüketim Çeşitlilik ENERJİ KONTROLÜ

TEŞEKKÜR EDERİM