YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
PROJESİ.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
VİTAMİNLER.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Reyhan KAÇMAZ Gülçin ALÇİÇEK Banu DENİZ

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Büyüme, gelişme, sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan besin ögelerinin her birini yeterli miktarda almaktır.

BESİN ÖGELERİ 1-Proteinler 2-Karbonhidratlar 3-Yağlar 4-Vitaminler 5-Mineraller 6-Su

PROTEİNLER Vücudumuzun yapı taşıdır. Hücrelerimiz, dokularımız ve organlarımız proteinlerden oluşur. Büyüme ve gelişmemiz için başta gelen besin ögesidir.

KARBONHİDRATLAR Vücuda enerji sağlar. Su ve elektrolitlerin vücutta tutulmasını sağlar. Proteinin enerji için kullanılmasını önleyerek proteine olan gereksinmeyi azaltır.

YAĞLAR Büyüme ve derinin sağlığı için gereklidir. En çok enerji veren besin ögesidir. Büyüme ve derinin sağlığı için gereklidir. Yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınmasını sağlar. İç organların etrafını sararak onları korur.

MİNERALLER Büyüme,gelişme ve yaşamın sürdürülmesi için gereklidir. Kemiklerin ve dişlerin yapımı için gereklidir. Başlıca mineraller şunlardır: Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Fosfor Magnezyum, Demir, Bakır, Çinko, İyot, Krom ve Selenyumdur.

Vitaminler Sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur. Mevsime göre meyve ve sebze tüketen kişilerde eksikliğine rastlanmaz. Vitaminleri iki gruba ayırabiliriz. 1.Yağda Eriyen Vitaminler (ADEK) 2.Suda Eriyen Vitaminler (C vitamini ve B kompleksi Vitaminler.)

SU İnsan vücudunun günde 2,5 lt. suya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç besinlerle ve içeceklerle karşılanır. Su besinlerin sindirilmesini ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

BESİN GRUPLARI

HER GÜN YEMEMİZ GEREKEN BESİNLER 1 GRUP : SÜT, YOĞURT, PEYNİR. 2. GRUP : ET, BALIK, TAVUK, YUMURTA, KURU BAKLAGİLLER VE FINDIK, FISTIK, CEVİZ VB. 3. GRUP : SEBZE VE MEYVELER. 4. GRUP : EKMEK VE TAHILLAR.

1.GRUP SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Süt,yoğurt,peynir, çökelek,süt ile yapılan tatlılar. Bu gruptan günde iki su bardağı almamız gerekir.

1.GRUP SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ 2 KİBRİT KUTUSU KADAR BEYAZ PEYNİR 1 SU BARDAĞI SÜTLE EŞ DEĞERDİR. HER GÜN BİR ÖĞÜN PEYNİR, BİR ÖĞÜN SÜT VEYA YOĞURT ALARAK İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLİRİZ.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN ÖNEMİ KALSİYUM : KEMİK VE DİŞ GELİŞİMİ İÇİN GEREKLİ BİR MİNERALDİR. RİBOFLAVİN (B2) : DERİ VE GÖZ SAĞLIĞIMIZ İÇİN GEREKLİ BİRVİTAMİNDİR. PROTEİN : VÜCUDUMUZUN BÜYÜME VE GELİŞMESİNİ SAĞLAR.

2.GRUP: Et,tavuk,balık,yumurta,kurubaklagiller Sığır,koyun,kümes hayvanları,av hayvanları,balıklar,kuru baklagiller,fındık, fıstık ve ceviz.

3.GRUP SEBZE VE MEYVELER Patates, karnabahar, kereviz, patlıcan, enginar, pancar, kabak, domates, salatalık, biber, yeşil yapraklı sebzeler, havuç ve meyveler.

SEBZE VE MEYVE GRUBUNDAN EN AZ 3 PORSİYON ALMAMIZ GEREKİR.

SEBZE VE MEYVELERİN ÖNEMİ A vitamini gözün iyi görmesi ve deri sağlığı için önemlidir.

SEBZE VE MEYVELERİN ÖNEMİ C VİTAMİNİ : BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR HASTALIKLARIN DAHA ÇABUK İYİLEŞMESİNE YARDIMCI OLUR.

4. GRUP EKMEK VE TAHILLAR J BU GRUPTAN GÜNDE 3-5 PORSİYON Ekmek ve buğday,mısır,pirinç, makarna,bulgur, börek, un, kuskus. J BU GRUPTAN GÜNDE 3-5 PORSİYON ALMAK YETERLİDİR. BU GRUP BİZE NİASİN VE TİASİN GİBİ B VİTAMİNLERİ VE ENERJİSAĞLAR.

teşekkürler