BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Enerji Kaynakları ve Türkiye
Advertisements

Oğuz Bal Adularya Enerji Gen.Müd. Yardımcısı
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Sürdürülebilir Enerji
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
ENERJİ KAYNAKLARI.
Halil ALIŞ TESAB Yönetim Kurulu Başkanı EÜAŞ Genel Müdürü
ILISU BARAJI’NIN BÖLGE VE TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARINDAKİ YERİ
ANKARA İLİ ENERJİ FORUMU Şubat 2007 ANKARA.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Danimarka.
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Maden Yatakları bakımından Türkiye,çok zengin bir ülkedir. Ve yaklaşık 30 değişik maden türüyle dünyada madencilik bakımından en.
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
Otel ve Alışveriş Merkezlerinde Trijenerasyon Uygulamaları
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
BİYOKÜTLE.
RÜZGAR ENERJİSİNE YÖNELİŞ
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Elektrik Enerjisi Üretimi
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Enerji Verimliliği Uzmanı
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ ve ENERJİ KAYNAKLARI >SEBAHATTİN GÜNDÜZ > >Seminer Dersi Sunumu.
16/08/1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan şirketimiz önce İGATAŞ daha sonra da İSTANBUL ENERJİ adını.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
TÜRKİYENİN ENERJİ KAYNAKLARI VE MALİYETİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
ENERJİ SEKTÖRÜ.
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
3-Teknolojik Gelişmeler 4-İhtiyaç ve İstekler
ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ.
SONDAJLARIN SINIFLANDIRILMASI
Prof. Dr. Yusuf ZEREN, Yrd. Doç. Dr. Mehmet MİMAN,
Temiz Enerji Kaynakları
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
Türkiye’de Elektrik Üretim ve Tüketiminin Gelişimi DAKA Yenilenebilir Enerji Sempozyumu – 3 / VAN 28 Kasım 2013.
AKENERJİ Elektrik Üretim A.Ş.,1989 yılında kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisidir. Çerkezköy, Bozüyük, İzmir-Kemalpaşa’da.
ENERJİ VE TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ Ahmet Arısoy
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
Doğalgaz Petrol ve Kömür
Petrol ve Doğalgaz Üretim Sahalarının Güvenliği Prof. Dr. Ali Osman Öncel İstanbul Üniversitesi JFMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı 1.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI Hazırlayan: Melis kaçmaz.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
KÖMÜR ENERJİSİ COŞKUN ELMAS
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Sosyal Bilimler Enstitüsü Eylül- 2017
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
KIŞ DÖNEMİNDE OLUŞABİLECEK ARZ GÜVENLİĞİ SENARYOLARI
Dünya Kömür Rezervleri:
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
Nükleer santral, yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak, elektrik enerjisi üreten sistemlere verilen isimdir. Ancak tanımından da anlaşılacağı üzere,
MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Sunum transkripti:

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Müdür : Prof. Dr. İhsan TOROĞLU (Müh. Fak., Maden Müh. Böl.) Müdür Yrd. : Yrd. Doç. Dr. Okan SU (ZMYO, Madencilik ve Maden Çıkarma Böl.) Müdür Yrd. : Yrd. Doç. Dr. Rıfat HACIOĞLU (Müh. Fak., Elektrik-Elektronik Müh. Böl.) Üye : Doç. Dr. Adnan TOPUZ (Müh. Fak., Makine Müh. Böl.) Üye : Yrd. Doç. Dr. Sefa KOCABAŞ (Devrek Meslek Yüksekokulu) Üye : Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul YILDIRIM (İkt. ve İdari Bil. Fak., İktisat Böl.) Üye : Yrd. Doç. Dr. İbrahim ALIŞKAN (Müh. Fak., Elk.-Elektr. Müh. Böl.)

Amaç : Her türlü konvansiyonel, nükleer ve alternatif enerji alanlarında bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak, bu faaliyetleri ülke ekonomisine katkıda bulunmak üzere uygulamaya geçirmektir. Bu amaçlara ulaşmak için, İlgili bilim dalları arasında koordinasyon ve işbirliği sağlayarak enerji konusunda uygulama ve araştırmaların yapılacağı bir ortam temin etmek. Çeşitli enerji konularında danışmanlık ve eğitim hizmeti vermek. Prototipler geliştirmek. Ulusal ve uluslararası seminer, sempozyum, kongre ve konferanslar düzenlemek. Dergi, kitap ve benzeri yayın faaliyetlerinde bulunmak.

ENERJİ KAYNAKLARI Yenilenemeyen Enerji Kaynakları: Kömür, Doğalgaz, Petrol, Nükleer Yenilenebilir Enerji Kaynakları : Hidrolik, Rüzgar, Güneş, Jeotermal, Biyokütle

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI TAŞKÖMÜRÜ DOĞAL GAZ KÖMÜRE DAYALI METAN GAZI METAN HİDRAT HİDROLİK RÜZGAR BİYOKÜTLE GÜNEŞ

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI 1. TAŞ KÖMÜRÜ Demir-çelik sanayisinin hammaddesidir. Termik santrallerin çalıştırılmasında kullanılır.

2. Doğalgaz Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığı (TPAO) Alaplı (Ayazlı-Akkaya) sahilinden 14 km açıkta 1600 metre derinlikten 2012 yılında 350 bin m3/gün(127 milyon m3/yıl) dogalgaz üretilmiştir. 2012 yılında Türkiye’de üretilen 664 milyon m3/yıl üretimin %20’si bu doğalgaz yatağından üretilmiştir. Yeni kuyu açma çalışmaları devam etmektedir.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI 3. KÖMÜR KAYNAKLI METAN GAZI Hema Doğal Enerji Kaynaklar A.Ş. mevcut enerji kaynaklarını ülke ekonomisine katmak amacıyla Batı Karadeniz Bölgesi’nde (Zonguldak-Amasra-Azdavay Bölgelerinde) 600 milyar m3 rezerv olduğunu rapor etmiş, toplam 7 000 km2 alan içerisinde metan gazı aramalarına başlamıştır. Açılan ilk üç kuyuda aktif gaz çıkışı tespit edilmiştir.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI 4. METAN HİDRAT Karadeniz dibinde Metan gazı üretimine uygun Metan Hidrat kristalleri mevcuttur. 50 cm kalınlığında buz parçası görünümündeki metan hidrat yapılar büyük miktarda doğal gaz içermektedir. Japonya 2013 yılında deniz tabanında katılaşmış halde bulunan metan hidrat kristallerini enerji üretimi için kullanmaya başlamıştır. Bu gaza gaz hidrat denilmektedir.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI 5.HES Filyos Çayı üzerinde Bolkuş köyü yakınlarında 33+10 MW’lık iki HES projesi Karabük Enerji Elektrik AŞ. Tarafından işletmeye alınmıştır. Arıt Çayı üzerinde de HES proje çalışmaları yapılmaktadır.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI 6. RÜZGAR Bartın Amasra ve Kurucaşile bölgesi ülkemizin en çok rüzgar alan bölgelerindendir. Hema ve Yurtbay Şirketi bölgede rüzgar santrali kurmak için lisans almıştır.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI 7. BİYOKÜTLE Batı Karadeniz biyokütle bakımından ülkemizin en zengin bölgelerinden birisidir.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ SANTRALLARI ÇATALAĞZI TERMİK SANTRALİ (ÇATES): TTK’nın taşkömürü atığı olan, ticari değeri olmayan, kalorisi düşük kömürleri ana yakıt olarak kullanır. Yeri        : Zonguldak iline bağlı Çatalağzı kasabası   Kapasite : 2 x 150 MW (2 x 150.000 kw) Yıllık Üretim : 2 x 966.000.000 kwh Ana Yakıt : Lavuar artığı Mikst (1.600.000 ton/yıl)                              Fuel-oil (7200 ton/yıl) Motorin (480 ton/yıl)

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ SANTRALLERİ EREN TERMİK SANTRALİ : Zonguldak ili , Çatalağzı belediyesi  sınırları içinde bulunan ZETES ( Zonguldak Eren Termik Santrali ) ZETES 1 : 160 MW (Akışkan Yataklı Kazan Teknolojisi) ZETES 2 : 2 x 615 MW (Pülverize kömür yakıtlı)   ZETES 3 : 2 x 700 MW (Pülverize kömür yakıtlı) (Proje aşamasındadır.) Ana Yakıt : İthal kömür

BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDEKİ POTANSİYEL ENERJİ SANTRALLERİ HEMA-AMASRA 1 TERMİK SANTRALİ : Akışkan Yataklı Kazan Teknolojisi ile çalıştırılacaktır. Kapasite : 150 MW   HEMA-AMASRA 2 TERMİK SANTRALİ : Ultra Süperkritik teknolojisi ile çalıştırılacaktır. Kapasite : 2 x 660 MW HEMA ARMUTÇUK-KİREÇLİK TERMİK SANTRALİ : Ultra Süperkritik teknolojisi ile çalıştırılacaktır. Ana Yakıt : Taşkömürü

Hema Doğal Enerji Kaynakları, sahip olduğu iki adet 2500 metre delme kapasiteli iki kulesi ve diğer bir delme kulesi ile metan sondajlarını yürütmektedir

Metan’dan Enerji Üretimi

ENERJİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİNİN STRATEJİK HEDEFLERİ 1. Enerji uygulama ve araştırmaları konusunda çalışan bilim insanlarını merkez çatısı altında buluşturmak ve ortak çalışma yapmalarını sağlamak, 2. Enerji uygulama ve araştırmaları konusundaki mevcut bilgi altyapısını tespit ederek değerlendirmek, 3. Enerji konusunda çalışanların veya faaliyet gösterenlerin talepleri doğrultusunda bilimsel toplantılar düzenlemek, projeler geliştirmek ve teknolojik uygulamalar gerçekleştirmek,

ENERJİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİNİN STRATEJİK HEDEFLERİ 4. Enerji araştırmaları ve uygulamaları konularına yönelik ortak laboratuvar altyapısı oluşturmak, prototip üniteler kurmak, 5. Yenilenebilir enerji kaynakları ve üretimi konularında özgün araştırmalar yapmak, 6. Kömür, bitümlü şist, biyokütle, ve metan hidrat gibi enerji maddelerini gazlaştırarak yeterli miktarda, kaliteli ve temiz enerji kaynağı elde etmeye yönelik araştırmalar ve prototip üretimler yapmaktır.

ENERJİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİNİN POTANSİYEL PROJELERİ 1. Kömürden gaz yakıtı üretimi 2. Biyokütleden gaz yakıtı üretimi 3. Atıklardan gaz yakıtı üretimi 4. Enerji uygulama ve araştırma laboratuvarı kurulması 5. Karadeniz dibindeki Metan Hidrat kristallerinden metan gazı üretimi